Arhive categorie: Termopane si tamplarie PVC

Termopanul este un termen care a avut o istorie apropiata de Xerox sau Rigips. El a fost numele unui produs. In timp, producatorii au utilizat acest termen pentru descrierea a ceea ce se numea – fereastra cu doua geamuri etanseizate. Si anume la ce se refera? La sistemul de doua geamuri intre care exista o perna de aer sau gaz inert etansa fata de exterior. Acest sistem asigura o buna izolare termica. Dar ce este tamplaria PVC? Este ansamblul care sustine geamul termopan. Si putem avea de asemenea tamplarie de aluminiu sau de lemn startificat. Iata deci ca variantele sunt multiple. Avem la indemana mai multe solutii pentru ferestrele apartamentelor sau a caselor.

Tipuri de geam termopan

Geamul termopan este denumirea populara pentru un sandwich format din doua foi de sticla lipite prin intermediul unei baghete de aluminiu si al unor sigilanti de tip membrana cauciucata. Acestea au proprietati izolatoare deosebite. Grosimea foilor de sticla si  grosimea baghetei de aluminiu ce intra in componenta geamului influenteaza in mod direct calitatile izolatoare, si pretul final al produsului.
Geamurile termopan utilizate in general pe piata au o grosime de 24 mm. Cele doua foi din sticla de 4mm si golul de aer din mijloc de 16mm. Tipurile utilizate sunt: geam termopan clar float, geam termopan Low-e, geam termopan Planitherm 4S, geam termopan ornamental, geam termopan reflexiv.
Geamul float, este obtinut prin flotarea sticlei pe baie de metal lichid. Este de inalta calitate si are fete perfect paralele. In general sunt utilizate in structura usilor si ferestrelor de interior, au coeficient de transfer termic mic, de 2,7 w/mpk, transmisie de lumina de 81% si transmisie de radiatii UV de 44%.
Geam Low-E, este obtinut prin depunerea de oxizi pe sticla float. Ofera izolatie termica si fonica sporita, este foarte des utilizat in componenta structurilor destinate birourilor si spatiilor comerciale. Au o grosime de 24 -32 mm si  coeficient de transfer termic de 1,3  –  0,8 w/mpk.
Geamul  Planitherm 4S,  are in componenta sticla clara, care asigura  izolatie termica si control solar. Poata fi utilizat pentru usi si ferestre din locuinta, hotel, restaurant, scoli, spatii comerciale. Aduc locuintei imbunatatiri  remarcabile, sporesc confortul si reduc costurile energetice.
Geamurile ornamentale pot fi translucide sau opace si pot avea imprimate diferite desene.  De obicei au texturi si culori diferite pentru a oferi un aspect placut incaperii.
Geamuriele antiefractie ofera siguranta si protectie locuintelor si spatiilor in care sunt montate. Sunt solutia ideala pentru a proteja vitrinele bancilor, magazinelor si a locuintelor. Geamurile antiefractie au in componente rasini transparente de aceea in caz de soc sticla se poate fisura, dar nu se sparge in totalitate.

Cum aleg un geam termopan – elemente caracteristici

Cum aleg un geam termopan - elemente caracteristici

Fie ca avem de renovat o locuinta veche, fie ca ne trebuie o solutie pentru o casa noua, ferestrele realizate pe baza tehnologiei de geam termopan reprezinta o rezolvare foarte buna. De ce? Pentru ca au rezultate bune la izolarea termica, izolarea fonica si costurile mici de intretinere in timp.

Putina istorie

Geamul termopan a fost realizat prima oara la mijlocul secolului 20. Tamplaria era destul de grosiera si de aceea multa vreme a reprezentat o solutie mai putin acceptata. In timp, producatorii de tamplarie au imbunatatit tehnologia de producere. Au aparut astfel ca optiuni viabile tampariile de PVC, tamplariile de aluminiu si cele de lemn stratificat. Asta din punct de vedere al materialului folosit la tamplarie.

Izolarea termica

Din punct de vedere al geamului utilizat si aici au existat mai multe etape. Initial se foloseau doua foi de geam separate intre ele cu o bagheta de aluminiu si izolate cu chit. In timp chitul a fost inlocuit cu silicon. De asemenea, aerul dintre geamuri a fost inlocuit cu gaz inert pentru marirea coeficientului de izolare termica. Foaia de geam a fost apoi imbunatatita pentru a reflecta razele soarelui ziua si a retine caldura pe timpul noptii cu ajutorul unei insertii foarte fine de fire metalice.

Tamplaria PVC

Foarte populara este tamplaria de PVC. De ce? Pentru ca au ajuns la un cost de vanzare acceptabil, performanta in timp este buna, costurile de intretinere mici. Care ar fi elementele principale ale unei astfel de solutii? Rama este formata din profile dreptunghiulare care sunt impartite in interior in mai multe zone, numite camere. regasim asa dar pe piata numele de termopan cu 3 camere, cu 5 camere. Nu se refera la camerele din casa …ci la camerele de aer ale partitionarii din interiorul profilului. Intre toc si rama izolarea se face cu ajutorul unor garnituri de cauciuc. Anual ele trebuie verificate pentru a vedea daca procesul de imbatranire le-a afectat. In general, orice material supus mai multor cicluri de inghet-dezghet sufera in timp schimbari de structura interna. Si cauciucul este astfel afectat de aceste procese. Dar, oricum, timpul de viata este incomparabil mai mare decat solutia clasica a tamplariei vechi din lemn de brad.

Geam termopan Low-E ” four seasons”

Daca ne aflam in fata alegerii este bine in general sa alegem o tamplarie PVC cu mai multe camere. Relativ la geam, vom alege varianta Low-E ( aceea cu insertia metalica ) iar stratul dintre ele sa fie umplut cu argon. Metoda „four seasons” asigura o atmosfera racoroasa vara si una calda iarna. O problema interesanta este aceea a dimensionarii geamului. Dara aceasta problema o vom discuta intr-un episod urmator de amenajari interioare cu geam termopan.

Cum se monteaza termopanele- reguli, sfaturi

Cum se Monteaza Termopanele?

Fie ca ne construim o casa noua, fie ca dorim sa amenajam un apartament, montarea tamplariei pentru ferestre este o etapa importanta, deoarece de aceasta va depinde confortul nostru termic in viitor. Ca sa stim la ce sa ne asteptam, iata etapele operatiunii de montare a termopanelor.

Demontarea tamplariei vechi de lemn

Mai intai, daca exista deja geamuri vechi, va trebui sa demontam tamplaria veche din lemn . Se va desprinde tocul vechi de lemn, precum si spuma sau alte materiale „de umplutura” care au fost folosite pentru a umple spatiul dintre toc si zid. Se dau jos si urmele de tencuiala sau gips. Totul trebuie curatat foarte bine pana la zidul de beton.

Prinderea tocului de PVC

Abia cand toate resturile au fost curatate, putem incepe montarea tamplariei noi. Punem tocul nou de PVC sau aluminiu in locasul ferestrei, fixandu-l deocamdata cu pene de lemn introduse intre toc si zid. Penele ne vor ajuta sa fixam tocul cat mai drept in plan orizontal si vertical. Uneori zidul nu este drept si nu trebuie sa il luam ca punct de reper. Pentru a ne asigura ca treaba iese bine, masuram cu nivela. Urmatorul pas este gaurirea tocului si a zidului in locurile de prindere. Tocul se va prinde in zid in holzsuruburi pe toate laturile. Se pot folosi si suruburi de dibluri lungi. Dupa aceea, putem prinde ramele in balamale, insa fara geamuri. Spatiul dintre tocul de PVC sau aluminiu si zid se va umple cu spuma poliuretanica, atat in interior cat si in exterior. Spuma se umfla cam in zece minute, iar penele de lemn vor mentine tocul drept, pentru a nu-si modifica pozitia din cauza presiunii pe care o exercita spuma intarita.

Montarea geamurilor

Urmeaza etapa montarii geamurilor. Se ia fiecare foaie de geam termopan si se fixeaza in rama acolo unde fereastra are deschidere, sau direct in toc, acolo unde este fixa. Pentru centrare, se pun pene de plastic in colturile unei diagonale. Cu un ciocan special cu cap moale de cauciuc se bat baghetele de PVC cu rolul de fixare a geamului in rama.

Cam acestea ar fi etapele montarii geamurilor de tip termopan. Nu uitati ca pana la uscarea completa a spumei, geamurile trebuie sa stea inchise, deoarece presiunea acesteia poate deforma tamplaria de PVC. Ce urmeaza? Indepartarea spumei de pe tamplaria de PVC si apoi montarea glafurilor de interior si exterior, hidroizolatia exterioara dupa montarea termopanelor si zugravirea sau repararea zonei din jurului ferestrei.

Hidroizolatie exterioara termopane

Hidroizolatie Exterioara Termopane

Dupa montarea tamplariei de PVC, urmeaza etapa de hidroizolatie exterioara. Tocul ferestrei a fost fixat de zid cu spuma poliuretanica, dar aceasta nu este de ajuns pentru a oferi o hidroizolatie eficienta impotriva infiltrarii apei de ploaie. Spuma poliuretanica din jurul tamplariei PVC trebuie suplimentata de un strat de protectie, din silicon bituminos. Acesta, cunoscut si sub denumirea de bitum, este folosit si in constructii, la hidrozolatii de acoperisuri si terase pentru case.

Indepartarea surplusului de spuma poliuretanica

Dupa ce au plecat mesterii care au montat termopanele , vedem ca spuma poliuretanica se usuca treptat, insa ramane iesita in exterior. Folosim un cutter sau un cutit pentru a indeparta spuma de pe tamplaria de PVC pana la suprafata zidului.

Pregatirea suprafetei

Dupa aceasta operatiune, ne putem pregati pentru hidroizolatie. Ca sa protejam tocul geamului, aplicam o banda adeziva de hartie pe tamplaria PVC si pe portiunea de zid pana unde dorim sa aplicam siliconul bituminos. Acesta este mai greu de curatat dupa aplicare. Astfel, la sfarsit, vom inlatura doar banda adeziva din hartie, iar suprafata de toc si cea de zid vor ramane curate.

Dupa toate pregatirile, putem incepe aplicarea unui strat de silicon bituminos. Este bine sa ne protejam mainile cu manusi din plastic, deoarece bitumul este foarte aderent la piele si se va curata greu de pe maini. Intotdeauna folosim echipamentele de protectie conform instructiunilor producatorilor.

Siliconul bituminos pentru hidroizolatii

Bitumul se gaseste in magazinele de materiale de constructii ambalat la tuburi, pentru a fi mai usor de folosit. Acest model de bitum se poate folosi in scopul hidroizolarii acoperisurilor si teraselor pentru case, dar se gaseste in recipeinte mai mari. Dupa aplicare, suprafata cu bitum se netezeste cu un spaclu, pentru a se uniformiza aderenta bitumului la cele doua suprafete: zidul si tamplaria PVC . La sfarsit, inlaturam banda adeziva de pe zid si de pe tamplaria PVC.

Tencuiala exterioara

Hiroizolarea zonei din jurul tamplariei PVC a termopanelor este gata. Urmeaza tencuiala exterioara peste siliconul bituminos, insa putem fi siguri ca am facut o hidroizolatie corecta si eficienta pentru prevenirea infiltrarii apei de ploaie sub tamplaria PVC cu geam termopan .

Cum se demonteaza tamplaria veche din lemn

Cum se Demonteaza Tamplaria Veche din Lemn

Inlocuirea tamplariei vechi din lemn este una din primele etape in amenajarea interiorului unei locuinte. Mergem la o firma ce comercializeaza si monteaza termopanesi le spunem suprafata aproximativa a ferestrelor pe care dorim sa le inlocuim. Ei ne vor calcula un pret si vor veni sa faca masuratorile exacte. Dupa aceea, vom fi programati pentru montarea termopanelor . Intre timp, in fabrica se vor pregati prfilele din PVC sau Al pe dimensiunile ferestrei noastre. In final, a sosit ziua mult-asteptata. Vine firma sa ne monteze termopanele. Dar, desigur, inainte de montarea tamplariei nou-noute, trebuie indepartata cea veche.

Demontarea tamplariei de lemn

Mesterii vin pregatiti cu o dalta, un ciocan si eventual un ferastrau. Mai intai vor scoate geamurile vechi din balamale. Cu ajutorul daltei, vor desparti pe rand partile componente ale tocului din lemn. Ce vom gasi sub tocaraia de lemn? De obicei vata minerala, folosita cu catva timp in urma pentru izolarea termica sau spuma poliuretan daca intre timp cladirea a mai necesitat reparatii sau o izolatie suplimentara.

Cu ciocanul, se curata fiecare centimetru pentru a indeparta orice urme de ciment sau tencuiala. Este foarte important ca zidul sa fie foarte bine curatat inainte de montarea tamplariei noi. Astfel, vom avea o izolare termica si fonica mai buna.

 

 

Intrebari despre termopane

Termopane

Intrebare: Sunt pe cale sa aleg o tocarie si as dori un sfat. As mai dori sa stiu ce tip de pvc /profil sa aleg: veka, gealan sau rehau, sau poate alta? Cum este cu geamurile termopan cu sticla 4 season? De ce ati zis ca se aleg functie de grosime si a cui? Stau la parter blocul nemaiavand incalzire centralizata (subsol rece) si as dri sa imi fac incalzirea proprie. As dori sa stiu daca se merita incalzirea prin pardoseala pe gaze sau electric sau cu calorifere? Care ar fi costurile si problemele de intretinere? Cum sa imi izolez podeaua ca sa fie mai calda? Ce sa pun sub parchet pentru asta?

Raspuns: Profile pvc – Veka, accesorii Roto.
Geamul propriu-zis este intr-o singura dimensiune – 4 mm – ceea ce difera este numarul de spatii de 16mm (umplute sau nu cu argon) – care sunt fie unul si atunci sunt 2 geamuri fie doua spatii si sunt 3 foi de geam… acestea din urma, bineinteles ca sunt superioare calitativ.
Grosimea este data din grosimea de profil pvc sau lemn stratificat – care la alcatuirea – dublu strat – 4-16-4 este de 60mm, iar la 4-16-4-16-4 – profilul ajunge la 80mm Se aseaza in golul de zidarie, mai spre interior si fara lufturi mari.
Insa atentie…intradosul de fereastra trebuie sa fie izolat termic cu polistiren expandat macar de 3cm, altfel geamul va face condens. Pardoseala la Parter e cam rece, se poate izola cu pasla de fibra de sticla sau chair placi rigide de polistiren extrudat.
Incalzirea in pardoseala presupune numai pardoseala rece – piatra gresie… este si mai scumpa. Va recomand centrala termica cu tiraj fortat pe gaze de apartament, fiind la parter costurile de montaj sunt mai mici. Cereti cel putin 3 oferte de pret la firme de profil (cu tot cu montaj radiatoare aprox 2000 eur). Costurile de intretinere sunt neglijabile… e un contract de mentenanta de 50eur/2ani.

Intrebare: De curand mi-am cumparat o casa si intentionez sa-mi schimb singur geamurile (termopan) insa nu cunosc etapele, solutiile si sculele de care am nevoie. Daca ma puteti indruma cumva pentru o explicatie mai ampla si completa, va multumesc din suflet! (mentionez ca imobilul – casa ce am cumparat-o este din lemn)
Raspuns: Intrebarea Dvs. nu se adreaseaza unui arhitect, ci mai degraba unui tehnician in domeniul realizarii de tamplarii cu profile din PVC sau AL . In astfel de ateliere exista freze speciale de taiere profil la 45 de grade si utilaje de imbinare la cald a profilelor, dupa montajul geamului (care se comanda la centre de geamuri, fiind alcatuit din doua foi de geam de 4mm cu argon la interior). V-as recomanda mai degraba sa aveti atentie la materialul profilului de ferestre. In loc de PVC sau AL, este mult mai eficient si termic si din punct de vedere al comportarii materialelor la diferentele de temperatuara cald-rece, dilatatii, avand in vedere ca montati pe structura casei de lemn , sa folositi tot lemn sau lemn stratificat cu 4 sau 5 camere.
(n.r. Pentru mai multe detalii si poze despre montarea profilelor de termopane, va recomandam articolul cum se monteaza termopanele )

Intrebare:As dori sa stiu si eu daca la casa as putea sa pun geam termopan pe tamplarie din brad uscat, dar nu facut cu acele camere. Intrebare – merita din punct de vedere fonic si termic?

Raspuns: Se practica astfel de montaje, geam termoizolant in tamplarie de lemn simplu, doar la case cu valoare arhitecturala si istorica, unde nu este permisa schimbarea desenului de fatada, implicit de tamplarie. Altfel, nu se justifica…apar puncte termice slabe din lipsa acelor camere din profilul de tamplarie propriu-zisa, rolul lor fiind, tocmai de a crea zone tampon de aer. Chiar si la aceste case (cu valoare arhitecturala) s-a prodedat prin inlocuirea ferestrelor (cu respectarea intocmai a deschiderilor – a desenului initial) cu tamplarie de lemn stratificat si geam termopan. Este de preferat aceasta solutie dacat cu PVC sau Al. Si nici nu sunt valori de pret cu mult mai ridicate.

Intrebare: Am gasit site-ul dvs si as dori sa stiu ceva legat de gemurile termopane. Am o casa in constructie la care vreau sa montez geamuri si nu stiu daca e bine ca inainte de montaj sa plachez pervazul gemului de jur imprejur cu polistiren extrudat, in acest caz geamul va sta pe polistiren sau sa fac placarea cu polistirean dupa montarea gemului si umplerea golurilor cu spuma?

Raspuns: E bine sa izolati casa si in punctele critice iar unul dintre acestea este intradosul de gol in zidarie, insa nu aveti cum sa prindeti profilul de tamplarie pe stratul izolator, fie el cat de rigid. Profilul trebuie prins de zidarie. Se procedeaza fie cu montaj de profil special, anume dublu profil (acesta se ingroapa in grosimea polistirenului expandat – intrebati producatorul) fie cu un cadru metalic in dimensiunea grosimi de polistiren folosit la intrados ce va ramane, deasemenea ingroapat, urmat de montajul profilului de tamplarie propriu-zisa, direct pe acest cadru metalic. Prinderea se face mecanic.

Intrebare: De curand am schimbat toata tamplaria veche pe care am inlocuit-o cu geamuri termopan. La balcon, dupa taierea excesului de spuma, am chituit utilizand un chit de cutit (timp de uscare 24 h). La o zi dupa aceasta operatiune, am observat ca in anumite locuri, acesta a crapat. Care ar putea fi cauza si ce ar trebui sa-i fac acum? Va multumesc.

Raspuns: Pot fi doua cauze: una ca s-a aplicat in strat gros si/sau poate temperatura scazuta de peste noapte care a incetinit priza de uscare in profunzime. Cred ca trebuie inlaturat si folosit unul specific de metal cu priza la 3 ore, cu aplicare in cursul zilei pentru a evita variatiile mari de temperatura care sunt in aceasta perioada de la zi la noapte.

Montaj termopane

Montaj Termopane

In legatura cu montajul unui geam termopan (profil Rehau) montat pe solbanc, as dori sa stiu daca profilul se mai fixeaza in zid cu ancore si in partea inferioara. Cei care au montat geamul au spus ca nu vor sa strapunga solbancul. Eu am indoieli, deoarece solbancul fiind mai ingust decat rama, aceasta nu are stabilitate si se mai si misca avand in vedere ca lungimea ramei este de 3200 cm.

 

Nu imi dau seama de ce solbancul e mai ingust decat rama….. Puteti sa atasati o imagine, o poza cu situatia ?
In principiu, lungimile asa de mari se ancoreaza pe toate partile, nu mai zic ca uneori se alege dublu profil: unul – teava rectangulara de 4cm, care se ancoreaza bine in zid si se ingroapa in polistiren si profilul propriu-zis de pvc care ramane liber la fata.

Odata cu campania electorala si alegerile locale a inceput si izolarea termica a blocurilor in sectorul unde locuiesc, mai precis sectorul 4. Am observat ca geamul termopan inlocuit la baie nu a avut holzsuruburi de prindere. La observatia mea in privinta asta, mesterul care efectua lucrarea mi-a spus ca la baie nu se pun holzsuruburi. Ulterior, a izolat cu spuma spatiile goale. Celelalte geamuri schimbate au holzsuruburi de prindere, de aceea mi s-a parut foarte ciudat. Mentionez ca geamul are o dimensiune destul de semnificativa: 60×100 cm (nu este un geam mic). Exista vreun risc de desprindere a geamului pe viitor? Se mai poate urca un adult pe tocul geamului in siguranta (mentionez ca locuiesc la etajul 5)? Am auzit tot felul de povesti cu geamuri cazute de la etaj din diverse motive.
Raspuns: Nu cred ca e o problema, are o latura scurta, deci este o fereastra usoara…. cat despre desprinderi de ferestre din perete… n-am auzit… nu stiu ce sa va spun.
Problema poate sa apara din diferentele de cote de la masuratorile de gol in zidarie si dimensiunile executate ale ferestrei, care e mai mica si se face umplere cu spuma… care nu-i nici structurala si nici termoizolanta si in zonele acelea apare condensul.

Intrebare Balcon inchis termopan. Acum vreo 2 luni a plouat rau, tigle au zburat prin aer, fara probleme. Acum cateva zile a turnat cu galeata, si in coltul stanga sus, chiar pe muchie a inceput sa ploua inauntru. Am deja o „imbibare” de vreo palma pe o distanta de cam 1 m, pe tavan.Eu am citit despre pasii necesari. Nu s-a aplicat, in cazul meu, silicon bituminos. Sa fie de vina lipsa hidroizolatiei exterioare ? Tavanul e beton armat, placat cu polistiren de 5 pentru termoizolatie.
Raspuns: E greu de spus ce se intampla… e posibil sa fie o insuficienta/incorecta hidroizolare si la fel de bine, e posibil sa fie o gresala de montaj de profil pvc. Rechemati firma de ferestre pentru o analiza mai atenta.

Intrebare: Acum imi construiesc o casa si am constatat ca sunt anumite probleme legate de tamplarie. Cum se poate verifica daca o tamplarie de PVC este montata corect sau nu (in perete de caramida)? Cei de la firma care mi-au montat tamplaria sustin ca este doar o problema de reglaje, dar am constatat ca tocurile se misca in perete, geamurile nu stau in orice pozitie le pui, usile si geamurile freaca la inchidere, apa a intrat in casa pana la jumatatea incaperii,etc. Ce trebuie sa contina un certificat de garantie bine facut? Pentru ca am chemat si alta firma de termopanesa spuna parerea lor si mi-au explicat ca sunt prost puse si ca nu exista alta solutie decat sa fie date jos si remontate. Cum pot sa stiu daca este sau nu doar o problema de reglaj? Nu am semnat nci un act de la ei, pt ca nu mi s-a parut ok. Cei care au supravegheat lucrarea mi-au spus ca, atunci cand au montat termopanele intai au pus ramele, au pus spuma, iar a doua zi au venit si le-au prins in holzuruburi. Este corect ?

Raspuns: Cred ca montajul nu a fost chiar cel mai riguros. Insa etapizarea lucrului e reala. Nu stiu ce sa zic… nu-mi pot da seama la ce anume s-a gresit – ori doar din reglaje. Cert e ca nu trebuie sa patrunda apa pe langa ele. Nu aveti decat sa-i pistonati sa le corecteze.