Dale Luminoase in Pardoseala

dale_luminoase_pardoseala

Intrebare:

Am o intrebare pentru dumneavoastra: vreau sa-mi amenajez baia si doresc sa montez in pardoseala dale luminoase sau placi luminoase pentru luminat ambiental. Problema este ca nu stiu de unde sa achizitionez asa ceva, de asta am cerut ajutor la dumneavoastra, poate ma puteti indruma sau spune ceva firme de unde pot lua, chiar si de pe internet. Va multumesc mult.

Raspuns:

Am cautat si eu panouri speciale de iluminat in pardoseala pentru spatii umede (bai) si nu am gasit nici un producator in Romania. Am desenat in cadrul unui proiect de  Design Interior  la o persoana moderna, o pardoseala de sticla iluminata, insa ca si accent de separare Living de Locul de Servit Masa, deci nu in spatii umede, insa nu am cumparat sistemul de-a gata de undeva. L-am facut pe bucati… s-a lasat liber inca de la turnarea placii, s-au tras fire pentru iluiminat, s-a montat mai intai structura metalica peste care s-a asezat geamul structural de 20 mm. In interior am asezat niste pietre decorative. Asa puteti si dvs. perimetral, pe contrul camerei de baie, pe langa cada sau in traseu ( mare grija cu alunecarea la ud) iar in interior sa aveti elemente deco marine, iluminate pe albastru… nu stiu… e o parere…  Baia  a devenit spatiu de relexare…arome, culori, lectura… nu mai este o simpla camera utilitara a  casei  .
Va ofer unele cautari chiar si cu indicatii de montaj:

mocoloco.com/archives/001004.php 
rogiersterk.nl/product.html 
 Making the hole in the floor

arh. Madalina Radulescu –  Inedit Design
tel. 0726.27.1978
www.miculmichelangelo.eu

Comentariu:

La intrebarea cititorului referitoare la montarea in baie a unor dale luminoase… nu este suficient sa se spuna „corpuri de iluminat pentru spatii umede”. Trebuie facuta precizarea ca respectivele corpuri sa aiba obligatoriu marcat indicele de protectie IP55 iar circuitul de alimentare sa fie distinct de restul circuitelor si sa fie protejat cu o siguranta cu protectie diferentiala de 10 mA.
Cel mai bine insa ar fi ca instalatia respectiva sa fie alimentata la 12 V la fel ca lampile montate in piscine. Daca nu se respecta aceste lucruri, riscurile de electrocutare sunt foarte mari.
Sper sa nu va deranjeze interventia mea, dar am intalnit de prea multe ori lucrari facute de amatori care nu stiau sau de „meseriasi” care in dorinta de a lua lucrarea si a multumii clientul nu tineau cont de nici o norma.
Am gasit la o vila noua, facuta de o firma de constructii – deci nu de amatori – baie cu jacuzzi, fara circuit separat, fara protectie diferentiala, fara macar impamantare. La fiecare baie facuta, proprietarul juca la ruleta ruseasca.

Marius Lapugean – [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *