Corpuri de iluminat – Tipuri si Modele

corpuri_de_iluminat_tipuri_modeleSursa de lumina, fie naturala, fie artificiala, reprezinta un aspect foarte important in finalizarea decoratiunilor interioare. Daca sursa de lumina naturala patrunde in incapere prin ferestre, pe care le vom decora acorespunzator, sursa de lumina artificiala este reprezentata de corpurile de iluminat. Magazinele de amenajari si decoratiuni interioare ofera o gama larga de tipuri si modele de corpuri de iluminat, tot ce trebuie sa facem este sa alegem ceea ce se potriveste cu  designul interior  . Haideti sa vedem avantajele si caracteristicile fiecarui tip si model.

Modele de lustre

Mai intai, avem varianta clasicelor lustre. Acestea sunt formate din mai multe brate, sunt elegante si ofera avantajul de a avea mai multe becuri, pe care le putem aprinde simultan sau separat. Lustrele sunt potrivite pentru  sufragerii  ,  dormitoare  sau camere de zi, mai ales cele decorate in stil clasic si elegant.

Candelabre
Candelabrele sunt corpuri de iluminat in forma cea mai rafinata. Sunt de forma unui suport ornamentat si cu multe brate, pentru un numar mare de becuri. Sunt atarnate de tavan si amplasate, de obicei, in centrul incaperii. Candelabrele le putem admira in saloanele elegante, in incaperi mari si sunt un simbol al luxului in  amenajarile interioare  .

Plafoniere si aplice
Plafonierele sunt practice si ocupa spatiu putin, insa cele mai multe nu permit decat maxim 2-3 becuri. Designul este deosebit, unele sunt pictate manual sau au o rama de lemn de diferite nuante. Desi se potrivesc in orice camera, conferind un aspect tineresc, plafonierele reprezinta o optiune excelenta mai ales pentru  bucatarii  si  bai  . Pentru bai, este bine sa alegem corpuri de iluminat etanse, pentru a nu fi afectate de aburii si umezeala din baie.

Aplicele se monteaza pe perete. Sunt potrivite pentru  holuri  sau de o parte si de alta a unui  pat  , in dormitor. In camera copiilor, aplicele de perete pot sa inveseleasca atmosfera, creand o lumina calda si placuta.

Veioze, lampadare, spoturi de lumini
Veiozele sunt  corpuri de iluminat  pentru noptiera, iar lampile pentru birou. Sunt mobile si permit mutarea dintr-un loc in altul, unde avem nevoie de ele. Lumina este strict localizata spre zona de activitate: citit, scris. Lampadarele sunt sprijinite pe un picior din lemn sau metal de inaltimi diferite. Le putem aseza in living si le folosim atunci cand nu dorim sa luminam puternic intreaga incapere, ci doar o anumita zona, uneori pentru a suplimenta lumina sau pentru a crea un spatiu bine definit. Un abajur din material textil, plastic sau hartie se poate aplica atat la un lampadar, cat si la o veioza, lampa sau alte corpuri de iluminat.

Spoturile sunt montate fie pentru a decora  tavanele false  , fie aplicate in jurul sau direct pe oglinda de baie. Sunt moderne si elegante.

Cam acestea ar fi tipurile de corpuri de iluminat cele mai des intalnite in amenajarile si decoratiunile interioare. Alegerea o facem in functie de designul interior, de dimensiunile si functionalitatea incaperii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *