Arhive categorie: Perdele si draperii

Model elegant intr-o combinatie de alb, negru si turcoaz

Ce perdele de dus sa alegi – idei in 25 de imagini

Perdele de dus sunt versatile, nu necesita mult spatiu si pot schimba cu usurinta infatisarea baii. Daca esti in cautarea unor idei de infrumusetare a baii si de schimbare a atmosferei, o perdea noua pentru cabina de dus este ceea ce cauti.

Perdelele pentru dus sunt foarte importante in baie. Ele sunt, de obicei, elementele care creaza atmosfera colorata si ofera un aer rafinat si relaxant in camera. Acestea pot schimba radical infatisarea baii si pot reda o tematica anume, in functie de dorinta celor care o folosesc.

Perdelele sunt o oportunitate de a crea o tematica. Mai tii minte perioada cand acestea nu erau foarte moderne si in trend si se regaseau doar in combinatii de cateva culori si stiluri? Astazi, totul s-a schimbat. Gasim perdele moderne, colorate, elegante si in diferite stiluri ideale pentru baie.

De asemenea, draperiile de dus sunt o optiune pentru baile unde nu se doreste instalarea unor usi de sticla. Stiind ca se gasesc o multitudine de tipuri de perdele, ti s-ar putea parea dificil sa o gasesti pe cea potrivita. Cu totii avem diferite stiluri care ne plac, deci trebuie sa fii sigur ca o gasesti pe cea care se preteaza cel mai bine stilului tau.

Cand o vei gasi pe cea potrivita, iti va transforma baia intr-o incapere moderna. Indiferent ca iti place o perdea mai eleganta sau mai moderna, texturata sau simpla, in culori puternice sau pastelate, draperia pentru cada sau dus se va potrivi atat cu baia cat si cu stilul tau, daca aceasta va fi aleasa corespunzator.

Candva aceste perdele pentru baie aveau o reputatie nu foarte buna fiind considerate urate si plictisitoare. In loc sa ne gandim la trecut, ar fi mai bine sa folosim aceste modele noi de perdele pentru dus pentru a ne face timpul petrecut in baie mai relaxant.

Voi v-ati ales deja perdeua de dus preferata?

Perdele si draperii traditionale

Perdelele si draperiile au rolul important de a regla lumina care patrunde in interior, dar au si rolul de a infrumuseta incaperea, de a crea o atmosfera calda, exotica, glamour sau traditionala. Optiunile sunt numeroase, de la tipul si calitatea materialului din care sunt confectionate pana la modelele imprimate care le decoreaza si multitudinea de nuante si culori care le ofera personalitate.

Pentru ca spiritul office si comercial ne inconjara la tot pasul, intoarcerea la traditii este o etapa importanta de ragasire a stilului si personalitatii individuale. Stilul traditonal nu este greu de creat iar intoarcerea la natura este o alegere care odihneste organismul si bucura ochii.

Perdele si draperii traditionale, confectionate manual de mesterii populari din materiale naturale sunt o solutie de a aduce in case traditiile, caldura si confortul de altadata. Perdelele confectionate din in cu modele geometrice sau florare lucrate manual, in culoriile naturii rosu,verde, alb, vor insufleti orice incapre pe care o vor decora. Numeroase batrane inca mai adauga marginea migaloasa crosetata care infrumuseteaza finisajele perdelelor si draperiilor traditionale.

Perdelele din borangic sunt o alta alegere perfecta pentru a readuce amintirile placute ale copilariei. Acest material, obtinut de la viermii de matase,  este unul care suporta diverse imprimeuri, este tors si tesut la razboaie din lemn. Fiecare perdea  care iese din mainile tesatoarei este unica, motivele tesute manual nu sunt la fel  pe doua broderii.

set perdea si draperie scurta pentru incadrarea ferestrei din living

Ferestre cu perdele scurte – o provocare in decorarea casei

perdea scurta alba din voal pentru livingAlegerea lungimii perdelelor reprezinta de cele mai multe ori o provocare pentru fiecare dintre noi. Dar care este cea mai potrivita lungime a perdelei? Depinde de locatia ferestrei din casa. Ca regula, in dormitor si in living se aleg perdele si draperii lungi. Montarea galeriei se face cat mai sus, aproape de tavan, in timp ce pentru bai, bucatarii, camerele de copiii sau ferestrele din  zona scarii se poate  decora cu perdele  scurte. Evident ca de la aceste reguli ne putem abate daca avem elemente de decor pe care vrem sa le punem in evidenta: un pervaz  lat plin de flori, o zona de relaxare aflata in prelungirea ferestrei sau  daca amplasam masa de dining in dreptul ferestrei. De asemenea, si  gradul de luminozitate al incaperii dar si dimensiunile ferestrei ne pot dicta cum sa alegem lungimea perdelei.

In principal avem trei lungimi recomandate: perdele pana la pervaz, pana la podea sau cele care sunt mai lungi si cad pe pe podea in falduri. Avantajul perdelelor scurte  este ca sunt usor de spalat si intretinut, se pot manevra cu usurinta  si lasa lumina naturala sa patrunda mai mult in incapere. Atunci cand alegem culori indraznete pentru ele, modele cu flori, sau decorate cu brauri si franjuri putem crea o atmosfera vesela si informala in incapere. Dar trebuie sa fim atenti ca o fereastra decorata cu o perdea scurta va face intotdeauna camera sa arate mai mica, va taia vizual camera si inevitabil va aduce tavanul mai aproape. Prin urmare, va recomand sa alegeti cu grija o astfel de lungime.  De asemenea, o lungime scurta a perdelelor folosita in dormitor  poate  opri sentimentul de intimitate si confort. Lumina naturala nu va fi in totalitate blocata, astfel incat  dormitorul poate fi prea luminos fata de ceea urmarim de fapt.

In general atunci cand se alege o lungime a  perdelelor se tinde a fi pastratata in toata casa. Dar nu trebuie sa fie o regula. Perdelele scurte sunt ideale in schimb in camerele copiilor sau in bucatarie pentru ca  sunt mai usor de manevrat si se pot curata usor. Pentru camerele copiilor vom folosi intotdeauna perdele cu motive animate sau in culori vesele care sa se potriveasca cu  atmosfera vesela a copilariei. In cazul copiilor mici exista riscul ca lasati chiar si pentru putin timp nesupravegheati, sa le foloseasca drept sfori pentru a se urca pe ele, de aceea perdelele scurte sunt optime pentru camera lor.

Pentru bucatarii unde se gateste si este mult abur se recomanda utilizarea perdelelor scurte, pentru a putea fi curatate usor si montate si demontate  fara efort.

Ferestrele din hol sau cele din bai se pot decora la fel de bine cu perdele scurte, tot din aceleasi motive. Pentru holuri nu vrem sa opturam lumina naturala  si trebuie sa tinem cont ca pentru o zona de trafic mai mare al casei perdelele se vor murdari mai usor prin urmare vor necesita o curatire mai deasa a lor.

In bai, acolo unde avem abur  mult perdelele dense din material sintetic, care sa acopere  perfect cadrul ferestrei  sunt cele mai potrivite.

Indiferent de lungimea aleasa, trebuie sa stim ca perdelele pot ascunde micile defecte de constructie. Putem masca ferestre asimetrice, putem mari sau micsora spatialitatea unei incaperi sau cand tavanul este prea sus sau prea jos pozitionat.

Jaluzele romane in falduri combinat cu draperii captusite pentru dormitor modern

Aspectul deosebit al jaluzelelor romane! Stil si eleganta

Jaluzelele romane in falduri mai au si denumirea de “roman shade”.   De fapt, este  o combinatie  dintre draperiile clasise confectionate din materiale grele si simplitatea functionala a sistemelor de jaluzele clasice. Punctul de rezistenta il confera  materialul din care sunt confectionate sistemele de jaluzele romane. Rezulta posibilitati multiple in alegerea unor nuante, texturi si stiluri de materiale, de la cele mai simple intr-o singura culoare, pana la cele din bambus sau extrem de bogate in culori si printuri. Daca textilele alese sunt prea bogate si nuantele prea reci riscam sa  dam aspect intunecat  incaperii chiar si atunci cand jaluzelele sunt ridicate. Ele sunt de fapt o alternativa calda, eleganta si practică pentru ferestre , oferind în același timp protecția vieții private și protectia solara.  In forma lor cea mai de bază, jaluzelele romane sunt pur și simplu panouri textile care pot fi ridicate sau coborate cu ajutorul unui sistem de

cordon si inele cusute pe spatele materialului.  Prin ridicare, materialul se aseaza in falduri egale dand un aspect aparte incaperii, un design unic  indiferent ca optam pentru un stil clasic sau modern.

Uneori tindem sa ne ferim de acest  tip de jaluzea deoarece nu stim cat de bine se potriveste  cu perdelele si  jaluzelele clasice, dar adevarul  este ca se pot imbina placut, daca respectam cromatica incaperii.

Materialele captusite sau dense  dau  aspect de autenticitate acestor tip de jaluzele, un aer usor retrom  avand rol de umbrire eficienta in timpul verii. Au avantajul de a filtra lumina si pot schimba integral aspectul unei incaperi.

Pentru un aspect modern putem folosi texturi usoare, transparente, cu finisaj netede si fluide precum voalul, organza sau matasea.

Asigurați-vă că stilul ales se potriveste incaperii in functie de luminozitatea ei. Unele jaluzele au rol pur decorativ si sunt ridicate si coborate  rar pentru ca incaperea nu dispune de luminozitate naturala foarte puternica. Jaluzelele  mai dense se potrivesc incaperilor unde lumina naturala este puternica si necesita  folosirea lor de cateva ori pe zi. In acest caz recomand folosirea  bumbacului, a inului gros sau in general, al materialelor captusite.

Este de bine de stiut ca  acest tip de draperii se vor utiliza cu mare atentie in camerele copiilor mici, pentru ca acestia au tendinta de a se juca cu firul de la draperii. In acest caz la montarea lor se va masca firul de tragere al mecanismului pentru evitarea unor accidente neplacute.

Pentru a deschide camera si a o face sa para mai mare alegeti o culoare sau un ton similar cu nuanta peretilor. Pentru un aspect mai intim, in dormitor, puteti  folosi fereastra ca punct de  principal de atractie si astfel recomand utilizarea unei culori mai inchise, in contrast cu restul incaperii.

Culoarea este un limbaj tăcut. Acesta trimite mesaje subliminale și afectează nivelul de confort  din acasă.  Culorile mai îndrăznețe sau stralucitoare adauga viata pentru camerele de zi sau camerele de joaca pentru copii. Nuantele de pamant, de la brun intunecat pana la culoarea mierii, creaza o atmosfera destinsa si calda. Nuantele neutre încalzesc o camera  dar nu vor mai accentua fereastra ca element de design iar rolul jaluzelei va fi strict de filtrare al luminii.

Desi rar tinem cont, mai exista un aspect important cand alegem tipul e jaluzea: cum se vad din exterior ferestrele noastre .Vizual, este placut sa intalnim ferestre decorate in ton cu aspectul arhitectural al cladirii, deci recomand, ca atunci cand alegem culoarea jaluzelelor romane sa le imbinam armonios atat cu aspectul cladirii cat si cu linia de design interior.

 

Draperii pentru dormitor din bumbac gros printat cu model floral

Draperii pentru dormitor – 13 modele cu poze

 

Draperiile sunt elementul principal de decor in dormitor. Piesa centrala este intotdeauna patul, dar draperiile reprezinta piesa care echilibreaza, delimiteaza si imbraca cel mai bine  o incapere a carei destinatie este intimitatea, relaxarea si odihna. Ele pot atrage atentia catre un anumit obiect al camerei saupot accentua ideea de la care s-a pornit amenajarea incaperii.  Este extrem de important sa echilibram functia si stilul  pe care l-am ales pentru ferestrele dormitorului. Ele trebuie sa fie si  functionale dar au rolul de a da incaperii un aer confortabil si intim.

Un dormitor este un loc foarte personal. Aceasta este singura camera din casa  unde aveti libertatea sa va exprimati unic, unde va incarcati bateriile si va delimitati total de viata exterioara. Aceasta incaperea reprezinta confidentialitate, care nu poate fi respectata atunci cand avem draperii si perdele transparente sau translucide. Modelul ideal de draperie trebuie sa fie cel care poate fi folosit cu usurinta  astfel incat sa blocheze lumina atunci cand ne dorim intimidate si sa permita trecerea luminii atunci cand ne-o dorim. In general, indiferent de tesatura aleasa, este de preferat ca pentru draperii sa optam pentru materiale dense si opace. De asememea, draperiile groase, dublate, au rol si de echilibrare a temperaturii prin dublare si captusire. Draperiile pot fi bariere termice iarna, cand curentii de aer rece se gasesc in special in zona ferestrei, si vara, cand sticla ferestrelor devine o lupa pentru razele solare fiind bariere termice pentru caldura suparatoare a soarelui.

Atunci cand alegem draperiile pentru dormitor trebuie sa tinem cont de cativa factori cum ar fi  culorea si desenul tesaturii dar si materialul pentru care optam. Dormitorul fiind incaperea in care ne incarcam bateriile si ne petrecem in general o treime din viata, este extrem de important ca draperiile sa uniformizeze si sa lege toate elementele de design interior ale camerei.

Daca in dormitor avem tapet  cu model, atunci draperiile se recomanda sa fie monocromatice si neaparat din acelasi  set de culori pe care le-am folosit la celelalte elemente de design din incapere, dar este permis contrastul pe aceleasi tonalitati de culoare. Daca optam pentru bleumarin la draperii putem alege cuvertura pentru pat din bleu ciel sau invers. Pentru dormitor se opteaza in general pentru draperii in culori mai  pale, pentru a nu crea un sentiment de discomfort intunecand (aproape) un perete. Doar daca dormitorul are ferestre foarte mari si este orientat spre sud atunci putem opta pentru culori mai inchise. Ca si texturi putem selecta  fibrele naturale din bumbac,matase, in, chiar si canepa sau cele sintetice sau cele cu fibre combinate. Ideale pentru o astfel de incapere sunt: catifeaua, jacquardul, taftaua si satinul.

In general, in printul draperiilor de multe ori sunt prezente liniile vertical sau modelele florale. Ele dau inaltime incaperii de la podea la plafon in timp ce liniile orizontale creaza efectul invers.

Un alt element important atunci cand alegem draperiile este ca ele sa se potriveasca incaperii atat in lumina naturala cat si cea artificiala. Sunt tesaturi care isi schimba culoarea in functie de tipul de lumina si tocmai de aceea trebuie sa fim siguri ca acestea se potrivesc incaperii  indiferent de lumina .

In functie de modul in care le montam putem da extravaganta incaperii, un aspect luxuriant  sau unul extrem de modern si simplu. Franjurile, drapajele, suprapunerile de tesaturi pot schimba radical designul dormitorului. In principiu, oricare este materialul pentru care optam, draperiile trebuie sa ne asigure confort si intimidate.

 

 

perdea groasa pentru bucarie cu model vesel si colorat

Perdele pentru bucatarie -cum se alegem modelul?

Bucataria este locul cel mai aglomerat din casa, dupa zona de living. Aici gatim, servim mancarea, ne bem cafeaua dimineata. Numarul activitatilor pe care le avem in bucatarie cere ca aceasta incapere sa aibe un design functional si sa arate atractiv. Dar sa nu uitam ca bucataria e o zona in care se gateste si care necesita curatare in permanenta. De aceea unii renunta la decorarea bucatariei cu perdele. Cel mai important pentru aceasta zona, este ca perdeaua sa nu limiteze cantitea de lumina naturala, fata de cele pentru dormitor, unde suntem tentati sa folosim materiale mate, opace si/sau dublate. Este de ajuns in bucatarie sa acoperim doar zona ferestrei, eventual perdelele putem sa  le tinem trase. Ele infrumuseteaza bucataria si dau intimidate spatiului. Doar in cazul in care bucataria este open-space,  vom folosi perdele lungi care sa se asorteze cu restul perdelelor din living. Daca bucataria este o zona inchisa, atunci putem folosi orice perdea dorim. In general, in aceasta incapere nu se folosesc materiale pretioase tocmai pentru riscul de a nu se murdari sau a fi dificil de cu

ratat. Sunt de preferat materiale usor de intretinut si rezistente in timp, deoarece bucataria este un spatiu unde se gateste mult si avem mult abur. Texturi ca inul, bumbacul, panza subtire sau tulul sunt suficiente pentru zona bucatariei. Infrumusetarea ferestrei de la bucatarie este importanta atat pentru interior cat si pentru exterior. La case, bucatariile sunt dispuse la parter si cel mai adesea, la vederea trecatorului de pe strada. De aceea este important sa dam un aspect ingrijit la exterior, dar sa ne protejam intimitatea in interior chiar si atunci cand  gatim sau luam masa, prin urmare perdeaua in bucatarie este si un element

de design dar si o necesitate.

Pentru bucatarii avem modele si stiluri diferite si le putem expune in forme multiple.  Puteti alege unul care este potrivit cu personalitatea voastra si stilul casei. Forma balon ofera un design mai stilat și elegant pentru fereastra decat forma simpla cu pense. Modelele și stilurile de imprimare pot conferi eleganta bucatariei. Modelele de flori sau cele geometrice  sunt cele mai uzuale pentru bucarie. De asemenea, cele  din bumbac subtire, albe, cu un model simplu, croite pe dimensiunea ferestrei sunt forma cea mai uzuala de utilizare a perdelelor in bucatarie.

Pentru asortare, se va respecta schema de culori a mobilierului dumneavoastra, precum si culoarea faiantei si a gresiei. Dintre culorile placute, care s-ar potrivi decorului,  regasim galben, vernil, albastru, oranje,  culori luminoase și proaspete care se potrivesc si cu mediul culinar.

De asemenea, conteaza sa folosim un sistem de prindere rezistent. Pentru ca necesita o spalare mai deasa, sistemul de prindere al perdelelor trebuie sa fie cat mai usor si mai rezistent in timp, uneori ele sunt inlocuite de storuri romane, venetiene sau rulori textile.

 

 

Dormitor mobilat clasic cu candelabru inflorat draperii romane la ferestre si draperii asortate la usa

Cum sa asortezi jaluzelele cu perdelele sau cu draperiile – sfaturi utile + galerie foto

Camera de bebelus zugravita cu bleu si draperii romane albe cu flori mari mustarFoarte multi dintre cititorii nostri dragi nu stiu ce sa aleaga intre jaluzele sau perdele, atunci cand ajung la decorarea ferestrelor. Vreau va spun doar atat: nu va grabiti sa alegeti! Puteti sa le alegeti pe amandoua, sunt in tendintele acestui an si se potrivesc de minune unele cu altele. Combinatia dintre perdele, draperii si jaluzele va adauga dimensiune si un stil deosebit casei voastre.

Jucandu-va cu straturile de perdele si jaluzele veti avea posibilitatea de a controla cantitatea de lumina dorita si gradul de intimitate de care aveti nevoie, ceea ce nu este un lucru chiar de neglijat. Mai mult, asortand o perdea cu niste jaluzele sau rolete veti obtine ce este mai bun din doua lumi diferite ale modei dar si doua dintre cele mai importante functionalitati.

Tehnica asortarii perdelelor cu jaluzelele poate fi aplicata cu succes in cazul dormitoarelor sau a livingurilor.

Pentru camerele de zi cu parchet din lemn masiv care au nevoie de un strop de delicatete , perdelele sunt o solutie buna. In dormitoare, acolo unde avem nevoie mai multa intimitate dar si de o lumina mai obscura, draperiile pot bloca complet vizibilitatea spre exterior, in timp ce vor oferi destula caldura pentru accentuarea decorului unui dormitor primitor. Singura problema apare atunci cand ne dorim sa reglam cantitatea de lumina ce patrunde in camera, pentru ca draperiile nu permit asa ceva – doar niste jaluzele din lemn sau niste rolete textile pot face acest lucru. De aici a pornit si tehnica asocierii acestor doua tipuri de tratamente pentru ferestre: se obtine o camera stilata si in acelasi timp si reglarea intensitatii luminii.

Daca este sa vorbim despre combinatia de modele de jaluzelele si perdele pe care o vei alege, aceasta depinde foarte mult de locuintei tale.

Daca ai o casa decorata in stil clasic traditional atunci potrivita ar fi o draperie sau o perdea cu elemente florale sau cu broderie la care sa asortezi niste jaluzele venetiene din lemn.

Motivele florale si broderia perdelei se potriveste cu mobila si covoarele in stil clasic in timp ce jaluzelele din lemn vor oferi o solutie eleganta pentru controlul luminii si al gradului de intimitate.

In schimb, daca ai o locuinta moderna, in stil contemporan, poti alege niste draperii intr-o singura culoare sau cu dungi, asortate cu jaluzelele orizontale sau draperii cu falduri romane.

Aceste draperii monocromatice sau cu dungi , au un aspect curat, elegent care va accentua un model modern de masuta de cafea si canapea intr-un living decorat simetric. Jaluzelele orizontale sau cele romane vor completa stilul minimalist al unui decor contemporan.

Per ansamblu, daca nu te poti decide daca sa folosesti jaluzele sau perdele, combinatia dintre acestea doua este o optiune foarte interesanta. In cazul in care ai deja jaluzelele , le poti asorta acestora niste perdele sau niste draperii pentru a da locuintei tale un look nou si proaspat.

Daca inca nu te-am convins ca aceasta tehnica de asociere poate fi folosita cu succes, ti-am pregatit in continuare o galerie cu imagini care sper ca te vor inspira si iti vor da idei.

 

draperii alb cu negru in ton cu canapeaua din living

Sfaturi utile despre perdele si draperii pentru living

set galben cu model floral

Niciodata nu trebuie sa subestimam efectul perdelelor si al draperiilor intr-o incapere. Ele dau un aspect proaspat si ingrijit al casei si au avantajul de a masca imperfectiunile de constructie si mai ales  produsele care nu le dorim la vedere. Pentru a alege perdele si draperiile este bine sa facem o mica cercetare in magazine pentru a cauta produsul care se potriveste perfect casei noastre.

 

Ca material ar trebui sa optam pentru texturi de buna calitate, materiale groase, cum ar fi amestecuri de pânză sau jacquard țesute, catifea sau tafta.  Materialele ieftine se deterioreaza in timp, isi pierd din proprietati si devin pale datorita decolorarii luminii solare. Orice incapere devine confortabila atunci cand alegem draperii si perdele luxuriante si le asortam cu un covor moale si pufos.

 

Drapajele sunt aproape la fel de importante ca materialul din care este realizata perdeaua sau draperia. Exista draperii care au captuseala termica si sunt cu doua fete, astfel incat diferentele de temperatura din zona ferestei sunt tot mai mici. Iarna, căptușeală termică  nu  lăsa frigul din zona ferestrei sa treaca in camera, in timp ce vara, daca ferestrele nu au protectie solara ridicata, nu va permite  caldurii solare sa ne invadeze incaperea. Pentru camerele de copii sau dormitoare sunt excelente draperiile black-out care nu permit luminii sa treaca, si prin urmare asigura un somn bun si de calitate.

 

Tendințele actuale sunt de schimbare a direcției de drapaje si volane spre o abordare mai simpla. Perdelele si draperiile sunt croite cu ochiuri de prindere in galerii si dau un aspect mai elegant casei ,pe langa faptul ca dispar carligele si clipurile care ne dau bataie de cap de montajul/demontajul lor.

 

Indiferent ce lungime alegem pentru perdele si draperii, lungimea pana in podea da casei un aspect mai luxuriant. Atentie, o lungimea prea mare a perdelei sau/si a  draperiei nu se potriveste intotdeauna cu un model inflorat sau geometric. De asemenea, nici anumite tesaturi nu cad frumos daca le lasam mai lungi (inul, taftaua si jacquard-ul se preteaza minunat la o lungime mai mare). Pentru bai si bucatarii este de preferat o lungime mai scurta, chiar pana deasupra caloriferului ca sa permita caldurii din radiatoare sa circule.

 

Inainte sa ne hotaram daca optam pentru uni sau model trebuie sa stabilim daca un model nu incarca prea mult camera. Ferestrele de obicei au nevoie de zona larga de acoperire, iar atunci cand optam pentru forme geometrice sau flori, riscam sa incarcam atmosfera si vom fi obligati sa reducem foarte mult accesoriile de decor din camera. Pentru o atmosferă relaxată, alegem fie  perdele cu model, cu pereți simpli, sau invers.

Perdele de bucatarie sau jaluzele?

Perdele de bucatarie

Dupa ce am parcurs toti pasii de amenajare si mobilare a unei bucatarii a mai ramas un singur lucru: daca si ce perdea vom monta la geam. In general, pentru aceasta problema exista mai multe solutii. Putem pune perdelute atasate de rama geamului termopan , perdele sustinute de galerie sau sina sau jaluzele.

Avand in vedere ca in bucatarie aragazul este de obicei langa geam vom acorda o atentie deosebita asupra acestui aspect. In general vom evita montarea unor perdele lungi. Aici putem opta pentru perdelutele prinse de toc. Dar si aceasta solutie poate fi inlocuita de jaluzele orizontale de aluminiu. Nu optam pentru jaluzele de plastic deoarece aluminiul este mai potrivit in apropierea aragazului. Jaluzelele orizontale se ataseaza de rama geamului prin suruburi. In cazul perdelutelor, fiind mai usoare, se pot atasa prin lipirea capetelor barei de sustinere.

In cazul in care aragazul este mai departe de geam putem opta pentru stilul clasic de perdele de bucatarie. Vom instala o sina sau o galerie de sustinere. Dar care este diferenta intre aceste doua metode? Sina este realizata din material plastic sau metal si se fixeaza de tavan. In sina vor culisa carlige cu role de alunecare. Perdeaua se prinde de carlige. In cazul galeriei, se fixeaza de zidul vertical doua capete de sustinere. Pe aceste capete se sprijina o bara orizontala. De-a lungul barei culiseaza inele de care se prinde perdeaua.

Puteti citi un articol despre cum se monteaza o galerie din lemn pentru perdele. Din punct de vedere al lungimii putem opta totusi pentru o perdea pana la nivelul caloriferului .

Am dezbatut cateva aspecte legate de criteriile de alegere a unei perdele de bucatarie. In afara de problemele de montare si utilitate se vor lua in considerare si aspectul, culoarea si materialul. Dar toate acestea intr-un episod urmator de decoratiuni interioare cu perdele de bucatarie.

Cum alegem perdelele ?

Cum Alegem Perdelele?

Inainte de a discuta cum alegem perdelele, mai intai sa vedem de ce alegem perdelele, acum cand pe piata au aparut atat de multe alternative: jaluzele verticale, jaluzele orizontale, storuri sau rulouri de exterior sau de interior. In primul rand, pentru ca perdeaua da un aspect mai intim si mai cald incaperii, fiind cea mai eleganta modalitate de a impodobi feareastra.

Se pare ca atunci cand intra intr-o camera in care nu au mai fost, majoritatea oamenilor isi indreapta in mod instinctiv privirea mai intai catre ferestre. Face parte din spiritul de orientare al fiecaruia dintre noi sa cautam un punct de reper pentru a ne orienta in spatiu. Iata un motiv pentru care impodobirea ferestrelor este un aspect important in domeniul decoratiunilor interioare . In al doilea rand, fereastra este principala sursa de lumina naturala, iar perdelele transforma lumina, dandu-i forme elegante, de dantela, voal sau broderie.

Materiale, modele si culori pentru perdele

Alegerea perdelelor se face in functie de camera pe care o decoram, de stilul de mobilier, de dimensiunile ferestrei si de orientarea punctelor cardinale. Putem alege o perdea simpla, din voal fin si moale la atingere, ce va lasa sa patrunda in camera o lumina diafana. Acest tip de perdea este mai ales potrivit pentru o camera orientata spre est, unde soarele patrunde in prima parte a zilei. O perdea bogata, din dantela este potrivita pentru o sufragerie orientata spre sud sau vest, transformand lumina intr-o broderie eleganta formata din lumini si umbre.

Daca dorim sa cream o impresie de eleganta opulenta, vom lasa perdeaua si draperia sa atarne cativa centimetri pe podea. In dormitor , acest lucru va da senzatia de intimitate. Pentru camera copiilor, vom alege o perdea care sa acopere numai suprafata ferestrei sau trei sferturi din inaltimea camerei. Acest lucru va da un aspect tineresc incaperii si, in plus, evitam agatarea perdelei cu jucarii sau alte obiecte. In bucatarie , putem prinde perdeaua direct de rama geamului termopan , pe o stinghie subtire, acoperind numai jumatate din geam. Oricum, vom renunta la draperie, iar perdelele de bucatarie vor fi in culori vesele.

In restul camerelor, culorile trebuie asortate cu tapiteria sau husele canapelei, cu covoarele si cu mobila. Desigur, albul este culoarea clasica pentru perdele, insa putem opta pentru diverse combinatii de culori sau contraste. Cu exceptia bucatariei, draperia nu trebuie sa lipseasca dintr-o camera decorata cu perdele, putand fi stransa cu un snur sau un cordon pe timpul zilei. Vom tine cont sa nu incarcam prea mult atmosfera si, daca avem o perdea cu model, vom alege o draperie fara model si invers. Cele doua trebuie sa se puna in valoare una pe cealalta.

Perdelele raman de actualitate in decoratiunile interioare, iar oferta de pe piata ne da posibilitatea sa gasim ceva potrivit pentru orice camera. Alegerea galeriei este un alt subiect interesant, iar pentru pasionati, va recomandam articolul despre montarea unei galerii din lemn pentru perdelele din sufragerie. 
Intrebari si raspunsuri despre perdele:
As vrea sa stiu cum se prind perdele la usi din termopan.
Raspuns:
Sistemul de prindere:
– fie direct de profil cu suruburi (de ex. rulouri – storuri romane)
– fie de grinda de deasupra (galerie de lemn sau fier forjat)
– fie de tavan – sau chiar ingropata in tavanul fals -daca exista (sinele de plastic cu 1, 2 sau 3 canale pentru perdele si draperii)