Arhive categorie: Usi

Usile de interior, tipuri, imagini

Pentru ca usile de interior sunt o investitie de durata, trebuie sa ne informam temeinic inainte de a le achizitiona si de a le monta. Oferta este foarte variata, pe piata din Romania exista numeroase tipuri si modele, produse in tara sau in strainatate.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere inainte de a achizitiona usile de interior: calitatea materialului – MDF, HDF, tablii, lemn masiv, lemn furniruit, PVC, cristal secutizat, si pretul.

Usile de interior din MDF au in componenta hartie celulara, rama din MDF si fete din MDF vopsit. Pretul acestor tipuri de usi este mai mic fata de cel al usilor confectionate din lemn furnirui. Sunt usi foarte rezistente ce isi pastreaza pentru timp indelungat aspectul initial. Usilor din MDF trebuie sa li se acorde atentie si nu trebuie lovite, pentru ca retusarea este aproape imposibila.

Usa HDF este alcatuita in interior din hartie celulara, rama din MDF sau panel si are fete profilate din HDF vopsit. Aceste tipuri de usi sunt produse in general in SUA si sunt destul de monoton vopsite in nuante de alb, gri si maro. Sunt usi pretentioase ce se zgarie usor, nu sunt recomanate familiilor cu animale sau copii mici.

Usile din tablii sunt pline, au in componenta lemn si au insertii realizate din tablii ( placi din lemn). Sunt usi fiabile, rezistente usor de intretinut si au preturi mai ridicate fata de cele confectionate din MDF si HDF.

Usa din lemn masiv este confectionata in totalitate din lemn de diferite esente, este foarte rezistenta in timp si aduce un plus de eleganta locuintei. Aceste usi trebuie confectioante din lemn de esenta tare, bine uscat precum cel de tei sau de stejar, nu pot fi confectionate din lemn de pin sau de brad. Pretul acestora este cel mai ridicat, datorita procesului tehnologic.

Usile din lemn stratificat furniruite sunt prelucrate pe  masini cu comanda numerica  si pe acestea pot fi realizate numeroase modele si insertii. Sunt  usi rezistenta in timp si sunt usor de intretinut.

Usile din PVC au in interior hartie celulara, rama poate fi confectionata din MDF acoperit cu folie autocolant din PVC. Sunt usi slabe din punct de vedere calitativ, insa din punct de vedere estetic sunt foarte bune, se gasesc sub numeroase tipuri si variatii de culori si modele.

Usa dubla de intrare din lemn masiv si sticla mata

Usi din lemn masiv sculptate – cea mai buna alegere pentru usile de exterior

Usa cioplita manual in lemn masivObiectele sculptate in lemn mi se par pur si simplu o minune, atat de frumoase sunt. Fie ca este vorba despre mobila, sculpturi, tablouri sau alte obiecte decorative, toate sunt produsul extraordinar al unor adevarati maestrii ai lemnului.

Intotdeauna mi-am dorit o casa cu o usa la intrare , impunatoare, din lemn masiv ,cioplit cu fel de fel de modele. Stiu ca unii ma vor considera foarte demodata, altii poate ma vor aproba. Indiferent cum ar fi, parerea mea ramane neschimbata, o usa exterioara frumoasa si unica poate fi elementul central de design al oricarei case.

Oricum, cred cu tarie, ca cea mai buna optiune pentru o usa de intrare este una din lemn masiv. De ce? Pentru ca este singura varianta care reprezinta o combinatie uimitoare intre calitate, frumusete, materiale ecologice si siguranta.

Nimeni nu poate trece indiferent pe langa o casa cu o usa exterioara din lemn masiv iar daca mai este si una sculptata manual in combinatie cu sticla pictata atunci chiar ai de-a face cu o adevarata opera de arta pe care trebuie sa o admiri.

Am gasit cateva modele de usi din lemn masiv sculptate manual cu diferite modele , care de care mai originale, pe care nu ma pot abtine sa nu ti le prezint. Iti jur, ca daca mi-as permite o astfel de usa, caci sunt convisa ca acestea au un pret monstuos, chiar mi-as cumpara. Problema este ca nu stiu ce as face cu casa, care ar parea pe langa o asemenea frumusete, o chestie foarte neinsemnata. :). Priveste!

sursa foto

Modele de usi de interior

De fiecare data cand intram intr-o camera ni se pare firesc sa deschidem usa usor si sa pasim voiosi inauntru. Dar uneori nu reusim intocmai. Usa se deschide mai greu, scartaie sau este prea ingusta. Cum alegem o usa de interior este subiectul pe care il vom analiza mai departe.

In primul rand, daca vrem sa inlocuim o usa existenta trebuie sa o demontam mai intai pe aceasta. In principiu lucrul este destul de simplu. Se scoate usa veche din balamale. Apoi cu un levier sau o dalta mai solida se trag laturile si pragurile tocului. Dupa scoaterea usii vechi se curata resturile de gips sau tencuiala, spuma poliuretanica veche sau silicon vechi. Daca avem casa la rosu intrarea in camera este gata pregatita.

Cum alegem modelul de usa potrivita? Ca in toate lucrarile de amenajari interioare exista o etapa de design a solutiei.In functie de latimea intrarii vom stabili tipul de usa: simpla sau dubla. Usa simpla este formata dintr-un singur panou. Usa dubla este formata din doua bucati care se pot deschide in lateral sau pot fi prinse una de alta cu deschidere intr-o singura latura. Usile simple au de obicei latimi intre 70 si 100 cm. Daca depasim aceasta masura orientativa trebuie sa ne gandim la usile duble.

Un alt aspect ce trebuie analizat este materialul din care ne dorim sa fie usile de interior . Optiunile sunt multiple: lemn furniruit, PAL si MDF, tamplarie PVC cu geam termopan , usi glisante de PVC, usi de sticla. Ce avantaje are fiecare solutie?

Usa de lemn este varianta clasica. Furnirul este un material traditional folosit in industria mobilei si de catre tamplari. Este un material ecologic si regenerabil. Usa de PAL si MDF a castigat tot mai multa popularitate. De ce? Preturile scazute la aceste doua materiale de constructii au condus la raspandirea larga a acestei solutii. Pe de alta parte, stratul de hartie melaminata impregnata pe suprafata de PAL sau MDF a condus la realizarea unor modele deosebite ca aspect si design. Usa realizata pe baza tamplariei PVC sau Aluminiu cu geam termopan este o varianta buna. Se poate folosi cu succes la bai , acolo unde se comporta excelent din punct de vedere al rezistentei la umiditate fata de variantele pe baza de masa lemnoasa. Usile glisante de PVC se pot folosi in spatii utilitare. Ele sunt practice si se preteaza acolo unde aspectul trece pe planul secund. Si in final, o varianta de lux, usa de sticla – cristal. Este o realizare de exceptie care sigur va aduce cuvinte de admiratie.

Am analizat cateva criterii de alegere a unei usi de interior: locul unde o vom amplasa, tipul – simpla/dubla, materialul din care este realizata. Criterii precum culoarea, inaltimea si modul de deschidere sunt de asemnea importante in alegerea unui model. Insa toate acestea, ca si montarea usilor de interior , le vom discuta intr-un episod urmator de amenajari si decoratiuni cu usi de interior.

Cum se Monteaza Usile de Interior | Masurare

Cum se Monteaza o Usa de Interior

 

Poate ca ar putea trece neobservata aceasta etapa daca suntem prea grabiti. Si totusi…trebuie sa includem si usile de interior pe lista mare care rezulta atunci cand pornim cu amenajarea sau reamenajarea unui apartament. OK. Ce trebuie sa stim? Cum se monteaza sau cum se reconditioneaza usile de interior .

In primul rand trebuie sa ne hotaram daca pastram usa existenta si o reconditionam sau vrem sa o inlocuim cu o usa de interior noua. In primul caz, reconditionarea usii include mai multi pasi si reprezinta un capitol distinct. Aici ne vom concentra asupra celei de-a doua variante. Si anume montarea unei usi noi de interior. Sa pornim povestea!

Demontarea Usii Vechi

Mai intai trebuie demontata usa veche. Se scoate usa din balamale iar tocul usii se poate taia cu un ferastrau. Tocul se scoate cu o ranga solida. Recomandam purtarea ochelarilor de protectie si a unei salopete adecvate stranse pe corp pentru a preveni accidentarea cu aschii de lemn. Se curata golul usii de resturile vechi de ipsos sau alte tencuieli.

 Masurarea Spatiului

OK. Pasul doi. Masuram cat mai exact golul zidului si notam cotele pe o hartie. Masurarea latimii se face in trei puncte: sus, la mijloc si jos si se retine cota cea mai mica. Similar pe inaltime se face masurarea. Tot in etapa de proiectare trebuie sa tinem seama si de nivelul final al podelei. Trebuie sa marcam pe zid cota finala a podelei. In cazul placarii cu gresie tinem seama atat de grosimea placii cat si de stratul de adeziv . In cazul montarii parchetului trebuie sa stim grosimea acestuia, ea diferind in functie de tipul de parchet: mnasiv, laminat sau triplu stratificat.

Tocul usii

Cu dimensiunile notate, mergem la firmele de comercializare a usilor de interior si consultam lista de modele de usi . Cu ajutorul unui specialist al firmei, se alege cel mai potrivit model de usa atat ca dimensiuni, material cat si culoare, sens de deschidere sau grosime. De obicei, motajul usii de interior il asigura firma, in pretul usii sau separat. De asemenea, un specialist al firmei va verifica masuratorile facute.

 A sosit ziua montajului. Baietii de la firma de usi au sosit cu masina si descarca usile. Ce fac mai departe? In primul rand trebuie sa stim ca montarea unei usi cuprinde doua etape: montarea tocului usii si montarea usii in balamale.

Montarea Tocului

Sa pornim cu montarea tocului. Ca principu, ideea este similara cu cea de la montajul tamplariei PVC pentru geam termopan . Se aseaza tocul in golul zidului. Se folosesc pene de lemn pentru fixarea temporara. Se masoara cu nivela (bolobocul) atat verticalitatea cat si linia orizontala a laturii de sus a tocului. Fiind fixat in pene, se folosesc suruburi pentru fixarea tocului in zid. Se fixeaza minim doua suruburi pe fiecare latura a tocului usii. Pentru ajustarea verticalitatii se mai pot strange sau desuruba holzsuruburile. La montajul tocului se are in vedere faptul ca usa montata sa aiba cel putin un centimetru deasupra pardoselii finale.

Montarea Usii in Balamale

Mergem mai departe. Daca pardoseala este finalizata sau suntem siguri de cota masurata anterior, trecem la montarea usii in balamale. De obicei, balamalele sunt deja montate pe usa. Asezam usa in dreptul tocului sustinuta de pene de lemn. Masuram astfel incat capatul de jos al usii sa fie minim un centimetru peste cota finala a pardoselii. Dar nu trebuie sa depaseasca doi centimetri. Marcam pe toc pozitia balamalelor. In cazul unui toc de lemn pregaurim tocul cu o bormasina in pozitiile gaurilor balamalei. In cazul unui toc metalic aplicam direct suruburile autofiletante. Este o etapa delicata care cere multa experienta si indemanare.

Facem Proba

Putem proba inchiderea usii. La ce trebuie sa ne uitam? In primul rand nu trebuie sa se harjane de toc la inchidere si la deschidere. Apoi, nu trebuie sa tensioneze balamalele, in cazul in care verticalitatea nu este corecta. Intre usa si toc trebuie sa avem un spatiu de maxim cinci milimetri, spatierea fiind uniforma de-a lungul intregului contur al usii. In general, se prefera lasarea unui spatiu mai mare sub usa decat in partea de sus a tocului pentru o impresie vizuala buna.

Finisaje

In cazul usilor de interior din PAL melaminat sau lemn, o metoda folosita implica si astuparea spatiului ramas dintre toc si zid cu spuma poliuretanica. Este similara metodei folosite la tamplaria PVC sau aluminiu. Insa, similar, trebuie sa tinem usa inchisa dupa aplicare pentru a preveni deformarea tocului usii pe durata uscarii spumei.Am prezentat succint etapele necesare pentru montarea unei usi de interior. Dupa montaj, trebuie realizate lucrarile de zugraveli interioare cu glet si vopsea lavabila . Spor la treaba!

 

Reconditionare Usi de Interior | Reparatii Toc | Vopsire

Usile vechi, furniruite, pot fi reconditionate prin reparare si vopsire, atunci cand este cazul. In timp, lacul sau vopseaua se pot deteriora, clanta se poate defecta, iar tocul din lemn poate sa necesite mici reparatii. Sa vedem in continuare care sunt etapele de reconditionare a unei usi cu furnir din lemn. Desigur, exista mai multe modele de usi de interior , dar problemele si reparatiile sunt asemanatoare.

Mai intai, evaluam exact starea usii, verificam clanta, inchiderea si deschiderea usii, tocul si lacul. Dupa aceea, este bine sa scoatem usa din balamale, pentru a ne putea ocupa de tocul usii. Uneori, la imbinarea scandurilor ce formeaza tocul pot aparea mici crapaturi.

Pentru a le putea repara, este nevoie sa curatam vopseaua veche de pe toc. Putem face acest lucru folosind o suflanta de aer cald, pe care o tinem la distanta de cativa centimetri de tocul usii, pana cand vopseaua incepe sa se umfle si sa se desprinda cu usurinta. Cu un spaclu, curatam vopseaua veche de pe tocul usii de interior. Pentru mai multe amanunte, va recomandam articolul despre cum se curata vopseaua de pe lemn , ilustrat video, din sectiunea sfaturi practice .

Apoi slefuim lemnul cu panza abraziva, pentru a deveni neted, astfel incat vopseaua noua sa se aplice uniform.

Daca este cazul, reparam tocul usii, introducand silicon acrilic in crapaturi. Acesta se gaseste in tuburi prevazute cu un varf special care poate patrunde si in cele mai inguste spatii. Folosind manusi din plastic, indepartam surplusul de silicon.

Urmatoarea etapa este vopsirea tocului usii. Diluam vopseaua cumparata cu 5% diluant sau conform instructiunilor producatorului. Dam primul strat de vopsea, lasam 24 de ore sa se usuce, apoi aplicam al doilea strat subtire de vopsea. Cam atat despre reconditionarea tocului usii. Sa vedem mai departe ce facem cu usa propriu-zisa.

Ducem usa scoasa din balamale intr-un loc aerisit, preferabil in curte sau pe balcon. Stergem bine usa, folosind solutie speciala pentru curatat lemnul. Prima etapa presupune slefuirea usii cu banda abraziva pentru curatarea lacului vechi.

Urmeaza baituirea usii. In magazinele cu materiale de constructii si amenajari gasim bait de diferite nuante. Alegem culoarea cea mai apropiata de culoarea anterioara a usii. Diluam baitul si aplicam primul strat subtire. Ca si in cazul vopselei, este mai bine sa dam doua straturi cat mai subtiri decat unul singur gros, pentru a obtine un finisaj mai frumos. Lasam baitul sa se usuce 24 de ore si, daca este nevoie, aplicam si al doilea strat de bait. Pentru a da luciu furnirului, aplicam un strat de lac de lemn. Si lacul se gaseste intr-o mare varietate de nuante si culori.

Urmeaza montarea usii de interior la loc si montarea clantei, intr-un episod viitor despre usi de interior .

Intrebari si raspunsuri despre reconditionarea usilor de interior:
As dori sa stiu daca se poate schimba placajul la o usa de interior din pal. S-a blocat si am fost nevoit sa sparg placajul in dreptul broastei. Ce solutii am? Pot completa cu un placaj si sa lipesc autocolant la fel? Sa schimb tot placajul sau trebuie schimbata usa?

Raspuns: Da, se poate, asa sunt usile, de obicei, cu o structura de tip fagure la interior si placaj de 3-5mm la exterior. Da, inlocuiti-l si puneti fie un autocolant mai elegant, fie lipiti tapet cu o pelicula de vopsea pe baza de ulei. Acestea au desene foarte frumoase si vor da o nota aparte incaperii.

Usi de interior pentru apartament

Intrebare: Doua usi simple din mdf se pot asambla pentru a face o usa dubla? Una dintre usi as dori sa fie fixa sa se deschida doar la nevoie.

Raspuns: Da, se poate… alegeti balamele corespunzatoare deschiderii dorite.

Intrebare: Am schimbat usile interioare, iar golurile (intre toc si perete) au fost umplute cu spuma. Problema este ca dupa finisarea finala, peretele pe langa usa s-a crapat. Mesterul mi-a spus ca pe spuma, tencuiala nu tine pentru ca spuma e in continua miscare, insa nu admit un astfel de raspuns si sa las peretele crapat. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac pentru a nu se mai crapa!

Raspuns Aveti in vedere urmatoarele:
– s-au facut greseli de masuratori – din moment ce apar diferente asa de mari intre toc si zidaria ramasa libera (ca apoi sa fie umpluta cu spuma)
– spuma nu se tencuieste ceva timp… pentru ca intr-adevar lucreaza
Nu prea aveti de ales, trebuie sa asteptati inca doua saptamani si abia atunci sa retencuiti de final; rugati mesterul sa puna fasii de plasa de fibra de sticla in acea zona.

In cazul in care peretele de la baie are grosimea de 5 centimetri, grosimea finala cu faianta fiind de 6 centimetri, care este grosimea pe care tocul trebuie sa o aiba?

Raspuns Nu-mi dau seama din ce material ati executat asa un perete de subtire – mi-e teama ca nu tine greutatea faiantei, mai cu seama cand se uda de la vapori sau chiar apa direct de la dus, de ex.
Tocul de usa, bineinteles ca trebuie sa imbrace grosimea rezultata de zid – asta aflati de la producatorul de usi , care trebuie chemat la fata locului pentru masuratori exacte ale golurilor in zidarie .

Am cumparat de curand un apartament de 48 mp cu 2 camere, cf II (se trece dintr-o camera in alta), care de altfel este foarte mic si am inceput renovarile de la 0. As dori un sfat in alegerea usilor de interior (usa de la intrare era deja pusa de fostii proprietari si are culoarea fagului). As dori sa stiu ce culoare, textura (imitatie de fag, nuc, stejar etc), model sa aleg usile de interior pentru a da impresia de spatiu mai mare si mai aerisit, avand in vedere ca apartamentul este foarte stramt, si mai stau si la parter, unde nu prea intra soarele. Astept un raspuns cat mai repede, ca sa fug la cumparaturi.

Raspuns Va recomand tot culori deschise chiar cu insertii metalice, cu reflexe… tocmai pentru a intensifica lumina existenta, anume stejar sbiancato de la Pinum(produse > linia Modo galerie > clasic 02 – nuanta stejar sbiancato). Dar trebuie sa mergeti la showroom pentru ca imaginile de pe site nu sunt convingatoare, dar produsul arata foarte bine. Inca ceva: alegeti usi decupate cu geam mat pentru a da lumina pe hol.
Iar daca stati la parter, nu ignorati gradina din fata ferestrelor… plantati diverse plante, chiar suntem in plin sezon, plante aromate si arbusti decorativi.
Numai bine si Spor la treaba !

arh. Madalina Radulescu

Balamale usi de interior

Intrebare: Am montat cinci usi de interior in apartament si patru scartaie groaznic la balamale. Ce pot face sa le ung, avand in vedere ca-s destul de etanse si nu pot vedea cum as putea strecura ulei sau ceva pe acolo. Desi mi se pare dubios ca usi noi noute scartaie in halul asta. Multumesc.

Raspuns:

Metoda clasica de ungere a balamalelor care scartaie se face dupa scoaterea usii de interior din balamale. Ridicam foaia usii pe verticala si o dam deoparte.

Balamale usa inchisa
Poze amenajari interioare – Balamale usa inchisa

Pentru ungere, se foloseste ulei tehnic pentru mecanisme fine, care se introduce in jumatatea de balama ramasa in toc. Ungem toate cele doua sau trei balamale si apoi punem usa la loc.

Usa scoasa din balamale
Poze amenajari interioare – Usa scoasa din balamale

In general, tubul de ulei tehnic este prevazut cu o pompa mica de ulei, asa cum se vede si in poza urmatoare.

Ulei tehnic pentru mecanisme fine
Poze amenajari interioare – Ulei tehnic pentru mecanisme fine

Daca usa nu se poate scoate din balamale, se pune cate o picatura de ulei in zona de imbinare a balamalelor, acolo unde vedem ca se misca atunci cand inchidem si deschidem usa. Daca pompa de ulei nu incape, putem folosi o pipeta.

Cum se ung balamalele
Poze amenajari interioare – Cum se ung balamalele

Culori si modele pentru usile de interior

Culori si Modele pentru Usile de Interior

Intrebare: Am nevoie de sfatul dvs. in legatura cu culoarea usilor pe care trebuie sa le achizitionez (usi de la baie si dormitor, care sunt una langa alta). Mentionez faptul ca am un apartament micut. Gresia de pe hol este crem deschis. In dormitor am parchet venghe (culoare calda, nu foarte inchisa), mobila din camera este cires, peretii din dormitor sunt albi, mai putin un perete care are tapet cu forme geometrice alb negru. Oscilez intre 2 culori pentru usi: stejar albit si venghe. Stejarul albit ar crea ideea de mai mult spatiu, dar nu stiu daca se mai potriveste cu dormitorul. Venghe desi este un maro mai cald s-ar putea sa inchida prea mult dormitorul. As dori sa stiu parerea dvs. Va multumesc!

Raspuns Va recomand… stejar sbiancato… Pinnum.

Intrebare: Am achizitionat parchet stejar deschis si acum nu stiu ce culoare sa aiba usile. Eu m-am gandit tot la varianta deschisa ca si parchetul, dar ma intreb daca nu va fi prea monoton. As vrea sa stiu daca pot sa pun usi tot culoare deschisa la parchet deschis sau va trebui sa iau usi mai inchise la culoare. Va multumesc anticipat!
Raspuns As recomanda sa achizitionati usile in aceeasi nuanta deschisa ca si parchetul . Monotonia nu va interveni datorita altor combinatii de forme si culori pe care le puteti face din tapete , culori de lavabile, corpuri de iluminat , din design, din mobilier si textile (draperii, perdele si covor ) si chiar din anumite elemente de arta, fie tablouri mici sau, de ce nu, sculpturi de dimensiuni mai mari pe care le veti achizitiona de-a lungul vietii din diversele locuri pe care le veti vizita. Trebuie, la amenajarea unei case, sa avem in vedere si acest aspect al achizitionarii obiectelor de arta ca si souvenir-uri si amplasarea lor in diverse puncte ale incaperilor, pentru a umaniza locul. O casa traieste prin culoare si luminozitate, prin forma si contraste, dar si prin amintirile pe care le poarta anumite obiecte.

 

Renovare usi

Renovare Usi

Intrebare: Am si eu o intrebare legata de usi – as dori sa fac ceva sa le schimb aspectul, acestea fiind usi vechi cu geam vopsite in alb-galbui. Prima varianta a fost sa le schimb, dar acest lucru insemna sa le schimb si tocurile, iar asta la rand insemna sa schimb gresie, faianta in casa caci vor pica placile cand voi trage afara tocul usii. Deci aceasta varianta pica pentru moment, caci nu doresc sa stric gresia si faianta pe care o am. As dori sa stiu si eu ce optiuni am. Se poate schimba tocul fara sa stric gresie faianta? Daca nu, se pot gasi usi noi care sa vina fix pe tocul vechi? Dar si asa, ma gandesc ca ar exista o discrepanta destul de vizibila intre tocul vechi si usa noua. Totodata, daca as merge pe varianta de tapet de usa, nu stiu in ce masura acesta se poate aplica pe toc si la fel ar fi discrepanta intre toc si usa. Ca sa nu mai zic ca nu stiu cum as putea aplica tapet aceasta fiind cu geam. Am mai auzit de o varianta cu foi din pal melaminat pentru usa, dar nu stiu cum se procedeaza cu acestea. Apreciez orice sfat sau informatii suplimentare pentru situatia mea.

Raspuns: E posibil sa cada cateva placi, oricat de atent s-ar lucra la demontajul tocurilor… mai degraba pastrati-le si le vopsiti in contrast.
Si, da se pot inlocui doar foile de usa cu conditia, bineinteles, sa se potriveasca dimensiunile. Daca alegeti acesta varianta, mare atentie la lemn – sa fie bine uscat – iar foaia de usa sa fie dreapta.
Se poate aplica si autocolant (nu va recomand – sunt urate) si tapet (pe geam se poate aplica doar un autocolant – ales cu mare grija in ton cu tapetul – si aceste atocolante de geamuri sunt cam urate… dar cine stie)… trebuie sa va imaginati produsul finit atunci cand alegeti si cumparti materialele. Puteti scoate foile de geam si monta placaj simplu pe care se aplica tapet.
Deasemenea, mare atentie la alegerea tapetului pentru usi . Ele au un desen interesant si se observa in camp deschis, ca sa zic asa, insa trebuie ales un tapet cu desen marunt, vizibil din apropiere, flori sau liniute fine. Se poate aplica dupa o prealabila slefuire cu glass-papier a foilor de usa, fie cu adeziv special (nu sunt convinsa ca tine in timp) fie cu o pelicula fina de vopsea in ulei. Si aici mare atentie – foaia de tapet se lasa mai mare decat usa ca apoi sa se taie surplusul, bulele de aer nu se pot scoate ca la adeziv, mai degraba intepati cu un ac si relipiti…. este o operatiune meticuloasa, dar prin design-ul lor, foile de usa vor deveni mult mai interesante. Va recomand sa folositi culori calde precum tonurile de bej.
Foile de usi se pot chiar refurnirui…. dar nu cunosc firme sa va pot recomanda.