Lemnul material de constructie indispensabil

Lemnul este unul dintre primele materiale utilizate in constructii de oameni. Datorita proprietetilor si calitatilor deosebite acesta inca este folosit intens in constructii de catre dezvoltatorii din intreaga lume. Acesta este utilizat prelucrat sub diferite, forme, si marimi.

Lemnul utilizat in constructii provine in special de la arbori din speciile rasinoase si foioase. Acesta prezinta rezistanta la aciunea factorilor mecanici, durabilitate precum si capacitatea de prelucrare foarte usoara. In prelucrare are proprietati de imbinare usoara precum si proprietati de imbinare diverse. Lemnul are si anumite inconveniente precum o structura neomogena sau combustie usoara.

Pentru structurile de rezistenta lemnul este utilizat la cofraje, ca material de invelit pereti, pentru pardosele, este intrebuintat ca materie prima pentru izolarea termica, fonica sau electrica.

Proprietetile fizice ale lemnului:

  • Culoarea lemnului variaza de la alb-galbui ( lamnul de tei sau molid), pana la cafeniu, rosu sau negru.
  • Densitatea: densitatea reaala a lemnului nu variaza foarte tare de la o specia la alta specia, si se considera ca densitatea lemnului este de 1500Kg/mc, aceasta este influentata de umiditate.
  • Porozitatea: este o proprietate determinate de structura celulara a fiecarei specii de arbori, un lemn popos este un lemn mai putin rezistent la actiunea factorilor mecanici, dar este un lemn cu proprietati izolatoare foarte bune.
  • Umiditatea lemnului, dupa taiere lemnul poate contine o cantitate de apa care in timp se reduce pana la jumatate, prin procesul de evaporare. Un material lemons cu o umiditate ridicata este predispus la aparitia si dezvoltarea mucegaiului si a ciupercilor.
  • Contragerea si umflarea, represinta variatii ale volumului masei lemnoase, si sunt determinate de modificari ale volumului de apa din lemn. La scaderea cantitiatii de apa din masa lemnoasa se reduce volumul adica se producere contragerea. La crestera continutului de apa din lemn se produce umflarea. Aceste modificari ale volumului masei lemnoase au o influenta negativ asupra rezistentei mecanice a lemnului folosit in constructii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *