Caracteristici ale placilor de ceramica

Alegera placilor ceramice pe care le utilizam necesita o atentie sporita, datorita investitiei substantiale pe care trebuie sa o facem, dar si pentru siguranta familiei, odata cu efectuarea de montare a acestora. Indiferant de destinatei, interior sau exterior este bine sa achizitonam produse de calitate care sa reziste in timp, sa nu se deterioreze, si din vina carora sa intervina accidentele casnice.

Printre caracteristicile cele mai importante ale placilor ceramice, care determina si domeniul de utilizare si garantia oferita de producator se numara:

  • Absortia la apa, care defineste gradul de porozitate a placilor ceramice si are influenta directa asupra rezistentei acestora la fenomenul de inghet – dezghet ;
  • Aspectul exterior, si placile ceramice care provin din acelasi lot, pot avea diferente minore, ale aspecului. Placile glazurate, pot capata fisuri ,uneori vizibile, alteori invizibile, aceste defecte se pot observa dupa montare, si pot fi cauzate de metodele demontare sau calitatea materilului adeziv utilizat.
  • Rezistenta la incovoiere, este o proprietate a placilor ceramice influentata direct de absortia de apa, cu cat este mai mica absortia de apa cu atat este mai crescuta rezistenta la apa (o rezistenta la incovoiere mai mare o au placile glazurate, fata de cele poroase arse doar odata)
  • Rezistenta la socuri, aceasta proprietate este influentate de resiztenta la incovoiere dar si de grosimea placii ceramice.
  • Printre caracteristicele chimice ale placilor ceramice se numara rezistenta la factorii abrazivii, placile ceramice de calitate au o rezistenta ridicata la patare cu substante chimice precum uleiuri auto, urme de cauciuc, sucuri, iod, sange, etc., si al substantele utilizate in curatenie casnica, precum detergentii pe baza de soda custica.
  • O alta caracteristica de care trebuie sa tinem cont la achizitionarea placilor ceramice este, rezistena la temperatura si umiditate. Pentru placile folosite in interior este importanta rezistenta la diferentele de temperatura (in cazul in care se asaza un vas fierbinte/rece pe placa ceramica). In cazul placilor utilizate ca pardoseli, pentru deplasarea in siguranta, este importanta proprietatea de antiderapare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *