Ce tip de teava sa folosesc pentru instalatia de incalzire?

tevi_instalatia_termica

Intrebare:

Vreau sa cumpar o centrala termica murala si nu stiu ce tip de teava sa folosesc pentru insalatia de incalzire. Parerile sunt impartite: cupru sau polipropilena? Dar cuprul stiu ca este mai scump. Ce ma sfatuiti? Si daca se poate sa imi spuneti ce dimensiuni trebuie sa folosesc?

Raspuns:

Eficiente termic sunt cele de ppr (polipropilena), insa daca sunt montate fara suficiente cleme de sustinere fata de perete, in momentul incalzirii, ca oricare alt material se dilata si formeaza o mica „burta”. Plus ca sunt destul de voluminoase ca si aspect. Cele de cupru pierd caldura (tot in casa, in definitiv) si se pot masca prin vopsire cu lavabila, in nuanta peretelui, fiind mai subtiri si neavand deformatie asa de mare la diferentele de temperatura rece-cald. La ppr, acest aspect este forte important, se vor lasa spatii de dilatare. Un alt incovenient al cuprului este ca oxideaza, astfel apa nu este buna de baut. Insa, oricum apa de la sistemul centralizat nu e una de baut… Trebuie instalat un sistem de  filtrare a apei  cu carbon activ, dar acesta este un alt subiect.
Iar de dimnesiuni, nu pot stii, fara sa stiu modelul ales. Se vor corela cu iesirile de la apa calda si rece ce vin din centrala.

 

arh. Madalina Radulescu
rmadalina@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*