Placarea bucatariei cu faianta – Cum se pune faianta?

placare_cu_faianta_bucatarieRolul faiantei in bucatarie il cunoastem cu totii. Evitam depunerea de grasimi si aburi pe pereti, curatarea se face usor, fara a afecta suprafata si nici nu mai putem concepe o bucatarie moderna fara  gresie si faianta  . In cele ce urmeaza, va prezentam cum se placheaza cu faianta peretii unei bucatarii.

Mai intai ne facem planul, masuram suprafata peretelui si ne hotaram pana la ce nivel vom placa peretele. Nu incepem niciodata placarea cu randul de jos, pentru ca, in cele mai multe cazuri, peretii nu sunt perfect drepti si vom avea randul de sus stramb. Vom avea grija ca randul se sus sa fie drept si ultimul rand de jos poate fi ajustat, prin  taierea faiantei  . In partea de jos prindem la inceput o scandura, care sa ne tina placile de faianta sa nu alunece in jos si putem incepe sa punem faianta.
Mai intai amorsam peretele curatat inainte de orice urme de adeziv vechi, tencuiala sau vopsea.  Preparam adezivul  de gresie si faianta. Aplicam pe perete o cantitate de adeziv, pe care o intindem cu drisca zimtata.

Aplicam adeziv si pe placa ceramica si il intindem tot cu drisca zimtata. Acest lucru permite acoperirea integrala a suprafetei placii de faianta si o aderenta mai buna.

Fixam placa pe perete lovind-o usor cu mana. Unii mesteri faiantari folosesc si un ciocanel mic, de cauciuc, insa loviturile trebuie sa fie cat mai usoare, pentru a evita spargerea sau craparea faiantei.

Intre placile de faianta introducem distantiere, sau cruciulite, care sa asigure o distantare egala intre placi. Acestea au dimensiuni diferite, in functie de designul dorit. Este bine sa le scoatem inainte de uscarea completa a adezivului, deoarece va fi mai greu odata adezivut uscat si intarit.

Puteti vedea in galeria de imagini cum se monteaza coltarele pentru imbinarile peretilor placati cu faianta. Acestea se fixeaza tot cu adeziv, la colturi…

… sau in jurul  termopanelor  . Aspectul final este estetic si ingrijit.

Culoarea coltarelor o alegem fie in aceeasi nuanta cu faianta, fie la culoarea chitului de rosturi. Coltarele sunt de doua tipuri: pentru colturi interioare si pentru colturi exterioare si sunt orientate corespunzator.

Am ajuns si la etapa aplicarii chitului de rosturi. Acesta se prepara la fel ca si adezivul de gresie si faianta: intr-o galeata sau un vas curat turnam apa si peste apa chitul de rosturi, care se gaseste sub forma de praf. Cantitatile sunt cele din instructiunile producatorului, notate pe amblaj.
Cat despre culori, in general alegem o nuanta asortata cu faianta, fie in contrast, fie in ton cu aceasta. In lucrarea prezentata in fotografii am ales o faianta bej deschis si un chit de rosturi maro roscat. Sunt nuante contrastante, dar asortate, iar aspectul final este foarte frumos. Acestea sunt si culorile cele mai potrivite in  bucatarie  , unde elementul central fiind focul, merg cel mai bine diverse nuante de bej – maro (culorile lemnului, ce sustin focul) si rosu – roscat reprezentand focul.

[lg_folder folder=”cum-se-pune-faianta” cols=”3″]

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*