Intrebare: Sunt pe cale sa aleg o tocarie si as dori un sfat. As mai dori sa stiu ce tip de pvc /profil sa aleg: veka, gealan sau rehau, sau poate alta? Cum este cu geamurile termopan cu sticla 4 season? De ce ati zis ca se aleg functie de grosime si a cui? Stau la parter blocul nemaiavand incalzire centralizata (subsol rece) si as dri sa imi fac incalzirea proprie. As dori sa stiu daca se merita incalzirea prin pardoseala pe gaze sau electric sau cu calorifere? Care ar fi costurile si problemele de intretinere? Cum sa imi izolez podeaua ca sa fie mai calda? Ce sa pun sub parchet pentru asta?
Raspuns: Profile pvc – Veka, accesorii Roto.
Geamul propriu-zis este intr-o singura dimensiune – 4 mm – ceea ce difera este numarul de spatii de 16mm (umplute sau nu cu argon) – care sunt fie unul si atunci sunt 2 geamuri fie doua spatii si sunt 3 foi de geam… acestea din urma, bineinteles ca sunt superioare calitativ.
Grosimea este data din grosimea de profil pvc sau lemn stratificat – care la alcatuirea – dublu strat – 4-16-4 este de 60mm, iar la 4-16-4-16-4 – profilul ajunge la 80mm Se aseaza in golul de zidarie, mai spre interior si fara lufturi mari.
Insa atentie…intradosul de fereastra trebuie sa fie izolat termic cu polistiren expandat macar de 3cm, altfel geamul va face condens. Pardoseala la Parter e cam rece, se poate izola cu pasla de fibra de sticla sau chair placi rigide de polistiren extrudat.
Incalzirea in pardoseala presupune numai pardoseala rece – piatra gresie… este si mai scumpa. Va recomand centrala termica cu tiraj fortat pe gaze de apartament, fiind la parter costurile de montaj sunt mai mici. Cereti cel putin 3 oferte de pret la firme de profil (cu tot cu montaj radiatoare aprox 2000 eur). Costurile de intretinere sunt neglijabile… e un contract de mentenanta de 50eur/2ani.
Intrebare: De curand mi-am cumparat o casa si intentionez sa-mi schimb singur geamurile (termopan) insa nu cunosc etapele, solutiile si sculele de care am nevoie. Daca ma puteti indruma cumva pentru o explicatie mai ampla si completa, va multumesc din suflet! (mentionez ca imobilul – casa ce am cumparat-o este din lemn)
Raspuns: Intrebarea Dvs. nu se adreaseaza unui arhitect, ci mai degraba unui tehnician in domeniul realizarii de tamplarii cu profile din PVC sau AL . In astfel de ateliere exista freze speciale de taiere profil la 45 de grade si utilaje de imbinare la cald a profilelor, dupa montajul geamului (care se comanda la centre de geamuri, fiind alcatuit din doua foi de geam de 4mm cu argon la interior). V-as recomanda mai degraba sa aveti atentie la materialul profilului de ferestre. In loc de PVC sau AL, este mult mai eficient si termic si din punct de vedere al comportarii materialelor la diferentele de temperatuara cald-rece, dilatatii, avand in vedere ca montati pe structura casei de lemn , sa folositi tot lemn sau lemn stratificat cu 4 sau 5 camere.
(n.r. Pentru mai multe detalii si poze despre montarea profilelor de termopane, va recomandam articolul cum se monteaza termopanele )
Intrebare:As dori sa stiu si eu daca la casa as putea sa pun geam termopan pe tamplarie din brad uscat, dar nu facut cu acele camere. Intrebare – merita din punct de vedere fonic si termic?
Raspuns: Se practica astfel de montaje, geam termoizolant in tamplarie de lemn simplu, doar la case cu valoare arhitecturala si istorica, unde nu este permisa schimbarea desenului de fatada, implicit de tamplarie. Altfel, nu se justifica…apar puncte termice slabe din lipsa acelor camere din profilul de tamplarie propriu-zisa, rolul lor fiind, tocmai de a crea zone tampon de aer. Chiar si la aceste case (cu valoare arhitecturala) s-a prodedat prin inlocuirea ferestrelor (cu respectarea intocmai a deschiderilor – a desenului initial) cu tamplarie de lemn stratificat si geam termopan. Este de preferat aceasta solutie dacat cu PVC sau Al. Si nici nu sunt valori de pret cu mult mai ridicate.
Intrebare: Am gasit site-ul dvs si as dori sa stiu ceva legat de gemurile termopane. Am o casa in constructie la care vreau sa montez geamuri si nu stiu daca e bine ca inainte de montaj sa plachez pervazul gemului de jur imprejur cu polistiren extrudat, in acest caz geamul va sta pe polistiren sau sa fac placarea cu polistirean dupa montarea gemului si umplerea golurilor cu spuma?
Raspuns: E bine sa izolati casa si in punctele critice iar unul dintre acestea este intradosul de gol in zidarie, insa nu aveti cum sa prindeti profilul de tamplarie pe stratul izolator, fie el cat de rigid. Profilul trebuie prins de zidarie. Se procedeaza fie cu montaj de profil special, anume dublu profil (acesta se ingroapa in grosimea polistirenului expandat – intrebati producatorul) fie cu un cadru metalic in dimensiunea grosimi de polistiren folosit la intrados ce va ramane, deasemenea ingroapat, urmat de montajul profilului de tamplarie propriu-zisa, direct pe acest cadru metalic. Prinderea se face mecanic.
Intrebare: De curand am schimbat toata tamplaria veche pe care am inlocuit-o cu geamuri termopan. La balcon, dupa taierea excesului de spuma, am chituit utilizand un chit de cutit (timp de uscare 24 h). La o zi dupa aceasta operatiune, am observat ca in anumite locuri, acesta a crapat. Care ar putea fi cauza si ce ar trebui sa-i fac acum? Va multumesc.
Raspuns: Pot fi doua cauze: una ca s-a aplicat in strat gros si/sau poate temperatura scazuta de peste noapte care a incetinit priza de uscare in profunzime. Cred ca trebuie inlaturat si folosit unul specific de metal cu priza la 3 ore, cu aplicare in cursul zilei pentru a evita variatiile mari de temperatura care sunt in aceasta perioada de la zi la noapte.