Sfaturi practice pentru termoizolatii la case si vile

Incercam mai jos sa raspundem unei serii de intrebari adresate de catre cititorii nostril despre o termoizolare corecta a unei case sau a unei vile.

Raspunsurile sunt oferite de dna. arh. Madalina Radulescu

Intrebare:

Am o casa din caramida la parter, iar tavanul si mansarda din lemn. Ce pot sa pun pe jos in mansarda, adica peste barne? Am auzit de rombeton sau imi sugerati altceva bun si ieftin? Merci.

Raspuns:

Placi din osb, peste o termoizolatie din vata de sticla.

Intrebare:
Vreau sa va intreb cum este mai bine sa procedez in urmatoarea situatie: o casa in constructie p+m pereti din BCA, urmeaza sa-i fac izolarea exterioara cu polistiren de 10, iar pe interior vreau sa pun rigle metalice sau sipci din lemn pe verticala sau orizontala si apoi rigips de 9 sau 12. Ce spuneti, este bine sau imi scapa ceva?? Va multumesc.
Raspuns

E foarte bine sa izolati casa si exterior si interior! La exterior e clar – toata casa tapetata cu polistiren de 10 cu plasa armata de fibra de sticla, iar zona de solcu cu polistiren extrudat. La interior, vata minerala de 3-5cm intre montantii de Al, in spatele gips-cartonului, dar sus in mansarda montati, intre capriori, vata minerala, bineinteles tot acoperisul, insa cu o grosime mai mare, cat sunt capriorii, posibil 15cm. Apoi sa inchideti cu gips-carton.

Intrebare:
Am construit o casa din lemn cu scheletul de 10 cm placata la exterior cat si la interior cu placi OSB de 10 mm, intre placi vata de sticla, iar peste osb interior gips carton. Problema mea este ca peretii exteriori sunt putin inclinati spre exterior si urmeaza sa aplic izolatia din polistiren expandat de 10 cm. Aveti cumva o solutie mai concreta pentru indreptarea acestora prin aplicarea izolatiei?

Raspuns:

Veti reface planeitatea peretilor la exterior prin grosimi diferentiate de polistiren pornind de la grosimea placilor de 10cm.

Intrebare:

Pot sa izolez cu polistiren o casa de lemn tencuita cu pamant si interior si exterior fara sa fac rau la pereti? Mentionez – casa are fundatie din piatra si sub o camera este beci (fundatia in panta intr-o parte la nivel in cealalta la cca 2m). Tencuiala de pamant a fost tencuita subtire (sprituita mai mult) cu mortar de ciment.
Raspuns:

Nu cred ca polistirenul e cel mai indicat material izolator pentru case din lemn si pamant. Eu pledez tot spre ceva organic… poate sa studiati mai mult:  tehnici si mestesuguri  . Poate tot asa sa incercati prin stropire, insa inainte trebuie sa greblati pereti sa faca priza.

Intrebare:

Daca mansarda vine izolata cu vata minerala prevazuta cu folie de aluminiu, mai este necesara folosirea foliei anticondens daca dupa vata minerala se prinde lambriu?

Raspuns

Teoretic, nu, deoarece folia de Al are rol de bariera contra vaporilor, insa nu cunosc detaliul tehnic de alcatuire a acoperisului. Mai degraba intrebati arhitectul care v-a desenat detaliile tehnice de executie. Deci, raspunsul meu nu e valabil, neavand toate datele.

Intrebare:

Buna ziua, sper sa gasesc raspunsul la dvs – am cumparat o casa acum 6 ani, am izolat exteriorul cu polistiren de 5cm, dar problema mea este ca tot imi apare mucegai. Am citit aici pe site ca ar trebui reizolata pe exterior din nou cu polistiren cel putin dublu ca si grosime. Intrebarea mea este daca pot placa peste polistirenul existent, cu inca un rand de 5 cm, sau trebuie sa dau toata izolatia jos si sa fac din nou. Va multumesc
Raspuns

Ar trebui vazut sursa de unde apare mucegaiul, decopertati macar in zona unde apare pana la caramida (bca). In rest puteti aplica inca un rand de 5 cm de polistiren peste, dar cu intoarceri bineinteles pe intradosul golurilor de  usi  si de ferestre.

Intrebare:

Am cumparat o casa care are peretii din interior la bucatarie izolati cu polistiren. M-ar interesa sa pun  faianta  pana la tavan pe peretele cu mobila. Se poate sa punem faianta? Daca nu, cum procedam?

Raspuns

Nu… din moment ce casa este pe teren, de ce sa nu faceti lucrurile ca la carte – anume – polistirenul se monteaza pe exterior, in grosimea rezultata din calculul de coeficient global termic. In mare, la peretii din caramida eficienta/bca de 30cm se va pune un 8cm de polistiren armat cu fibra de sticla si tencuit decorativ (texturi rezistente la apa si UV ), rezultand un perete de 40cm ce asigura confort termic atat iarna cat si vara si mai ales o economie.

La interior, acum daca s-a executat deja operatiunea cu polistirenul (nu-mi dau seama de ce inca oamenii mai fac astfel de greseli – e deja binecunoscut faptul ca polistirenul se monteaza la exterior din motive de aparitie condens in grosimea peretelui, apare apoi  igrasie  in casa la interior asa „din senin”) nu mai are rost sa-l dati jos. Doar ca trebuie sa faceti o armare fie cu rabit, fie cu plasa de Buzau pentru ca altfel nu se prinde  placa de faianta  .

Va recomand sa nu puneti pana sus, pentru ca niciodata n-am vazut tavan drept, iar daca va ganditi cumva sa incepeti de sus… exclus, pentru ca din acelasi motiv, veti ajunge cu rosturile strambe si chiar sa nu se atinga pe colturi. Cel mai simplu e sa urcati cu rosturile din pardoseala – asta in cazul in care ati cumparat  gresia  in acelasi ton – gama – dimensiune pe latura de montaj, cu faianta si sa incepeti de jos cu montajul de la primul rand.

Stereotomia (modul de dispunere a faiantei pe pereti – mai cu seama daca aveti model / listel / borduri etc) pe pereti se coreleaza dupa cum v-am explicat cu rosturile din pardoseala si cu unghiul de privire de la intrarea in camera de bucatarie sau baie, cu dispunerea  mobilierului de bucatarie  .

Totusi, ar fi de vazut noile tendinte in amenajarile de bucatarii – faianta apare doar in zona frontului de lucru (la mobilier) intre blat si corpurile suspendate. In rest  vopsea lavabila  in culori. Daca placati total peretii apare o alta problema, nu de ordin estetic de data aceasta, ci pentru sanatatea oamenilor ce vor sa locuiasca in acea casa – condensul – la prepararea supelor veti avea surpriza curgerii apei pe faianta – pentru ca peretii nu mai au pe unde sa respire – tavanul nu e suficient. Mai ganditi-va !

Mai multe informatii, intrebari si raspunsuri despre  termoizolatii

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Un comentariu la „Sfaturi practice pentru termoizolatii la case si vile

  1. laura

    Buna ziua …am o camera cu tavan de rigips iar in pod am izolat cu rombeton de cateva zile a inceput sami apara mici pete de mucegai , vrea sa stiu ce pot face in cazul asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *