Arhive categorie: Zugraveli

Pregatirea suportului pentru aplicarea vopselei lavabile

Aplicarea vopselei lavabile se face numai dupa pregatirea corespunzatoare a suportului. Etapa de pregatire nu trebuie omisa pentru ca influenteaza in mod direct calitatea acoperirii si durabiliatea lucrarii.

Suportul pe care se aplica vopseaua lavabila trebuie sa fie rezistent, curat, lipsit de praf, uscat si degresat. Acoperirea anterioara care prezinta bule, desprinderi sau aderenta necorespunzatoare se repara, se niveleaza si se amorseaza.

Suporturile noi din beton ( si tencuielile noi )  se lasa cel putin patru saptamani pentru uscare si maturare. In caz contrar structura vopselei lavabile poate fi afectata sau distrusa.

Stratul de lavabil nu se aplica peste lac, ulei, vopsele alchidice, materiale sintetice sau vopsele de slaba calitate. Peliculele anterioare trebuie indepartate in totalitate iar suprafata trebuie amorsata. In cazul vopselelor de slaba calitate, se aplica doua straturi de amorsa pentru a consolida stratul de vopsea.

Suportul trebuie sa fie bine uscat si bine slefuit. Praful trebuie inlaturat in totalitate. Pentru a beneficia de calitate maxima, este bine sa utilizati sistem de amorsa-vopsea de la acelasi furnizor.

Renoverile trebuie efectuate cand temperatura si umiditatea din atmosfera sunt optime. Vopseaua lavabila are consistenta si stabilitate mai buna in conditii de vreme prielnica. La temperaturi scazute vopsirea se face cu dificultate, iar uscare este ingreunata. Daca temperatura este mai mare de 35 de grade pelicula nu are timp sa se etaleze pe suport, aderenta este scazuta si pot aparea defecte.

Vopsea lavabila de interior

Pentru ca amenajarea locuintei este o treaba importanta, trebuie acordata atentie deosebita tuturor matrerialelor pe care le utilizam in decorarea incaperilor. Vopseaua lavabila este un accesoriu care trebuie ales cu multa atentie pentru ca influenteaza ambientul din camera.

Cand alegem vopseaua este bine sa analizam mai multe elemente: tipul camerei zugravite, baia si bucataria trebuie zugravite cu vopsea care permite peretelui sa respire; dimensiunea camerei pictate, o camera cu dimensiuni reduse nu trebuie zugravita cu vopsea de culoare inchisa care creaza senzatie de apasare; piesele de mobilier care decoreaza camera, trebuie sa existe un echilibru intre culorile mobilierului si a vopselei; bugetul existent.

Iata cateva dintre caracteristicile pe care trebuie sa le aiba o vopsea lavabila de calitate: Putere mare de acoperire, grad de lavabilitate ridicat, aderenta foarte buna pe suport.

Printre cele mai utilizate vopsele lavabile sunt: Danke, Spor, Kober, Savana, Oskar, Policolor.

Vopseaua lavabila Danke are compozitie acrilica si este diluabila in procent de 10% cu apa. Poate fi usor aplicata cu pensula, trafaletul sau prin pulverizare. Producatorii recomanda un timp de uscare de cca 6 ore, intre aplicari. Este o vopsea rezistenta la solutii agresive si se poate aplica pe pereti construiti din beton, caramida, gips-carton, tencuieli, gleturi. Temperatura minima de lucru cu vopsea lavabila Danke este de 5 grade.  Poate fi achizionata in recipiente de plastic de diferite dimensiuni.

Producatorul Policolor are pe piata tipul de vopsea lavabila Casabella, pentru interior. Fata de vopseaua Danke, Casabella are un timp redus de uscare, doua ore intre aplicari. Si acest tip este diluabil cu apa in proportie de 10%. Se poate utiliza cu succes pe peretii de interior construiti din beton, zidarie, tencuiala, gips, gipscarton.

Un alt tip de vopsea lavabila cu putere mare de acoperire este Kober. Are culoare alb intens, poate fi aplicata cu pensula sau trafaletul pe pereti interiori si tavante de diferite tipuri. Temperatura optima de zugravire cu Kober este 10-35 de grade celsius.

Dormitoare zugravite in doua culori – 19 poze cu modele

In ultima vreme a aparut tendinta de a zugravi casa in cat mai multe nuante. Si asta este minunat! Iar dormitorului trebuie sa ii acordam cea mai mare atentie pentru ca este incaperea unde ne petrecem o treime din viata. De aceea acesta trebuie sa fie pe gustul nostru, sa ne reprezinte personalitatea dar sa ne permita sa ne odihnim pentru a avea destula energie in restul zilei. De aceea va prezint cateva combinatii cromatice care sa va ajute atunci cand stabiliti cromatica incaperii.

In tendintele actuale, combinatia de culori in dormitor ne ajuta sa punem in valoare atat arhitectura casei cat si sa iesim din monotonie. Ideal este sa zugravim un singur perete in culoarea puternica si pentru ceilalti pereti sa alegem o culoare mai apala care o putem asorta  atat cu mobilierul cat si cu elementele de décor. Atunci cand hotaram cromatica trebuie sa stim unde va sta patul deoarece, desi nu este obligatoriu, este de preferat ca acest perete sa fie zugravit in culoarea mai puternica iar restul peretilor sa fie zugraviti in culori mai blande. De asemenea, fiti foarte atenti cum cade pe el lumina naturala dar si ce tip de surse de lumina artificial aveti. O lumina rece faca ca rosul sa fie obositor, albastru si verde prea dur, iar galbenul sa fie foarte rece.

Daca aveti o personalitatea dinamica puteti opta pentru rosu. Aceasta culoare se potriveste cel mai bine ca accent de culoare si nu predominant. Ideal de combinat cu alb sau bej, crem sau auriu. Pentru stilurile clasice sau victoriene rosul este o culoare potrivita dar numai daca arhitectura casei permite acest stil.

Combinatiile de albastru cu alb sau verde cu alb relaxeaza cel mai mult conform studiilor si spre diferenta de rosu, aceste combinatii ne permit sa incarcam mult mai mult incaperea cu accente de culoare spre deoarece rosul oboseste foarte mult ochiul. In general culoarea verde sau albastra stimuleaza foarte mult creativitatea si calmeaza firile agitate cu tendinta spre insomnie.

Galbenul si portocaliul se potrivesc mai mult personalitatilor tinere sau in dormitoarele copiilor. Pot predomina in camerele de tineret chiar si pentru 3 pereti, dar arata excelent in dormitoarele adultilor ca accent de culoare combinat cu alb sau gri. Grinzile sau stalpii de rezistenta ii putem zugravi in culoarea puternica iar restul camerei in nuante de alb. Galbenul semnifica atmosfera de vara, de vacanta, si il putem utiliza acolo unde lumina naturala nu este prea generoasa.

Violetul este o culoare placuta si creaza intimidate. Este placut sa il utilizam impreuna cu auriul, pentru ca subliniaza idea de elegant si stil. Se potriveste excelent atat pentru stilul classic cat si modern. Pentru ca este o culoare placuta, daca nu vom folosi o nuanta tare putem extinde zugravirea majoritatii peretilor in aceasta culoare, lasand culoarea pala sa fie accent.

Negrul este culoarea care poate obosi sau dinamiza cel mai mult o incapere. Se poate folosi cu toate culorile din paletar incepand cu albul. Conditia ca sa zugravim in negru este data in primul rand de culoarea lemnului. Daca la celelalte culori nu avem limitare la nuantele lemnoase, negrul impune mobilier deschis la culoare!

Iar un sfat extreme de important este acela ca alegerea culorilor pentru pereti este decizia cu efect aproape permanent. Prin urmare, mare atentie la colurile alese! Mai intai stabiliti care vor fi piesele de mobilier si al tapiteriilor pentru a alege culorile si nuantele peretilor. Este mai usor sa asortati nuantele peretilor cu mobilierul decat invers!

Placarea cu polistiren expandat pentru interior

Chiar daca acum suntem in mijlocul verii, frigul iernii este inca prezent in memorie. Dar ce legatura avem cu treaba asta? Pai, daca vrem sa platim mai putin la factura de la gaze sau la regia de termoficare, o solutie este sa izolam in interior camera. Folosim aceasta metoda atunci cand lucrarile de termoizolare exterioara necesita o pregatire mai ampla. Sa pornim la lucru!

Ce si cum trebuie sa facem? Mai intai curatam peretii de vopseaua veche si de gletul vechi . Facem aceasta operatie pentru ca altfel, la aplicarea unui strat nou de tencuiala partile vechi se vor umfla si crapa. Asa dar, cu un spaclu mai solid facem aceasta operatie.

Trecem la izolarea termica in sine. Putem cumpara polistiren expandat cu grosimi intre 2 cm si 10 cm. In general, pentru interior este suficient cel de 2 cm (20 mm). Metoda de aplicare este urmatoarea. Se prepara un adeziv pe baza de ciment. El se gaseste sub forma de pulbere uscata ambalat la saci de hartie. Intr-o galeata se pune apa 1/4 – 1/3 din capacitate. Cu un cancioc se presara adezivul in apa, nu invers. Folosim o bormasina la turatie mica si amestecatorul mecanic atasat la ea. Lasam compozitia sa se „odihneasca” 5 minute dupa care reamestecam. Acum putem lucra aproximativ 1 ora.

Cu o drisca zimtata de montat gresie si faianta aplicam adeziv de polistiren pe perete. Presam apoi placa de polistiren peste adeziv. Incepem de la baza zidului si continuam pana la tavan. In zonele mai inguste taiem straifuri. Taierea este foarte usoara cu un cutter. Intr-o zi de lucru se poate placa astfel o suprafata foarte mare, productivitatea fiind crescuta datorita suprafetei mari a unei placi de polistiren.

Dupa 2-3 zile de uscare trecem la etapa a doua. Realizarea tencuielii. Peste placa de polistiren realizam un strat de tencuiala tot din adezivul anterior. Dam un prim strat de 2-3 mm, aplicam o ranforsare cu plasa din fibra de sticla iar peste plasa de fibra de sticla aplicam un strat final de adeziv de polistiren. Tencuiala astfel realizata se va mentine foarte bine datorita plasei de polietilena sau fibra de sticla. Aceasta metoda a inlocuit cu succes vechea metoda de tencuire cu plasa de sarma tip rabit.

Dupa aceasta etapa trebuie lasat sa se usuce o perioada mai mare, minim 7 zile. Perioada de uscare este recomandata de producatorul adezivului de polistiren. Cauza este urmatoarea: cimentul se contracta la uscare. Acest lucru induce forte de contractie. De aceea, trebuie lasat sa se usuce foarte bine, pentru a putea trece la operatia de gletuire si zugravire. Dar despre glet, amorsa si zugraveli interioare cu vopsea lavabila intr-un episod urmator de amenajari si decoratiuni interioare .

Cum se zugraveste cu vopsea lavabila o baie

Trafalete pentru vopsea

Ne-am apucat sa renovam baia. Dupa ce mesterii au montat gresia si faianta de baie au mai ramas lucrarile de zugraveli pentru partea de zid de deasupra faiantei si pentru tavan. Ce operatiuni pregatitoare trebuie sa facem? Este necesara pentru baie o vopsea lavabila speciala sau putem zugravi cu modelele obisnuite? Ce culoare sa alegem pentru baie ? Iata cateva intrebari la care vom incerca sa dam cateva idei si solutii.

Prima operatiune care trebuie facuta este curatarea peretilor de gletul vechi . Cum se curata peretii de gletul vechi? Mai intai se uda foarte bine cu o bidinea sau cu un trafalet. Prin udare gletul vechi se va umfla si se va putea inlatura mai usor. In plus nu se va mai face acel praf fin care ne ingreuneaza munca. Curatarea peretilor se face cu un spaclu bun, de preferinta de inox. Daca am terminat de curatat peretii trecem la urmatoarea etapa.

Gletuirea. Ce este gletul? Este un material de obieci alb ambalat la saci de hartie. Este realizat de obicei pe baza de gips. Exista si glet fin pe baza de ciment. Pentru gletuirea initiala vom folosi modelul pe baza de gips. Prepararea gletului se face conform instructiunilor de pe sac. Ca pasi, intai se pune apa in galeata si se presara gletul, nu invers. Se lasa 5 minute si apoi se amesteca manual sau cu bormasina la viteza mica. Se lasa apoi inca 5 minute si se reamesteca. Timpul de lucru este de obicei de 45 minute. Apoi gletul se intareste si nu mai poate fi aplicat pepereti. Cu o drisca – fier de glet, de preferinta de inox, incepem si aplicam gletul pe perete. Se face cu miscari largi pentru a obtine acel strat fin de 1-2 mm. Daca peretele are denivelari mari este necesar sa facem o tencuire prealabila. Inainte de aplicarea gletului este bine sa aplicam o amorsa realizata din apa si aracet sau cumparata gata preparata. Dupa 1 zi de uscare putem aplica si un al doilea strat de glet.

Dupa 2-3 zile de uscare completa a gletului trecem la zugravirea cu vopsea lavabila. In primul rand alegem o vopsea lavabila de interior de calitate acrilica. Acest lucru ne va asigura faptul ca peretele va respira atunci cand se vor genera aburi in camera de baie. Inainte de aplicarea vopselei vom da un strat de amorsa facuta din apa si aracet sau gata preparata. Dupa uscarea amorsei, cu un trafalet de calitate aplicam cu miscari verticale vopseaua lavabila pe perete. Pentru tavan vom aplica in directia sursei de lumina. A doua zi, dupa uscare, putem aplica un al doilea strat. Putem aplica in directii perpendiculare fata de prima zugravire. La imbinarea dintre pereti sau dintre pereti si tavan vom folosi o pensula pentru aplicarea vopselei lavabile.

Am descris in pasi mari etapele necesare pentru zugravirea unei bai cu vopsea lavabila. Ele acopera in mare ce trebuie facut pentru o lucrare de calitate. Ceea ce n-am discutat a fost alegerea unei culori diferite de alb. Dar toate acestea si alte aspecte intr-un articol urmator de amenajari interioare si zugraveli pentru baie si apartamente .

 

Intrebare: In locul clasicei faiante, as vrea sa vopsesc baia, dar nu stiu ce fel de vopsea se foloseste pentru bai. Ma puteti ajuta? Multumesc.

Raspuns: Sigur ca puteti si v-as indica sa diferentiati putin zona efectiv supusa umezirilor frecvente fata de restul peretilor. Poate incercati si ceva desene florale, iar pe peretii ce raman uscati sa montati partial un tapet vinil in aceleasi tonuri sau chiar tonuri complementare. Fiti creativi !
Cautati la producatori se vopseluri in ulei – vopsea mata, iar doar desenul sa fie cu vopsea lucioasa si in aceeasi idee si tapetul cu motive florale desenate diferentiat.
Spor la treaba !

Culori pentru camera copiilor – cum sa le zugravim

Tavan albastru cu soare mare pictat

Amenajarea unei camere pentru copii incepe uneori chiar inainte ca acestia sa se nasca. De indata ce afla daca vor avea o fetita sau un baiat, multi parinti incep sa amenajeze, sa decoreze si sa mobileze camera micutului. Pentru bebelusi, alegerile parintilor sunt suficiente. Cu cat cresc, insa, copiii vor ca incaperea in care locuiesc sa le reflecte personalitatea si amenajarea camerei implica uneori alegeri pe care le fac chiar ei. Cu varsta, se schimba si preocuparile copiilor. Un tapet cu ursuleti poate fi o alegere potrivita pentru un copil de 3-4 ani, dar pentru un adolescent…. Sa vedem mai departe cum alegem culorile in camera copiilor si care sunt criteriile de selectie, cu referire in special la zugravelile interioare .

Zugraveli interioare in roz si bleu

Sa incepem cu varsta cea mai mica. A devenit o traditie ca rozul sa fie culoarea fetitelor si bleu culoarea baietilor. De aceea, le putem zugravi camera in nuantele calade si linistitoare ale acestor culori. Dar putem alege si din alte arii cromatice: verde, crem, culoarea piersicii. Important este sa fie nuante deschise, pentru a crea o atmosfera relaxata. Culorile mai tari, precum rosul sau portocaliul sunt puternic energizante, insa pot crea un disconfort nou-nascutilor, facandu-i mai agitati.

Picturi murale

Pentru copiii de peste 3 ani, camera devine un loc de joaca unde vor sa fie inconjurati de personaje din povesti sau din desene animate, animale prietenoase, floricele si norisori. Ca principiu, este bine sa alegem de la inceput o tema a decoratiunilor interioare , pentru a evita supraincarcarea vizuala a camerei cu elemente care nu au nimic in comun. Aceasta tema se va regasi si in elementele de mobilier si in alegerea articolelor decorative. Sa luam un exemplu. Un baietel pasionat de aventurile piratilor va fi incantat ca pe peretele lui sa fie desenat un hublou si cativa pestisori, iar patutul sa fie sub forma de corabie din lemn. Desigur, va dori sa schimbe tema peste cativa ani, insa nu va uita niciodata anii petrecuti pe „corabie”.

Practic si functional

Pentru adolescenti cel mai important este functionalul. Nu vor sa piarda timpul facand ordine prin camera, insa doresc sa isi gaseasca lucrurile repede atunci cand le cauta. Peretii pot fi zugraviti cu vopsea lavabila de interior de orice culoare, pentru ca oricum vor fi acoperiti de postere cu actorii sau cantaretii preferati. Cu toate acestea, un tavan pictat reprezentand cerul instelat va reprezenta cel mai bine specificul varstei: romantismul.
Daca va incumetati, puteti incerca sa zugraviti singuri camera copiilor. Daca nu, exista din fericire multe firme de amenajari interioare care s-au specializat pe realizarea de picturi murale .

Intrebari si raspunsuri despre culori pentru camera copiilor:

Intrebare: Baiatul meu (7 ani) doreste o camera cu norisori. Camera este orientata spre est si avem deja o draperie pe fond bleu cu norisori si desene colorate. Mobilier nu exista inca, dar as opta pentru o culoare foarte deschisa, eventual alb (usa si geamurile sunt albe). Ce varianta e mai potrivita, tinand cont de orientarea spre est a camerei?
– toata camera albastru deschis, pe un perete pictati norisorii, pe altul o zona mica cu tapet in dungi in culorile draperiei.
– vopsire combinata albastru -bej sau albastru galben pai, cele doua culori fiind delimitate cu o bordura de tapet colorata, partea albastra in zona superioara astfel incat sa se poata picta norisorii.
Va multumesc!!
Raspuns As opta pentru cea de-a doua varianta, insa as inlocui bejul cu lila spre roz si alb, evident la tavan.
V-am indicat acesta culoare tocmai sa incalziti putin camera, caci lumina de est este o lumina racoroasa. Puteti folosi si galben… si de ce nu, chiar galben crom, nu pal. As aduce putine accente de culoare calda.

Vopsea lavabila de interior

Trafalet pentru vopsea lavabila

Cum aleg vopseaua lavabila? Iata o intrebare ce ne framanta atunci cand ajungem cu amenajarea interiorului casei sau apartamentului la aceasta etapa finala. Alegerea tipului de vopsea lavabila cel mai potrivit se face tinand cont de mai multe criterii: destinatia camerei pe care o zugravim (baile si bucatariile au un regim special), cat este de predispusa aceasta camera la murdarirea peretilor (daca avem copii mici, cu siguranta vor incerca sa picteze peretii in stil personal), si ne mai gandim si la culoare, pret, calitate. Sa vedem mai departe care sunt tipurile de vopsea lavabila si caracteristicile fiecaruia.

In primul rand, mesterii zugravi pe care ii veti intreba va vor spune ca cel mai important in alegerea vopselei lavabile este gradul de acoperire. De ce? Pentru ca o vopsea un un grad mare de acoperire se va aplica mai usor, acoperind in totalitate zona pe care o zugravim. Astfel, vor fi suficiente 1-2 straturi de vopsea pentru a obtine o suprafata uniforma, fara umbre sau pete.

In plus, o vopsea de calitate garanteaza o rezistenta mai buna in timp si un grad ridicat de lavabilitate. Din acest punct de vedere, exista trei tipuri de vopseluri: lavabile, semilavabile si superlavabile. Acestea din urma pot rezista la foarte multe cicluri de spalare. Noile generatii de vopseluri cu Teflon contin aditivi speciali care ofera o protectie suplimentara impotriva patarii si zgarierii. In plus, unele tipuri de vopsea lavabila ofera rezistenta sporita la frecare sau la ingalbenire, protectie UV, aderenta la suporturi absorbante si neabsorbante. Majoritatea vopselurilor se dilueaza cu apa.

Spuneam ceva mai devreme ca trebuie sa tinem cont si de camera pe care o zugravim si ca baile si bucatariile au un regim special. De ce? Pentru ca aici nivelul de umezeala este mai ridicat si, implicit, exista riscul de aparitie a condensului si a mucegaiului. Desigur, si producatorii s-au gandit la acest aspect si putem gasi pe piata vopseluri lavabile cu aditivi speciali anti-mucegai. Pentru cei interesati, va propunem articolul despre cum se zugraveste cu vopsea lavabila o baie .

Un alt aspect la care trebuie sa ne gandim este culoarea. Nuantele disponibile si combinatiile posibile sunt extrem de variate si putem obtine combinatia dorita chiar de la magazinul de materiale de constructii de unde cumparam vopseaua lavabila. Alegem nuanta dorita dintr-un etalon de culoare si amestecarea se face automat la masina de nuantare. Desigur, putem incerca si o combinatie manuala, acasa, cu ajutorul unui amestecator atasat la bormasina. Daca optam pentru alb, este bine sa citim eticheta produsului inainte de a cumpara vopseaua lavabila, deoarece exista mai multe variante de alb: cu o nuanta mai rece, de albastru, sau cu o nuanta de galbui, ce va crea o lumina mai calda, alb mat sau lucios.

In concluzie, iata ce trebuie sa citim pe eticheta cutiei de vopsea lavabila: gradul de acoperire, rezistenta la spalare, daca are aditivi speciali anti-mucegai pentru bai si bucatarii, culoarea. Cat despre aplicarea vopselei lavabile, aceasta lucrare se face dupa curatarea peretilor pana la zid si aplicarea unui strat de glet corespunzator. Dar, despre cum se zugraveste cu vopsea lavabila, intr-un alt articol de amenajari si zugraveli interioare .

 

Intrebare: Camera de deasupra garajului are umezeala la colturi, la imbinarea cu tavanele, in special. Usa si ferestrele sunt de termopan, peretii zugraviti cu vopsea lavabila. Credeti ca daca schimb vopseaua lavabila, scap de umezeala? Si cum se indeparteaza vopseaua lavabila?

Raspuns: Umezeala din camera nu are nici o legatura cu vopseaua lavabila. Aceasta se usuca in cateva ore dupa aplicare. Trebuie sa identificati cauza acestei umezeli (poate condens cauzat de o termoizolatie nepotrivita, poate sunt tevi de apa fisurate in zona respectiva), sa o inlaturati si abia apoi sa inlocuiti zugraveala veche cu una noua.
Pentru a vedea cum se indeparteaza vopseaua lavabila, va recomandam articolul Curatarea peretilor de vopsea lavabila, glet sau huma
Pentru camerele predispuse la umezeala, se recomanda aplicarea de amorsa si vopsea anti-mucegai. Aceste produse sunt puse pe piata de majoritatea producatorilor de vopseluri si produse pentru zugraveli interioare.

Intrebare: Am si eu nevoie de sfatul unui specialist si de aceea am apelat la dumneavoastra. Am cumparat un apartament intr-un bloc nou, blocul a fost terminat in vara anului 2010, iar cei care l-au construit, peste tencuiala peretilor au aplicat vopsea lavabila fara ca peretii sa fie gletuiti. Acum eu vreau sa gletuiesc peretii, insa vopseaua lavabila de pe pereti se inlatura foarte greu. Pot sa dau cu amorsa peste vopseaua lavabila, iar apoi cu glet? Dumneavoastra ce sfat imi dati?
Raspuns: Spalati mai intai peretii foarte bine si curatati-i cu o perie din plastic atat cat se poate. Acolo unde este posibil, curatati vopseaua cu un spaclu. Apoi, aplicati amorsa, gletul si vopseaua lavabila.

Intrebare: As dori sa pun si eu o intrebare. Vreau sa-mi zugrvesc singura holul, bucataria si baia. Anul trecut am fost inundata cu apa fiarta. Au ramas niste pete galbene. Dupa ce curat bine pata, cu ce trebuie sa dau inainte de a da cu lavabil ca sa nu mai apara pata galbena? Ce vopsea lavabila este mai buna?
Raspuns: Petele galbene de dupa inundatii apar din cauza ca rugina din fierul beton trece prin zid si iese la suprafata prin glet dupa uscarea acestuia. De cele mai multe ori, nici vopseaua nu acopera aceste pete. Mai intai trebuie sa curatati bine vopseaua veche si gletul, pana la tencuiala sau la zid. Apoi dati un strat subtire de glet si peste el lipiti o banda de fibra de sticla. Lasam gletul sa se usuce, ceea ce va face ca banda sa se lipeasca de glet. Apoi aplicam al doilea strat de glet, pe care il vom finisa dupa uscare. La sfarsit, aplicam vopseaua lavabila.
Pentru a vedea acesta metoda ilustrata, va recomandam sa accesati:
Reparatii Zugraveli Baie dupa Inundatii | Curatare Perete pentru a vedea cum se curata peretele, precum si Pata Galbena dupa Inundatii | Solutii si Reparatii 

Cum imi zugravesc singur apartamentul

Cum imi zugravesc singur apartamentul

Intrebare: M-am apucat singur de gletuit in baie, am dat cu amorsa, am lasat sa se usuce, am dat cu glet ct126 si am pus plasa de fibra la micile fisuri si nu am terminat de gletuit in ziua aceea. Ziua urmatoare am terminat de gletuit. dar nu am mai dat iar cu amorsa – am facut o greseala? Si find prima data si fara prea multa rabdare, nu a iesit foarte neted – l-am dat dat cu smirghel si a iesit acceptabil. Acum intentionez sa dau al doliea strat cu ct 127 – e nevoie sa dau cu amorsa inaintea lui ?

Raspuns
Cred ca e ok…. daca ati respectat grosimea de strat de glet, va fi bine.

Intrebare: Cum am putea proteja tamplaria PVC si geamurile in cazul zugravelilor in interior si exterior?.

Raspuns : Cu folie de polietilena, nu foarte groasa, decupata dupa forma geamului prinsa direct pe tamplarie cu banda adeziva de hartie. La fel sa acoperiti si plintele de parchet, tot cu banda adeziva din hartie cu latime suficienta.

Intrebare: Doresc sa-mi zugravesc singura camera. Peretii sunt zugraviti cu huma si pe unele portiuni exista mucegai. Cum trebuie sa procedez si ce produse imi recomandati? (eu m-am gandit la amorsa si lavabila Savana anti mucegai, sa spal peretele, il las sa se usuce, aplic amorsa si dupa uscare lavabil). Problema este ca nu stiu cum sa aplic amorsa ca sa iasa uniform.

Raspuns : E foarte bine cum v-ati gandit!

1. Spalati peretii foarte bine cu apa si sapun de casa (are soda caustica si patrunde in mucegai distrugandu-l). Poate chiar sa spalati de mai multe ori, atat pentru a indeparta huma, dar si pentru a rezolva cu mucegaiul.
2. Aplicati cu bidineaua solutia anti-mucegai.
3. Tot cu bidineaua aplicati 1-2 straturi (dupa indicatia producatorului) de amorsa.
4. Cu trafaletul aplicati 2 straturi de lavabila (bineinteles cu timp de uscare intre fiecare operatiune).

Un perete (cel vizibil din intrare, sau intr-o zona a camerei de ex. zona de birou, tv) l-as trata diferit… mereu recomand tapetul , desenele acestora sunt atent studiate de designeri, dvs. nu va ramane decat sa-l integrati cu restul mobilei si texturilor din drapaje si covor .

Spor la treaba!

Intrebare: Doresc sa zugravesc cu var bucataria si WC-ul si nu stiu cum se face. M-ar interesa sa stiu si daca pot pune si culori in var si care sunt acestea.
Raspuns
Varul clasic se gaseste in comert sub forma de pulbere, in pungi de plastic. Aceasta se hidrateaza conform instructiunilor producatorului si apoi se aplica pe perete cu un trafalet sau o bidinea. Pentru obtinerea unei culori, se folosesc pigmenti sau preparate gata colorate. Se aplica in general doua straturi succesive, respectandu-se strict timpul recomandat de uscare. De asemenea, este necesar ca suprata suport sa fie stabila, altfel trebuie aplicat inainte un strat de fixare.

Intrebare
As dori sa stiu care sunt pasii de pregatire ai peretilor pentru vopsire. Am tot cautat raspunsuri care au ramas ambigue pentru mine. Tin sa mentionez ca peretii nu sunt acoperiti cu rigips si se mai gasesc si mici gauri ici colo. Multumesc anticipat pentru atentia acordata.
Raspuns
Trebuie degresati, anume spalati cu apa si sapun de rufe sau cu detergent putin. Apoi se aplica o amorsa, dupa care se vine cu lavabila in doua straturi (al doilea se va aplica dupa uscarea primului strat) Incercati si putina culoare. Va recomand sa faceti un singur perete colorat (cel in prim plan fata de intrarea in camera) in pasteluri.

Intrebare
Am inchiriat o camera care necesita, obligatoriu, sa fie zugravita. Aspectul acestei zugraveli este chiar deplorabil, foarte murdar, cu suprafete exfoliate, zone inundate si decojite, la atingere zugraveala se ia pe haine dar, cel putin nu prezinta urme de igrasie. Camera este situata la etajul 3, intr-un imobil construit prin ani ’50-’60, zidaria este din caramida cu diametrul de 25-30 cm, tencuiala de 2-3 cm dar foarte rezistenta si in prezent. Zugraveala care se gaseste in momentul de fata a fost efectuata in anul ’90 are un aspect fin , similar cu cel al lavabilei, iar stratul care se gaseste intre tencuiala si culoarea propriu-zisa a zugravelii are aspect neted, cu grosime de 1mm maxim 2 mm si nuanta de ceara de albina.
Din motive financiare, fiind la inceput de drum, nu imi permit un meserias profesionist iar gasirea unui persoane care se da drept drept meserias nu mi se pare buna. Ca urmare, am decis sa zugravesc eu si sa apelez la dumnavoastra pentru a-mi sugera, daca este posibil, cateva recomandari cu privire la urmatoarele aspecte:
– vechea zugraveala trebuie indepartata pana la nivelul tencuielii?
– care sunt variantele de indepartare a a acestei zugraveli?
– in realizarea unei noi zugraveli pasii care trebuie urmati sunt exact in aceasta ordine?
1. indepartarea vechii zugraveli
2. aplicarea amorsei
3. aplicarea gletului
4. aplicarea vopselei lavabile
– mai mult sau mai putin, dupa realizarea unei zugraveli cu glet sau lavabila apare fenomenul igrasiei. Ce trebuie sa fac si cand pentru nu a beneficia de aceasta ,,surpriza” avand in vedere ca aceasta camera nu are izolatie in interior sau pe exterior, nu are geam si usi din termopan, tocaria este din lemn, are un singur perete extern, are 2 geamuri si o usa externe si o usa interna
– ce amorsa, glet si lavabila imi recomandati la un nivel calitativ acceptabil ?

Raspuns
Voi incerca sa raspund pe rand la intrebarile dvs. In primul rand, este bine, intr-adevar, sa curatati peretii pana la tencuiala, pentru a va asigura ca noua zugraveala nu se va umfla. Pentru mai multe informatii despre aceasta etapa, va recomandam articolele Curatarea Peretilor de Huma si Vopsea Lavabila sau Glet.

Dupa curatarea temeinica a peretilor, vedeti daca tencuiala are nevoie de reparatii. Daca da, atunci puteti indrepta sau repara peretii cu tencuiala gata preparata, pe care o gasiti in magazinele de materiale pentru amenajari interioare sub forma de pulbere, pe care o preparati cu apa si o amestecati pentru omogenizare. Proportiile sunt cele mentionate de producator pe ambalaj. Pasta astfel obtinuta va fi aplicata pe eventualele denivelari sau neregularitati ale tencuielei vechi. Tencuiala noua se lasa sa se usuce bine, cel putin 24 ore.

Daca tot ati mentionat problema igrasiei , este putin probabil sa apara daca in acest moment camera nu prezinta urme de igrasie, mai ales daca veti pastra geamurile cu tamplarie din lemn, care permit o aerisire naturala a camerei. In plus, o incalzire corespunzatoare a camerei va va feri de igrasie. Daca totusi doriti sa fiti sigur, puteti aplica o solutie speciala pe baza de clor direct pe tencuiala, dupa curatarea peretilor.

Urmeaza aplicarea amorsei si a gletului. Pentru detalii, va propunem articolele Cum se prepara gletul si Cum se da cu glet . Dupa aceea, finisati stratul de glet cu banda sau plasa abraziva. Prima data alegeti folositi o granulatie mai mare si apoi o banda sau o plasa cu o granulatie mai mica, pentru a da aspectul fin al zugravelii. Ultima etapa este aplicarea vopselei lavabile – alba sau colorata – dupa preferinte.

Zugraveli lavabile

Zugraveli Lavabile

Intrebari: Va rog frumos sa-mi spuneti la ce temperatura se da vopseaua lavabila de interior si daca este bine pe timp de iarna. Va multumesc.

Raspuns:
In principiu, se lucreaza la interior iarna… insa nu e bine, pentru ca se usuca neuniform si apar zone mai inchise si altele mai deschise, pentru ca iarna in interior e umiditate foarte mare.
Va recomand sa lasati sa fie afara macar peste 0 grade Celsius.

Intrebare: Vreau sa zugravesc o scara de bloc, mai exact este vorba despre o vila veche, care nu a mai fost zugravita de peste 30 de ani si care acum este zugravita cu huma. Nu stiu ce fel de vopsea lavabila sa folosesc. Unii imi recomanda Savana cu teflon, altii Atlas, altii Innenweiss. Ce mi-ati recomanda pt a-mi fi utila? O lavabila mai scumpa sau, avand in vedere ca este vorba despre scara blocului si nu de apartament unde stai tot timpul, merge si o lavabila mai ieftina? Care dintre marcile mentionate mi le recomandati? Multumesc anticipat.
Raspuns:
Va recomand Savana cu teflon, fiind un spatiu comun, e nevoie de ceva de calitate, care peste 2-3 ani sa se spele pe anumite zone.

Intrebare: Am si eu o intrebare: am citeva camere in calciu date cu var (mentionez ca este foarte rezistent) si vreau sa dau cu lavabila. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi, daca se poate, si pasi pe care pot sa ii parcurg.

Raspuns:
Da, e mai greu, dar nu foarte! Se vor spala peretii bine cu solutie cu apa si sapun de casa (daca mai exista pe undeva – daca nu, cu detergent). Se va spala inclusiv tavanul. Apoi se aplica cu bidineaua o amorsa (gata preparata se gaseste de cumparat, sau se prepara din apa cu aracet). Dupa uscare, se da cu trafaletul vopseaua lavabila. Trafaletul se va alege de tip „blana”. Va recomand sa adaugati putina culoare, eventual doar un perete – cel perpendicular pe fereastra.

Intrebare: As dori sa-mi spuneti daca pot da cu var lavabil peste vopsea de ulei. Solutia la care m-am gindit este sa smirgheluiesc peretele, sa dau cu un strat de amorsa si apoi cu var lavabil. Credeti ca e buna solutia mea sau trebuie sa rad toata vopseaua de ulei si sa gletuiesc peretele inainte de varul lavabil ?

Raspuns:
Trebuie sa munciti mai mult… cea de-a doua varianta e cea viabila, altfel peretii nu respira si vopseaua, chiar daca face priza la uscat, va prinde umezeala si se va umfla in timp sau, mai grav, se va scurge pe pereti. Depinde de umezeala din camera respectiva. Orice camera are un indice de umezeala (mai mic sau mai mare in functie de destinatie – dormitor sau baie). Mai mult, in camera mai sunt si punti termice care favorizeaza desprinderea vopselei de pe perete. Ca sa va usurati munca, totusi, incercati la magazinele de specialitate, sa gasiti metode mai simple de inlaturare a vopselei pe baza de ulei. De exemplu, exista un aparat cu aer fierbinte care incalzeste vopseaua, pe care ulterior o puteti usor indeparta cu un spaclu (aparatul cu aer arata ca un uscator de par).
Metoda de curatare este asemanatoare cu cea de curatare a vopselei de pe lemn .

Intrebare: Am dat pe pervazele de la ferestre cu vopsea lavabila si s-a cojit pe anumite portiuni. Unde s-a cojit vopseaua am dat cu glet CT126 si apoi cu vopsea lavabila. Dupa ceva timp am vazut ca unde am dat cu glet , au inceput sa apara fisuri si crapaturi, dar nu stiu din ce cauza. Nu este bun glet CT126?

Raspuns:
Prima data, vopseaua s-a cojit poate dintr-o insuficienta curatare a vopselei vechi . Iar acum se poate sa fie dat gletul in strat prea gros. Materialul trebuie sa fie special de exterior, iar CT 126 – nu este. Intrebati producatorul sau la cumparare cu specificatie pentru ce doriti sa-l folositi !

Intrebare: Am un apartament zugravit în vopsea lavabila alba cam de aproximativ 10 ami. As dori sa-mi spuneti care sunt pasii pentru a schimba culoarea in apartament . Reparatii nu sunt necesare, doar ca albul nu mai este alb si as dori sa shimb culoarea. Va multumesc.
Raspuns:
Nu sunt pregatiri prea mari de efectuat, mai cu seama ca spuneti ca nu sunt reparatii ale peretilor de facut. Va trebui sa spalati putin peretii cu o solutie pe baza de sapun de casa sau detegent, sau daca nu sunt afumati si casa s-a pastrat curata de-a lungul timpului, ati putea da doar cu o perie pentru curatarea prafului. Apoi dati cu lavabila alba tavanul (de doua ori) … lasati sa se usuce si aplicati pe tavan, la muchia peretelui, o banda adeziva lata, de hartie, apoi aplicati lavabila colorata tot in doua maini. De obicei nu sunt probleme de aplicare uniforma. Dupa uscare, scoateti banda de hartie. Nu e complicat deloc… asa ca spor la treaba!

Intrebare: Vreau sa zugravesc singur peretii vara asta. Am citeva intrebari:
1.Cu ce si cum se curata peretii inainte de vopsire?
2.Conteaza ce temperatura a aerului este in camera in care vopsim? Vopsirea se face cu ferestrele inchise/deschise?
3.Pot schimba culoarea peretelui?(In camera de zi e albastru,dar as vrea ceva mai cald)
Multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul dvs.

Raspunsuri:
1. Dupa ce ati acoperit toata mobila si ati acoperit si pardoselile, va trebui sa inlaturati mai intai praful cu o perie sau o matura de plastic, apoi depinde ce anume aveti pe pereti…. in principiu se spala cu o solutie pa baza de sapun de casa – cel mai bun – sau detergent, pentru degresare.
2. Pentru amenajari interioare nu se impune strict o temperatura… temperatura exterioara de vara e ok. Da vopsirea se face cu geamurile deschise, insa nu in curent… se va usca foarte rapid si se exfoliaza.
3. Cred ca e nevoie de ceva mai cald – incercati culoarea piersicii, insa nu uitati de orientarea cardinala a camerei, de timpul de insorire al camerei – poate combinati. Pentru ocru pe albstru de ex., incercati intr-un colt al camerei. De obicei nu sunt probleme de acoperire uniforma, dar incercati totusi.
Va doresc spor la treaba !

Intrebare: Buna ziua, am o intrebare: nu am pereti drepti si sunt si putin crapati pe tavan. Vreau sa zugravesc cu lavabila. Am avut pe pereti huma si var, am razuit tot de pe peretii. Cu ce anume ar trebui sa incep sa dau pe pereti pana la lavabila? Eu as dori sa pun si plasa sa mai indrept peretii.
Raspuns: Asa e… cum bine v-ati dat seama, e bine sa executati o armare usoara cu plasa de fibra de sticla si dupa aceea sa gletuiti fin peretii. Veti da apoi cu un strat de amorsa de lavabila si abia dupa aceea cu vopsea lavabila, altfel se exfoliaza.
Dar daca tot ati razuit pana la materialul de constructie, v-as recomanda sa puneti polistiren pe interior (grosime de 5cm) – veti observa diferenta la iarna – apoi sa urmati aceiasi pasi:
1. montaj plasa fibra de sticla
2. tencuiala
3. glet fin
4. amorsa
5. vopsitoria propriu-zisa cu lavabila
Procedati cum stiti mai bine!

Intrebare:Care este succesiunea operatiilor tehnologice in cazul zugravelilor lavabile (daca este posibil detaliat)?
Raspuns:Nu sunt asa de complicate aceste operatii.
In prima faza trebuie sa aveti peretii tencuiti fin fara denivelari sau, daca sunt din gips-carton , imbinarile placilor trebuie atent realizate. Daca se doreste o redecorare a unor pereti deja zugraviti, acestia trebuie spalati cu o solutie pe baza de apa si sapun (degresanta) cu un burete mare si poros. Al doilea pas – amorsa – sau o solutie din apa+aracet (5 la 1) care sa da simplu cu o bidinea. Al treilea pas si ultimul este aplicarea vopselei lavabile cu trafalet de tip „blana”. Pentru tavan va trebui sa aveti un maner mai lung sau o coada de matura. In rest totul e chiar o placere.
Daca veti alege culori vii, pozitive, veti asocia tot timpul perioada de munca pentru renovare cu placerea de a locui. Ar mai fi de adaugat, daca doriti sa colorati in nuante diferite un perete fata de altul sau fata de tavan, pentru rezultate „perfecte” sa aplicati banda adeziva lata pe cealalta latura.

Intrebare: Daca am razuit vopseaua veche si am dat cu amorsa, pot scapa de pasul gletuirii ca sa dau direct cu lavabila ?
Raspuns:Numai daca e suprafata neteda, lina, fara imperfectiuni, altfel se vade foarte urat, mai cu seama daca sunt culori inchise.

Zidaria in case si apartamente

Zidarii pentru case si apartamente

Intrebare: Este mai bine sa tencuiesc traditional un perete interior sau sa-l plachez cu polistiren?

Raspuns: Bineinteles ca trebuie tencuit! Polistirenul se monteaza la exterior ! La interior, tencuiala nu are rol doar sa mascheze caramida sau bca-ul, ci si rol de protectie la umezeala si factori mecanici, iar gletul aplicat peste tencuiala are rol nu numai de suprafata fina buna de zugravit, ci mai ales anti foc – ipsosul arde dupa 15min.

Intrebare: Pe casa scarilor am gresie, iar lateralul peretelui, cam 1m de la gresie, e vopsea de ulei – as dori sa dau vopseaua de ulei jos si nu stiu cu ce sa o inlocuiesc. Peretii sunt putin umezi in unele locuri. Nu vreau sa pun faianta sau lambriu din plastic. Ce ma sfatuiti sa fac?
Raspuns: Cereti mesterului dvs. sa va decoperteze pana la caramida partea unde sunt uzi peretii, sa vedeti de unde provine apa ascendenta, fie de la o baie alaturata, de la conducte cu fisuri, fie de la exterior (pot fi radacini ascunse de plante bogate in apa) sau de la o neglijenta de executie. Pe soclu, inainte de inceperea peretilor, trebuia pusa o folie de carton asfaltat tocmai cu rolul de a opri ascensiunea apei.
Recomandarea mea este sa executati un tinci – un fel de tencuiala din materiale care rezista foarte bine la apa, fara sa gletuiti fin, va ramane putin mai rugos. Puteti chiar sa cumparati vopsele texturate (in relief) decorative, foarte potrivite dealtfel pentru zona de trafic cum e casa scarii.

Intrebare: Daca doresc sa-mi zugravesc casa (am casa) pe interior ce firma de materiale mi-ati recomanda?
Raspuns: Pentru interior, de obicei, recomand  utilizarea tencuielilor uscate, anume montaj de placi de gips carton pe structura de aluminiu direct pe blocurile ceramice sau de BCA, peste care se poate zugravi simplu cu orice tip de vopsea lavabila. Daca, insa preferati tencuiala clasica cu glet, va recomand produsele firmei Ceresit peste care oricare vopsea lavabila de interior, tapet, vopsele texturate.

Intrebare: La placarea tavanului cu gips carton, care este pierderea minima de inaltime a camerei ?

Raspuns: In camere de locuit se practica inaltimea libera min. 2.80m. Se poate reduce la 2.65m. Montajul tencuielii uscate de tip gips carton nu trebui sa coboare tavanul cu mai mult de 5cm (max)

Intrebare: Daca se monteaza tevi de polipropilena in sapa, ce grosime maxima va avea sapa ?

Raspuns: In desen sapa ajunge la 7cm_suficient sa treca tevile de PP, sa aiba panta de scurgere (orice incapere trebuie sa aiba panta de scurgere a eventualei ape catre exterior). Insa in realitate sapa ajunge la 10 cm, poate chiar 14cm, in functie de dimensiunile camerei.

Intrebare: Cum se curata huma de pe pereti? Am o garsoniera din decembrie 2004. Camera este zugravita cu huma si-mi este foarte greu (oricate vase cu apa am pus, se resipra greu – in special noaptea). Pot sa curat huma cu apa, apoi sa dau cu amorsa si lavabila?

Raspuns: Raspunsul la aceasta intrebare il puteti afla cititind articolul despre acest subiect si anume: Cum se curata huma de pereti.