Arhive categorie: Stiri

Culorile anului 2015

Culorile sunt un mod de exprimare, comunicare si relationare. Sunt coduri care dezvaluie natura fiecarei persoane. Cand vine vorba de casa, culorile exprima personalitatea proprietarilor si creaza atmosfera de relaxare si confort. Imbinarea culorilor au rol  important in creerea ambientrului din camin, sunt mai mult decat suprafete pictate.  Acestea arata emotiile, cultura, modul in care ne simtim si felul in care dorim sa fim perceputi. Culorile care decoreaza interiorul incaperilor au fost inca din perioadele vechi, importante pentru societatea umana.
Tendintele cu privire la aspectul interior al incaperilor sunt stabilite de specialisti in urma studiilor sociologice, psihologice si a preferintelor pentru anumite perioade de timp. Aceste aspecte sunt transpuse in culori.
Cand sunt alese culorile ce vor decora incaperile unei locuinte se tine seama de trend, personalitatea propietarilor dar si de tema camerei care este decorata.  Important este creerea starii de comfort in locuinta.
Pentru anul 2015 specialistii au decis ca tema principala viata cotidiana, energica si agitata. Perfecta pentru a exprima efervescenta zilnica este culoarea portocaliu cu influente cuprice. Incaperile decorate in nuante si tonuri de portocaliu de cupru, amintesc de rasaritul soarelui in diminetile calde de vara, de pasiunea ce se regaseste in fiecare din noi si de contimentele care ne fac viata mai delicioasa. Este o culoare ideala pentru familiile ce se bucura de viata.
Spiritul urban, poate fi obtinut anul acesta prin imbinarea nuantelor de gri si  albastru cu roz pudrat si pastelat. Spatiile mari, generoase, care sunt aparent urate pot fi repede infrumusetate  prin imbinarea culorilor inchise cu cele deschise. Aceste culori impaca personalitatea femeii moderne, urbane cu dinamismul barbatului activ, modern.

Intretinerea gardului din lemn

Gardul este un element cu rol functional si decorativ.  Este de multe ori un reper de recunoastere pentru oaspeti. Existe numeroase tipuri de garduri: aerisite din fier forjat sau lemn care sunt si foarte aspectuase, solide din piatra si fier forjat ideale pentru a asigura o securitate sporita.  Este important ca atunci cand construiti gardul sa tineti cont de stilul arhitectural al zonei, pentru a se incadra in atmosfera.  Alegera acestuia se face si in functie de stilul casei, trebuie sa existe armonie intre cele doua elemente.
Un gard din lemn poate dura si treizeci de ani, daca este bine intretinut. Lemnul ales trebuie tratat cu solutii specifice, care sa il protejeze de actiunea factorilor climatici, radiatii solare, ploi, zapada, s.a. Scandurile sunt vopsite si lacuite pentru a oferi o durata mai mare de viata constructiei. Acestea au rol de al proteja lemnul impotriva actiunii ciupercilor, mucegaiurilor, insectelor. Odata cu trecerea anilor pentru a improspata aspectul gardului se pot efectua lacuiri si batuiti.  Prin baituire se schimba culoarea lemnului, iar dupa aplicare, lemnul trebuie protejat prin aplicarea unui strat de ceara sau lac. Specialistii recomanda ca efectuarea acestor lucrari sa nu faca sub actiunea directa a razelor soarelui, care usuca repede substantele si nu mai asigura o buna protectie.
Daca este necesar, trebuie realizate si lucrari de reparare a gardului, se inlocuiesc  scandurile distruse din cauza factorilor mecanici si a cele  afectate de diferiti daunatori ( insecte,  ciuperci).

Decor Vintage pentru incaperi romantice

Stilul vintage este specific perioadei postbelice, este original, sic,  puternic legat de trecut si permanent la moda.
Atmosfera vintage poate fi creata in orice tip de interior. Este foarte usor de adoptat prin imbinarea de mobila si accesorii decorative. In crearea unei camere vintage este importanta cromatica ambientală pastelată ce are ca scop reliefarea unei atmosfere romantice, evidenţierea decoraţiunilor şi a elementelor de mobilier prin tonuri puternice, extravagante de verde, lila sau portocaliu, unde motivele florale şi geometrice aduc un plus de savoare şi personalitate. Aproape orice lucru vechi sau cu aspect invechit poate fi o atractie vintage in casa, indiferent de utilitatea pa care a avut-o inainte.
Pentru crearea unei atmosfere vintage nu este necesara o investitie fabuloasa in piese de mobilier sau decoruri. Este suficient sa fie evidentiate obiectele si atmosfera romantica se contureaza.
Alte elemente care nu trebuie sa lipseasca sunt motivele florale, dungile,  piesele de mobilier cu aspect uzat, broderiile, oglinzile cu rame aurii sau argintii (si aspect uzat), candelabrele, sfeşnicele din fier forjat, fotografiile înrămate sau  casetele de bijuterii si ceasurile vechi.
Incaperile vintage sunt imediat asociate cu extravaganta, libertatea spirituala si spatiu cu personalitate. Materialele utilizate in astfel de incaperi sunt naturale, mobilierul este preponderent confectionat din lemn masiv, draperiile si perdelele sunt din fibre textile ( bumbac, in, canepa, matase, s.a)

Ingrijirea mobilei de grădină din lemn de tec

Tecul este un copac exotic, se gaseste in special in Sud-Estul Asiei, in tari ca Thailanda, Burma, Malaezia sau Indonezia. A fost importat pentru prima data in Europa de olandezi, dupa ce au colonizat teritoriile indoneziene.
Lemnul de tec este de esenta tare, frumos si scump. Contine o cantitate foarte mare de ulei. Este foarte des utilizat de producatori pentru realizarea mobilei de exterior. Este preferat de acestia pentru durabilitatea si rezistenta sa la intemperiile vremii. Lemnul de tec nu se umfla si este protejat atacul termitelor sau diferitelor ciuperci care mananca in general mobila. Mobila de tec provine din copacii maturi de peste 80 de ani.
Mobila de gradina din lemn de tec nu necesită tratarea cu ulei in primi ani de utilizare.  Piesele nu trebuie curatate pana nu s-au aclimatizat. Dupa aceasta perioada pot fi spalate cu atentie cu apa. Se pot utiliza aparate de curatat sub presiune.
In timp mobila poate fi atacata de mucegaiuri sau ciuperci. Printre primele semne sunt petele de culoare inchisa ce apar pe suprafata acesteia. Aceasta problema poate fi remediata prin spalare a partilor afectate cu solutii pentru curăţat lemnul. Daca petele nu dispar imediat se repeta procedura, pana sunt elimiate complet.
Pentru a oferi o durata de viata cat mai lunga pieselor de mobilier de gradina, este indicat ca in perioada anotimpului rece sa fie depozitate in mod adecvat. Spatiul destinat depozitarii trebuie sa fie un garaj sau sopron, aerisit, care sa le tina la adapost. Acesta nu trebuie sa fie incalzit. Piesele nu trebuiesc acoperite cu materiale de plastic, pentru ca aceasta procedura favorizeaza aparitia mucegaiului.

Covoare din fibra naturala

Din cele mai vechi timpuri covoarele au avut un rol important in decorarea incaperilor. Acestea ofera camerelor personalitate, caldura si confort.  Sunt  accesorii care infrumuseteaza, pot fi puse in orice tip de incapere: moderna, traditionala, orientala, mica, spatioasa. Nu exista limite pentru utilizarea lor, trebuie doar sa lasam imaginatia sa lucreze. Acesta se gasesc intr-o gama foarte variata de materiale, dimensiuni si culori.
Covoarele confectionate din materiele sintetice au proprietatea de a rezista foarte bine in timp si de a de intretine usor, insa nu transmit confortul si caldura celor fabricate din materiale naturale.
Covoarele din fibre naturale au proprietati antistatice si antialergice, daca sunt intretinute pot avea o durata de folosinta de pana la zece ani. In ultimul timp sunt foarte căutate covoarele din fibre de cocos, sisal, iută, lana, bambus, hartie. Sunt rezistente, se curăţă foarte uşor şi au un preţ accesibil.
Covoarele din fibra de bambus, aduc natura in case. Nu atrag si nu retin praful, sunt usor de intretinut. Se potrivesc foarte bine in incaperile moderne. Pot fi achizitionate la preturi accesibile.
Covoarele din lana, au fost si sunt inca foarte utilizate. Lana are proprietati deosebite: este usor de intretinut, este rezistenta la murdarie, are efect climatizant asupra incaperii. Nu isi pierde din proprietati ani buni, asa ca covorul din lana va oferi confort incaperii pentru o perioada indelungata.
Fibrele din sisal sunt foarte rezistente la factorii mecanici si la rupere, de aceea covoarele confectionate din acest material sunt aprope indistructibile. Creaza un climat placut, dinamic si armonios. Sunt disponibile in numeroase forme, culori si dimensiuni.

Incaperi decorate eco-friendly

Anul 2015 se anunta a fi un an in care produsele confectionate din materiale eco vor fi foarte cautate. Se pare ca principala culoare ce ne va decora incaperile va fi verde.  Vor fi apreciate spatiile cu ferestre mari, luminate natural, care sa emane confort si relaxare. Foarte importante vor fi finisajele si piesele de mobilier eco care vor decora incaperea.
Piesele de mobilier  ce pot fi folosite intr-o incapere ECO trebuie sa fie confectionate din lemn. Este recomandat lemnul de pin, rezistent pentru scaune, mese si unitati de relaxare. Pentru a se crea sentimentul de siguranta si relaxare piesele trebuie sa aiba o estetica minimalista, eleganta, simpla. Si piesel din lemn de ratan sau bambus vor fi foarte apreciate. Mobila de lemn impletit se incadreaza perfect in camerele decorate in stil oriental.  Piesele confectionate din ratan  sunt usoare, pot fi mutate foarte repede.
In astfel de incaperi se vor potrivi perfect accesoriile create din lemn exotic. Vor putea fi adaugate lampadare, tavite, cosulete, rame pentru fotografii confectionate din lemn de bambus sau rachita impeltita. Aceste piese au aspect placut, sunt foarte utile si sunt eco.
Alte accesorii care vor spori confortul sunt covoarele. Acesta s-au bucurat intotdeauna de popularitate. Covoarele trebuie sa fie confectionate din materiale naturale, precum lana, par de cal, bumbac, in,  matase, s.a. Covoarele si carpetele confectionate din materiale eco au o durata de viata lunga, sunt usor de curatat si ofera personalitate incaperilor pe care le decoreaza.

Bucatarii in culori vii

Culorile cu care sunt decorate incaperile pot inspira trairi si stari de spirit intense. Pentru ca in bucatarie se petrece mult timp este bine sa se aleaga combinatii de culori care sa schimbe aspectul si sa inspire dinamism. Culorile vesele pot fi utilizate pentru decorarea peretilor, corpurilor de mobila si accesoriilor.
O bucatarie plina de personalitate si viata poate fi obtinuta prin imbinarea culorilor rosu si verde. Este un contrast cromatic puternic, poate fi folosit de persoanele energice si curajoase. Acceasta combinatie sigur va avea un efect maxim in bucatarie. Peretii pot fi decorati cu nuante de verde pal, se va crea contrast daca obiectele decorative din incapere vor fi de culoare rosu aprins. Se pot accesoriza draperiile, fete de masa, scaune, ghivece cu flori in diferite nuante de rosu.
Daca se doreste un mediu calm dar nu monoton se poate opta pentru culori pastelate. Chiar daca spatiul din bucatarie este  mic se pot picta peretii in culori pastelate. Piesele de mobilier de culori deschise pastelate pot crea iluzie de spatiu. O combinatie placuta care ofera un aer de prospetime este intre pastelul de vanilie si nuanta oului de rata. Piesele de mobilier alese in aceste culori pot fi usor contrastate cu accesorii inchise la culoare. Canile, farfuriile,  castroanele de culoare maro inchis se incadreaza perfect in acest decor.
Alte culori curajoase potrivite pe un fundal alb sunt violetul si fuchsia. Contrastul creat intr-o astfel de camera va fi placut, va avea aspectul de bucatarie moderna, eleganta. Corpurile de iluminat de nuanta violet sigur creaza senzatie. Scaunele si aranjamentele florale in nuante fuchsia isi pun amprenta asupra bucatariei cosmopolite.

Autorizatiile necesare pentru construirea unei case

Casa mult visata este tot mai aproape de a deveni realitate. Inainte de a va apuca de construit trebuie insa sa obtineti numeroase autorizatii, certificate, acorduri.
Cel mai important document pe care trebuie sa il obtii inainte de a te apuca de cladit o casa este autorizatia de construire. Prin acest document autoritatile locale isi dau avizul pentru a incepe lucrarile de constructie. Insa pentru a intra in posesia acestuia trebuie sa obtii in prealabil: Certificatul de urbanism, Proiectul tehnic al constructiei, Avizele si acordurile de amplasament.
Certificatul de urbanism este primul document pe care trebuie sa il obtii. Acesta ofera informatii cu prvire la principalele caracteristici ale constructiilor ce se pot executa pe un teren ( alinieri, inaltime maxima, procent de ocupare a terenului s.a.) si cu privire la actele ce se vor depune pentru obtinerea autorizatiei de construire ( inclusiv avizele si acordurile necesare). Cererea de solicitare a acestui act se depune la primaria localitatii/sectorului in care se afla terenul pe care doriti sa construiti.
Proiectul tehnic al constructiei este un document care contine toate informatiile necesare executiei unei constructii. Acesta se elaboreaza la cererea dumneavoastra de catre cadre tehnice de specialitate: arhitect, inginer de rezistenta, inginer de instalatii s.a.
Avizele si acordurile de amplasament  sunt documente eliberate de operatorii de retea, de apa, de gaz, de canalizare, la cererea  solicitantului, in care se precizeaza punctul de vedere fata de propunerea de amplasament a constructiei. Aceste avize sunt eliberate de catre institutiile specializate si sunt mentionate in certificatul de urbanism. Solicitarile pot fi depuse la detinatorii de retele si utilitati: apa, gaz, canalizare, curent electric, drumuri, salubritate s.a.
Dupa ce reusiti sa obtineti toate documentele necesare, puteti fara grija sa incepeti lucrarile de constructie a casei mult visate.

Sindrila din lemn, pentru acoperisuri traditionale

Sindrila din lemn de rasinoase este unul dintre cele mai vechi materiale utilizate, in Romania, pentru constuctia acoperisurilor. Reprezinta un mod eco de a construi acoperisul unei case, sau de a-l restaura pe cel vechi.  Sindrila este foarte des utilizata pentru restaurarea caselor vechi, traditionale, oferind in final confort si personalitate.
Materialele  sunt in general confectionate in ateliere personale din Arges (Rucar), Gorj (Baia de Fier), Valcea (Vladesti). Elementele sunt prelucrate manual, si la crearea lor se acorda o mare atentie parametrilor dimensionali si de calitate. Acoperisurile construite din astfel de materiale au o durat de viata foarte lunga, pot resizta 50 ani cu intretinere si interventii reduse.
Acoperisurile din sindrila sunt folostie cu succes pentru refacerea constructiilor cu specific montan, rustic sau refaceri de monumente istorice si de arhitectura.
Sindrila este confectionata din lemn de brad (sau alte esente) si are o greutate scazuta de aceea este ideala in zonele cu risc seismic ridicat.
Printre avantajele utilizarii acestui material se numara:  rezistenţa la condiţii climatice variate; protecţie împotriva umezelii – apa se scurge paralel cu şindrila; flexibilitate la temperaturi scăzute; greutate scăzută; este un material ecologic; siguranţă la păşirea pe acoperiş.
Montarea acestora se face usor. Muchia ascuţită trebuie să fie prinsă în ulucul şindrilei apropiate. Este important ca rosturile care sunt paralele cu linia de cea mai mare pantă, să fie aşezate decalat, de la un rând la altul, cu o jumătate de lamelă. În cazul secţiunilor, trebuie să se aşeze, în câmp, cel puţin două şindrile. La nivelul coamei, şindrilele care sunt montate pe versantul predominant expus vânturilor trebuie să depăşească coama cu cel puţin 5 cm.

Izolatia ecologica, avantaje

Izolatia ecologica reprezinta o alternativa sanatoasa si prietenoasa cu mediul. In ultimul timp tot mai multi constructori aleg sa utilizeze acest tip de izolatie in defavoarea celei conventionale.
Principalul scop al izolarii locuintei este acela de a reduce consumul de energie, de a economisi resurse. Acest proces a devenit o necesitate, nu mai reprezinta un moft. O solutie ecolologica si moderna este de placare a fatadelor cu placile din fibra de lemn. Materialele fibrolemnoase sunt foarte apreciate in tarile din Europa de vest precum: Germania, Franta, Olanda, Elvetia si Austria. Au numeroase avantaje economice, fizice si sunt prietenoase cu mediul.
Materialele din fibra lemnoasa ofera o izolatie excelenta impotriva frigului, pentru ca au o capacitate inalta de stocare a caldurii. Sunt cel mai bun material izolator natural. Creaza o ambianta placuta in incapere si nu emana mirosuri neplacute.
Un alt avantaj este ca regleaza umiditatea din incapere, si asigura astfel o durata mai lunga de viata constructiei. Trebuie mentionat ca materialele lemnoase ofera izolatie fonica exceptionala. Sunt materiale reciclabile, se manipuleaza si se monteaza usor, nu produc alergii sau iritatii ale pielii si nu produc deseuri toxice. O alta calitate a acestora este rezistenta la socuri mecanice. Deoarece sunt materiale ce provin din surse naturale nu au un impact negativ asupra mediului. Placile din fibra de lemn sunt elemente regenerabile si reutilizabile. Izolatia ecologica cu placi din fibra de lemn ecomisește energie și crește valoarea clădirii; cu numeroase produse pentru izolarea acoperișelor, plafoanelor, pereților și fațadelor, pentru construcții noi și de renovări veți putea reduce consumul de energie în mod drastic în timp ce valoarea proprietății crește.