Cum se face o hidroizolatie?

Intrebare:

Am o problema cu doi dintre peretii de la o camera (mentionez ca ambii pereti sunt afara) – sunt pe colt si in coltul dintre aceste doua laturi imi iese intr-una mucegai. Am sters acum vreo 2 saptamani si nu mi-a mai iesit, dar in schimb acum ambii pereti sunt uzi! Dau cu mana pe ei si adun apa… Nu pot sa imi dau seama de la ce. Camera este incalzita. Un ajutor daca se poate. Multumesc.

Raspuns:

Daca locuinta este pe sol, adica problema e la parter, atunci cauza este ascensiunea apei, din cauza lipsei hidroizolatiei de la intersectia pe verticala beton – caramida… si rezolvarea e putin cam dificila. Presupune desfacerea (bineinteles la vara) a tencuielii de pe zona de soclu si pensularea cu mastic de bitum (smoala), lipirea unei membrane hidroizolante pe soclu, fix pe partea unde va veni in contact cu pamantul. Apoi se tapeteaza cu panouri de polistiren extrudat pentru o izolare termica si abia apoi se inchide cu tencuiala armata cu plasa de buzau ochiuri de 15/15cm. Iar pe langa perete se va turna smoala, un sir cam de 3cm, dupa care fie se asterne un pat de nisip si dale, fie pietris. Aceasta pentru facilitarea drenajului apei de ploie si zapada.

Dar daca sunteti la bloc intr-un apartament pe traveea de capat, atunci e mai complicat de intervenit iar cauzele sunt multiple:
– fie jos la vecinul e balcon si se creaza punte termica;
– fie camera e in consola fata de linia de fatada si iarasi se creaza acesta punte termica;
– fie grosimea de perete e necorespunzatoare pentru traveea de colt a cladirii;

Ca sa nu mai zic – asta e clar – termoizolatia fie nu exista, fie e insuficienta ca si grosime si densitate.
Daca sunteti la etaje inferioare si se poate monta schela, la vara va recomand sa realizati o tapetare cu polistiren expandat de cea mai buna calitate si minim 10cm grosime… Daca locuiti la etaje superioare, incercati cu alpinisti utilitari specializati in astfel de lucrari.
Sau incercati o izolare pe interior, si pe verticala peretelui si pe planseu sub pardoseala. Incercati tot cu ceva hidroizolant direct pe beton… E putin mai complicat. Poate mai imi dati detalii sa va indrum mai concret!

 

Intrebare:
Referitor la raspunsul dvs, va multumesc si vreau sa va mai spun ca stau la apartament, etajul 1, iar ambii pereti sunt afara, pe colt. Alaturi va atasez o poza cu coltul problema. Multumesc.

hidroizolatii_igrasie_perete_interiorRaspuns:

Da, ce sa va spun, n-aveti o solutie imediata, decat sa asteptati pana-n primavara si sa tapetati pe exterior cu polistiren de 10cm de cea mai buna calitate.
Dar tot nu-mi dau seama daca acesta camera este in in afara liniei de fatada a blocului, anume in consola (asa pare din extinderea de mucegai). Poate imi trimiteti o imagine si din exterior cu coltul.
Repet: tot ce este in contact cu exteriorul trebuie imbracat in polistiren. Ati putea sa incercati, daca aveti posibilitatea, sa desfaceti parchetul pana la beton si sa vedeti ce-i dedesubt, cred ca se creeaza condens si-n apartamentul de jos (sau daca nu e – nu e izolat suficient planseul de beton armat) si urca si la dvs.
Incercati asa si imi retransmiteti imagine cu planseul gol fara pardoseala, poate gasim o solutie cu ceva materiale hidro si termo izolante.

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *