O data cu construirea unei case noi am constatat ca avem nevoie sa tinem aprins un bec in gradina. Seara avem nevoie de iluminarea acestui spatiu. Un alt caz de utilizare intensiva a becurilor este acela cand trebuie iluminat un spatiu public. Si exemplele pot continua. Asadar, observam ca prin folosirea becurilor cu filament se consuma o cantitate importanta de energie electrica. Ce solutii avem la indemana? Sa folosim becuri economice!
Ce sunt becurile fluorescente?
Dar de ce se numesc asa si cum functioneaza? Istoria acestor becuri vine de aproape doua secole in urma. Din acele vremuri dateaza primele experimente cu tuburi de sticla vidate in care se generau efecte luminoase folosind depuneri de substante pe peretele interior al tubului. Cert este ca la inceputul secolului XX a fost patentata lampa de iluminat fluorescenta.
Cum functioneaza becurile fluorescente?
In interiorul unui tub de sticla se afla un gaz la presiune joasa compus din vapori de mercur si neon, argon sau xenon. La capetele tubului se afla cate un electrod sub forma unui filament. Pe peretele interior al tubului se afla depusa o substanta fluorescenta pe baza de fosfor. Prin aplicarea unei tensiuni la capetele tubului se produc descarcari electrice in tub. Aceste descarcari produc o lumina in spectrul ultraviolet. Stratul fluorescent preia aceasta lumina si o transforma in spectrul vizibil. Acesta este pe scurt principiul de functionare al lampii cu descarcare electrica, numita popular, neon. Pentru a putea functiona, neonul a avut nevoie de doua elemente auxiliare: un transformator numit balast si un starter. Balastul asigura ridicarea tensiunii pentru pornire si limitarea curentului de functionare iar starterul asigura curentul de pornire.
De ce sunt becurile fluorescente economice?
O data cu avansul tehnologic, tuburile fluorescente au putut fi realizate la dimensiuni din ce in ce mai mici si in diferite forme si modele. Pe de alta parte, balastul electromagnetic – transformatorul si starterul au fost inlocuite de circuite electronice de dimensiuni din ce in ce mai mici. Toate acestea au putut da nastere unui nou tip de lampa de iluminat: becul economic fluorescent. De ce se numeste economic? Pentru ca energia consumata pentru a genera aceeasi cantitate de lumina cu a unui bec cu filament este de 4-5 ori mai mica. Asa dar, lumina generata de un bec cu filament de 100W va fi generata similar de un bec economic de 20W. Chiar asa…este spectaculos! Dar ca la orice lucru, trebuie sa privim si alte aspecte. Si anume acela al protejarii mediului. Asa cum ati vazut, becurile economice contin vapori de mercur. De aceea, daca se sparg accidental trebuie sa aerisim camera.
Am prezentat de ce se numesc becuri economice si cum functioneaza.
Cum se monteaza becurile fluorescente?
In magazinele de amenajari interioare , la raionul de electrice putem gasi becuri cu fasung mare tip E27 sau cu fasung mic tip E14. Ele se vor putea monta in locul clasicelor becuri cu filament fara alte modificari ale lustrelor sau lampadarelor. Lumina corpurilor de iluminat dotate cu acest tip de bec nu mai sufera de fenomenul de intermitenta. Acesta a fost rezolvat o data cu aparitia circuitelor electronice de comanda a acestor becuri. Va dorim o lectura placuta la lumina unui bec economic!