Case de lemn – tehnologie si proiecte

Pentru cine a ajuns in etapa deciziei modelului de casa pe care il va avea, una din optiunile demne de luat in considerare este aceea a construirii unei case de lemn. Pentru majoritatea celor interesati de acest domeniu, termenul ne duce cu gandul la cabana de lemn de la munte. Realizata din barne groase, cu geamuri cu ochiurile impartite in baghete de lemn. Poate fi o varianta. Insa nu la aceasta de referim. Ci mai precis la o tehnologie recent intrata pe piata romaneasca. La ce anume se refera? Haideti sa vedem pas cu pas.

Materiale de constructie pentru case de lemn

Dupa cum este si denumirea acestei tehnologii, materialul de baza din care este construita casa este lemnul. Intr-o forma sau alta. Poate fi lemn masiv atunci cand ne vom referi la grinzi si stalpi de sustinere ( montanti ) sau produse derivate tip OSB ( Oriented Structure Board – Placi de lemn aglomerat cu structura interna orientata). Vom descrie pasii principali de realizarea a unei case din lemn .

Fundatie case de lemn

In primul pas se realizeaza fundatia conform proiectului casei . Spre deosebire de metoda clasica, fundatia unei case de lemn este o placa turnata peste terenul existent. Rezistenta placii este sustinuta de structura de fier beton. Dupa doua saptamani de uscare si intarire, ne putem apuca de ridicarea casei.

Hidroizolatie case de lemn

Peste placa de beton se realizeaza hidroizolatia. Apoi, se fixeaza de fundatie montanti dreptunghiulari de lemn. Fixarea se face cu suruburi tip conexpand. Peste acesti montatnti orizontali lipiti de placa se vor monta vertical montanti de lemn masiv. Adica stalpii de sustinere.

Ridicarea caselor de lemn

Pentru pereti, se procedeaza in felul urmator. Intre stalpii din colturile placii se realizeaza o structura din scanduri mai subtiri. Spre exterior se placheaza cu placi OSB. Peste OSB, tot spre exterior se placheaza cu polistiren expandat sau extrudat, tencuit cu adeziv de ploistiren rigidizat cu plasa din fibra de sticla. Stratul final se vopseste cu vopsea de exterior. Spre interior, dupa OSB se izoleaza cu vata minerala. Aceasta asigura izolarea termica si fonica. Dupa vata minerala se fixeaza o folie de PVC ca bariera de vapori, pentru protectia vatei minerale. Dupa folia de PVC se placheaza cu gips carton care se zugraveste cu vopsea lavabila de interior.

Acoperisuri case de lemn

In cazul in care dorim un etaj, peste stalpii de sustinere se realizeaza o podea de lemn. Si apoi etajul se realizeaza la fel ca parterul. Am ajuns la acoperis. Structura interioara este realizata din lemn. Se pot folosi acoperisuri din tigla metalica, hidroizolate pe interior si apoi izolate termic cu vata minerala.

Instalatii si amenajari

Instalatiile sanitare si electrice se realizeaza similar unei constructii clasice. Acelasi lucru si despre geamuri care pot fi cu tamplarie clasica de lemn sau PVC cu geam termopan .

Ca aspect final, nu exista nici o deosebire intre o casa de lemn si una realizata din caramida. Ca avantaje, pretul unei astfel de constructii este mai mic decat cel al uneia clasice. De ce? Plecand de la costul fundatiei pana la costul si durata manoperei per ansamblu. Este o optiune solida de a fi luata in considerare atunci cand construim o casa, si anume, o casa de lemn.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *