Culori pentru exteriorul casei

Culori pentru Exteriorul Casei

Intrebare: Am urmarit sfaturile pe care le-ati dat, si multe din ele am de gand sa le aplic in propria-mi casa. As avea nevoie de o idee, ce culoare/culori ar marge pt o casa tip duplex cu demisol, parte si etaj. Ne gandeam ca partea de jos sa fie inchisa si cea de sus mai deschisa, sau sa o facem o singura nunata si doar in jurul ferestrelor sa punem nunata inchisa. Casa este situata intr-o zona rezidentiala din Timisoara. Dorim sa aplicam o tencuiala decorativa dar marea dilema este nuanta. Mi-as dori tare mult sa ne ajutati cu niste sfaturi. Astept cu interes un raspuns. Va multumesc si va doresc o zi buna.

Raspuns: Depinde… daca aveti in zona un Regulament de Urbanism care impune anumite culori… trebuie sa-l consultati si sa-l respectati… sau cel putin asta ar trebui sa fie peste tot. Ma indoiesc, insa, v-as recomanda sa nu exagerati si sa alegeti o culoare – de exemplu verde – si asa mergeti pe diverse tonuri – da, mai inchis in zona de soclu, si un vernil pal in sus. Sunt multe variante… fie marcati pe verticala zona de casa scarii, fie orizontala dintre ferestre si de peste. Va arat si eu un bloculet la care am ales aceleasi culori… verniluri… dar m-am inspirat din verdeata padurii de langa…
Si va mai indic : www.jub.ro/ sectiunea: Design Studio.

Culori Exterioare

arh. Madalina Radulescu – Inedit Design 

Intrebare:  As dori sa vopsesc exteriorul casei si nu stiu ce culoare/culori sa aleg. Mentionez ca acoperisul, pazia, jgheaburile sunt grena, iar pavajul curtii este rosu cu galben. Va rog, sa-mi dati o sugestie. Va multumesc anticipat.

Raspuns: As recomanda un crem cald…numai culori calde!

Intrebare: Vrem sa schimbam culoarea la casa si nu prea stim ce culoare sa alegem pentru exterior. Acoperisul este alcatuit din ondulina rosu/grena si jgheaburile, usile si ferestrele stejar auriu. Imi puteti da o sugestie? Va multumesc anticipat.
Raspuns: In functie de desenul ferestrelor pe fatada sau de ancadramentele acestora, puteti sa va decorati un pic casa in doua culori complementare: Grena si Bej.
Incercati sa marcati golurile. Daca acestea sunt aliniate, marcati pe verticala sau pe orizontala, de exemplu linia de palnsee, linia de pervaz si chiar de buiandrugi, prin culoare mai inchisa.
Gasirea unui echilibru cromatic, dar si compozitional, pe fatada este un execitiu destul de complex… nu se descrie in cuvinte…. se deseneaza de specialisti.
Interventii individuale reusite sau mai putin reusite, asupra fatadelor caselor vedem la fiecare colt de strada, insa nu inseamana ca acea casa se si Integreaza in Context. De acest aspect tin seama specialistii, si anume arhitectii, cand propun anumite culori pe fatada.
Sunt convinsa ca va plac orasele unde casele prezinta o unicitate, de exemplu la munte, unde lemnul baituit din structura este aparent pe fatada, impreuna albul tencuielii, in delta, unde acoperisul este din stuf, iar culorile de fatada sunt albastrul deschis si alb, acestea se prezinta ca o marca a zonei.
Ar trebui sa realizam cu totii ca intr-adevar casa ne apartine, bun – proprietate privata, interiorul este al nostru, insa fatada face parte din oras, apartine orasului. Si prin urmare aceasta trebuie tratata in context – fie istoric, fie zonal, etc.
Nu e chiar cel mai elegant sa avem o sorcova in orasul in care locuim. Astfel si zonele rezidentiale, fie ele din Bucuresti, fie din imrejurimi sau oriunde in tara, capata o ordine, precum vedem in celelalte tari europene.

Intrebare: Buna ziua, tocmai mi-am construit o casa si nu stiu ce culori sa aleg pentru exterior. Acoperisul este alcatuit din tigla metalica verde iar pazia, jgheaburile, usile si ferestrele sunt albe. Imi puteti da o sugestie? Va multumesc anticipat, o zi buna.
Raspuns: Chiar daca tendinta e sa faceti ceva personal, chiar si le exterior, eu recomand sa se pastreze o decenta a orasului, zonei in care este casa construita. Astfel, aprenta personala se va pune la interiorul casei, fatada „apartine orasului” si prin urmare va orientati in functie de casele din jur, daca sunteti intr-o zona omogena din punct de vedere arhitectural. Daca nu (mult mai probabil) v-as indica tot nuante de verde, olive deschis si cu accente de olive inchis pe diferite zone de fatade. Puteti sa mergeti mai departe cu verdele natural prin plante la ferestre, plante agatatoare la gard… in fond, casa la curte asa se defineste… prin natural.

Intrebare: Am o casa si trebuie sa ii dam culoare. Acoperisul este de culoare maro, ca si tocaria. Ce culoare sa ii dam la exterior? Dar in camere? Mentionez ca o parte din camere au ferestre spre rasarit iar celelalte spre apus. Eu as opta pe culori pamantii (verde lime sau masliniu, maro).
Raspuns: Va recomand, la exteriorul casei, sa utilizati culori complementare: maro – tamplaria si acoperisul – atunci puteti sa folositi un orage inchis (bineinteles nu violent, dimpotriva, estompat). Iar la interior, sunt multe de spus, insa asa cum bine ati citit, recomand in camerele spre rasarit culori calde – piersica, ocru iar in incaperile ce au orienare spre apus – culori nu reci, ci doar putin racite – culori pastelate, precum olive. Alegeti tapetul – ofera un plus interioarelor si, mai mult, le personalizeaza.

Un comentariu la „Culori pentru exteriorul casei

 1. mihaela

  Buna ziua,

  Va rog daca puteti sa-mi dati un sfat privitor la culoarea soclului si a gardului unei curti interioare mici (latime curte 5ml, lungime 10ml ).

  Casa este zugravita intr-o nuanta de galben, acoperisul este grena si burlanele , soclul si portiunea din jurul ferestrelor alb.

  Pavajul este grena .

  Gardul este din beton (a fost galben dar s-a decolorat)

  Vrem sa revopsim soclul si gardul.

  Va multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *