La construirea unei locuinte sunt necesare cantitati foarte mari de materiale. Pentru producerea si transportul acestora mediul inconjurator este afectat in mod negativ (consum mare de energie, defrişarea pădurilor, raspandirea de substante nocive). O solutie este utilizarea de materiale care sa să asigure o constructie durabilă cu consum redus de energie. In acest sens izolatia termica a constructiei devine necesitate. Izolarea cladirii are ca scop reducerea consumului de energie, creerea unui mediu ideal pe timpul verii/iernii, impiedica dezvoltarea mucegaiului si a ciupercilor. In categoria materialolor de constructii ecologice, intra materialele care se găsesc în natură în cantităţi foarte mari, sunt regenerabile şi durabile. Sunt de cea mai buna calitate, asigură longevitatea clădirii şi micşorează costurile de întreţinere. Materialele ecologice trebuie să fie puţin poluante, să nu conţină elemente chimice dăunătoare, iar procesul prin care sunt realizate să nu genereze cantităţi mari de deşeuri. Cele mai indicate materiale de constructii sunt lemnul, canepa, celuloza, pluta, vata de lemn, lana de oaie, vata de sticla. Lemnul ofera caldura iarna si racoare vara, este un bun izolator termic si fonic. Numeroase studii au demonstrat ca este un material stabil la miscarile telurice. Locuintele izolate cu lemn pesupune cheluieli energetice mai reduse fata de locuintele izolate cu materiale convetionale. Canepa este un material care lasa peretii sa respire. Sistemul de izolare cu fibre de canepa este des utilizat in cazul acoperisurilor, a peretilor si a pardoselilor si asigura transfer termic foarte bun. Are proprietatea de a regla umiditatea si de a crea un mediu sanatos in interiorul coluintei. Celuloza este produsa prin reciclarea hartiei si este un izolant foarte eficient. Este disponibila sub forma de panouri si este usor de utilizat. Pluta se obtine prin uscarea si supunerea la presiune ridicate a cojii de stejar. Este des utilizata pentru placarea de pereţii exteriori şi interiori, încăperi neîncălzite, acoperişuri înclinate sau plate, pardoseli si tavane. Are propriatate de a acumula caldura. Este un material durabil si elastic. Din lana de oaie se obtin straturi de patura, care prin consolidare mecanică se transformă într-o pătură termoizolanta de foarte buna calitate.
Amenajarea mansardei presupune, in prima etapa, o lucrare de izolatie a acoperisului. Pentru aceasta, este nevoie de urmatoarele materiale: vata minerala, folie anticondens, grinzi din lemn, coltare metalice, vata bazaltica si placi de gips carton. Desigur, se vor folosi suruburi, cuie, rozete de prindere si o bormasina. Cantitatile se stabilesc in functie de suprafata care trebuie izolata.
Sa vedem mai departe cum se face izolatia acoperisului la mansarda. In primul rand, se va introduce vata minerala intre capriori. Aceasta reprezinta primul strat al izolatiei.
Poze amenajari interioare – Vata minerala
Peste vata minerala se aseaza o folie anticondens, care se prinde in cuisoare subtiri direct de capriori.
Poze amenajari interioare – Folie anticondens
Urmatoarea etapa este montarea grinzilor din lemn. Se masoara si se taie in functie de dimensiunile acoperisului stabilite in proiectul casei .
Poze amenajari interioare – Se folosesc grinzi din lemn
Lucrarea de izolare a mansardei continua cu montarea grinzilor de lemn. Speram ca pozele sa va fie de dolos pentru a intelege mai bine care sunt etapele.
Grinzile din lemn se vor prinde de capriori, folosind coltare metalice. O latura a acestora se prinde in suruburi de grinzi si cealalta de capriori.
Poze amenajari interioare – Coltare metalice
Deoarece vata bazaltica pe care urmeaza sa o introducem intre grinzi are o grosime mai mare decat a grinzilor, acestea se vor monta la o distanta mai mare de capriori, asa cum se vede in poza.
Poze amenajari interioare – Prindere grinzi in coltare
Iata cum arata structura din lemn alcatuita din grinzile montate pe acoperisul mansardei.
Poze amenajari interioare – Grinzile montate pe capriori
Grinzile sunt montate si acoperisul mansardei este pregatit pentru aplicarea materialelor de izolatie propriu-zisa.
Urmeaza stratul de izolatie a mansardei format din vata bazaltica. Introducem bucatile de vata intre grinzi, pe toata suprafata acoperisului.
Poze amenajari interioare – Se introduce vata bazaltica intre grinzi
Vata bazaltica se prinde in rozete speciale din PVC fixate in suruburi speciale.
Ultimul strat este format din placile de gips carton. Acestea se prind de structura din lemn. Izolatia mansardei se incheie aici. Alte etape din amenajarea mansardei se refera la proiectarea instalatiei de incalzire si zugravelile interioare , in functie de destinatia mansardei: dormitor, living, camera de oaspeti. Cu siguranta va fi necesara si amenajarea unei bai .
Poze amenajari interioare – Montare gips carton
V-am prezentat o lucrare de izolatie a acoperisului de mansarda in poze ce prezinta fiecare etapa pas cu pas. Desigur, inainte de a ne apuca de lucru, facem masuratorile si planul proiectului. La lucrarea ilustrata mai sus s-au folosit urmatoarele materiale de constructii: vata minerala de 100 mm, folie anticondens, grinzi din lemn 50x50x3000, vata bazaltica de 100mm, Holzsuruburi M3,5×45 pentru coltare, coltare metallice 100x100x10, suruburi M6x100 pentru rozete, placi de gips carton cu grosimea de 9,5mm. Va dorim spor la treaba!
Intrebare: Va deranjez pentru un sfat. Am cumparat vata minerala cu folie de aluminiu pentru a izola podul intre capriori. Cum trebuie orientata folia de aluminiu: la interior sau spre tabla?
Raspuns: Daca deja aveti montata o bariera anti vapori la astereala, atunci se poate monta vata minerala caserata cu al spre interior ca apoi sa placati fie cu gips-carton fie cu lambriuri de lemn. Mare atentie insa la montaj !…Trebuie sa aveti mesteri meticulosi pentru etanseizarea cu banda adeziva.
Intrebare: Cum pot izola podul la o casa de la tara construita din paianta (chirpici), plafonul incaperilor avand grosimea de 6cm (sipca+pamant amestecat cu paie)?
Raspuns Doar cu vata minerala si placare cu gips-carton rosu (anti-foc).
Intrebare: Pentru izolarea podului in interior am ales urmatoarele. 1. coama podului, intre grinzile de lemn, am ales sa o placam cu placi de polistiren. Peste placi vom pune placaj. Acoperisul in exterior este Lindab. 2. podeaua este din scandura, batuta peste o folie anticondens, iar intre scandura si placajul care formeaza tavanul camerei de jos insertie de spuma poliuretanica (izolatie tip amvic).
Imi fac griji din cauza condensului, mucegaiului care ar putea sa apara in pod. In special pe coama podului, unde vom pune doar placi de polistiren iar peste placaj. Este suficient? Exista o ventilatie corespunzatoare? Este necesar sa punem inainte de polistiren si pe coama podului folie anticondens?
Raspuns Va rog sa consultati proiectul tehnic de Arhitectura, unde proiectantul a respectat atat normativele in vigoare, cat si indicatiile impuse de producatorul de tabla de invelitoare, respectiv Lindab. Va spun totusi ca intre capriori se pune vata minerala de 10-15cm, iar folia anti condens se dispune inainte de sipcile si contrasipcile de care se prinde tabla, acestea facand parte din alcatuirea acoperisului. Nu are legatura cu planseul de pod, fie el chiar si din lemn si scandura. Asteptati sa vedeti cum se comporta in acesta iarna si apoi, daca apare condens, urmariti executia atat a alcatuirii de acoperis, cat si a planseului de pod, sa fie in concordanta cu proiectul tehnic.
Intrebare: Tavanul despartitor dintre etaj si mansarda este din scandura. In camera doresc sa pun tavan fals: va rog, care este ordinea corecta: rigips, folie anticondens, vata minerala pe structura metalica, scandura despartitoare, apoi peste scandura iar folie anticondens, vata minerala si placare cu OSB? Ce fel de folie sa foloseste? Cea de plastic simpla este buna?
Raspuns Nu-mi dau seama ce alcatuire de planseu aveti. Nu va pot da solutii clare fara sa stiu clar ce aveti. In orice caz, o ordine simpla ar fi: folia simpla de plastic se aseaza direct peste scandura (are rolul de a impiedica vaporii din diferenta de temperetura dintre cele 2 spatii), apoi structura de al pentru rigips, intre traverse se aseza vata minerala si apoi se inchide cu rigips rosu (antifoc).
Intrebare: V-a rog spuneti-mi cea mai buna varianta pentru izolarea la interior a unui acoperis de mansarda. Care spun sa pun polistiren si vata mineral de 10 cm, care numai vata este deajuns. As vrea sa stiu mai exact cum este mai bine. Multumesc. Raspuns: Va recomand alegerea vata minerala intre capriorii de sarpanta (exact saltele potrivite la spatiul ramans liber dintre acestia in grosimea de min 10cm). Plus, tot vata minerala de min. 5cm, de tip covor pe toata suprafata acoperisului in spatele placarii cu gips-carton . Atentie mare si la alte aspecte: Alcatuirea sarpantei prebuie sa prevada folie hidroizolanta (pe astereala), folia anticondens, iar la coama se va monta o piesa speciala tocmai pentru ventilarea lemnului de sarpanta. Termoizolatia nu e totul, lemnul de sarpanta la mansarda trebuie si ventilat si ignifugat si tratat antiseptic. De asemenea, placarea uscata cu gips-carton de la interior va fi din cel rosu (anti-foc).
Intrebare: Am inceput si noi izolarea mansardei dar am avea nevoie de niste sfaturi: cum e bine sa facem dat fiind faptul ca am avut casa cu acoperis zid de foc. Am facut acoperis in doua ape si mansarda. Deocamdata, avem doar peretii din lemn si bineneteles acoperisul din lemn si tigla, sub care am pus folie polietilene. Mai departe? Ce e de facut? Raspuns In proiectul casei , la plansele cu sectiuni longitudinale si transversale, apar aceste detalii de care aveti nevoie. Mai mult, arhitectul care v-a intocmit proiectul de casa, cu siguranta, v-a recomandat si alcatuirea de acoperis cu toate straturile si dimensiunile necesare spatiului de mansarda. Consultati Proiectul tehnic sau solicitati arhitectul.
In principiu: – structura de rezistenta a podului, sarpanta, se trateaza anti foc si anti septic – peste capriori de obicei trebuie lasat un strat de aer de ventilatie, prin montajul alternat al unor sipci, pentru ca lemnul sa poata lucra in functie de variatiile de temperatura – acestia se vor acoperii apoi cu astereala – peste astereala se va veni cu un strat de hidroizolatie bituminoasa special sau folia anti-condens (polietilena) – peste se monteaza sipci in lungul pantei si invers contrasipci – de acestea se va prinde materialul de invelitoare al acoperisului la interior – intre capriori se monteaza vata minerala – se inchide cu astereala pentru mentinerea paturilor de vata – structura de Al – inchidere in unghi, preluand panta acoperisului, sau in unghi drept fata de pardoseala (cu o inaltime min. 150cm) se vine la fata cu placare gips carton rosu (anti-foc) Mare antentie la detaliile anti-foc, mai ales la montajul corect al instalatiei electrice!
Intrebare: Am cumparat lambriu mdf pe care vreau sa-l pun la mansarda, atat pe pereti cat si pe tavan. Casa este construita din bca iar pe exterior este izolata cu polistiren de 5cm. Pe interior, la mansarda pe pereti as vrea sa pun sipci de lemn de 2,5 grosime, iar intre sipci as vrea sa pun polistiren de 2cm, iar apoi sa pun lambriul . E bine cum procedez sau sa pun direct lambriul pe sipci si sa nu mai pun polistiren intre sipci? Pot pune si pe tavane lambriu mdf si cum sa procedez sa nu gresesc? Tavanul este din grizi izolate intre ele cu vata de 20cm si folie de aluminiu si prinse tot cu sipci de 2,5 cm la distanta de 30cm fiecare sipca, dupa care vreau sa prind lambriul cu cleme. Astept un sfat mai detaliat cum sa procedez mai bine pentru ca nu stiu exact cum e mai bine de pus acest tip de lambriu mdf. Va multumesc si astept un raspuns de la d-voastra.
Raspuns Nu ati specificat ce grosime de BCA ati folosit la peretii exteriori, insa daca ati folosit de 20 – 25cm cu un polistiren de 5cm e cam putin. Peretele exterior trebuie sa ajunga aproape de 40cm cu tot cu grosimea de polistiren. Normal, din calcule de eficienta termica a cladirilor de locuit tip locuinte, materialul de constructie – 30cm iar polistirenul 8 – 10cm. Astfel, punctul de roua se afla in grosimea de izolatie, si nu in materialul propriu-zis de constructie, care-si pierde in timp proprietatile mecanice. La mansarda se pun fie profile de Al, fie sipci de lemn din 30 in 30cm si cu vata minerala intre ele, apoi finisajul dorit – placi de gips carton ce urmeaza a fi zugravite sau lambriu de lemn (similar). Mare atentie la ventilatia podului si la tratamentul lemnului contra cariilor specifice. Plus, atentie la tratamentul anti foc prin izolarea instalatiei electrice.
Cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de aparitia condesului si mucegailui in apartamente dar si despre cum trebuie facuta o termoizolare corecta a unui apartament.
Intrebare: Am cumparat un apartament la parterul unul bloc. Blocul este construit din placi de beton. In aceasta iarna, desi apartamentul este izolat pe exterior cu 10 cm polistiren expandat, in dormitor mi-a aparut condens la coltul format de peretele de la dormitor si cel de la bucatarie. In sufragerie, fostul proprietar a izolat 2 pereti pe interior co polistiren expandat de 3 si nu este nici o problema cu condensul. Deci, ce ma sfatuiti sa fac in privinta izolatiei interioare? Daca ma apuc sa izolez cu 3 cm expandat, nu-mi va aparea mucegai din nou peste izolatia aplicata? La pardoseala, izolez cu extrudat de 3cm prin boxa planseul sau prin interior pe sub parchet cu 2 cm? De ce a aparut condens la interior daca pe exterior apartamentul a fost izolat cu 10 cm expandat? Apartamentul este cu expunere nordica.
Raspuns: Nu-mi dau seama… de ce a aparut… In orice caz, daca la exterior s-a montat polistiren de 10cm (nu mi-ati spus nimic de grosimea peretilor exteriori) nu mai este nevoie si la interior. Poate de aici sa fi aparut condensul… betonul permite trecerea vaporilor de apa din diferentele de temtereturi pe timpul iernii. Va trebui sa desfaceti placajul interior de polistiren si sa vedeti ce-i acolo. Tratati anti-mucegai peretii si lasati doar termoizolatia exterioara…. vedeti comportarea pe timpul iernii viitoare. Iar sub pardoseala de parchet, da, se monteaza o vata minerala – placi semirigide. Planseul trebuia sa fie din constructia blocului (pentru ca exista subsol tehnic) termoizolat cu placi de polistiren extrudat – rezistent la incarcari sau similar.
Intrebare: Referitor la blocul cu peretele grosime 75 cm stiu la ce v-ati gandit, dar eu va spun ca peretele are grosimea de 75 cm la exterior, nu este vorba de stalp. Este un bloc construit dupa revolutie si peste tot are aceasta grosime. Pe mine ma interesa daca o izolatie de 10 cm la acest perete mai are un efect. Multumesc.
Raspuns Se intocmesc calcule specializate in baza tuturor zonelor pe unde se pierde caldura, nu numai prin grosimea insuficienta de pereti exteriori. Caldura se pierde atat prin suprafetele vitrate, cat si prin plansee si acoperis. Poate imi dati mai multe detalii referitoare la asa grosimi de pereti exteriori.
Intrebare: La un bloc care are grosimea peretelui exterior de 75 cm, credeti ca este nevoie de izolatie termica? mentionez ca blocul este construit in 1996. Multumesc.
Raspuns Cred ca masuratoarea peretelui de 75cm, la care faceti referire, s-a efectuat langa un stalp de rezistenta atasat la peretele de exterior, anume stalpul are 45/45cm iar grosimea zidului propriu-zis are 30cm. Banuiesc ca e o cladire multietajata cu stalpii de structura in interiorul/exteriorul camerelor. Incercati sa delimitati structura fata de peretii de exterior si sa re-efectuati masuratoarea, cel mai simplu este la fereastra sau la balcon. In acea vreme blocurile se izolau mai frecvent cu vata minerala, dar si cu polistiren. Prin lovire, puteti determina daca acesta s-a montat sau nu. Daca nu suna a gol, e clar, tebuie sa se aplice polistiren in grosime suficienta pentru ca grosimea de perete exterior sa rezulte de 40cm. Daca peretele este de 30cm, izolatia se va face de 10cm. Pentru detaliile ce trebuie avute in vedere la executia izolarii unei cladiri, va rog cititi raspunsurile anterioare pe aceasi tema din sectiunea Izolatii Termice .
Intrebare: Stau intr-un apartament la etajul unu al unui bloc. Apartamentul e situat in mijloc si as dori sa izolez doi pereti din sufragerie pe interior deoarece langa mine nu sta nimeni si iarna se simte rece in camera respectiva, peretele fiind rece, dar nu si umed. Pot zice ca peretele e uscat, nu am avut niciodata mucegai sau igrasie si stau in apartamentul asta de 16 ani. Oricum, daca e de respirat, peretele se poate aerisi in apartamentul de linga mine (banuiesc) unde nu sta nimeni. Ce ma sfatuiti? Chiar trebuie sa dau lavabilul jos pina la tencuiala in acest caz? Ma gindeam ca sa pun pe langa adeziv acele dibluri care se gasesc in comert ca niste ciuperci si sa il aplic peste lavabil. Ca sa nu va spun ca la un moment dat ma gindeam sa pun de proba poliester care se foloseste la tavanul fals numai ca mi s-a parut prea subtire. In cazul in care conteaza inca o specificare, peretii sunt din beton.
Raspuns Da, un start de 5 cm de polistiren expandat pozat la interior, ar oferi un pic de izolatie termica . Va recomand la peretii exteriori sa montati polistirenul pe exterior. Folositi atat adeziv pe toata suparafata placii, cat si rozete de palstic speciale, iar pentru zonele expuse la actiuni mecanice, montati o structura de gips-carton, nu doar palsa (de ex. la zona de parapet de sub fereastra, la peretii liberi de mobilier). La tavan puteti lasa doar cu plasa de fibra de sticla). Si inca un amanunt – placile se monteaza in zig-zag, precum caramizile. Spor la treaba !
Raspunsuri ale specialistilor referitoare la diverse intrebari despre termoizolatii:
Intrebare:
Care este perioada optima de termoizolare a peretilor pe exterior, vara sau primavara/toamna ?
Raspuns:
Primavara si toamna. Vara e foarte cald atat pentru mesteri, cat si materialele au o priza foarte scurta.
Intrebare:
Este gresit daca am izolat cu polestiren extrudat de doi cm golul geamului si apoi am montat termopanul? Cum se izoleaza corect termopanul pe zidul de bca?
Raspuns:
Profilul de pvc se prinde direct de peretele de bca. Pentru izolarea intradosului de gol de fereastra se monteaza dublu profil de pvc sau cu teava rectangulara ce ramane ingropat(a) in grosimea de polistiren expandat. Mereu recomand sa puneti aceste intrebari arhitectului inainte de executie…. mesterii de santier dau solutii de multe ori eronate, ca si cazul dvs.
Intrebare:
Ce fel de poliestiren se pune in interior? Alb,verde sau roz? Va multumesc. Raspuns
Din calcule privind eficienta termica a unei cladiri reiese ca polistirenul se aplica la exterior in grosimi tot reiesite din calcul (de obicei 8cm). Dar, daca nu aveti posibilitatea sa montati pe exterior, e posibil si la interior, dar polistiren expandat (cel cu bule de aer). Materialul de care vorbiti se numeste polistiren extrudat si se foloseste la zone cu incarcari mari, sub planseele de beton armat de nivel si deasupra la cladirile existente (vechi, neizolate) sau la terase circulabile, la soclu, in zone unde „se calca” peste el.
Intrebare:
Vreau sa izolez pe interior peretele exterior al baii . Ce ma sfatuiti? Ce fel de poliestiren sa folosesc? Ce metoda de prindere sa aplic? Mentionez ca acest perete vreau sa il plachez cu faianta! Ar fi bine daca peste placa de poliestiren as veni cu placa de gips carton?
Raspuns:
Nu merge sa montati faianta direct pe polistiren. Polistirenul se va monta alternativ – ca si caramizile la un zid, in zig-zag – deci nu in linie si dupa montajul cu rozete al acestora pentru o fixare mai buna (pe peretele in prealabil decopertat de tencuiala si spalat bine cu clor sau solutie anti-mucegai) fie se va executa o tencuiala armata cu rabit, fie – si este de preferat, sa dublati cu placi de gips carton rezistente la umezeala peste care sa aplicati placile de faianta. As dori sa mentionez, pentru clarificare, ca placile de gips carton nu se monteaza in plan veritical fara cadrul de aluminiu (profile), mai cu seama cand se doreste o placare ulterioara.
Intrebare:
Cum este recomandat sa procedez in cazul izolarii unui apartament – intai izolare exterioara apoi interioara? Mentionez ca este situat pe coltul blocului si se afla la parter. Blocul este inclus in programul de reabilitare termica pe exterior. Sunt necesare ambele tipuri de izolare (exterioara si interioara), sau este de ajuns numai izolarea exterioara?
Raspuns:
Daca imobilul este deja inscris pentru reabilitare termica, nu este cazul sa interveniti in niciun mod, deoarece expertii implicati in studiul eficientei termice vor oferi solutia viabila pentru o buna exploatare din punct de vedere termic in viitor. Acestia vor intocmi calcule privind atat grosimea de polistiren aplicata pe fatada (la exterior – este demonstrat ca fiind alcatuirea optima pentru eficientizare) cat si profilele de pvc pentru tamplarii. As recomanda, ca pe perioada santierului sa fie observate etapele de lucru, mai mult atentia la detaliu a muncitorilor, in special in zonele de punte termica, anume, la intradosul golurilor de ferestre si usi si sub placa de balcoane, chiar daca se inchid cu termopan .
Intrebare:
Va rog sa-mi spuneti daca la izolarea interioara cu polistiren expandat este obligatoriu punerea unei bariere pentru vapori. Am inteles ca fara aplicarea acestei bariere pentru vapori (care de fapt este o folie din aluminiu sau alt material) nu am rezolvat problema in totalitate.
Raspuns:
Bariera de aluminiu de care vorbiti dvs. se foloseste la cladirile cu pereti „usori”, anume placari cu panouri alucobond la fatade moderne, care intr-adevar au mare risc de condens si astfel se pune termoizolatie cu folie de aluminiu. La casele clasice din carmida sau BCA se aplica la exteriorul paretilor polistiren de min 8 cm si tencuiala armata decorativa de exterior speciala. Daca nu aveti cum sa procedati cu montaj pe exterior, recomand aplicarea direct pe materialul de constructie al peretelui (BCA sau caramida) a unei pelicule de clor sau substante pe baza de clor, apoi montajul a min 5cm grosime de polistiren cu adeziv intins pe toata placa, nu doar in puncte, astfel incat sa nu permita goluri de aer.
Intrebare:
Cum se izoleaza acoperisul unei case P+1+M ?
Raspuns
Podul locuit, mansarda , se termoizoleaza si se hidroizoleaza astfel incat sa permita o incalzire si mai ales o ventilare a spatiului interior, in mod controlat. Termoizolatia (vata minerala sau de sticla/ pasla minerala) se poate dispune dupa mai multe moduri, astfel: • Intre capriori, dupa acestia sau in fata lor. Acest mod de dispunere reiese dupa cum doriti designul interior al mansardei: cu capriorii aparenti sau nu. • Dupa forma de inchidere de mansarda fata de geometria podului: pe contur pana-n coama, retras fata de coama si urmand perimetral inchiderile pantei… Idem dupa cum doriti efectul interior. Hidroizolatia se dispune in alcatiurea straturilor de invelitorare si este de tip folie contra vaporilor. In principiu alcatuirea acoperisului cu termoizolatia intre capriori, este urmatoarea: •materialul de invelitoare (tabla, tigle, in functie de conditiile de clima ale zonei) •sipci de montaj •contrasipci •capriorii •folie bariera contra vaporilor •sipci/ profile AL – schelet •finisaj interior – lambriu/gips carton In acest caz capriorii sunt ascunsi. Ventilarea se realizeaza din alcatuirea prezentata mai sus si prin dispunerea unor profile ca si distantiere la nivelul streasinei si ochiuri de vizitare la partea de sus a acoperisului. Un acoperis bine realizat nu permite stagnarea zapezii implicit ingreunarea jgheaburilor.
Intrebare:
Am placat exterior cu polistiren de 4 cm pe pat de adeziv, dar pe interior in anumite locuri pe unde nu circula aerul din cauza obturari cu mobilier mi-au aparut pete de mucegai. Ma gandesc sa plachez si pe interior cu polistiren extrudat de 2 cm (imi este mai la indemana decat sa incerc tot felu de solutii anti mucegai, mai ales ca nu am de gand sa schimb curand mobilierul) ce probleme pot aparea in structura peretelui, pe diferite forumuri unii si altii nu indica placarea pe ambele parti ca cic ar ar produce degradarea peretelui datorita lipsei de „respiratie”, dar din cunostintele mele despre mucegai, acesta nu numai ca ne poate distruge pe noi cei care locuim cu el in camera, dar poate macina mult mai repede betonul.
Raspuns:
Mai mult ca sigur ca s-a produs o greseala in alegerea grosimii de polistiren expandat la exteriorul peretilor. Din studiul aparitiei „punctului de roua” (in limbajul nostru) in grosimea peretelui exterior, s-a demonstrat ca este necesar o placare cu min 8cm grosime de polistiren. Asa ca repet si tot repet…pentru sanatatea celor ce utilizeaza spatiile interioare ale unei case afectate de condens si mucegai: NU va mai lasati sfatuiti de mesterii din santiere, pe baza „expereientei” lor, ci cereti sfatul celor care sunt pregatiti in domeniul constructiilor fie arhitecti, fie ingineri. Pe interior nu rezolvati mare lucru, e valabil ce ati citit pe diverse forumuri, se pierd proprietatile mecanice ale betonului, daca este afectat de condens si igrasie . Va recomand sa replacati exterior cu grosime cel putin dubla fata de ce ati utilizat si mai ales sa placati si pe langa golurile de ferestre, chiar daca se ingroapa putin profilul PVC sau AL. Puteti folosi in aceste zone o grosime mai mica.
Intrebare:
Placarea cu polistiren expandat de 3 cm pe interior (la bloc) este indicata in cazul unor pereti predispusi la umezeala? As vrea sa-i plachez si pe exterior – se poate?
Raspuns:
Cel mai bine este pe exterior, iar grosimea polistirenului expandat rezulta din niste calcule privinda atat grosimea, materialul din care este executat peretele exterior, cat si dimensiunile golurilor de fereste si usi, orientarea cardinala. Nu se poate dupa cum indica mesterii pe santier. Acum, daca doriti sa montati si pe interior (repet nu e recomandat pentru ca materialul de constructie al peretelui exterior face condens in grosimea lui si apar fisuri, deci se pierd proprietatile termice si mecanice ale acestuia), mai intai aplicati o solutie pe baza de clor (anti-mucegai) apoi placati cu polistiren si tencuiti cu tencuiala armata cu fibra de sticla, pentru rezistenta la incidente casnice, cum ar fi mutat mobila, joc de copii cu diverse obiecte ce patrund cu usurinta in perete, acesta fiind relativ moale.
Izolatiile cu poliuretan prezinta numeroase avantaje, printre care o foarte buna aderenta la foarte multe tipuri de suprafete (caramida, lemn, BCA), oferind o izolatie continua, fara imbinari sau punti termice. In plus, actioneaza ca un amortizor de vibratii, nu absoarbe umiditatea ambientala si este ignifug.
Ca material, poliuretanul are coeficientul de schimb termic cel mai scazut dintre toate materialele utilizate in termoizolatii , fiind asadar foarte eficient pentru izolatii interioare si exterioare. Aplicarea se poate realiza pe suprafata exterioara sau interioara a cladirii, sau pe ambele suprafete, la acoperisuri, mansarde sau orice suprafata uscata.
Intrebare:
Am citit instructiunile pentru zugravirea de unul singur , insa particularitatea apartamentului pe care vreau sa-l zugravesc este ca a fost izolat termic pe interior cu poliuretan. Acesta prezinta din loc in loc niste gauri mici. Cum se poate repara poliuretanul si ce instructiuni speciale trebuie urmate in zugravirea peretilor respectivi?
Raspuns:
Poliuretanul nu se poate finisa direct, ci trebuie aplicat un strat de gips carton sau de adeziv si tencuiala. Daca optati pentru gips carton , aveti doua variante: montare pe structura metalica sau lipire cu adeziv special. Structura metalica se monteaza inainte de a izola peretele, dupa care se aplica spuma poliuretan intre profile si apoi se monteaza placile de gips carton. Daca zpartamentul dvs. a fost deja izolat, atunci va trebui sa aplicati placile cu adeziv. Peste gips carton se aplica zugraveala interioara obisnuita. Daca doriti sa tencuiti peretii, este bine sa stiti ca tencuiala nu va face priza direct pe spuma poliuretan. Trebui sa aplicati in prealabil un strat de adeziv de polistiren si abia apoi tencuiala, urmata de glet si vopsea lavabila.
Apelez si eu la sfaturile dvs – de curand am cumparat un apartament in care sufrageria include si balconul, balcon inchis cu geam termopan. Tamplaria este montata pe un cadru metalic. Parapetul balconului a fost izolat in interior cu polistiren extrudat si avea urme de mucegai. In apartament nu locuise nimeni de cel putin un an. Am dat jos izolatia cu gandul de a o reface. Imediat s-a racit vremea si a aparut condens pe acel cadru metalic astfel incat infiltratiile de la condens ajungeau chiar in living (in apartament sunt zugravi care lucreaza). Am fost sfatuita sa izolez balconul in exterior si am reusit sa fac asta, insa zugravii spun ca in continuare ar fi condens, nu chiar abundent, dar este. Toti isi dau cu parerea. Se insista pe ideea ca trebuia lasat un spatiu intre tamplaria de termopan si cadru metalic, care ar fi trebuit umplut cu spuma. Daca asta ar fi solutia, tamplaria ar trebui modificata ceea ce-i imposibil. Daca se usuca in interior voi izola iar si prin interior. Care-i sfatul dvs.? Ce-ar trebui sa fac?
Raspuns:
Cred ca este vorba de o punte termica in zona de cadru metalic – o zona pe unde se face transferul termic dintre temperatura de la interior fata de cea exterioara si apare condens. Insa nu ar fi trebuit sa fie, e clar ca nu s-a ales nici dupa izolarea pe exterior o grosime de polistiren suficienta (pentru ca transferul termic prin beton e mai mare decat prin metal, acesta formand pelicula la fata incalzita). Va trebui sa lasati aceasta operatie pe primavara. Zona trebuie sa fie perfect uscata. Nu vad alta solutie decat tot de a mai aplica inca un strat de polistiren expandat pe parapetul balconului. Luati in calcul ca trebuie aplicat polistiren expandat si pe „burta” placii de beton armat a balconului (deci pe tavanul balconului vecinului de dedesubt). Practic trebuie capitonat tot ce are legatura cu exteriorul. In interior nu vad alta solutie decat sa aplicati un grund de metal, mai multe straturi de mastic de bitum (smoala) aplicate cu pensula la cald (daca vreti sa fiti si mai sigura – mai aplicati un strat de carton asfaltat – tot la cald) pentru ca apoi sa veniti si pe interior cu vata de sticla intre montantii de gips carton si placati cu gips carton verde. Spor la treaba !
Am doua balcoane care au gresie pe toata suprafata, vecinii de jos se tot plang ca se scurge apa prin plafon pe la firul de iluminat al lor. Ideea lor este sa sparg gresia si sa izolez ambele balcoane de la un capat la altul, dar suprafata este mare, 14 metri patrati. Daca se poate izola altfel fara a se sparge gresia. Va multumesc.
Raspuns
Nu pot sa-mi dau seama, doar din relatarile dvs., care este cauza. Dar intr-adevar, e cam complicat sa spargeti toata gresia pe toata lungimea balcoanelor, insa trebuie sa faceti ceva, de urgenta, mai cu seama ca apa se prelinge pe instalatia electrica, cel mai periculos! V-as recomanda sa izolati parapetul de balcon, anume, pe exterior, indepartati tencuiala veche si observati daca sunt crapaturi (e posibil in planul vertical al perapetului de balcon sau chiar la intersectia dintre parapet si extensia planseului de balcon – care uneori iese putin din linia de fatada); indrumati mesterii sa pensuleze 2 straturi de smoala in zonele cu crapaturi, pentru siguranta, pe tot parapetul exterior. Apoi, vor monta panouri de polistiren expandat peste care vor aplica un tinci de exterior, rezistent la apa, armat cu plasa de fibra de sticla. Vata bazaltica in loc de polistiren, e si mai buna insa costurile sunt mai ridicate. Pentru un balcon, care nu este deschis catre interiorul camerelor, e suficient.
Casa este construita din bca si este placata pana la nivelul ferestrelor cu piatra de munte (grosime 15-20 cm). Am izolat pe exterior cu polistiren expandat de 4 cm de la piatra de munte in sus. Problema mea este urmatoarea: pe interior bucata de perete care este sub nivelul ferestrei este mult mai rece ca cel unde avem izolatie pe exterior, deci e clar ca pe acolo se pierde caldura. Se poate izola cu ceva prin interior acea portiune de cca 80 cm inaltime, unde nu este izolat exterior? Raspuns:
Nu e indicat sa placati pe interior din moment ce se poate placa pe exterior. Incercati, cand se mai incalzeste, sa scoateti pietrele de munte de la nivelul soclului sau daca nu se poate, tencuiti si indreptati, ca apoi sa placati cu polistiren extrudat (deci rezistent la actiuni mecanice). Daca vreti sa aveti acelasi soclu – placat cu pietre de munte, va trebui sa montati niste traverse pe care sa asezati randurile de piatra (practic piatra sa se sprijine pe aceste profile – altfel se desprinde). Daca nu vreti sa renuntati sau vi se pare destul de complicata operatiunea de refacere a zonei de soclu la exterior, pe interior se poate pune polistiren expandat de cel putin 5 cm (cel de 4cm la exterior este insuficient) sau vata minerala si apoi placati cu gips carton , dar asta presupune sa faceti pe toata suprafata de perete, altfel veti ramane cu o diferenta de grosime vizibila la interior doar pe zona de soclu.