Consolidarea imobilelor la cutremur, o urgenta neprioritara

In muicipiul Bucuresti, pana la sfarsitul anului 2013, au fost consolidate 16 imobile, reprezentand 8,4% din totalul de 190 de cladiri expertizate tehnic si incadrate in clasa de risc seismic I- si pericol public. Acestea sunt concluziile unui audit efectuat de Curtea de Conturi la Unitatea Administrativ-Teritorială a Municipiului Bucureşti, prezentate intr-un raport efectuat la sfarsitul anului 2013. In alt document efectuat, dupa auditul Curtii de Conturi, Mediafax, evidentiaza ca autoritatilr romane sunt constiente de efectele pe care le-ar putea avea un cutremur cu o magnitudine mai ridicat, ca cel din martie 1977, astfel ca sunt pregatite aproximtiv 300.000 de locuri pentru persoanele ce ar trebuie evacuate din locuinte.
In acelasi audit se arata ca un cutremur major produs in Bucuresti ar produce pagube materiale si umane de proportie, aftel ca pentru capitala se impun aplicarea de masuri speciale de urgenta impotriva dezastrelor naturale. Documentul mai arata ca autoritatile lucreaza foarte incet, anual ramanand neutilizate aproximativ 30% din fondurile atribuite consolidarii imobilelor. Ironic este ca desi nu au reusit sa cheltuie sumele alocate pentu reabilitare, autoritatilor li s-au suplimentat fondurile pentru aceste lucrari cu peste 40%.

In paginile auditului, Curte de Conturi a mai evidentiat ca o buna parte din popultie nu constientizeaza riscurile unui cutremur cu magnitudine mare, acestora lipsindu-le cu desavarsire informatiile asupre pericolelor la care sunt expusi. S-a mai evidentiat ca in cazul unui astfel de dezastru natural, capitala s-ar confrunta cu un timp indelungat de punere in functiune a sistemelor vitale precum energie electrica, apa ,gaz, un numar mare de persoane sinistrate si victime, un numar redus de medicii si asistenti medicali dar si un numar foarte mic de persoane care sa acorde ajutor persoanelor ranite si imobilizate, la aceste neajunsuri se vor adauga criza acuta de alimente si lipsa de personal disponibila inceaperii lucrarilor de reconstructie.
Ca reactie a acestui audit realizat de Curtea de Conturi la Unitatea Administrativ-Teritorială a Municipiului Bucureşti, autoritatile au justificat numarul redus al reabilitarilor prin refuzul proprietarilor de a se incepe efectuarea lucrarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *