Cate tipuri si modele de calorifere exista?

calorifere_otel_aluminiu_fontaIn perioada verii este cel mai bun moment de a ne hotara asupra schimbarii caloriferelor vechi. Sau daca avem de echipat o  casa  noua, ce model de  calorifere  vom alege. Pentru a face acest lucru trebuie sa ne documentam in prealabil si sa avem cat mai multe idei si solutii aplicate in aceasta zona a instalatiilor termice.  
 

Primul aspect asupra caruia trebuie sa ne hotaram este in a alege materialul din care sunt facute caloriferele. Ele pot fi din otel, aluminiu sau fonta. Fiecare tip de radiator are avantajele specifice.

Radiatoare din Otel

Caloriferul de otel are un pret scazut, abordabil. El este construit din tevi subtiri de otel imbracate in tabla vopsita cu email alb. In mod uzual este format din doua panouri radiante unite intre ele cu tabla ondulata pentru a imbunatati coeficientul de transfer dintre calorifer si mediul inconjurator. Este recomandabil ca pe durata verii sa fie mentinute cu apa pentru a preveni ruginirea in interior si a mari durata de viata. Ca dimensiuni ele se afla fabricate in lungimi prestabilite care pornesc de la 0.8m pana aproape de 2m. Un calorifer de otel nu se poate extinde sau micsora prin adugarea sau scoaterea de elemente deoarece el nu este construit pe acest principiu.

Radiatoare din Aluminiu

Radiatoarele de aluminiu au ca entitate de baza elementul. Putem forma un calorifer de lungime variabila, depinzand de cati elementi adaugam. Elementii se conecteaza intre ei cu nipluri speciale care au intr-un capat filet pe stanga si in celelalt capat filet pe dreapta. Punand un niplu intre doi elementi, la momentul strangerii se va produce apropierea elementilor. Se pot folosi calti pentru izolare sau garnituri. Coeficientul de transfer al caloriferului de aluminiu este superior celui de otel. Pretul este in general mai mare raportat cu cel obtinut pentru aceeasi suprafata radianta a unui calorifer de otel.

Radiatoare din Fonta

Si ultimul tip de care vom vorbi este  caloriferul de fonta  . Este bine cunoscut locatarilor de blocuri inaltate in anii 70-80. Ele sunt foarte solide. Ca principiu constructiv se foloseste metoda concatenarii elementilor cu nipluri. Au un coeficient de transfer mai scazut fata de radiatoarele de aluminiu. Greutatea lor este mult mai mare fata de caloriferele de otel. Rezistenta lor in timp este insa mult mai mare. Ca pret, la momentul actual se situeaza in gama de sus a producatorilor de specialitate.

Am enumerat si dezbatut cele trei modele de calorifere ( radiatoare ) existente in acest moment pe piata. Fiecare model are avantajele specifice date de materialul de constructie si de tehnologia de montare. Explorand cat mai multe surse de informare vom putea lua o decizie corecta in ceea ce priveste achizitionarea unui calorifer potrivit pentru  amenajarea casei  .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *