Arhive categorie: Mobila bucatarie

Bucatarie alba cu faianta neagra

Amenajări interioare cu alb în bucătării moderne – Uite cele mai frumoase idei în imagini

Cine crede că bucătăriile albe sunt plictisitoare se înșală. Sunt persoane care iubesc bucătăriile complet albe. Acestea denotă curățenie desăvârșită, eleganță, au un farmec aparte. In plus, totul în alb duce la mărirea vizuală a spațiului, la lumină mai multă și ajungi să iubești să-ți petreci timpul în bucătărie. Și, hai să fim serioși. În ultimii ani, tot mai mulți oameni optează pentru amenajarea în alb a bucătăriilor, dând mici pete de culoare, prin câte un accesoriu, un obiect de decor. Dar, in rest, domnește albul: corpuri de mobilier albe, pereți albi, podea albă, masă cu scaune albe.
Și rețineți un lucru: prea mult alb nu strică niciodată. Altfel stau lucrurile cu alte culori sau nuanțe, când deja dați greș in amenajarea bucătăriei sau oricărui alt spațiu din casă.

Dar să le luăm pe rând. Pentru podea, dacă nu aveți alte preferințe, alegeți lemnul. O podea din lemn va fi minunată și admirată de mulți. Trebuie doar să fie vopsită în alb, tratată corespunzător pentru o rezistență îndelungata. Nu vreți lemn, atunci ce ziceți de o podea din gresie care imită lemnul? Tot albă, normal. Nu ne abatem de la idee. Cum albul este în general rece, aveți nevoie și de ceva care să mai încălzească și să îmblânzească spațiul, iar lemnul sau imitația de lemn garantează succesul.
Ajungem și la pereți, care pot fi placați fie cu faianță albă, simplă, mată sau lucioasă, fie cu faianță tip subway. Dacă bucătăria este spațioasă, merge la perfecțiune o faianță formată din plăci mari, albe. Dacă bucătăria este de mici dimensiuni, și plăcile trebuie să fie medii sau mici. Sau puteți placa pereții doar pe jumătate, partea superioară fiind doar vopsită în alb.

Pentru blatul din bucătărie, dacă vreți rezistență și calitate, mergeți pe unul din marmură. O fi el mai scump, dar rezistă mult și oferă eleganță bucătăriei. Este, într-adevăr, și mai greu de întreținut. Dar aspectul final este deosebit.
Dacă marmura nu vă convinge, alegeți granitul. Este și mai ieftin decât marmura, mai ușor de întreținut, dar și mai comun. Sau ce ziceți de un blat din sticlă albă? Poate nu este atât de comun, dar estetic face diferența. Să nu mai vorbim de faptul că este și cel mai igienic material.
A mai rămas blatul din quartz: rezistent, nu se pătează, deoarece nu are pori la suprafață și poate fi folosit în bucătării, baruri și chiar și-n baie.
Insula de bucătărie este baza de rezistență a încăperii. Dacă mai este și albă, totul este minunat. Indiferent în ce colț al bucătăriei este amplasată, sau dacă stă chiar în mijloc, insula va lumina întreaga încăpere.

Despre mobilier, dacă bucătăria este mai mică ca mărime, cu atât mai bine că este alb. Dulapuri albe, suspendate sau mobile, cu geamuri cu conturul de un alb mai murdar sau chiar cu negru, toate duc la eleganță, la stil, la rafinament.
Ca să dați farmec unei bucătării complet albe, adăugați mici pete de culoare: un covor cu desene negre, cu forme geometrice pe negru, tacâmuri suspendate negre, o vază neagră. Și maro se încadrează perfect într-un spațiu complet alb: un coș cu fructe, din ratan sau nuiele maro, rama maro a unei fotografii. Sau ce ziceți de verde: verde de la floarea imensă dintr-un colț sau care stă direct pe blat, verde în pernele decorative de pe micul colțar alb.
Ideea este că, în mare, bucătăria complet albă: pereții, podeaua, blatul, chiuveta, electrocasnicele are farmec, este impecabilă, are acea notă de eleganță, de stil aparte. Deci, nu vă feriți de alb.

sursa foto

bucatarie mica la bloc

Bucataria clasica, intr-un spatiu mic la bloc

O bucatarie clasica intr-un spatiu mic reprezinta cea mai buna alegere. Stilul clasic este pana la urma cel mai usor de aplicat in designul interior si sa nu uitam totusi ca el ramane mereu la moda. Tendintele in materie de amenajare interioara a bucatariei apar si dispar la fel de rapid si daca va doriti o bucatarie care sa reziste la testul timpului si mai ales care sa fie in tendinte si peste douazeci de ani atunci o bucatarie clasica reprezinta combinatia perfecta – este practica si in acelasi timp functionala.
Mobila de bucatarie este cea care stabileste stilul si aspectul unei bucatarii, insa ultimele tendinte in materie de dulapuri pentru bucatarie pot fi cam nepotrivite pentru o bucatarie mica. Inlocuirea mobilierului de bucatarie presupune o investitie importanta de aceea o alegere buna la timpul potrivit te poate ajuta sa faci economii importante.

O mobila clasica pentru bucatariile mici trebuie sa fie functionala cu materiale traditionale si detalii decorative elegante. Cele mai bune alegeri le reprezinta lemnul masiv, blaturile din piatra sau marmura, accesorii de feronerie de calitate. Cele mai importante sunt fronturile de bucatarie – preferate sunt cele din lemn masiv de paltin sau  tei baltuit sau lacuit. Si stejarul este o solutie insa putin mai costisitoare.
Pentru o bucatarie clasica autentica asociati mobilierul cu o pardoseala de marmura sau travertin iar pentru dulapuri alegeti unele tip bufet cu geam care sa etaleze vesela si ceramica decorativa.
Important este faptul ca in cazul unei bucatarii clasice puteti adauga orice nota doriti de la una rustica pana la una moderna. Elementele din metal se pot integra perfect intr-o bucatarie de acest fel. In ceea ce priveste culorile cele mai des folosite sunt nuantele naturale maro, bej, accente de galben si verde sau ocru. Totusi culoarea neutra ramane principala alegere pentru bucataria clasica in primul rand pentru ca permite asocierea cu alte culori si finisaje mai vii si mai indraznete. Intr-o bucatarie clasica mica culoarea electrocasnicele pot fi din inox fie colorate.

Organizarea pieselor de mobilier intr-o astfel de bucatarie se poate face printr-un aranjament liniar in forma de I cu insula de bucatarie sau fara sau in forma de U daca spatiul permite. Avand in vedere ca intr-o astfel de bucatarie spatiul este mic si nu foarte permisiv trebuie evitate contrastele puternice si mai ales risipa de spatiu.

Elementele decorative reprezinta sarea si piperul intr-o bucatarie clasica intr-un spatiu mic : modele neobisnuite de ceasuri de perete, cosuri mici decorative, perdele si draperii cu imprimeu interesant sua macar o fata de masa mai aparte sunt doar cateva dintre exemplele pe car le puteti pune in aplicare. Si aranjamentele florale pot avea o mare influenta asupra modului in care o bucatarie clasica poate arata prin calitatea or de a improspata orice interior.

Scaune de bucatarie, tipuri, modele, imagini

Scaunele de bucatarie sunt elemente indispensabile in orice bucatarie. Modelele si culorile sunt foarte numeroase si foarte variate. Daca doriti sa va achizitionati scaune pentru bucatarie, iata cateva modele de scaune care se pot potrivi in locuinta dumneavoastra.

Scaunele de bar, sunt perfecte pentru spatiile moderne cu masa de tip insula amenajata in centru. Aceste modele au design modern si elegant, sunt foarte confortabile si pot fi confectionate din materiale naturale, reciclabile precum lemnul sau din materiale rezistente precum inoxul si pielea ecologica. Daca scaunele sunt confectionate din astfel de materiale, sunt usor de intretinut si va puteti bucura de ele multi ani.

Scaunele din lemn se potrivesc perfect in orice bucatarie traditionala sau cu tema rustica.  Sunt alegerea perfecta pentru incaperile decorate cu mobilier din lemn masiv. Culoarea calda si designul special a acestor piese de mobilier aduce un plus de naturalete si eleganta. Mesele luate intr-o astfel de atmosfera  va vor aminti de reuniunile calde de familie, din casa bunicilor.

Scaunele tapitate sunt comode practice si usor de intretinut. Sunt diponibile intr-o gama foarte varita de modele si palete cromatice. Trebuie doar sa potriviti culoarea si modelul scaunului cu celelalte piese de mobilier existente in bucatarie.  Puteti alege imprimerui din piele ecologica, care are avantajul de a de intretine si curata foarte usor sau puteti alege scaunele cu tapiserie din material textil. Scaunele in componente carora intra materialul textil sunt totusi mai putin indicate pentru ca se murdaresc repede si se curata ceva mai greu.

Idei pentru depozitarea lucrurilor mai putin folosite din bucatarie

Chiar daca ne place sa recunoastem sau nu, in timp achizitionam numeroase obiecte mai dragute sau mai utile, pe care nu le utilizm foarte des. Pana aici nimic nu este rau sau neplacut, dar cand observam ca bucataria a inceput sa se supraglomereze si accesoriile noastre au devenit inestetice, realizam ca a venit timpul sa le gasim un loc special pentru depozitare.  Iata cateva idei de optimizare a spatiilor de depozitare.

Etajerele sunt ideale pentru persoanele care doresc sa aiba la indemana toate accesoriile si ustensilele. Au avantajul ca se pot monta usor, nu ocupa spatiu si pot fi aranjate in diferite moduri la diferite inaltimi. In functie de stilul pieselor de mobilier din bucatarie se poate opta pentru etajere confectionate din lemn natural, vopsit sau lacuit in diferite nuante si culori. Acest tip de etajere aduc din farmecul britanic in bucataria dumneavoastra! Doamnele care doresc sa aduca un aer modern in bucatarie pot alege din numeroasele tipuri de etajere din metal.

Cutiile pentru depozitare sunt o alta solutie ideala. Pot fi usor asezate deasupra pieselor de mobilier, sau deasupra frigiderului, sub coltarul din bucatarie, pe cuptorul cu micorunde sau pe pervazul de la fereastra. Cel mai mare avantaj este varietatea: se pot gasi cutii confectionate din rachita, ratan, plastic, material textil sau metal, in numeroase forme si dimensiuni. Puteti opta pentru cutii pentru a depozita fructele si legumele, astfel sunt permanet sub ochii dumneavoastra, la indemana.

O alta optiune pentru depozitare, sunt cuferele. Sunt piese senzationale, care au folosite si de bunica si de strabunica, pot fi utilizate odata pentru depozitarea numeroaselor lucruri marunte dar pot fi usor folosite pe post de canapea, sau scaun. Cuferele sunt confectionate din materiale naturale care aduc un aer cald si primitor in incapere. Modelele traditionale, pictate manual sunt adevarate opere de arta!

Coltare de bucatarie, modele din PAL economice

Coltarul de bucatarie este o piesa importanta, care optimizeaza foarte bine spatiul din bucatariile de dimensiuni reduse. Pentru a va bucura de prezenta tuturor membrilor familiei la masa, in special in apartamentele de bloc, va puteti orienta catre unul dintre numeroasele coltare de bucatarie. Daca  bucataria nu este tocmai spatioasa prin achizitionarea unui coltar veti beneficia de un spatiu de depozitare si de o canapea. Pentru ca in magazine exista numeroase tipuri si oferte, va vom usura incursiunea printre rafturi si va vom prezenta trei modele de coltare pentru bucatarie economice si practice confectionate din PAL, accesibile oricui.

Coltarul de bucatarie Alex, prezentat de reprezentantii magazinului Dedeman este un model modern si practic, este confectionat din PAL melaminat imbracat in material ecologic din imitatie de piele inaltimea este de 77 cm, lungimea piesei este de 170 iar latimea este de 140 cm.

Magazinul Tamos recomanda modelul economic Cleo 1, confectionat din PAL melaminat de culoarea ciresului. Modelul are adancime de 130 cm si lungime de 130 cm. Inaltimea este rezonabila de 90 de cm. Coltarul Cleo 1 se potriveste foarte bine in bucatariile traditionale si in bucatariile moderne. Tapiteria este confectionata din material textil in diferite nuante si culori.

Coltarele de bucatarie Mioara disponibile in magazinul Drimus sunt  modele economice, practice, de dimensiuni reduse care se incadreaza perfect in orice tip de bucatarie. Modelele sunt realizate din PAL iar tapiteria din material ecologic de foarte buna calitate. Coltarele Mioara au spatii generoase de depozitare sub sezutul banchetelor.

 

Chiuveta de bucaterie din granit, avantaje, caracteristici

Chiuvetele din granit aduc un plus de caldura in bucatarie, sunt la fel de practice ca suratele lor confectionate din inox, insa au avanajul de a aduce personalitate si de a elimina aspectul industrial pe care il emana inoxul.

Chiuvetele realizate din granit au caracteristici aparte: foarte mare rezistenta la actiunea factorilor chimici (pot fi curatate cu produse de curatare acide), persistenta in timp a culorii, garantia unei curatari usoare si temeinice, scurgere facila a apei si rezistenta in timp la actiuni de uzura. Sunt rezistene la socuri termice si la temperaturi ridicate de peste 280 de grade celsius. Numerosi producatori au aplicat pe suprafetele chiuvetelor geluri care impiedica fixarea si dezvoltarea bacteriilor.

Variantele standard de chiuvete din granit sunt cu una, doua sau trei cuve si picurator. In general acest tip de chiuvete sunt confectionate fara orificiu de „preaplin”, deoarece sistemele retin mizerie si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.
Chiar daca granitul natural nu prezinta paleta cromatica spectaculoasa, chiuvetele sunt unice.

Inainte de a achizitiona un asfel de accesoriu pentru bucatarie este bine sa tineti seama de anumite detalii:
-dimensiunile corpului in care se monteaza;
-orientarea cuvei;
-principalele caracteristici ale materialului;
-care sunt finisajele suprafetei;
-tipul de accesorii compatibile cu chiuveta (baterie, sifon, etc.)

Singurul dezavantaj a chiuvetelor de bucatarie din granit este legat de pretul destul piperat, dar fiind vorba de produse  „gama premium”, raportul calitate-pret este justificat.

Masa din bucatarie, piesa centrala de organizare a incaperii

Chiar daca oamenii moderni nu mai pun accent foarte mare pe gatitul acasa, bucataria ramane centrul unui camin. Bucataria inca este considerata vatra casei, principalul loc de intalnire a familiei. In functie de necesitatea fiecarei familii, bucataria inchisa sau deschisa poate fi organizate in mai multe feluri. Inainte de a incepe procesul de amenajare trebuie sa se tina seama de fiecare zona functionala: zona de depozitare pentru alimente, zona de pregatire a mancarii, spalatorul, zona de depozitare a gunoiului, blatul de lucru, plita de gatit, masa pentru servit.

Masa a fost si continua sa fie una din piesele principale  in jurul careia se organizeaza intreaga bucatarie. Este un element decorativ cu rol multiplu. In functie de necesitati si personalitate se poate opta pentru o masa de forma rotunda, dreptunghiulara, patrata; extensibila sau fixa, cu blat din lemn sau din sticla.

Masa de bucatarie Country, propusa de Mobexpert este moderna si practica. Modelul este destinat spatiilor mici si creaza o atmosfera primitoare si calda in jurul ei. Este confectionata din lemnul tare al arborelui de cauciuc, care este usor de modelat si rezistent la uzura. Blatul are margini rezistente din lemn iar suprafata centrala este placata cu faianta termorezistenta. Producatori recomanda intretinerea piesei prin curatare cu carpa moale, fara a se utiliza detergenti sau substante corozive.

Modelul de masa pentru bucatarie Serena recomandat de Dedeman este placut si cald. Este confectionat din materiale naturale care accenturaza atmosfera prietenoasa si relaxanta din bucatarie. Materialele sunt de buna calitate, PAL melaminat de 18 mm grosime cu cant ABS bine finisat. Designul este bland, placut, liniile drepte accentueaza functia practica. Se poate extinde cu usurinta pana la 157cm, si astfel pot servi masa lejer opt membrii ai familiei.

Masa cu blat din sticla disponibila in magazinul Emag, este robusta si moderna. In forma compacta masa are lungime de 110 cm si 70 cm latime, deci se potriveste si in bucatariile cu dimensiuni reduse. Finisajele modelului sunt exceptionale, picioarele din metal sunt vopsite in camp electrostatic in culoarea gri iar blatul din sticla este negru lucios.

Mobila de bucatarie rustica

Masa rustica de bucatarie

Cabana de la munte este gata. Sau tocmai am reusit sa ne facem propria pensiune turistica. Sau vrem ca acasa sa aducem acel aer de prospetime al naturii si al traditiei. Cum gospodinele sunt atasate in mod direct de mobilierul de bucatarie, iata ca ne dorim sa avem aceste elemente in bucatarie. Asadar, vrem sa amenajam bucataria in stil rustic!

Ce elemente trebuie avute in vedere pentru a rezolva cu succes aceasta problema? Ce design trebuie sa aiba mobila de bucatarie ? Ce model de mobila vom alege? Iata cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem rand pe rand.

In primul rand, stilul rustic se caracterizeaza prin inglobarea elementelor traditionale si din natura. Astfel, modelele decorative vor contine elemente precum frunze, flori, copaci. Pe de alta parte, din punct de vedere abstract, vom regasi elemete geometrice simple, de baza: rombul, patratul, triunghiul, cercul. Asa dar stilul rustic este caracterizat de simplitate si naturalete. Din punct de vedere al materialelor folosite in realizarea unei mobile de bucatarie in stil rustic se vor folosi cu preponderenta lemnul de brad sau fag. Aceste materii prime simbolizeaza pastrarea traditiei mesterilor lemnari ai satului romanesc. Vor lipsi asa dar materialele noi precum PAL-ul sau MDF-ul. Sa luam pe rand corpurile unei mobile de bucatarie si sa vedem cum trebuie sa fie realizate pentru a se incadra in stilul rustic.

Pornim cu dulapul. In general, dulapul rustic este de inaltime medie. Jos are compartimente pentru oale si cratite. In zona mediana spre sus corpul are doua usi. Fiecare usa are geamuri cu baghete de lemn. In zona geamurilor se afla mai multe rafturi pe care se pot aseza farfurii, pahare, vesela.

Trecem la masa de bucatarie. Aceasta este in general realizata din lemn de brad. Blatul este format din mai multe „blani”. Ea se poate baitui si apoi vopsi cu lac transparent sau se poate vopsi direct cu vopsea la culoarea camerei. O alta varianta este sa lasam masa nevopsita. Ca fata de masa se folosesc stergare cu modele traditionale.

Scaunele de bucatarie sunt ca model taburete. Lemnul poate fi de brad sau fag. Inaltimea taburetelor este medie, potrivita pentru masa de bucatarie. Intre picioarele scaunului se pot pune lemne orizontale pentru rigidizare. De obicei, picioarele vor forma un trunchi de piramida pentru a creste stabilitatea in folosire.

Articolele electrocasnice vor completa cu nota de modernism stilul rustic imprimat. Vor fi elementul de noutate si progres alaturi de ideile rustice, transmise de-a lungul generatiilor. Insa, din gama de electrocasnice, se va potrivi linia „alba” fata de cea „lux”. Linia electrocasnicelor „albe” este mai potrivita cu o bucatarie in stil rustic. Electrocasnicele de inox din linia „lux” vor fi mai potrivite pentru bucatariile decorate in stil minimalist sau modernist.

Am dezbatut cateva aspecte de care vom tine cont atunci cand decoram o bucatarie in stil rustic. Vom pune accent pe natura si traditie, pe simplitate si utilitate. In urmatoarele episoade de amenajari interioare vom dezbate si alte stiluri si idei de design interior pentru mobila de bucatarie.

Cum se repara un taburet de bucatarie din lemn de brad

taburet de bucatarie din lemn de bradCu timpul, taburetele de bucatarie se pot slabi la imbinari, ceea ce le va face sa se miste si sa fie nesigure. Putem sa le ducem la mesterul tamplar sa ni le repare sau putem incerca sa realizam aceasta lucrare chiar noi insine, acasa. Nu ne trebuie unelte profesioniste sau materiale scumpe. Tot ce avem nevoie este o cutie de aracet si ceva indemanare… Sa vedem cum se face…

Daca scaunul este slabit si desfacem cu usurinta structura formata din picioare si stinghiile de sustinere atunci are nevoie de reparatie. Desfacem toate imbinarile slabite, pentru a fi siguri ca structura va fi cat mai rezistenta.

A doua etapa este lipirea partilor componente cu aracet. Cu o pensula, aplicam aracet pe zonele de imbinare ale lemnului si apoi vom asambla la loc taburetul.

Nu va ingrijorati daca aracetul se intinde peste tot pe scaun. Se curata foarte usor cu o carpa inmuiata in apa curata. Nu va ramane nici o urma. Dupa asamblarea structurii de lemn a scaunului, urmeaza lipirea tabliei de sezut.

Scaunul este gata. Daca este nevoie, il putem lacui si va arata ca nou. Daca dorim sa intarim imbinarile, va trebui sa le fixam in suruburi, pentru a preveni slabirea lor pe viitor. Dar, despre aceasta lucrare vom vorbi intr-un alt episod de reparatii mobila bucatarie .