Amenajari Camere Copii

Intrebare:
As vrea sa stiu cum sa asortez dormitorul fetitei mele, în varsta de 5 ani. Mobila are doua nuante: cires si lemn natural (aproximativ, ca nuante). Vrem un  tapet  3D cu printese pe un perete, iar  usa  si  parchetul  – wenge. Nu stiu daca iese bine, asa ca v-as ruga din suflet sa-mi dati o idee, o sugestie. Camera are 3,60 pe 3,20.

Raspuns:
Nu pot sa-mi imaginez nimic fara anumite elemente privind preferintele de culoare ale fetitei, sau si mai bine spus preferintele ei in general. In orice caz, la mine mereu este o poveste, un scenariu, imi imaginez spatiul interior in urma unui demers a ceea ce se intampla sau urmeaza sa se imtample.
Altfel, despre culori – ciresul cu wenge… nu prea, asa ca macar folositi doar lemn natur cu wenge, dar mai cautati si alte culori de pal, ca wenge e cam sobru pentru varsta ei. Alegeti culori calde, care sa nu oboseasca, cum este galbenul de ex. – care agita – poate culoarea piersicii cu un vernil – olive. Eu pot sa spun multe combinatii de culori insa trebuie sa fie corelate cu utilizatorul camerei.

Intrebare:
Mobila din camera baietelului meu (varsta 5 ani) este un abastru cu negru, as vrea sa vopsesc peretii camerei care acum sunt in alb. Nu pot sa ma hotarasc ce culoare sa folosesc pentru pereti. Ce ma sfatuiti? Multumesc frumos.
Raspuns
Cred ca este cam rece camera baieteleului dvs. Trebuie, dupa parerea mea, s-o mai incalziti… fie cu drapaje, fie din culorile de pe pereti. De obicei se urmareste copilul – ce preocupari are, ce simturi de culoare are, daca n-are, acum e momentul sa-i faceti o mica indrumare in frumoasa lume a combinatiilor de culori. Sa aveti in vedere culori calde, pozitive dar care sa nu agite copilul. Cel mai potrivit ar fi sa alegeti o tema preferata de copil (dar si constructiva pentru personalitatea lui) – Formula 1, Sahul, Lumea animalelor, etc si sa preluati anumite elemente stilizate pe fundaluri neutre. Nu e simplu… pentru ca studiul indeaproape al efectelor asupra copiilor, asupra comportamentului imediat si pe termen lung este un intreg capitol.

Intrebare
As vrea sa zugravesc camera unei fetite de 2 ani si nu stiu ce culoare. Mentionez ca patul e rosu.
Raspuns Camera copilului e un subiect frumos si amplu si repet, nu se poate povesti. Se deseneaza… La 2 ani, copilul nu prea constientizeaza mediul, dar il afecteaza. Daca zugraviti acum o faceti pentru mai mult timp, si pentru cand va incepe gradinita, scoala. Iar mai tarziu isi va zugravi singura camera, dupa propriile perceptii de culoare.
Acum ati putea incerca o tema: Ziua si Noaptea. Pe un perete sa fie Ziua, unde sa aveti culori pale, deschise, eventual desenati un soare, o pasare, o casa, fotografii cu animale sau chiar desene ale fetitei cu animale (sau stiker tematic si/sau tapet). Iar opus sa fie Noaptea, cu patul rosu, in culori reci dar nu foarte inchise cu stelute fluorescente…
Combinatia de culori se va face cu mare atentie, sa nu fie in dezacord, de exemplu ziua lila spre roz si noaptea albastru cu elemente albe.

Intrebare

Ce culori sunt potrivite pentru camera unui copil de 6 ani?

Raspuns :

La varsta de 6 ani, copii acumuleaza foarte usor informatii, care in timp se transpun in personalitatea lor. Astfel, recomand a se folosi toate culorile. Nimeni nu ar trebui sa simta repulsie fata de anumite culori, dar in special sunt potrivite cele calde, cele pozitive. Insa, acum depinde si de activitatile copilului, daca este foarte energic, nu este recomandat galben sau portocaliu (aceste doua culori sunt generatoare de energie). Se vor folosi culori calde daca copilul este melancolic, introvertit si culori reci (deschise, pale) daca prezinta lipsa de atentie, de concentrare. In principiu, pare simplu sa alegi culorile, dar este foarte important pentru infuenta pe care acestea o au pe viitor asupra adultului. Doresc sa adaug ca si alegerea unei teme pentru camera copilului este foarte benefica: de ex. Curcubeul, Jungla, Castelul fermecat, Masina viitorului (timpului).

arh. Madalina Radulescu –  Inedit Design
tel. 0726.27.1978
www.miculmichelangelo.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *