Care sunt etapele izolarii exterioare cu polistiren pentru un bloc?

Intrebare:

Vecinii de la bloc au convocat o sedinta ca sa incepem izolatia termica pe exterior. Am auzit de exemplu ca obligatoriu este schimbarea tablei de protectie a zidului pe bloc (ca sa intre si polistirenul sub ea) si schimbarea glafurilor cu unele mai late. Dar aici, parerile sunt impartite. Ce ne recomandati ca pasi principali, ca sa nu ne trezim la toamna ca baga apa in casa?

Raspuns:

Da, ati auzit bine !
Ar trebui sa apelati la un arhitect/inginer specialist in calcul de eficienta termica care va specifica clar grosimea de polistiren in functie de grosimea si materialele din care este executat peretele exterior, in functie de suprafata vitrata, anume in functie de zonele sensibile prin care se pierde energie calorica.
Trebuie sa aveti in vedere urmatoatele aspecte:

1. Grosimea de polistiren expandat (cel cu bule de aer – alb) va fi de un minim in cm incat sa rezulte grosime de perete exterior de 40cm – astfel daca blocul are peretii exteriori la acest moment – neizolati inca-de 30cm, polistirenul se va folosi de 10cm.

2. Polistirenul extrudat (este cel dens – verde sau albastru) se va folosi la baza blocului, deci la zona de soclu – supusa la diverse socuri mecanice si la peretii de subsol direct in contact cu solul, bineinteles dupa aplicarea straturilor de hidroizolatie. Posibil grosimea acestuia sa fie de 5cm.

3. Placile de polistiren se vor dispune in zig-zag, ca si caramizile in zid prin aplicare de adeziv pe toata suprafata placii, ca o pelicula mai groasa – se vor cheltui mai multi bani, insa evitati formarea mucegaiului in golurile de aer ramase libere si mai grav desprinderea placii in timp. Deasemenea, placile se vor fixa si mecanic cu dibluri speciale din plastic cu rozeta.

4. Se va aplica polistiren, in grosime mai mica de data aceasta, de exemplu de 5 – 4 sau 3cm si la intradosul de gol de ferestre si usi. Motivul este acelasi – pentru a nu permite crearea de punti termice si aparitia mucegaiului chiar si la interior, acesta fiind raspunzator de diverse boli respiratorii.

5. Astfel, daca grosimea de perete exterior se schimba, totul trebuie inlocuit, de la tabla de rebord (atic) pana la glafurile si pervazele de la ferestre pentru ca acestea la randul lor sa serveasca scopului pentru care s-au montat, anume nu permit prelingerea apei de ploaie si a apei din topirea zapezii pe fatada, protejand-o.

6. La final, se va folosi o plasa de fibra de sticla ca si tencuiala. Recomandarea mea este, daca locuiti intr-un bloc la strada, sa tencuiti doar parterul cu plasa de Buzau pentru protectie la socuri mecanice si diverse vandalisme si de la etajul 1 in sus cu plasa.

7. Optati pentru o tencuiala de fatada – mai scumpa ce-i drept – care se spala singura aplicata de tip ploaie.

Ma bucur ca sunt Asociatii de Proprietari care realizeaza importanta eficientizarii cladirii din punct de vedere termic, insa mare atentie: o executie iresponsabila aduce cu sine multe inconveniente, dupa cum v-am spus, de ordin medical, anume aparitia  mucegaiului la interior  .

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *