Arhive categorie: Gresie si faianta

Bucatarie cu pardoseala cu gresie si parchet

Solutia ideala: o bucatarie cu gresie si parchet

Conditia este sa le imbini cu stil, astfel incat bucataria sa capete un farmec aparte. Pentru ca bucataria este cea mai utilizata incapere a casei, sufletul ei, iar parchetul este un material cald, placut, care face ca orice spatiu sa para ACASA.

Nu te-ai decis inca sa pui parchet in bucatarie din cauza umezelii, a apei si a riscului ca acesta sa se pateze? Acest lucru nu se va intampla niciodata, deoarece noi avem solutia, o metoda indrazneata de a diferentia zonele de lucru si de a imbina gresia si parchetul:

  • In apropierea blatului de lucru si a aragazului opteaza pentru doua – trei  randuri de gresie, iar in zona centrala si a mesei monteaza parchet.
  • Pentru a imbina vizual parchetul cu gresia folositi un prag metalic, acea bagheta care se foloseste si ca trecere la usa. Aceasta se fixeaza in sapa de beton cu holsuruburi pentru a da rezistenta montajului dar si pentru a nu aparea miscari oscilatorii intre gresie si parchet.
  • Alege un parchet stratificat, rezistent la trafic intens si care sa suporte fara probleme curatarile repetate. De asemenea, trebuie sa reziste la apa si la umezeala.
  • Parchetul trebuie sa completeze spatiul din bucatarie, deci alege-l astfel incat sa contrasteze cu gresia. Daca gresia este de o nuanta deschisa, parchetul va avea, obligatoriu, una inchisa. In plus, o culoare inchisa a parchetului va da si un plus de eleganta incaperii, care astfel va deveni o camera in sine, nu doar bucatarie.
  • Nu acoperi parchetul din bucatarie! Doar pentru eleganta sa l-ai pus acolo! Si daca totusi simti nevoia sa faci asta, foloseste covoare mici, de genul carpetelor care pot fi usor spalate sau ridicate de fiecare data cand este nevoie.

Atentie ce tip de parchet alegi! Un parchet solid din stejar este potrivit intr-o bucatarie traditionala, ce va face corp comun cu holul si camera de zi. Intr-o bucatarie clasica insa, un parchet laminat care imita lemnul natural este cea mai buna alegere. Pentru o bucatarie moderna si eleganta, parchetul din lemn de fag, de culoare deschisa reprezinta solutia optima.

In continuare te invit sa vezi si cateva imagini cu bucatarii amenajate cu gresie si parchet. Modelele pardoselilor precum si modul in care s-a facut tranzitia de la gresie la parchet mi se par cu adevarat minunate.

sursa poze: www.pinterest.com, www.pixabay.com

Montarea corecta a gresiei

De fiecare data cand contactam un specialist de amenajari interioare ne intrebam daca cel ce va placa podeaua cu gresie si peretii cu faianta va realiza lucrarea intocmai cu metoda corecta. Ce trebuie sa urmarim atunci cand  amenajarea casei  , a baii sau a bucatariei implica o montare de gresie?  

 Vom enumera pe puncte fiecare etapa:

•Curatarea podelei de resturi de  parchet  , linoleum, mocheta, gresie mai veche
•Nivelarea suprafetei de placare. In cazul podelelor pe baza de ciment se va realiza cu sapa autonivelanta
•Verificarea umiditatii suprafetei suport. Podeau trebuie sa fie uscata si a nu mai „lucreze” prin contractia cimentului la uscare
•Aplicarea unei amorse speciale in vederea unei aderente sporite ulterioare
•Identificarea liniilor de vedere in camera. Se vor urmarii liniile de vizualizare perpendiculare pe pereti, astfel incat atunci cand suntem in camera liniile gresiei sa nu fie oblice pe pereti ci perpendiculare si paralele
•Impartirea camerei in patru suprafete egale si trasarea acestor arii
Prepararea unui adeziv  corect pentru suprafata de placare. Adezivul poate fi fara aditivi sau flexibil
•Aplicarea adezivului cu o drisca cu zimti – sau pieptene in limbajul mesterului
•Montarea orizontala si aliniata a placilor de gresie cu sau fara distantierele de plastic. Distantierele pot fi intre 2 mm si 5 mm
•Taierea placilor langa zid astfel incat sa se lase o distanta de umplere cu chit de rosturi
•Finisarea rosturilor cu chit special
•Spalarea finala a suprafetei cu un burete umed
•Pe durata intaririi si uscarii adezivului pe baza de ciment nu trebuie sa se calce pe placile de gresie

Acestea sunt pe scurt principalele puncte care trebuie urmarite atunci cand se monteaza gresie intr-o camera de zi, de  baie  sau o bucatarie. Spor la amenajari cu  gresie si faianta  !

placarea_cu_gresie

Istoria gresiei si a faiantei

gresie_faianta_baie_istorieAstazi suntem obisnuiti cu amenajarea unei bai sau a unei bucatarii cu gresie si faianta. Toate bune si frumoase. Dar o intrebare simpla vine imediat: de cand au aparut  gresia si faianta  ? Ei bine, ca toate intrebarile simple, are mai multe raspunsuri. „Faianta” se pare ca etimologic provine dupa numele localitatii Italiene, Faenza unde se producea in secolul 16 faianta. Gresia este probabil de origine Frantuzeasca, francezii fiind la randul lor mari maestrii in realizarea placarilor ceramice. Iar cuvantul „ceramica” are radacini Grecesti insemnand atelier de olarie.  

Primele placari cu ceramica
Sa mergem mai departe si sa vedem de unde a plecat aceasta tehnologie si cum a evoluat. Primele datari istorice ale placarilor cu ceramica au fost facute acum 4-5000 de ani in interiorul piramidelor egiptene. Ramasite ale bailor placate cu mozaicuri de ceramica se pot vedea si astazi in cetatile grecesti. Asa dar, dovada exista! Un alt moment de crestere al acestei tehnologii a fost in momentul patrunderii civilizatiei arabe in Spania. Si startul a fost dat. Ani de-a randul tehnica ceramicii arse s-a perpetuat din tata in fiu prin intermediul breslelor.
Tehnologia placilor ceramice
Un prim pas spre „industrializarea” producerii de gresie si faianta a reprezentat-o tehnlogogia presarii uscate a prafului care ulterior se introducea in cuptorul de ardere. Astfel, s-a pus baza „automatizarii” producerii gresiei si a faiantei. Daca anterior se produceau manual placile ceramice, cu aceasta tehnologie s-a putut introduce matrita cu dimesiuni precise, generand ceea ce noi stim astazi clasificarea pe categorii de calitate a placilor de gresie si faianta: calitatea I, II, III. Acest standard se refera la abaterile dimesionale maxime pe care le poate avea o placa de faianta/gresie intr-un lot/pachet. Si atunci, ne dorim numai calitatea I.
Tipuri de placi ceramice
O impartire a placilor ceramice este in functie de numarul de arderi la care este supusa si rezultatul acestora. Astfel, prima categorie de placi este cea de placi neglazurate. Ele se regasesc in primele etape ale evolutiei ceramicii arse. Placile de lut umed se ard o singura data in cuptor. A doua mare categorie este cea a placilor glazurate. Dupa prima ardere sufera o a doua ardere la o temperatura mai inalta pentru a produce pe una din suprafetele placii un strat lucios, impermeabil si dur. Si ultima categorie, gresia portelanata. Placa de lut este vitrifiata in profunzime rezultand un material compact ca duritate, lucios pe ambele suprafete.

Astazi oferta de placi ceramice este foarte variata. Piata ofera atat gresie glazurata cat si portelanata. Dimensiunile placilor variaza de la stilul „mozaic” la cel al placilor de mari dimensiuni. Furnizorii Europeni tind sa devina cei din Spania sau Italia. Producatorii autohtoni s-au adaptat cu success noilor cerinte ale pietii si fac fata cu brio clientilor exigenti care sunt in mare verva pentru a-si  amenaja baia  si  bucataria  cu gresie si faianta.

Cum se monteaza faianta in baie

faianta_baieIn placarea cu faianta prima si una din cele mai importante etape este pregatirea peretilor (suprafata de aplicare). Se da jos faianta veche, daca baia a mai fost placata cu faianta si se curata cu o dalta si un ciocan pana ajungem la zid. Dupa aceea, urmeaza finisarea suprafetei. Acum este si momentul pentru punerea la punct a  instalatiei sanitare  si pentru stabilirea locurilor pentru a monta usitele de vizitare, deoarece acestea nu vor fi placate cu faianta. Daca podeaua este din ciment cu mozaic cu plinta ridicata aceasta trebuie indepartata si apoi finisata pentru ca imbinarea dintre perete si podea sa fie dreapta.  
Plan si masuratori

Dupa ce toate pregatirile au fost facute, putem incepe placarea cu faianta a baii. Masuram trei sferturi din inaltimea unei placi de la podea si montam in dibluri sau cu alte metode de prindere o scandura de lemn orizontala pentru a sustine placile ceramice in timpul montarii. Randul de jos este ultimul care se aplica, dupa  placarea cu gresie  a baii, deoarece podeaua nu este perfect orizontala. Nu este nevoie sa montam scandura pe toata suprafata baii, ci doar atat cat lucram intr-o zi, apoi o mutam.

Amorsarea suprafetei

Inainte de a incepe placarea, pregatim amorsa din adeziv, apa si aracet sau amorsa gata preparata care se gaseste in comert. Aplicam un strat de amorsa si lasam peretii sa se usuce putin.

Aplicare adeziv

Aplicam  adeziv  pentru placarea cu  gresie si faianta  pe perete si tragem cu drisca zimtata pe deasupra, astfel incat sa ramana niste santuri inguste, ce vor permite o mai buna priza cu placa de faianta. Lasam peretele sa se usuce aproximativ cinci minute. Nu aplicam adeziv pe o suprafata prea mare, ca sa nu se usuce inainte de a aplica placile de faianta. Dam si placa de faianta cu amorsa inainte de aplicare.

Placarea cu faianta

Incepem cu randul de jos cu placile sprijinite de scandura, apoi aplicam celelalte placi de faianta cu distantierele corespunzatoare. Verificam orientarea placilor pe orizontala si pe verticala, cu nivela. Lasam la urma zonele mai dificile, cum ar fi colturile sau randul de deasupra cazii de baie. In jurul becului se decupeaza placa de faianta ca sa lasam loc firelor. Cand ajungem in dreptul  cazii de baie  , dupa ce am pus scandurile de sustinere ale primului rand, placam zona cu faianta, ocolind bateria. Aceasta trebuie prinsa in zid cu coturi speciale care au gauri de prindere.

Este bine sa curatam surplusul de adeziv dintre placi pe masura ce lucram, inainte sa se usuce. Pentru aceasta, folosim un burete umed. Acolo unde este cazul,  taiem placile de faianta  cu masina speciala de taiat gresie si faianta. Dupa terminarea lucrarii de placare cu faianta a baii, lasam sa usuce si apoi scoatem distantierele.

Chitul de rosturi

Urmeaza aplicarea chitului de rosturi. Acesta este un ciment care se gaseste in diferite sortimente de culori, asortate cu faianta. Pentru bai este indicata si adaugarea unei solutii de impermeabilizare peste acest chit. Solutia se gaseste in tub si este incolora, ca un lac, ceea ce va da un plus de stralucire chitului. Se aplica cu o pensula mica.

Cam acestea ar fi etapele placarii cu faianta de baie.  Amenajarea baii  implica o lucrare de amploare. Daca am ales deja culoarea si modelul pentru gresie si faianta, ne putem apuca de lucru. Spor la treaba!

Cum se pregateste adezivul pentru montarea gresiei de baie

pregatire adeziv pentru gresie

Adezivul se gaseste ambalat la saci de hartie captusiti pe interior cu o folie de plastic pentru a preveni infiltrarea umezelei. Alegem un tip de adeziv potrivit in functie de necesitati: pentru suprafete lucioase si putin permeabile (cum ar fi mozaicul vechi din baie) este bun adezivul flexibil, pentru medii umede, putem alege un adeziv special creat pentru aceste suprafete. Sa vedem in cele ce urmeaza cum se prepara adezivul.

La ce se foloseste adezivul de gresie?

Adezivul de gresie se foloseste atat pentru nivelarea si repararea suprafetei ce urmeaza a fi placata cu gresie, cat si pentru  montarea placilor de gresie  . Mai intai, verificam daca sunt denivelari in sapa veche. Daca este nevoie, le vom indrepta cu adeziv. Pentru prepararea adezivului, avem nevoie de o galeata curatata de praf sau murdarie. Punem apa in galeata si apoi incepem sa turnam adezivul cu un cancioc. Proportia este indicata pe ambalajul de adeziv de gresie.

Cum se prepara adezivul de gresie?

Punem intotdeauna adezivul in apa si nu invers, deoarece omogenizarea va fi mai dificila. Lasam sa traga apa cateva minute si amestecam adezivul cu amestecatorul montat la bormasina. Lasam sa se odihneasca amestecul 5 minute si apoi amestecam din nou. Durata fiecarei etape de pregatire a adezivului de  gresie si faianta  este mentionata pe sacul in care este ambalat. Important este ca in final sa obtinem o pasta omogena care nu se dezlipeste de pe spaclu atunci cand il tinem in aer.

Reparatii cu adeziv de gresie?

Reparam denivelarile sapei existente, folosind un spaclu. Aplicam adeziv printre denivelari. Cand sapa este reparata aplicam o cantitate mai mare de adeziv cu mistria si il netezim pana obtinem o suprafata plana.

Am urmarit pas cu pas etapele pregatirii adezivului de gresie cu care netezim denivelarile sapei vechi si pregatim suprafata pentru placarea cu  gresie de baie  . Dupa cum vedeti,  amenajarea baii  presupune mai multe etape.

Cum se pune gresia in baie?

cum_se_pune_gresia_de_baieCum se pune gresia de baie? Iata o intrebare ce ne preocupa inainte de a incepe lucrarea de amenajare a baii. Sa vedem! Daca baia a mai fost placata cu gresie, atunci prima etapa este sa scoatem placile vechi de gresie. Cum? Cu dalta si ciocanul, dar nu in timpul orelor de odihna in bloc, ca sa nu ii deranjam pe vecini. Curatam si adezivul de gresie vechi, maturam praful si molozul si suprafata e gata pregatita pentru a fi placata cu gresie de baie.

Planificare si masuratori

Dupa ce  pregatirea adezivului  a fost finalizata, incepem placarea efectiva a baii. Scoatem placile de gresie din cutii si facem o proba pe suprafata baii. Uneori peretii sau imbinarile lor nu sunt perfect drepte, astfel incat trebuie sa ne hotaram cum vom aseza placile de gresie in asa fel incat efectul final sa fie estetic si ingrijit. Dorim ca rezultatul  amenajarii baii  sa fie cat mai reusit.

Aplicarea adezivului pe placa ceramica

Probam si masuram cu grija, deoarece unele placi vor trebui taiate. Incepem cu placile care nu necesita taierea. Luam o placa de gresie si verificam partea poroasa a acesteia. Aplicam adezivul de gresie cu mistria si tragem peste el cu drisca zimtata. Dintii acesteia sunt de obicei cu marimea de 10 mm. Aceasta operatiune asigura aplicare uniforma a adezivului pe placa, iar marimea zimtilor regleaza cantitatea de adeziv care ramane pe placa de  gresie si faianta  .

Montarea placilor de gresie

Asezam placa de gresie pe patul de adeziv pregatit anterior, in locul potrivit, potrivim orientarea placii si presam ferm cu mana placa de gresie de baie. Exista si ciocanele speciale din cauciuc, cu care putem bate usor in placa, dar cu grija sa nu o spargem.

Repetam etapele cu drisca zimtata si cu placile de gresie pentru restul suprafetei. Verificam inaltimea fiecareia in raport cu cele cu care se invecineaza.

Distantiere pentru gresie si faianta

Folosim distantiere de plastic pentru asezarea la pozitia aliniata a placilor de gresie. Distantierele sunt acele „cruciulite” care se gasesc in mai multe dimensiuni: 2mm, 3mm, 4mm, 5mm. Cu un spaclu adunam surplusul de adeziv dintre placile de gresie.

In final masuram si taiem placile pentru spatiul care necesita acest lucru. Dar, despre  cum se taie placile de faianta  si de gresie vom vorbi intr-un alt articol.

Cum se taie faianta?

cum_se_taie_faiantaDimensiunile cele mai frecvent intalnite ale placilor de faianta sunt de 25x50cm, adica opt placi la o suprafata de un metru patrat. Cu toate acestea, suprafetele pe care le avem de placat nu se incadreaza fix intr-un multiplu al acestei dimensiuni standard. De exemplu, la  montarea faiantei de baie  sau a glafurilor de interior si de exterior din placi ceramice. Si atunci intervine necesitatea taierii placilor de faianta. Unealta folosita este masina de taiat  gresie si faianta  . Sa vedem care sunt pasii.

Masurare
Mai intai masuram locul in care trebuie sa incapa placa ceramica. Masuratoarea se face in doua puncte corespunzatoare celor doua margini ale placii de faianta ce se va monta in locul respectiv. Pe placa masuram cele doua distante pe aceeasi latura si le marcam. Unim cele doua puncte obtinute cu un marker, trasand o linie dreapta cu ajutorul nivelei sau a unei rigle.
Cum se foloseste masina detaiat gresia si faianta

Placa de faianta va fi asezata pe suportul de pasla al masinii de taiat. Pornind de la un capat al placii, apasam ferm si impingem manerul cu rola de taiere. Rola va cresta suprafata placii ceramice. Repetam pana cand se creeaza o zona de rupere in material. Acum putem duce manerul la capatul masinii si il folosim pentru a apasa in acelasi timp pe cele doua laturi ale placii de faianta. Aceasta se rupe cu usurinta, lasand zona taieturii neteda si finisata.
Aceeasi metoda se aplica si pentru gresia glazurata. Iar unealta de taiat gresie este o investitie foarte buna si o inventie remarcabila in  istoria gresiei si a faiantei  .

Pot pune faianta peste un alt strat de faianta?

Intrebare:

Referitor la placarea faiantei peste o faianta existenta lucioasa. Am cumparat CM17 si nu vreau sa mai sparg faianta veche, vreau doar sa aplic noua faianta pe cea existenta cu CM17. Initial voi da un strat (gen glet) de adeziv pe faianta existenta, il las sa se usuce, si mai apoi aplic faianta. Imi puteti spune daca va rezista lucrarea, ma gandesc ca aveti destula experienta in astfel de lucrari. Va multumesc mult.
Raspuns:

Da… nu stiu cine va recomanda astfel de lucruri! Peste doi ani va cadea tot… si tot nu scapati de scoaterea totala a  faiantei vechi. In nici-un caz nu e bine ce aveti de gand, nici fizic – pentru ca sigur se va desprinde – si nici psihic – cand inlocuiesc ceva – atunci inlocuiesc total, nu partial. Va rog nu faceti lucrarea asa cum mi-ati expus! N-are rost, rugati mestrerii sa faca ca la carte !

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

 

Cum sa pun gresia pe perete pe lung sau pe lat?

Intrebare:

Am o bucatarie de 2,3 pe 3,2 si am faianta de 20*40. Cum ma sfatuiti sa o pun pe perete, pe cota de 20 sau de 40? Multumesc.

Raspuns:

Pe peretele lung, cu frontul de lucru, doar in dreptul spatiului ramas liber dintre frontul de lucru si corpurile supendate… anume de la cota de 80cm fata de pardoseala 3 randuri de placi asezate pe latura lunga (40cm).

arh. Madalina Radulescu
[email protected]