Arhive categorie: Calorifere

Radiator portprosop din inox pentru baie, imagini

Radiatorul este un corp important care asigura confortul termic din incapere pe durata anotimpului rece. Acesta este alcatuit din tuburi si coloane prin care circula lichidul incalzit.

Cand achizitionam un radiator portprosop pentru baie trebuie sa avem in vedere mai multi factori: necesarul de putere termica (puterea termica a radiatorului trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu necesarul de caldura pentru baie); sursa de incalzire a incaperii (centrala gaz, centala lemne, sistem centralizat incalzire); tipul radiatorului ( otel, auminiu, fonta).

Radiatoarele portprosop din inox sunt dispozitive nelipsite in baile moderne. Acestea pot incalzi si usca aerul din orice baie, indiferent de dimeniuni. Radiatoarele pot fi conectate la sistemul incalzire sau la sistemul de alimentare cu apa calda. In ultimii ani clientii au inceput sa puna accent foarte mare si pe forma si designul radiatorului portprosop pentru baie.

Radiatorul CORNER, distribuit de compania ucranieana MARIO este un model practic cu un design deosebit. Forma sepeciala conceputa de producatori satisface cele mai exigente gusturi si ofera aspect deosebit bailor pe care le decoreaza.

Modelul Mario produs de companie reprezinta o solutie universala. Are dimensiuni de 70 cm X 40 cm si asigura incalzirea constanta si eficienta a bailor de dimensiuni mici si mijlocii. Modelul ale linii curbe placut imbinate si este mandria ucrainienilor.

Modelul de portprosop NEPTUN sporeste prin aspectul special gradul de confort din baie. Materiele de calitate perfect imbinate ofera un aer modern. Acest model este usor de montat si usor de intretinut.

Modelul LUX este perfect pentru baile simple cu aspect minimalist. Materialul foarte rezistent din care este confectionat portprosopul LUX, asigura durata lunga de utilizare.

De ce nu se incalzeste ultimul calorifer

Buna ziua,

Am o casa cu un singur etaj, parter. Am de cativa ani cu o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv. Am instalatia de incalzire realizata pe cupru cu calorifere de otel si caloriferele vin legate la aceeasi teava tur si retur.  nu am distribuitor. Centrala este in mijlocul casei si de la ea pleaca o teava de tur in stanga si una in dreapta.  faza este ca pe partea dreapta ultimul calorifer (care este si cel mai mare) care este si in sufragerie (unde stam cel mai mult) nu prea se incalzeste. anul acesta am schimbat si caloriferul si tot degeaba. va rog ceva idei la problema mea.

 

Masca pentru cosul de la centrala termica

masca_centrala_termica

Intrebare:
Cu ce material as putea masca cosul de la centrala (mentionez ca este din teava groasa – centrala este pe lemne, cu gazeificare); teava este prinsa de peretele din fata casei, asadar ar trebui sa aibe si un aspect frumos. Materialul sa fie cat se poate de usor deoarece sub camera  centralei termice  este beciul. Va multumesc foarte frumos pentru toate raspunsurile dumneavoastra.

Raspuns:

Pentru mascare cos de fum, as recomanda in functie de desenul de fatada, diverse profile, materiale texturate – ceva de tip trafor de lemn, sau o pergola. Numai mare grija la dirijarea fumului. Poate sa ne trimiteti o fotografie cu fatada, in acest fel imi pot da seama ce material sau forma s-ar combina cu restul elementelor de decor.

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Ce marca si ce tip de centrala sa aleg?

Intrebare:

Tocmai vreau sa-mi montez o centrala. Va rog sa ma ajutati cu un sfat: Ce  tevi  sa folosesc – cupru sau ppr? Pentru ce centrala sa optez? Ce tip de centrala (tiraj fortat, natural, cu condensare)?

Raspuns:
Alegerea marcii nu face mari probleme …recomand Vaillant. Insa diferentele de conditii ce sunt necesare intre o centrala cu tiraj fortat si una cu tiraj natural sunt foarte mari – de la spatiul alocat, volumul acestuia pana la suprafata de explozie – fereste calculate in functie de volumul incaperii si evacuarea gazelor arse la un cos de fum aparent sau inglobat in grosimea de pereti (daca e vorba de o casa) ce trebuia sa fie mai inalt cu cel putin 1m fata de coama acoperisului. La apartamentele de bloc se folosesc doar  centrale termice  cu tiraj fortat.
Centralele cu condensare sunt mai eficiente, insa ceva mai scumpe. Va recomand sa folositi tevi de ppr in cazul in care sunt ingropate in sapa de planseu; daca sunt aparente – de preferat cupru ce se va vopsi cu lavabil.
Totusi, nu e un subiect facil, de raspuns fugitiv, ci se face o analiza in functie de context (  casa  sau  apartament  ), buget si eficienta in timp. Intrebati un specialist din cadrul magazinelor de profil.

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Cum aleg centrala termica?

 cum_aleg_centrala_termica

Intrebare:

As dori o informatie in legatura cu centrala termica la o casa din lemn, ce tip de centrala ar trebui sa instalez? Va multumesc.

Raspuns:

N-are legatura cu tipul de constructie, mai degraba cu suma alocata si eficientizarea costurilor in exploatare (pe parcurs) Anume o centrala pe gaz are o investitie relativ mare initiala, de montaj, dar si pe parcurs, pe cand o centrala pe combustibil solid (lemn, bricheti) are tot o investitie mare initiala, insa pe parcurs se dovedeste a fi mai bine. Singurul inconvenient este ca vara (pentru un dus) trebuie pornita centrala, dar se rezolva cu panouri solare.
Va recomand sa va interesati de Programul Casa Verde prin care se aloca o parte din costurile initiale ale montajului de centrale si panouri solare.
Proiectul tehnic se intocmeste pe baza volumului de incalzit si a pierderilor de caldura prin spatiile vitrate si alcatuirea de pereti.

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Calorifer de baie cu suport port prosop

calorifer_baie_port_prosopIata ca toamna s-a instalat poate mai repede decat ne-am fi dorit. Caldura verii, chiar daca uneori insuportabila va fi dorita din ce in ce o data cu sosirea anotimpului rece. Si ce daca? Avem solutia la indemana! Ne montam  calorifere si radiatoare  mai mari. OK. Astazi ne-am propus sa dezbatem subiectul caloriferelor de baie.

Modele de calorifere de baie

De ce sa montam calorifer in  baie  ? Poate ca este suficienta caldura degajata de apa calda pentru a incalzi baia. Este adevarat. Insa, daca baia are un perete exterior si / sau geam atunci pericolul igrasiei este iminent. De ce? Dupa ce se incalzeste baia, aburii se condenseaza pe peretele exterior. Astfel apar mucegaiul si igrasia. Daca insa avem montat un calorifer pe peretele exterior atunci condensul este mult redus iar efectul final este un perete uscat si fara  igrasie  .

Dar ce model de radiator sa montam in baie? Varianta clasica este caloriferul de forma dreptunghiulara. Insa asa cum bine stim in general baile sufera de lipsa de spatiu. Pentru a rezolva doua probleme in acelasi timp a aparut pe piata radiatoarelor modelul de  calorifer de baie  „port prosop”. Adica un calorifer de otel realizat din bare orizontale pe care se pot sprijini prosoape.

Dimensiunile caloriferelor de baie
Ce dimensiuni au aceste calorifere? Ca latime ele au in general 60 cm. Ca inaltime pot avea de la 1 la 2 m. Ca grosime ele au nevoie de 10-20 de cm pentru montaj grosimea lor fiind sub 10 cm. Apa circula prin doua tevi verticale de otel legate orizontal cu mai multe tevi de otel care sunt utilizate si pe post de suport de prosop.

Cum se monteaza caloriferele de baie

Se fixeaza initial pe zid in trei suporti – bride de prindere. Ca pas premergator mentionam  montarea faiantei  daca dorim acest lucru. OK. Dupa fixarea caloriferului de zid se racordeaza la coloana principala preferabil cu  tevi de cupru sau polipropilena – PPR  . Turul si returul se conecteaza in partea de jos la tevile verticale. Aerisitorul se monteaza la una din tevile verticale in partea de sus. Daca suntem conectati la un sistem de termoficare centralizat asteptam sosirea iernii pentru a verifica lucrarea. Daca avem montata  centrala termica  , proba o putem face imediat.

Am discutat necesitatea instalarii unui calorifer in baie si montarea modelului port-prosop. Cu siguranta exista multe alte variante de radiatoare de otel sau aluminiu care fac fata cu brio necesitatilor de incalzire a unei bai de  apartament  sau vila. Mult succes!

 

Ce trebuie facut daca un element de calorifer supureaza?

Intrebare:

 

Am observat ca la caloriferul de fonta din sufragerie (14 elemente) a aparut o dara ruginie ceea ce înseamna ca supureaza. Ce trebuie facut ?

 

Raspuns:

 

Daca supureaza, atunci elementul trebuie sudat. Cel mai bine este sa faceti aceasta reparatie vara, cand caloriferele sunt golite de apa. O alta solutie este inlocuirea caloriferului de fonta cu unul nou din otel sau aluminiu.

 

Cum se inlocuiesc caloriferele de fonta?

inlocuire_calorifere_fontaVara este in toi! Daca rememoram zilele reci de iarna un gand de inlocuire a caloriferelor vechi parca ne indeamna. Hmm…ce-i de facut? Pai in primul rand trebuie sa fim hotarati sa demaram acest proiect. Daca aceasta conditie este indeplinita putem porni la treaba. Si ce pasi trebuie urmati pentru a schimba  caloriferele  ? Haideti sa vedem in continuare.

Cum stabilim dimensiunea caloriferului?

Mai intai masuram suprafata camerelor si identificam orientarea nord-sud. In plus, masuram latimea si inaltimea ferestrelor. In functie de acesti factori precum si de gradul de izolare termica a zidurilor se dimensioneaza  puterea termica a caloriferelor  .

In general, la o camera de 10 mp puterea necesara variaza intre 2000 si 3000 de W. Asta pentru cei mai caldurosi. Si oricum, daca montam un calorifer nou de putere mai mare nu ne opreste nimeni sa-l dam mai incet din robinetul termostatat. Insa daca el este subdimensionat atunci cu siguranta nu avem cum sa-l dam mai tare decat la maxim. Un alt criteriu de lucru pentru dimensionarea lungimii caloriferului este ca el sa acopere toata lungimea ferestrei, principala poarta de pierdere a caldurii pe timp de iarna.
Modele de calorifere
Daca am finalizat etapa dimensionarii trecem la achizitionarea noilor calorifere. De care sa cumparam? Exista mai multe  tipuri si modele de calorifere  . Alegerea depinde de mai multi factori. Cel mai bun coeficient de transfer termic il au cele de aluminiu. Dupa cum stim, si la masini, radiatoarele cele mai bune sunt cele de aluminiu. Insa, ca si acolo, pretul este mai ridicat.

Ca populariatate vin imediat cele de otel. Ele au un pret mai scazut dar fiind din fier procesul corodarii in timp este mai accentuat. Acest proces poate fi combatut prin mentinerea apei in ele si pe durata verii.

Si a treia varianta, clasicele radiatoare de fonta. Pentru cei care vor sa scape de cele vechi de fonta poate nu este totusi cea mai atractiva idee. Insa, ca durabilitate ele sunt cu siguranta pe primul loc. Cele vechi tocmai au dovedit acest lucru. Principalul lor dezavantaj este greutatea foarte mare.
 Trecem la montajul caloriferelor. Daca modelul de calorifer a fost ales, iata ca trebuie sa dam o solutie pentru teava noua de la teava de coloana pana la calorifer. Aici variantele sunt teava multistrat, cupru sau polipropilena. Avantajele si dezavantajele acestor tevi le regasiti in articolul dedicat  tevilor de cupru, multistrat sau polipropilena  . In fine, am rezolvat-o si pe asta…Sa zicem ca am ales  tevile de cupru  .

Etapele de montare a caloriferului
OK. Pasii ar fi asa: •Montam caloriferul in suportii de sustinere pe zid.
•Montam robinetii de siguranta pe teava comuna de tur si de retur.
•Montam robinetul de tur termostatat si cel de retur la calorifer.
•Fixam in zid bridele de sustinere a tevii de cupru
•Pornim cu conectorizarea cu teava intre calorifer si teava comuna.
Desigur, acestia sunt principalii pasi. Fiecare pas poate fi suibdivizat in lucrari mai mici ca de exemplu cel de montare a robinetului termostatat sau  taierea tevii de cupru  . Dar pentru fiecare din lucrari vom povesti pe larg ce trebuie facut. In speranta ca raspuns unor intrebari uzuale legate de aceasta lucrare de inlocuire a caloriferelor de fonta va dorim spor la treaba si va asteptam si la urmatoarele povestiri despre lumea amenajarilor si a instalatiilor termice.

Cate tipuri si modele de calorifere exista?

calorifere_otel_aluminiu_fontaIn perioada verii este cel mai bun moment de a ne hotara asupra schimbarii caloriferelor vechi. Sau daca avem de echipat o  casa  noua, ce model de  calorifere  vom alege. Pentru a face acest lucru trebuie sa ne documentam in prealabil si sa avem cat mai multe idei si solutii aplicate in aceasta zona a instalatiilor termice.  
 

Primul aspect asupra caruia trebuie sa ne hotaram este in a alege materialul din care sunt facute caloriferele. Ele pot fi din otel, aluminiu sau fonta. Fiecare tip de radiator are avantajele specifice.

Radiatoare din Otel

Caloriferul de otel are un pret scazut, abordabil. El este construit din tevi subtiri de otel imbracate in tabla vopsita cu email alb. In mod uzual este format din doua panouri radiante unite intre ele cu tabla ondulata pentru a imbunatati coeficientul de transfer dintre calorifer si mediul inconjurator. Este recomandabil ca pe durata verii sa fie mentinute cu apa pentru a preveni ruginirea in interior si a mari durata de viata. Ca dimensiuni ele se afla fabricate in lungimi prestabilite care pornesc de la 0.8m pana aproape de 2m. Un calorifer de otel nu se poate extinde sau micsora prin adugarea sau scoaterea de elemente deoarece el nu este construit pe acest principiu.

Radiatoare din Aluminiu

Radiatoarele de aluminiu au ca entitate de baza elementul. Putem forma un calorifer de lungime variabila, depinzand de cati elementi adaugam. Elementii se conecteaza intre ei cu nipluri speciale care au intr-un capat filet pe stanga si in celelalt capat filet pe dreapta. Punand un niplu intre doi elementi, la momentul strangerii se va produce apropierea elementilor. Se pot folosi calti pentru izolare sau garnituri. Coeficientul de transfer al caloriferului de aluminiu este superior celui de otel. Pretul este in general mai mare raportat cu cel obtinut pentru aceeasi suprafata radianta a unui calorifer de otel.

Radiatoare din Fonta

Si ultimul tip de care vom vorbi este  caloriferul de fonta  . Este bine cunoscut locatarilor de blocuri inaltate in anii 70-80. Ele sunt foarte solide. Ca principiu constructiv se foloseste metoda concatenarii elementilor cu nipluri. Au un coeficient de transfer mai scazut fata de radiatoarele de aluminiu. Greutatea lor este mult mai mare fata de caloriferele de otel. Rezistenta lor in timp este insa mult mai mare. Ca pret, la momentul actual se situeaza in gama de sus a producatorilor de specialitate.

Am enumerat si dezbatut cele trei modele de calorifere ( radiatoare ) existente in acest moment pe piata. Fiecare model are avantajele specifice date de materialul de constructie si de tehnologia de montare. Explorand cat mai multe surse de informare vom putea lua o decizie corecta in ceea ce priveste achizitionarea unui calorifer potrivit pentru  amenajarea casei  .

Cum crestem randamentul termic al caloriferelor

crestere_randament_termic_calorifere

Economisirea energiei termice a devenit o prioritate pentru majoritatea dintre noi. Caloriferele sunt in general montate pe peretele cu fereastra. Daca am montat  termopane  , am facut deja primul pas pentru a preveni pierderile de energie termica. La fel si daca am realizat lucrari de  placare cu polistiren expandat pentru interior  . O alta solutie de crestere a confortului termic in  case  si  apartamente  este montarea unei pasle izolatoare si reflectorizante in spatele caloriferului. Aceasta lucrare implica demontarea caloriferului si este bine sa o punem in aplicare atunci cand inlocuim  caloriferele  sau zugravim incaperea si avem nevoie sa demontam caloriferul.

Lipirea paslei reflectorizante

Bun, am demontat caloriferul. Sa urmarim etapele montarii suprafetei izolatoare. Mai intai masuram suprafata de perete pe care dorim sa lipim pasla reflectorizanta. Este bine ca suprafata acoperita de pasla sa fie cu cativa centimetri mai mica decat suprafata acoperita de calorifer, ca sa nu se vada margini inestetice iesind din spatele caloriferului. Pasla reflectorizanta se gaseste in magazinele de  amenajari interioare  pentru locuinte sub forma de rulouri. Este din spuma poliuretanica, iar pe una din fete are o folie cu aspect metalizat si cu rol reflectorizant. Este si impermeabila.

Montare bridelor de sustinere a caloriferului

Taiem pasla cu un cutter, pe dimensiunile dorite, avand grija sa fie dreapta si egala fata de diblurile prinse in perete pentru sustinere a caloriferului. Tot cu un cutter, decupam in jurul diblurilor de prindere, apoi montam bridele de sustinere a caloriferului, peste pasla reflectorizanta. Insurubam cu ajutorul unei chei tubulare sau fixe. Exista si varianta de lipire a paslei cu adeziv, insa prin metoda descrisa mai sus, de prindere a paslei in bridele de sustinere a caloriferului, permitem aerisirea peretelui in caz de condens sau umezeala. In plus, putem inlocui pasla mai usor, fara a afecta peretii.
Urmeaza montarea caloriferului si racordarea la teava de incalzire, dar aceasta este o alta lucrare de instalatii termice.