Arhive categorie: Aer conditionat

Doua modele de aparate de aer conditionat performante si economice

Aparatele de are conditionat au devenit necesitate in numeroase zone ale tarii, deoarece pe timpul verii temperaturile ajung cu usutinta la 35-40 de grade celsius. La acestea de cele mai multe ori se aduga si umiditatea excesiva care accentueaza disconfortul termic. In astfel de zile aparatul de aer conditionat pastreaza o temperatura optima in locuinta. Iata cateva modele economice de aparate de aer contitionat, care sa pastreze aerul proaspat si placut in incaperi.

Modelele cu consum redus de energie sunt mai prietenoase cu mediul si nu cresc foarte tare facturile la electricitate.

Aparatul de aer conditionat Samsung AR09HSSFAWKNEU, este un model economic incadrat in clasa de consum de energie A+++. Este dotat cu tehnologie de ultima generatie si are capacitatea de a face aerul sa circule rapid  pe o arie mare a locuintei. Eficienta energetica este ridicata. Este dotat cu numeroase filtre care curata praful si agentii alergeni din incapere. Dispune de mai multe trepte de functionare si racire, are modul de racire rapida, racire lenta si modul silentios de functionare pe durata noptii. Si functiile de incalzire sunt practice si eficiente. Designul este modern, discret, atragator. Producatorii s-au asigurat ca accesoriile si filtrele pot fi usor curatate si inlocuite.

Modelul de aparat de aer conditionat Daikin Emura, are eficienta de racire mare si consum de energie mic. Este incadrat in clasa  A+++ de consum de energie. Este proiectat pentru a satisface cei mai exigenti clienti, de aceea se remarca prin design ultra modren si tehnologie te top. Este prevazut cu senzori de detectare a persoanelor din incapere si impiedica fluxul de aer sa ajunga direct pe acestea. Poate fi setat si pornit direct de pe telefonul mobil, datorita sitemului Wi-Fi incorporat, astfel ca aveti control complet asupra lui indiferent de locul in cara va aflati. Are modul de racire rapida, soft si modul de functionate pe durata noptii.

Intretinerea aparatului de aer conditionat

A venit vara, temperaturile din aer au crescut si meteorologii ne anunta ca in curand vor depasi pragul de canicula. Iata un motiv in plus sa verificam aparatele de aer conditionat. Specialistii atrag atentia ca operatiunea de revizie nu trebuie neglijata si ca costurile de intretinere sunt mai mici fata de costurile de reparare sau inlocuire a aparatului de aer conditionat.

Operatiunile de intretinere a aparatului de aer conditionat se impart in doua categorii: operatiuni normale si operatiuni sezoniere.

Intretinera normala consta in verificarea starii de functionare a elementelor componente. Sunt verificate, curatate sau inlocuite prefiltrele şi filtrele mecanice, se analizeaza starea bateriei şi starea generala a unitatii. Filtrele sunt spalate, cu apa calduta si detergent special, apoi sunt lasate sa se usuce. Bateria evaporatorului se curata de mudarie si de praf. Aripioarele  se indreapta cu un pieptene specializat, se verifica circularea corecta a aerului.

Unitatea exterioara trebuie si ea supusa inspectiei. Se verifica circuitul de freon, se fac completari daca este cazul. Trebuie revizuite racordurile electrice si starea contactoarelor compresorului.

Intretinere sezoniera se efectueaza in functie de tipul aparatului, si se tine seama de instructiunile din cartea tehnica a masinii. Consta in efectuarea de operatiuni strict specializate.

Daca echipamentele de aer conditonat au fost instalate corect, si au reviziile efectuate la timp au garantata o durata de viata cuprinsa intre 10 si 15 ani.

Principalii producatori de echipamente de aer conditionat, Samsung, LG, Whirpool, au lansat aparate performante, care functioneaza cu consum minim de energie, au incorporte filtre care opresc cele mai fine particule de praf, asigura flux constant de aer proaspat si permit intretinerea usoara.

Dezumidificare si purificare cu aer conditionat mobil

Iata ca vara vine cu pasi rapizi. Daca anul trecut caldura ne-a luat prin surprindere, anul acesta vom urma exemplul zicalei: vara sanie si iarna car. Ne vom pregati din vreme cu  instalarea unui aer conditionat  cu functii suplimentare de dezumidificare si de purificare a aerului. Dar apare o problema: tocmai am terminat de amenajat casa si nu am vrea sa facem alte modificari, pe care le implica instalarea aerului conditionat. Pe de alta parte, am vrea ca pe durata zilei sa racorim  sufrageria  , iar pe durata noptii  dormitorul  . Putem asa dar apela la un aparat de aer conditionat mobil.

Cum functioneaza aparatul de aer conditionat mobil?
Haideti sa vedem cum functioneaza si de ce avem nevoie. In principiu, aparatul de aer conditionat mobil are functionarea interna similara cu cea a unui aparat fix incarcat cu freon. El va realiza schimbul de caldura intre interiorul casei si exterior. Pentru a face aceasta delimitare, la aparat se ataseaza un canal de PVC care are rolul de a impinge in exterior caldura preluata din camera. Asa dar, avem nevoie de o deschidere in geam sau in zid prin care sa treaca teva de evacuare a aerului cald. Ca si aparatul de  aer conditionat  clasic, si aparatul de aer conditionat mobil dispune de un compresor, un agent de racire – numit generic Freon si de un sistem de ventilare. In plus, contine si un sistem de purificare a aerului si un  dezumidificator  . Filtrele se pot curata periodic.

Cutia aparatului are patru roti pentru deplasarea acestuia in camera. Dar distanta de deplasare este limitata de lungimea tubului de evacuare a aerului cald. Aerul rece este circulat in camera prin partea frontala a aparatului de aer conditionat mobil. Functia de dezumidificare este disponibila separat atunci cand umiditatea din camera este foarte ridicata, in general peste 75-80%.

Acestea sunt cateva aspecte despre aparatele de aer conditionat mobil cu functie de dezumidificare. Ele sunt utile atunci cand dorim o solutie rapida si fara a fi limitati de instalarea fixa a unitatii interioare in cazul aparatelor fixe. Producatorii consacrati vin cu o oferta variata de aparate de aer conditionat mobil cu functie de dezumidificare si purificare a aerului. Pentru a pastra cat mai mult aerul rece in apartament este recomandata montarea noilor  geamuri termopan  tip ” four seasons „.

Instalare Aer Conditionat

Incepand cam cu luna iunie, cu totii ne gandim la instalarea unui aparat de aer conditionat in locuinta. De ce incepand cu luna iunie? Nu doar pentru ca zilele de vara sunt din ce in ce mai calde, dar nu dorim sa ne ajunga din urma nepregatiti canicula lunii lui cuptor. Daca ne-am hotarat asupra modelului si a firmei care sa ni-l monteze, sa vedem cum se instaleaza un aparat de aer conditionat.

Amplasarea aparatului de aer conditionat
In primul rand, va trebui sa ne hotaram unde vom instala aparatul, deoarece peretele va fi gaurit in zona respectiva, pentru a trece tevile cu agentul de racire.
Elementele componente ale aparatului de aer conditionat
Aparatele de aer conditionat sunt compuse din doua unitati: una ce va fi montata pe peretele exterior si care contine compresorul si ventilatorul, si o unitate interioara, ce va fi montata pe perete in interiorul camerei. Primele generatii de aparate de aer conditionat erau alcatuite dintr-o singura unitate montata in fereastra, jumatate in exterior si jumatate in interior. Dezavantajul era zgomotul facut de compresor, care se auzea si in interior.

Dar lucrurile au evoluat, iar astazi avem chiar si aparate de  aer conditionat mobil cu dezumidificator  , pe care le putem muta dintr-o incapere in alta.

Aparatele moderne de aer conditionat au, asa cum am spus, compresorul in unitatea exterioara si in interior putem monta una sau chiar mai multe unitati. Aparatul cu doua unitati interioare se numeste aer conditionat dublu-split, iar cel cu mai multe unitati interioare se numeste multi-split.
Montarea aparatului de aer conditionat
Sa vedem mai departe, in ce consta montarea unitatii sau unitatilor interioare ale aparatului de aer conditionat. Pentru montarea acestuia pe perete, va trebui sa dam patru gauri (cu bormasina), in care vom introduce dibluri de plastic. Prindem suportul ce va sustine unitatea interioara in holzsuruburi. Suportul acesta este un cadru din metal, de care vom prinde unitatea interioara propriu-zisa. Cat despre unitatea exterioara, aceasta se monteaza pe un cadru de tip consola. Dinspre unitatea exterioara se trec catre interior tevile prin care trece agentul de racire. Aceste  tevi de cupru  sunt infasurate in material termoizolant.

Am incheiat etapele de instalare a aparatului de  aer conditionat  . Dupa umplerea instalatiei cu agent de racire, putem face proba. In general, unitatea exterioara vine deja cu rezerva de agent de racire si umplerea instalatiei se face prin deschiderea valvei atasate.
Vine vara…

[lg_folder folder=”modele-de-aparate-de-aer-conditionat” cols=”3″]

Dezumidificator si purificator de aer pentru apartamente

In zilele toride de vara caldura poate veni impreuna cu un fenomen care de obicei amplifica senzatia de cald: umiditatea crescuta. La ce se refera acest termen ? Umiditatea relativa se masoara in procente si se calculeaza ca fiind cantitatea de apa din atmosfera fata de cantitatea de apa care ar exista la saturatie. Deseori auzim la buletinul meteo ca umiditatea relativa este 75%. S-a observat ca umiditatea acceptabila pentru o respiratie buna se afla undeva intre 50% si 60%. Atunci cand ea ajunge la 80% trebuie sa intervenim. Cu ce? Cu un dezumidificator!

De cate feluri sunt dezumidificatoarele de apartament?
La baza, toate echipamentele de dezumidificare au o tinta comuna: colectarea apei din aer. Sa vedem pe rand fiecare model.

Primul mecanism se bazeaza pe absorbtia apei din aer intr-o substanta cu grad foarte mare de absorbtie. Cele mai raspandite absorbante de umiditate folosesc „silica gel”. Acest material absorbant are aspect granular si absoarbe apa. Dupa ce se „imbiba” cu apa se usuca la aer cald si apoi se poate relua ciclul de dezumidificare.

Al doilea tip de dezumidificator, poate cel mai raspandit, are o functionare foarte apropiata de cea a unui aparat de  aer conditionat mobil cu functie de dezumidificare  . Mai precis, aerul este trecut prin serpentina rece a aparatului, apa se condenseaza pe serpentina si este colectata intr-un recipient. Pentru ca aerul sufera si o racire, este apoi incalzit prin trecerea aerului prin condensator.

Al treilea tip de dezumidificare se bazeaza tot pe condensul apei pe o suprafata racita. Insa, spre deosebire de al doilea mecanism, acesta genereaza o suprafata rece prin trecerea unui curent printr-un material semiconductor. Este cunoscut si sub numele de efect Peltier. Avantajul acestei metode fata de a doua este zgomotul inexistent, dar randamentul este mai bun la cel bazat pe aparat de  aer conditionat  .

Acestea ar fi cele trei modele principale de dezumidificatoare de aer folosite mai des in  apartamente  . Suplimentar, toate modelele contin si filtre pentru purificarea aerului. Cu siguranta, confortul termic pe durata verii este sustinut si de o dezumidificare adecvata! Mentinerea umiditatii controlate a aerului este ajutata vara si de montarea noilor  geamuri termopan  tip ” four seasons „.

 

[lg_folder folder=”dezumidificatoare” cols=”3″]

Surse foto: www.mitsubishi-dehumidifiers.co.uk; www.apartmenttherapy.com