Arhive categorie: Scari interioare

Scarile interioare sunt puse in lumina de holurile largi ale caselor si de etajele tot mai abundente. Pentru scarile interioare avem la dispozitie mai multe solutii. Solutia clasica este cea a scarilor de beton placate cu marmura sau gresie. Dar daca ne dorim o atingere mai calda, optam pentru scari de lemn masiv. Si daca ne dorim un simol al rezistentei, apelam la fierul forjat care poate fi pus atat la balustrada cat si la scari. Solutiile sunt multiple, ideile pot fi foarte diverse, ramane sa le analizam pas cu pas.

Scara interioara un accesoriu util si modern

Scara interioara este o inventie a oamenilor, menita sa usureze trecerea dintr-un nivel al spatiului de locuit catre altul, acesata insa a devenit nu doar un accesoriu util pentru locuinte ci si un accesoiu menit sa infrumuseteze prin aspectul sau.

Dupa studii intense asupra scarilor, arhitectii au constatat ca pentru realizarea unui proiect perfect de trepte, este necesara respectarea unor proportii, unghiuri si de ce nu a unor materiale specifice, ca rezultatul final sa fie obtinerea unor trepte usor de utilizat, calitative si frumose.

Una dintre principalele reguli ce trebuiesc respectate in proiectarea scarilor este crearea treptelor si a contratreptelor. Este bine sa se respecte o inaltime medie optima intre trepte pentru a se asigura o urcare fluida si nesolicitanta. Aceasta inaltime medie care ar trebui respectata este ce cca. 43 de cm, insa poate varia si in funtie de lungimea treptelor. Pentru scari scurte sunt recomandate inaltimile mai ridicate ale treptelor, fiind mai usor sa urcam o scara scura si abrupta. Pentru scarile lungi, care necesita un timp mai indelungat de urcare se recomanda construirea de trepte joase, astfel ca urcatul acestora sa nu fie foarte solicitant. Deci in constrictia scarilor este foarte important sa se tina cont de panta, aceasta influentand direct proportional inaltimea treptelor.

Un alt factor care trebuie luat in calcul in constructia scarilor este soliditatea. Trebuie sa se ia in calcul numarul membrilor care vor trece peste ele, dar si masa medie a persoanelor, pentru a se calcula ce forte gravitationale vor actiona asupra treptelor. Apoi se analizeazea si aleg materialele din care vor fi confectionate, pentru a oferi durabilitate constructiei si confort in utilizare.

Foarte importante sunt si elementele de siguranta ale scarilor care sunt constituite din: balustrade si parapeti de protectie. Inaltimea balustredelor dar si modul in care sunt apucate baustradele trebuie realizate cu atentie pentru a facilita traversarea scarilor. Parapetului trebuie sa i se acorde o atentie sportia, acesta nu trebuie vazut doar ca un element de design, functia principala fiind cea de sustinere si protectie.

Stilul scarilor difera in functie de dimensiuni, unghiuri sau lungimi. Acesta poate varia, scopul principal al scarilor fiind insa facilitarea deplasarii intre diferitele nivele ale locuintei.

Scari interioare – terminologie si metode de alegere

Scari interioare - terminologie si alegere

Problema proiectarii unei scari de interior a fost si va ramane un lucru deosebit. De ce? Pentru ca desi pare un lucru simplu si obisnuit, el contine multe elemente de design specifice. Dar invatand pas cu pas ce anume trebuie sa avem in vedere atunci cand alegem o scara vom asigura reusita proiectului.

Sa incepem cu cateva notiuni de baza. Elementele constituente ale unei scari au o terminologie specifica:

  • Treapta – suprafata orizontala de pasire
  • Inaltator/Contratreapta – suprafata verticala dintre doua trepte
  • Inaltimea scarii – inaltimea totala masurata
  • Lungime scara – lungimea adunata a tuturor treptelor
  • Lonjeron – partile laterale ale unei scari care sustin treptele ( in special la cele de lemn )
  • Balustrada – element longitudinal in plan inclinat paralel cu planul scarii folosit ca parapet de sprijin si protectie care se afla la o inaltime de 1 m deasupra treptelor de-a lungul scarii pe cele doua laturi ale sensului de mers.
  • Balustru – element vertical de sustinere a balustradei
  • Palier – spatiu orizontal de legatura intre doua segmente de scara

Acestia sunt termenii de baza atunci cand vom analiza o scara. Dar de ce trebuie sa stim toate aceste lucruri? Pentru ca in functie de fiecare alegere legata de una din aceste componente vom avea o scara cu o caracteristica diferita. In primul rand, o scara trebuie sa fie imbietoare fata de cel care paseste. Daca este prea lunga vom intampina un sentiment de retinere stiind ca vom obosi in a o urca. Daca inaltimea dintre doua trepte este foarte mare, vom avea tendinta de a regasi trepte mai scurte. Deci cum pornim?

In etapa initiala se masoara inaltimea si lungimea totala pe care trebuie sa o parcurgem pe scara. Diagonala acestui dreptunghi va da planul inclinat virtual care va „sprijini” scara. Asta in cazul clasic in care casa scarii permite acest lucru. Daca de exemplu avem de urcat intr-un spatiu ingust, scara spiralata va fi solutia. Sa revenim la prima varianta. Avand in vedere ca dorim in general ca lungimea unei trepte sa fie intre 40 si 50 de cm vom putea calcula numarul de trepte necesare impartind lungimea totala la lungimea unei trepte. Sau putem pleca de la inaltimea totala si imparti la o valoare de aproximativ 25cm. Din nou, cele doua metode de calcul vor genera valori pentru care va trebui sa analizam avantajele si dezavantajele. In general, trebuie sa ne gandim daca dorim mai multe trepte de scara dar cu inaltime mica sau mai putine trepte cu distanta mai mare intre ele.

Dupa proiectarea dimensiunilor scarii interioare trecem la alegerea materialelor. Scara clasica este facuta din scanduri de lemn masiv. Vom regasi aceasta solutie in cabanele de munte cu preponderenta. O alta varianta o reprezinta realizarea scarii din fier-beton avand treptele acoperite cu lemn, marmura sau scara placata cu gresie . Si pentru o scara de lux putem alege trepte de cristal cu balustrada de inox. Pentru scarile mai simple, putem alege dintre numeroasele modele de balustrade din fier forjat .

 

 

Am parcurs cateva elemente constructive ale scarilor interioare . Am vazut ce inseamna palier, balustrada si cum putem calcula numarul de trepte ale unei scari. Despre cum se construieste o scara pas cu pas insa in episoadele urmatoare de amenajari si decoratiuni interioare pentru case si apartamente .

Intrebare:As dori sa stiu parerea unui specialist. Am o casa nou construita si nu stiu cu ce sa plachez treptele si palierul excluzand lemnul care este intr-adevar foarte frumos dar scump; cu gresie sau parchet melaminat? Mentionez ca aceasta casa va fi pensiune turistica, deci se va circula intens pe scari.

Raspuns: Va raspund scurt – cu gresie antiderapanta.

Intrebare: Am si eu o intrebare: vreau sa fac mansarda si nu stiu cum se face scara si din ce material, nu stiu cum se calculeaza. Holul unde vreau sa o fac este 5/4 si inalt de 2,30.

Raspuns: Intr-adevar, pentru o scara corecta sunt formule de calcul.
O scara corecta inseamana un raport optim intre latimea de treapta si inaltimea ei in functie de inaltimea dintre nivelele de legatura. Masurati distanta dintre finisajul de etaj si finisajul de pardoseala din mansarda; cota se imaprte la un numar egal in functie de un coeficient, din care se va scadea grosimea de finisaj a scarii, de ex lemn – 2cm.
Insa acest calcul nu e suficient! Pentru o scara de beton armat, nu numai arhitectul face calcule, ci mai ales, inginerul structurist, care ofera desene si extrase pentru dispunerea si dimensiunile barelor de armatura din podest, rampa si trepte si contratrepte impreuna cu legaturile fata de structura de rezistenta a casei.
Astfel, pentru o scara fluenta si sigura, va recomand sa apelati la specialisti!

arh. Madalina Radulescu

 

Modele de balustrade din fier forjat pentru scari de interior

Fierul forjat se foloseste pentru realizarea multor elemente de decoratiuni interioare. Pentru scarile interioare , fierul forjat este foarte utilizat la balustrade, in combinatie cu lemnul. In cele ce urmeaza, va prezentam trei modele de balustrade din fier forjat.

Iata in imagine un hol elegant, modern mobilat si amenajat. Scara interioara confera rafinament si stil prin modelul clasic, cu decoratiuni din fier forjat si partea superioara din lemn.

Hol amenajat modern cu scara interioara
Poze amenajari interioare – Hol amenajat modern cu scara interioara

Fierul forjat poate crea un aspect antichizat, mai ales daca si partea din lemn masiv completeaza aceasta imagine. Apelanda la mesteri priceputi in arta prelucrarii metalului, cu siguranta vom obtine designul dorit.

Balustrada in stil antichizat
Poze amenajari interioare – Balustrada in stil antichizat

Putem prelua modele clasice, precum cel din imaginea urmatoare, sau ne putem incerca talentul de desenatori creand forme noi si originale. In ambele cazuri, scara interioara va infrumuseta holul caseinoastre, conferindu-i eleganta si stil.

Scara interioara cu balustrada din fier forjat
Poze amenajari interioare – Scara interioara cu balustrada din fier forjat

Intrebari si raspunsuri despre balustrade din fier forjat pentru scari interioare.

Mi-as dori o balustrada din fier forjat, dar cu mana curenta din lemn. Scara e din ciment si e in unghi drept (pe doi pereti). Casa e relativ noua si destul de micuta. Stilul casei (mai degraba lipsa lui!) e clasic. Ma tem ca va crea impresia de prea mult.
In fotografia de pe site-ul dvs, balustrada arata foarte bine si e aproximativ ceea ce-mi doream. Dar aici spatiul e suficient de aerisit si casa destul de inalta pentru a nu fi o problema. In cazul casei mele, aceasta nu e suficient de inalta.
Avem si stalpisorii din lemn, dar nu am terminat-o din acelasi motiv: acela ca va fi prea mult lemn in spatiul acela mic. In plus, nu am gasit un tamplar care sa creeze curbele pentru mana curenta. Ne puteti ajuta? Multumesc.

Raspuns: Ajutorul pe care vi-l pot oferi consta doar in inegrarea unui desen de balustrada cu tot interiorul casei, insa daca doriti o recomandare pentru un mester, nu am cum sa va ajut. Toate informatiile pe care le ofer pe acest site sunt cu titlu de recomandare, mai mult indicatii pentru mesterii pe care dvs. ii gasiti.

arh. Madalina Radulescu

Scari interioare placate cu gresie – modele si poze

Scari Interioare Placate Cu Gresie

Pot alege pentru o scara interioara un model de gresie 30/60, portelanata, cu aspect metalizat? Gresia nu este mata, este extrem de … decorativa si reflecta lumina. Pe site-ul producatorului am regasit-o insa in decor de living . Am acasa o placa, aspectul este deosebit, un aspect usor metalizat, care se regaseste la gresia din bucatarie si la cea de la intrarea in living, dar in tonuri putin mai inchise, wenge. Parchetul in toata casa va fi de bambus lacuit. Din considerente practice, stiu ca se recomanda gresia mata. Ma intereseaza si daca acest aspect metalizat va rezista in timp (abrasion PEI – 3; hardness -5).

Ceea ce intrebati dvs. nu se poate rezolva decat in imagini, adica simulari 3d ale incaperilor in contextul luminii (orientare cardinala), a umbrelor aruncate, a texturilor si a volumelor din context. Intr-o exprimare, oricat de amanuntita, tot se omit anumite aspecte deloc neglijabile pentru un ochi specializat. Acestea le veti simti si dvs. numai dupa un timp de acomodare cu interiorul.

Momentan, sunt convinsa ca va atrag contrastele puternice, insa trebuie sa tineti cont de materialitate, anume se doreste ceva natur in combinatie cu metalizat – iata – aici trebuie mare atentie la Proportia fiecaruia + Contextul (volumetria si texturile celorlalte obiecte). Iar aceste proportii numai un ochi „antrenat” le percepe.

Pot sa mai adaug ca in astfel de interioare pretentioase ca si materiale, se preteaza detalii foarte fin executate si un mobilier in linii clare, puternice sau nu, iarasi in compozitie directa cu tot ce inconjoara.

In ceeea ce priveste rezistenta la uzura a peliculei metalizate…. intrebati producatorul, el este cel mai in masura sa va recomande un produs pentru trepte cat si pentru contratrepte.

arh. Madalina Radulescu

Scari interioare pentru case

imagine cu o scara interioare Pe scari de interior (intr-o vila model vechi), ce se potriveste mai bine – parchet sau gresie deschisa? Scarile sunt din perete in perete! Multumesc.

Raspuns: Lemn – clar, stejar!
Renovarile nu trebuie sa atenueze valoarea unei case, din contra s-o aduca la starea initiala, prin folosirea de materiale naturale si durabile in forma si alcatuirea chimica cu cele initiale pastrand astfel atmosfera creata de arhitectul initial.

Cu ce fel de lambriu (pvc sau mdf) este mai indicat sa plachez, la casa la tara, casa scarii? Mentionez ca nu are umezeala.
Raspuns: De ce sa alegeti materiale urate si de proasta calitate ? Casa de la tara, daca este inca in picioare, este pentru ca cei care au execuat-o au folosit la timpul lor, numai materiale naturale si durabile. Va recomand lemnul – exista lambriu natural din lemn.

As dori sa stiu parerea unui specialist. Am o casa nou construita si nu stiu cu ce sa plachez treptele si palierul excluzand lemnul care este intr-adevar foarte frumos dar scump; cu gresie sau parchet melaminat? Mentionez ca aceasta casa va fi pensiune turistica, deci se va circula intens pe scari.
Raspuns: Va raspund scurt – cu gresie antiderapanta.

 

arh. Madalina Radulescu