Acoperisurile pentru zonele cu zapada abundenta

Noile inovatii din domeniul constructiilor fac posibila construirea, locuintelor in zonele cu caderi masive de zapada. Materialele de constructie de cea mai inalta calitate pot rezista multi ani conditiilor de inghet-dezghet. Pentru aceste zone cu caderi ridicate de precipitatii sub forma de ninsoare, trebuiesc luat o serie de masuri speciale in constructia acoperisurilor, precum izolarea importiva zapezii, ventilatie suficiente, hodroizolatia, termoizolatia, s.a.

De obicei zapada poate patrunde prin orificiile de circulare a aerului de la streasina, creasta sau coama, isi mai poate face loc prin zonele de racordare, pe la suprapuneri sau prin cosurile de evacuari. Deoarece zapada infiltarata prin acoperis nu este rapid observata, dupa topire poate duce la umezirea si deteriorarea materialelor de constructie (structura de rezistenta, termoizolatie, planseu).

Masurile de protectie impotriva deteriorarii locuintei din pricina caderilor de zapada se iau in functie de zona si de abundenta ninsorilor. Printre primele masuri ce trebuiesc luate inca de la montarea acoperisului este utilizarea unui strat de izolatie. Stratul de izolatie se va fixa cu ajutorul contrasipcilor, se va pastra o distanta de suprapunere de minim 10 cm. Se vor face impremeabilizarile la imbinarile coamei, strapungeri si racordari. In zonele cu ninsori extrem de abundente se va acorda o atentie sporita si in zona stresinilor acoperisului. Pentru izolatie este recomandata utilizarea unei folii hidroizolante, rezistente la rupere, impermeabila si neinflamabila si cu capacitate mare de difuzie, care va fi montata paralel cu streasina. Aceste folii au avantajul de a proteja incaperile de patrunderea zapezii, a prafului, a funingini a vantului.

Pentru zonele muntoas se recomanda realizarea de izolatii adecvate pentru aceste regiuni, care sunt obligatorii pentru mansardare. Pentru realiarea acestora sunt necesare utilizarea de sipci longitudinale, care asigura ventilatia si prin care se creaza intervale libere ce ajuta la scurgerea apei fara a afecta izolatia. Cu privire la ventilatia acoperisului, acesta trbeuie sa aiba o temperatura redusa, aerul treuie sa circule catre interior si exterior, in zonele de deasupra izolatiei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*