Arhive categorie: Parchet

Bucatarie cu pardoseala cu gresie si parchet

Solutia ideala: o bucatarie cu gresie si parchet

Conditia este sa le imbini cu stil, astfel incat bucataria sa capete un farmec aparte. Pentru ca bucataria este cea mai utilizata incapere a casei, sufletul ei, iar parchetul este un material cald, placut, care face ca orice spatiu sa para ACASA.

Nu te-ai decis inca sa pui parchet in bucatarie din cauza umezelii, a apei si a riscului ca acesta sa se pateze? Acest lucru nu se va intampla niciodata, deoarece noi avem solutia, o metoda indrazneata de a diferentia zonele de lucru si de a imbina gresia si parchetul:

  • In apropierea blatului de lucru si a aragazului opteaza pentru doua – trei  randuri de gresie, iar in zona centrala si a mesei monteaza parchet.
  • Pentru a imbina vizual parchetul cu gresia folositi un prag metalic, acea bagheta care se foloseste si ca trecere la usa. Aceasta se fixeaza in sapa de beton cu holsuruburi pentru a da rezistenta montajului dar si pentru a nu aparea miscari oscilatorii intre gresie si parchet.
  • Alege un parchet stratificat, rezistent la trafic intens si care sa suporte fara probleme curatarile repetate. De asemenea, trebuie sa reziste la apa si la umezeala.
  • Parchetul trebuie sa completeze spatiul din bucatarie, deci alege-l astfel incat sa contrasteze cu gresia. Daca gresia este de o nuanta deschisa, parchetul va avea, obligatoriu, una inchisa. In plus, o culoare inchisa a parchetului va da si un plus de eleganta incaperii, care astfel va deveni o camera in sine, nu doar bucatarie.
  • Nu acoperi parchetul din bucatarie! Doar pentru eleganta sa l-ai pus acolo! Si daca totusi simti nevoia sa faci asta, foloseste covoare mici, de genul carpetelor care pot fi usor spalate sau ridicate de fiecare data cand este nevoie.

Atentie ce tip de parchet alegi! Un parchet solid din stejar este potrivit intr-o bucatarie traditionala, ce va face corp comun cu holul si camera de zi. Intr-o bucatarie clasica insa, un parchet laminat care imita lemnul natural este cea mai buna alegere. Pentru o bucatarie moderna si eleganta, parchetul din lemn de fag, de culoare deschisa reprezinta solutia optima.

In continuare te invit sa vezi si cateva imagini cu bucatarii amenajate cu gresie si parchet. Modelele pardoselilor precum si modul in care s-a facut tranzitia de la gresie la parchet mi se par cu adevarat minunate.

sursa poze: www.pinterest.com, www.pixabay.com

Reguli pentru intretinerea parchetului uleiat/cerat

Dupa ce v-ati asigurat ca pardoseaua din lemn a fost montata, renovata sau finisata, trebuie sa va asigurati ca cunoasteti si metodele de curatare si intretinere. Astfel veti mentine suprafata curata, intr-o stare buna pentru un timp indelungat.

Reguli generale pentru intretinerea si curatarea parchetului

1. Dupa finalizarea lucrarilor de montare, suprafata nu trebuie calcata pentru cel putin 24 de ore.

2. In primele 10 zile de la montare, are loc maturarea finisajului, de aceea parchetul nu trebuie acoperit cu folie sau covoare, nu se curata cu apa.

3. Dupa montarea pardoselei, in incapere nu se vor efectua alte lucrari care produc praf sau murdarie (zugraveli, slefuiri de pereti, taiere de gresie sau faianta).

4. Evitati utilizarea solutiilor ca: ceara, otet, solvent, detergent universal, deoarece au efect negativ asupra finisajului.

5. La intrarea in locuinta este obligatorie prezenta unui pres (carpeta) pentru  curatarea picioarelor, astfel va asigurati ca o parte din murdarie nu patrunde in interior.

Reguli pentru intretinerea parchetului uleiat/cerat

Intretinerea si curatarea parchetului finisat cu ulei/ceara, incepe la doua saptamani dupa ce finisajul a fost aplicat pe pardosea.

Se aspira foarte bine suprafata, dupa care se pulverizeaza detergentul special pentru suprafete uleiate.  Stergeti si curatati pardoseaua cu mop fin sau laveta cu microfibra.  Acesete operatiuni vor fi efectuate zilnic in cazul parchetului supus traficului intens si saptamanal pentru parchetul rezidential.

Pardoselele supuse traficului intens trebuie supuse periodic (cca. 30 de zile) unor tratamente cu solutii speciale care sa le protejeze si sa le revigoreze. Pentru podelel rezidentiale din lemn uleiat/cerat, tretamentul de revigorare se aplica odata la trei luni.

Parchet din lemn masiv, parchet laminat

Parchetul pentru locuinta nu trebuie ales in graba, pentru ca reprezinta o investitie pe termen lung si pentru ca este un element important care creaza starea de confort din incapere. Se poate opta pentru parchetul lamint, preferat de majoritatea locuitorilor din Europa Occidentala, care are avantajul de putea fi achizionat intr-o gama foarte variata de modele si palete de culori, se intretine usor, izoleaza podeaua foarte bine, este usor de montat si are pretul mult mai mic fata de parchetul confectionat din lemn masiv.

Cei ce doresc sa achizitioneze parchet din lemn masiv se vor bucura de incaperi calde, elegante, cu aspect nobil. Placile din lemn insufletesc intreaga incapere prin aspectul lor natural. Lemnul este foarte bun izolator, astfel ca in timpul sezonului rece nu vor exista pierderi de energie termica. Se intretine destul de usor prin aspirare si curatare periodica cu substante specifice. Are marele avantaj de a putea fi reconditionat.  Dupa cativa ani de utilizare, prin slefuire si lacuire parchetul din lemn masiv capata imediat aspect de nou. Chiar daca costurie de achizitie sunt mult mai ridicate fata de ale parchetului laminat, parchetul din lemn masiv reprezinta o investitie in timp.

Iata cateva imagini cu modele de parchet din lemn masiv, care sigur, desavarsesc decorul incaperilor.  Prin monterea parchetului de esenta si culoare adecvata putem obtine dormitoare, livinguri si bucatarii elegante cu aspect natural. In magazinele de specialitate pot fi gasite numeroase tipuri de parchet din esenta de stejar, nuc, frasin,cires cu aspect rustic invechit sau oriental.

Parchetul zebrano – un model din ce in ce mai cautat

parchet-zebranoParchet Zebrano
Un nou cuvant a intrat in ultima vreme in vocabularul designerilor de interior: zebrano. Putem avea gresie de bucatarie, parchet sau mobila zebrano. Dar la ce se refera? De indata ce vedem cateva imagini de  amenajari interioare  zebrano intelegem: are legatura cu… zebra. Lasand gluma la o parte, zebrano, sau zebrawood in engleza, este denumirea populara a unui copac ce are o denumire stiintifica mai putin populara: Microberlinia Brazzavillensis. Preferam zebrano.
Lemnul provenind de la aceasta specie de copaci isi are originea in Africa si are acest model „cu dungi” de culori contrastante, precum o zebra. Nuantele variaza de la galben pana la maro, iar liniile neregulate sunt dispuse in paralel. In stare naturala, lemnul este masiv si dur, cu o textura destul de aspra. Se foloseste pentru  parchet ,dusumele, mobila si diverse  decoratiuni interioare  .

Cu toate acestea, lemnul de zebrano este considerat ca fiind o specie pe cale de disparitie, mai ales datorita defrisarilor masive care au avut loc in ultima vreme. De aceea, unii designeri recomanda modelul „ecologic”, adica parchetul laminat in locul celui din lemn masiv. In orice caz, modelul in sine a devenit foarte cautat si a fost reprodus chiar si pe placile ceramice de  gresie si faianta, pentru un  design interior  exotic si original.
Parchetul cu model zebrano se gaseste comercializat in nuante diferite, de la galben si bej deschis pana la maro inchis. Specificul modelului este, asa cum am mai spus, alternanta celor doua culori dispuse paralel.

Ar merge daca in sufragerie as pune parchet cu dungi?

Intrebare:

Dupa cautari indelungate de parchet, am gasit o varianta si as dori un sfat de la dumneavoastra. Ar merge daca in sufragerie as pune parchet cu dungi, in dormitoare, acelasi parchet, iar pe hol cel cu flori rosii? Usile vor fi stejar auriu.  Este pozitionat cu toate ferestrele spre sud. In sufragerie as vrea ca peretele paralel cu usa, cel care se vede cand intru, sa fie o nunata de olive iar restul alb sau galben pai. In bucatarie si baie nunate de gri-petrol spre bleu cald. In bucatarie as vrea gresie aranjata ca in modelul atasat in poza, dar alb cu gri-petrol. Astept cu nerabdare sugestiile dumneavoastra.

Raspuns:Nu m-ati convins cu parchetul ales…. pentru mine lemnul inseama naturalete… aceste insertii conduc la ideea de sfarsit de toamna, pe cand naturalul lemnului ne mentine legatura cu natura care e mereu vie.
As mai cauta putin… poate chiar si la cel in dungi, m-as mai gandi, sa nu devina pardoseala prea vibrata. Astfel de pardoseli vibrate iti dau o stare de agitatie, pe cand o casa trebuie sa calmeze prin tot! Prin culori, prin forme-volume, prin lumina.
Va recomand sa mai cautati si sa mergeti pe natural!

arh. Madalina Radulescu

[email protected]

 

Cum aleg un tip de parchet

Dupa ce camera este zugravita complet este momentul potrivit pentru a acoperi pardoseala cu parchet. Si, natural, ne vom intreba in primul rand, cum aleg un parchet potrivit si de calitate? Raspunsul nu este simplu sau usor. El include multe variante, toate depinzand de alegerea finala a noastra.

Parchet laminat

In primul rand trebuie sa facem o prima alegere intre parchetul laminat si cel de lemn masiv. Ce este parchetul laminat? Ca material este realizat din HDF – High Density Fiberboard – adica placa aglomerata de densitate foarte mare. Una din suprafete, cea pe care se paseste, este acoperita cu melamina. Cealalta suprafata, cea dinspre podea, este lasata nefinisata si are un aspect de carton presat. Dar materialul compozit este de fapt facut din lemn maruntit foarte fin, amestecat cu clei si presat la cald. Din punct de vedere estetic, parchetul laminat imita aproape perfect aspectul lemnului. Cum? Prin metoda impregnarii cu un anumit model a unei foi de hartie de sub stratul final de melamina transparenta.

Parchet din lemn masiv

Ce este parchetul de lemn masiv? Este format din placi de lemn de fag, stejar sau alta esenta. Dimensiunea acestor placi este mult mai mica decat a acelora de parchet laminat. Din aceasta cauza manopera este mai scumpa. Un alt cost suplimentar apare din faptul ca dupa montare, el necesita o operatie de raschetare. Raschetarea parchetului de lemn masiv este necesara deoarece asamblarea acestuia nu se face uniform la acelasi nivel. Imbinarea placilor se face pe modelul nut-feder, cel melaminat se imbina cu sistem dublu click.

Culori si texturi parchet

Acum, am inteles diferentele esentiale dintre cele doua modele de parchet . Ramane sa alegem culoarea si textura suprafetei finale. Asa cum am vazut, putem avea nuante deschise sau inchise, cu model sau fara pentru cel melaminat. Aici intervin preferintele personale. Daca peretii sunt zugraviti intr-o culoare deschisa se va asorta bine atat parchetul de culoare inchisa cat si cel de culoare deschisa. Daca peretii sunt zugraviti in culori mai inchise si parchetul este recomandat sa fie de o culoare similara. Un model la moda si foarte interesant este si parchetul zebrano .

Acestea sunt criteriile principale care stau la baza alegerii parchetului. Exista de asemenea multe alte aspecte legate de confortul termic sau de dezbaterea ecologic/non-ecologic. Dar acestea intr-un episod urmator de Amenajari Interioare !