Arhive categorie: Sfaturi practice

Scaun ergonomic de birou

Locul de munca ne influenteaza starea de sanatate a organismului. Daca avem un job care impune un mod de viata sedentar si stresant trebuie sa luam masuri pentru ca altfel putem suferi tulburari grave.

Numeroase boli sunt provocate de statul pe scaun; munca indelungata la birou cauzeaza, pe langa cunoscutele dureri de spate, probleme ale sistemul muscular si osos, obezitate, cancer si boli de inima. Daca este obligatoriu sa ne desfasuram activitatea de pe scaun, trebuie sa alegem un scaun de birou care lucreaza cu corpul si nu impotriva lui; sa incearcam sa avem o pozitie corecta, ca sa nu ne alegem cu artrita sau cu inflamatii ale articulatiilor.

Este important sa alegem un scaun ergonomic, care sa ne mentina spatele intr-o postura cat mai corecta, si care sa previna aparitia durerilor de spate si de gat. Iata caracteristicile pe care trebuie sa le detina un scaun ergonomic:

Inaltimea ajustabila – orice scaun ergonomic trebuie sa permita ajustarea in inaltime a sezutului, astfel vom avea o pozitie corecta (picioarele pe podea, genunchii la un unghi de 90 de grade, paralel cu soldurile).

Spatarul trebuie sa sustina curba naturala a coloanei. Sunt recomandate scaunele cu spatar inalt care sprijina umerii si zona gatului.

Sezutul, trebuie sa fie confortabil pentru fese si solduri. Adancimea acestuia trebuie sa ofere o distanta de pana la zece centimetri intre sezut si partea din spate a genunchiului.

Tetiera trebuie sa ofere posibilitatea de a sprijini capul cand ne asezam intr-o pozitie inclinata pe spate. Este foarte utila cand munca presupune convorbiri indelungate la telefon sau cand tastam din aceasta pozitie.

Cititi si: Seturi pentru dining, masa si scaune din lemn, imagini

Sfaturi practice, curatarea obiectelor sanitare din baie

Cada de baie, chiuveta, bateria, vasul de toaleta si rezervorul sunt obiecte sanitare care necesita curatare si intretinere periodica. In cazul in nu sunt intretinute acestea se deterioreaza, isi pierd functionalitatea si trebuie inlocuite. Cum procesul de inlocuire a obiectelor sanitare este costisitor si necesite timp, este mai bine sa indepartam murdaria la timp si sa ne bucuram cat mai mult de obiectele pe care deja le avem.

Cada de baie si cabina de dus se curata cu buret moale, de preferat dupa fiecare utilizare, se evita astfel acumularea de pete de sapun si murdarie. Se pot utiliza detergenti necorozivi, pentru a usura procesul de indepartare a resturilor. NU se recomanda utilizarea substantelor dura si nici a buretilor abrazivi (perii cu sarma), pentru ca pot provoca deteriorari ale obiectelor sanitare. Pentru a se evita infundarea scurgerilor se recomanda adunarea firelor de par dupa fiecare baie sau dus. Pentru  curatarea duzelor de la cabina de dus cu hidromasaj (cada cu hidromasaj) este indicat sa se foloseasca solutii special concepute.

Lavoarul si bateria trebuie curatate mai des pentru a scapa de petele de calcar si de resturile de sapun. Se recomanda curatarea cu detergenti usori, care sa nu distruga smaltul de pe suprafata obiectelor sanitare. Sub nicio forma nu trebuie utilizate solutii acide care ataca suprafetele si in timp provoaca deteriorari iremediabile.

Si vasul de toaleta necesita atentie sportita. La curatarea acestuia se utilizeaza solutii dezinfectante care trebuie lasate sa actioneze 10- 15 minute. Persoanele alergice, care nu tolereaza mirosul puternic al substantelor pot  igieniza vasul de toaleta si celelalte obiecte sanitare cu aspiratoarele cu abur, care sunt foarte usor de utilizat. Sistemele de curatare cu abur inlocuiesc cu succes produsele de curatare chimica.

Accesorii practice care inveselesc bucataria

Bucataria a fost initial conceputa pentru prepararea si stocarea mancarii, incet, in timp a devenit si spatiu de relaxare, de primire a oaspetilor. De aceea este important sa existe un echilibru intre practic si placut. Bineinteles ca din aceasta incapere nu trebuie sa lipseasca aparatura electrocasnica si ustensilele necesare pentru gatit, servit masa si depozitare a mancarii, insa se pot combina functionalitatea cu esteticul, prin adaugarea unor accesorii practice menite sa distinga atmosfera.

Pentru a se crea acest efect trebuie sa existe in bucatarie ustensile de gatit colorate, aparate electrocasnice cu forma speciala sau cutii de stocare deosebite.

Un fierbator de apa ceramic, frumos colorat si decorat invioreza atmosfera! Puteti achizitiona diferite modele de fierbatoare ceramice confectionate din materiale traditionale,  inodore si insipide, de buna calitate, care mentin apa calda pentru o perioada indelungata. Formele grafice imprimate, atrag atentia prin culori si stil. Va puteti bucura de ceai cald oricand!

Cosuletele artizanale pentru depozitarea fructelor sunt practice si foarte romantice. Puteti alege din numeroasele modele confectionate manuale care aduc un aer proaspat in bucatarie. Optiunile sunt foarte variate de la cosuletele confetionate din rachita, disponibile in numeroase forme si culori pana la cosulete pentru fructe, confectionate manual din lemn.

Un alt  accesoriu placut care poate destinde si infrumuseta bucataria este mojarul din granit. Banalul mojar folosit la maruntirea contimentelor poate fi un accesoriu care atrage atentia daca este confectionat din piatra naturala precum granitul. Culorile acestuia sunt foarte variate si placute, iar gusturile preparatelor  sunt patrunzatoare si desfata simturile.

Asa ca nu va limitati doar la obiectele practice, alegeti-le pe cele dragute si utile, ce va reprezinta,  care sa invioreze atmosfera din interiorul bucatariei!

Pastrarea uneltelor portabile folosite in constructii

Pastrarea in siguranta a uneltelor, este foarte importanta. Daca ustensilele utilizate in lucrarile de constructie sunt bine intretinute, se vor evita avariile si uzura precoce. Spatiul de depozitare poate fi locul de munca, un mijloc de transport amenajat sau un depozit. Pastrarea se face preventiv, pentru a menține un element în stare de funcționare (este un proces programat ) sau pastrare corectiva si consta in repararea unui obiect pentu a-l mentine in stare de functionare.

Procesul de pastrare si intretinere a uneltelor intra in atributiile tuturor lucratorilor, indiferent de sectorul de activitate. Uneltele sunt de mai multe tipuri, portabile fara motor, portabile cu motor, si trebuie pastrate corespunzator pentru a asigura o durata de viata cat mai mare. In constructii ustensilele ce au suferit deteriorari pot vatama persoanele care le intrebuinteaza ( pot provoca arsuri, vatamari corporale, pierderea auzului s.a).

In procesul zilnic de pastrare a ustensilelor trebuie efectuate inspectii vizuale, pentru a se detecta eventuale deterioarari ( scurgeri de ulei, fisuri, alterari ale cablurilor de alimentare etc) si reglaje mecanice. Printre regulile de baza ce trebuie urmate in efectuarea inspectiei zilnice se numara: verificarea dispozitivelor de siguranta, verificarea pietrelor si a lamelor de polizor, verificarea cablurilor electrice, pastrarea uneltelor curate, inlocuirea elementelor deteriorate sau uzate, repararea sau inlocuirea cablurilor de alimentare, asigurarti depozitarea in conformitate cu specificatiile producatorilor, verificarea pieselor rotative in ceea ce priveste echilibu.

Inafara de inspectiile zilnice, uneltele folosite in constructie trebuie sa treaca printr-un program de mententanta care sa integreze aspectele de securitate, evidenta si inspectie periodica. Astfel uneltele portabile trebuie verificate: inainte deprima utilizare, dupa lucrari de intretinere si inlocuire a pieselor, la intervale regulate. Perioada de inspectie difera in functie de tipul uneltei.

 

living mic intr-un apartament decorat ingenios

Cum sa amenajezi un living mic practic si elegant

living cu zona de dinnig mic in culori neutre decorat chicDaca livingul tau nu este foarte generos sau ocupa si functia de birou, spatiu de joaca pentru copii sau chiar si dormitor, iata cateva sfaturi ca sa optimizezi spatiul pe care il detii fara sa te sufoci cu obiecte de mobilier dar in acelasi timp sa arate elegant si sa fie functional.

In primul rand renunta la piesele masive de mobilier care nu iti confera spatiu suficient de depozitare. Opteaza pentru mobilier multifunctional, care sa corespunda nevoilor tale. Daca te vei ridica pe verticala cu spatiile de depozitare risti sa dai un aer apasator si incarcat camerei asa ca mai bine te orientezi catre diverse corpuri de depozitare pe care obligatoriu sa le asezi asimetric pentru a nu optura vizual incaparea. Intre elementele aceaste poti monta polite cu rol divers de depozitare pentru obiecte de decor si carti.

Alege o comoda tv cu sertare de depozitare in care poti inmagazina haine sau diverse obiecte pe care le folosesti uzual, astfel incat le vei avea la indemana mereu si vei pastra si ordinea in incapere.

Masuta de cafea este bine sa o alegi cu spatiu de depozitare sau sertare, astfel incat sa poti sa maximizezi spatiul. Taburetii in loc de fotoliu pot fi o alegere buna daca sunt prevazuti si ei cu zona de depozitare pentru diverse obiecte.

Daca nu ai loc pentru o masa sau un birou, alege o masuta de cafea care prin extensie poate deveni masa generoasa pentru 4-6 persoane. Sistemul este ingenios si extrem de practic. Poti depozita intr-o debara cateva scaune pliante pentru a le folosi atunci cand ai nevoie.

Canapeaua trebuie si ea sa fie prevazuta cu spatiu de depozitare pentr asternuturi si este excelent daca optezi pentru una extensibila, astfel incat camera sa isi schimbe rolul in dormitor atunci cand este cazul.

Pentru a da multa spatialitate incaperii poti opta pentru o oglinda care sa reflecte cat mai mult din incapere pentru a dubla vizual spatiul livingului tau

Pentru zona ferestrei renunta la draperiile grele, captusite, pentru ca vor intuneca camera si o vor micsora vizual.

Nu incarca cromatic incaperea,alege sa  mergi pe culori neutre si pune accente de culoare in cateva locuri din incapere. Incearca sa alegi mobilier cu nuante natur caci cel intunecat sau wenge va obosi ochiul .

Cumpara din magazinele de decoratiuni diverse cufere sau cutii colorate in care sa depozitezi diverse obiecte si aseaza-le intr-un mod asimetric pe mobilier sau langa canapea. Alege un covor cat mai mic, de preferat sa acopere doar in zona canapelei, astfel spatiul pare mai generos si bine decorat.

factura redusa de gaze economie pentru buget

Trucuri care micsoreaza valoarea facturii de gaze

cum sa facem economie la gaze si sa reducem facuraDaca te-ai saturat ca atunci cand vine iarna sa consideri o povara factura la gaze iti propunem cateva trucuri pentru a reduce consumul acestora si implicit, pentru a avea mai multi bani in buzunar. Iata care sunt acestea:

In primul rand ar fi minunat sa inlocuiesti sobele sau centralele vechi cu o centrala termica cu tiraj fortat si camera etansa de ardere (randament de peste 90%) sau cu o centrala termica in condensatie (randament de peste 96%), pentru a obtine o economie de energie (si consum de gaz) de 20% sau chiar mai mult

Folositi un termostat de ambianta care comanda functionarea centralei, tinand cont de temperatura setata in camera in care se monteaza si care determina o reducere cu pana la 25% a costurilor de incalzire

Fii sigur ca ferestrele se inchid bine. In cazul tamplariei de lemn si sticla simpla, pierderile de caldura prin spatiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de caldura in sezonul rece, prin urmare izoleaza-le cu burete autoadeziv.

Faceti intotdeauna revizia centralei la timp. Verificarea si reglarea arzatoarelor, verificarea filtrelor de apa si a depunerilor de calcar pe conducte asigura functionarea optima a centralei si se evita consumul de gaz in exces.

In camerele unde petreceti mai putin timp reglati o temperatura mai scazuta. Termostatul va asigura reglarea temperaturii potrivite pentru confortul pe care ti-l doresti.

Aerisirea prin intredeschiderea geamului pe perioada lunga de timp duce la pierderea caldurii din locuinta. Prin urmare, mai bine aerisesti  oentru scurt timp cu ferestrele larg deschise. Reglarea temperaturii la interior se va face mai repede si fara consum mare de gaze.

Daca avem conducte care traverseaza spatii neincalzite ( magazii, subsoluri, garaje) este mai bine sa le izolezi pentru a nu avea pierderi de caldura.

Radiatoarele nu trebuie sa fie acoperite de draperii groase, haine la uscat sau sa fie blocate de obiecte de mobilier. Ca aerul sa circule este nevoie ca acestea sa fie libere si saibe un consum constant.

Aerisiti caloriferele  macar atunci cand faceti si revizia centralei. Astfel  va asigurati ca apa incalzita din conducte trece libera si se realizeaza optim intregul circuit.

Chiar daca exista termostat ambiental, dotati radiatoarele cu robinete cu cap termostat, astfel incat puteti regla temperatura din fiecare incapere dupa bunul plac.

Pentru apa calda, ideal este sa o setam la o temperatura mai scazuta, astfel incat sa nu necesite combinarea cu apa rece. Astfel evitam  consumul de apa  dublu iar cel de gaze maxim.

Dusurile rapide reduc si ele consumul de apa calda so implicit de gaze naturale. Pe cat posibil, in perioada rece renuntati la baile in cada.

Investiti in instalatii de dus care au curgere lenta sau baterii de cada cu doua trepte de reglare a debitului, pentru reducerea consumului de apa calda.

 

Renovari case

Renovari Case

Intrebare: Am o casa la tara care este vopsita la exterior cu vinacet, iar ultimul strat este de var. Am si eu o intrebare – daca vreau sa dau cu lavabila, merge peste vinacet daca curat varul. Mentionez ca vinacetul nu se ia deloc, decat daca dau tencuiala jos. Nu as dori acest lucru, deoarece casa are multe ornamente (stocaturi) si isi pierde identitatea daca le stric. Va rog ajutati-ma cu un sfat. Va multumesc.

Raspuns In astfel de cazuri (mai cu seama daca doriti si o termoizolare a fatadei) toate stucaturile, profilaturile se dau jos cu grija si se refac din ipssos, daca nu se gasesc gata executate deja din polistiren tratat pentru exterior.
Iar suprapunerea lavabila peste vinacet… n-aveti decat sa incercati, si sa vedeti macar peste o luna comportarea in timp (exfolieri sau umflaturi partiale).

Intrebare: Am o casa cu peretii din caramida cruda pe fundatie de piatra. Am tencui-to pe exterior cu ciment. As vrea sa-mi renovez o camera unde stau. Dusumelele trebuie schimbate, sunt putrede pe margine, peretii sunt coscoviti, trebuie data jos tencuiala si pusa alta. Intrebarea mea este:
1.Ce tencuiala sa folosesc la pereti si daca vreau sa-i izolez cu ce material pot izola?
2. Vreau sa pun podele tot din lemn, cum se pun podelele? Trebuie sa izolez si dusumeaua si cum se face? Cu ce materiale?
Va rog frumos! as vrea un raspuns, pentru ca sunt femeie si muncitorii ma pot pacali. Multumesc!!
Raspuns:  Trebuie sa izolati pe exterior, la zona de soclu cu polistiren extrudat. De aici v-au aprut problemele de coscoveala peretilor si deteriorarea dusumelei.
Primul pas: se da pamantul la o parte de pe langa peretele de contur exteriror si se lasa sa se usuce.
2. Dupa cateva zile, se pensuleaza acesta zona (care in permanenta e in contact cu pamntul – apa, zapada) cu mastic de bitum – smoala.
3. Apoi se lipeste carton asfaltat sau o membrana polimerica cu picioruse tip-fondulina.
4. Abia apoi se lipeste un polistiren extrudat si se tencuieste cu plasa de buzau cu ochiuri de 15/15cm.
5. La exterior, pe langa cladire, reumpleti cu pietris pentru un drenaj mai bun al apei.
6. La interior – vedeti desenul atasat – si atentie iarasi.

Pardoseala Lemn
Poze amenajari interioare – Pardoseala Lemn

Mereu sa aveti in vedere ca peretii transpira sau permit trecerea apei ascendente din pamant, astfel trebuie aplicat peste strat de bitum cu membrana hidroizolanta, mai ales in zona de contact cu solul.
Membrane izolante pot fi din vata bazaltica intre grinzisoarele de lemmn de sub dusumea.

Intrebare: La o camera care este de chirpic ce se face mai intai, se cimentuiesc peretii si apoi se toarna sapa? Sau invers? Va multumesc.
Raspuns:  Da, se tencuiesc mai intai peretii. Dar nu cred ca se tencuiesc cu ciment… incercati cu o tencuiala tot din materiale organice sau cu un ciment pe baza de lapte de var.

Intrebare: As vrea si eu sa-mi amenajez camera si m-ar interesa niste sfaturi cum sa imi fac camera, ce materiale bune trebuie. Eu vreau sa dau cu glet , dar nu stiu daca este altceva mai bun, adica vrea sa pun si plasa pe pereti si sa dau cu glet dar daca aveti alte sfaturi… pentru mine… A, si era sa uit – peretii sunt din pamant si vreau sa cimetuesc. Acum nici nu stiu – aveti alte sfaturi? Astept un raspuns. Multumesc aticipat.

Raspuns:  Daca peretii sunt din pamant, nu merg cimenturi si gleturi. Pentru a face aderenta cu pamantul, trebuie sa aveti tot materiale organice de tip argila. Va rog sa cititi in linkul urmator: Tencuieli de lut

Intrebare: Va multumesc pentru raspunsul dat! Insa mai am o intrabare la care va rog sa-mi raspundeti. Casa din pamant este mai inalta dacat nivelul solului cu aproximativ 60cm si nu are urme de igrasie, are turnat si un brau de jur imprejur si este tencuita pe dinafara, insa pe dinauntru are pamant si nu stiu cum sa torn sapa si sa indrept peretii. Pamantul de pe jos este foarte batatorit, dar este denivelat si cu cateva gaurele de soareci. Care este procedura?
Va multumesc foarte mult ! Imi sunteti de mare ajutor.

Raspuns:  Nu cred ca se pot oferi sfaturi verbal pentru astfel de probleme. Trebie vazut ce-i acolo. Intr-un fel se rezolva pentru lemn – parchet dusumea si intr-altul pentru piatra – gresie. In linii mari, va pot spune ca peste pamantul foarte bine batatorit se va intinde un strat de pietris spalat – granulatie mica – pentru a nu permite infiltrarea apei. Peste acesta se va monta termoizolatie si abia apoi se va face, in cazul casutei dvs. o placa de beton slab armata (cu plasa de tip Buzau cu ochiuri mici). Peste acesta placa (la care nu pot sa va dau grosimi – acestea rezulta din calcule de rezistenta) se va turna o sapa de egalizare si adezivul de gresie – se dau pante din montaj sau din sapa (ca si camere de locuit au pante de scurgere ale eventualelor inundatii) catre usile de intrare in camera.
Daca se va monta parchet peste placa de beton slab armata se vor aplica 2 straturi de carton asfaltat peste care se vor monta fie dusumele, fie niste placi de osb ca si baza de montaj pentru parchet (lamba si uluc- clasic sau cu clik – lamint sau triplustrat). Pentru parchet nu uitati sa lasati luft pe margini pentru ca lemnul lucreaza la variatiile de temperatura din camera. Iar pentru montajul de gresie este indicat sa folositi adezivi cu calitati hidroizolante.
E greu sa va descriu, va spun – nu asa se procedeaza, trebuie desenat in functie de ce se vede la fata locului, insa pentru o idee generala. Incercati sa cereti sfatul unui arhitect din zona, care sa vina sa vada despre ce este vorba. Eu nu pot garanta ca ce v-am expus mai sus este viabil, nu – nici macar nu-mi dau seama – aceste lucruri se calculeaza de la inceput inca din faza de proiectare a unei fie ea cat de mica casuta.
Deci, ca o concluzie – sfatul meu in cazul dvs. este cu titlu informativ.

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca pot izola o casa din chirpici cu polistiren extrudat pe interior.

Raspuns: Nu cred… fiind material organic… trebuie ales tot unul organic, nu un plastic, pentru ca nu permite „respiratia” peretilor.

Intrebare: Am peretii de pamant, pot sa izolez direct, pe interior ?
Raspuns:  De obicei, izolarea se face la exterior, in cazul peretilor de bca sau caramida pe structura de beton armat. In cazul peretilor din materiale organice, nu cred ca polistirenul e cel mai bun izolator. Va recomand sa intrebati la firmele de profil, producatoare de vata minerala, polistiren, si izolatori pentru case de lemn (pentru ca banuiesc ca structura casei este din lemn). Exista anumite materiale izolatoare compatibile cu altele, dar si incompatibilitati ce conduc la condens, igrasie , diverse carii la lemn. Deci, mare grija in alegerea corecta a materialelor.

Intrebare:  Problema mea este urmatoarea:
– casa parintilor mei de la tara are mereu peretii crapati si parca în ultimul timp din ce în ce mai tare;
– precizez ca este construita din lemn, tencuita si zugravita cu var, nu are fundatie (este construita pe zid de piatra), iar terenul este destul de moale (la constructie, acum 50 ani, zidul de temelie avea 100 cm iar acum are 50-60 cm), camerele nu au turnate placi de beton.
Un vecin, pentru aceeasi problema, a turnat beton sub zid si zice ca peretii ii crapa in continuare.
Intrebari:
– cum pot rezolva problema cu fundatia, dat fiind faptul ca as vrea sa fac cateva camere la etaj?
– cum rezolv problema crapaturilor din pereti si modul de zugravire tinand cont ca e dat cu var?
Raspuns:  Aceasta e intr-adevar o mare problema.
Se pare ca terenul e foarte prost – fie un strat de nisip, fie panza freatica foarte sus, daca sunteti pe langa vreun parau, lac; fie alunecari de teren, tot din cauze de infiltratii de apa subterana.
Nu aveti cum sa descoperiti solutia de remediere a problemelor aparute la finisaje decat cu un Studiu Geotehnic (intrebati la Primarie sa va recomande pe cineva din partea locului). Inginerul specialist va investiga terenul in adancime prin prelevare de sol cu sonde speciale ce permit analiza straturilor de pamant pana la o adancime sub nivelul de inghet al zonei si necesara regimului de inaltime la care doriti se extindeti pe verticala casuta.
In astfel de cazuri se practica fundatii de beton armat de tip radier general (ca o cuva)…insa recomandarea inginerului geotehnician e definitorie.
Va recomand sa nu executati lucrari de mansardare sau etajare pana nu executati un Proiect Tehnic cu tot ce implica (incapand cu Studiul Geotehnic, apoi cu solutia de Arhitectura si mai ales cu Consolidarea fundatiilor existente pentru a permite o noua incarcare cu etajul.

Intrebare: Ce este recomandat a se face mai intai in reconditionarea unei case: a se izola mai intai exteriorul sau a se zugravi interioarele?
Raspuns:  Mai intai de toate se executa decopertarea pe exterior, se observa eventualele crapaturi in zidarie, care se refac (cu cleme si mortar), iar daca soclul se prezinta in regula si casa nu are igrasie la baza de jos a peretelui, se poate avansa cu montajul de polistiren expandat la exterior. Este de preferat sa se faca exteriorul mai intai, pentru o buna izolare si etanseizare, iar apoi interiorul cu tencuiala simpla sau uscata ( gips carton pe pereti).
Mare atentie la montajul de polistiren, care trebuie sa intre si in golul de usi si ferestre (cu o grosime mai mica – de exemplu, daca la exterior folositi de 8cm, la intradosul de ferestre si usi sa folositi de 3cm)
Spor la treaba !

Cum se curata vopseaua de pe lemn

In amenajarile interioare, exista situatii cand se impune indepartarea unei vopsele vechi de pe o suprafat din lemn. De exemplu, una din etapele reconditionarii unei usi de interior este repararea si revopsirea tocului. Mesele si scaunele , dulapurile sau alte piese de mobilier pot fi reconditionate si revopsite. Uleiul de pe peretii din bucatarie sau baie trebuie curatat atunci cand dorim sa reamenajam baia sau bucataria si sa montam faianta . Si tamplaria din lemn poate fi reconditionata in acelasi fel.

Uneltele necesare

Avem nevoie de o suflanta de aer cald, pe care o gasim in magazinele sau supermarket-urile de amenajari interioare si constructii si de un spaclu de dimensiuni potrivite in functie de suprafata pe care dorim sa o curatam.

Curatarea vopselei

Pornim suflanta de aer cald si o tinem la distanta de 8-10 cm de suprafata vopsita. In cateva secunde, datorita aerului cald, vopseaua incepe sa se umfle si sa se desprinda de lemn. Atunci o curatam cu usurinta, folosing spaclul.

In secventele video de mai jos puteti vedea cum se curata vopseaua de pe tocul unei usi de interior . Dupa cum vedeti si in imagini, chiar si cele mai inguste colturi si imbinari pot fi curatate.

Atentie: nu atingeti partea metalica a suflantei in timpul functionarii, deoarece este fierbinte! Dupa folosire, scoateti suflanta din priza si o lasatai sa se raceasca pe un suport termorezistent.
Spor la treaba!

Cum iti poti prepara singur amorsa de glet?

Pregatire Amorsa Glet

Primul strat de zugraveala este, in orice camera, gletul. Inainte de aplicarea gletului , suprafata bine curatata de vopsea si glet mai vechi trebuie reparata, iar eventualele neregularitati trebuie netezite cu tencuiala sau adeziv. Apoi nu trebuie sa lipseasca etapa de umezire a peretilor cu amorsa. Aceasta se gaseste in comert gata preparata, insa uneori avem nevoie de o cantitate prea mica sau prea mare de amorsa si de aceea preferam sa o preparam singuri, la fata locului. In cele ce urmeaza sa vedem cum se pregateste si cum se aplica amorsa de glet. 

Am avut de reparat peretele din baie dupa o inundatie. Suprafata nu era foarte mare, asa ca nu a fost cazul sa cumparam amorsa. Am preferat sa pregatim cantitatea strict necesara din aracet si apa. Intr-o galetusa mica am adaugat o parte aracet si 10 parti apa. Am amestecat bine compozitia si am aplicat-o pe perete cu ajutorul unui trafalet mic, potrivit pentru suprafata respectiva, dupa curatarea acesteia cu un spaclu. Am lasat peretele sa traga umezeala, scopul amorsei fiind acela de a asigura o „priza” mai buna a gletului pe perete.

Cum reparam crapaturile aparute pe pereti

reparare crapatura perete

De multe ori crapaturile apar in pereti imediat dupa ce am terminat zugraveala noua. Alteori, sunt fisuri sau crapaturi vechi de care nu stim cum sa scapam. De cele mai multe ori, aceste crapaturi isi au originea in tencuiala sau chiar in zid, ceea ce face sa se fisureze si gletul si crapatura sa apara la vedere. In toate aceste cazuri, exista o solutie pentru a reda aspectul estetic al zugravelii interioare .
Sa vedem ce avem de facut, etapa cu etapa! 

Curatarea peretelui

In primul rand, avem nevoie de un spaclu, pentru curatarea peretelui de vopseaua lavabila si gletul vechi . Este esential sa curatam bine peretele, pana la zid, pe toata lungimea crapaturii si cativa centimetri in jurul acesteia.

Reparatii cu chit de cutit si banda din fibra de sticla

Dupa aceea, vom aplica un strat de chit acrilic special pentru reparatii, cunoscut si cu denumirea de chit de cutit. Acesta este o pasta pe baza de rasini, pigmenti, emulgatori, conservanti si apa ce formeaza prin uscare o pelicula flexibila. Pe acest strat subtire lipim o banda din fibra de sticla. Aceasta se gaseste in magazinele de amenajari interioare sub forma de role de dimensiuni diferite. Lipim banda pe toata lungimea crapaturii. Aceasta va avea rolul de a evita craparea chitului, in cazul in care fisura este in zid. Peste banda mai aplicam un strat de chit de cutit si il lasam sa se usuce complet. Perioada de uscare este cea trecuta de producator pe cutia produslui. Dupa uscare, finisam zona cu o banda sau o plasa abraziva, sau cu masina de finisat gletul.

Aplicare vopsea lavabila

Ultima etapa este prepararea si aplicarea vopselei lavabile, cu un trafalet mic, pentru a aoperi numai zona reparata. Este bine sa dam intai un strat subtire de vopsea, il lasam sa se usuce, apoi aplicam cel de al doilea strat. In imaginile de mai jos peretii au fost zugraviti cu vopsea lavabila de interior de culoare alba. Daca insa am aplicat vopsea colorata, este bine sa incercam sa obtinem exact aceeasi nuanta.