Sa inveselesti o incapere, sa ii dai un aer proaspat prin accente de culori nu mai este azi o provocare atat de mare. Este simplu daca respecti o regula: cromatica aleasa. Culorile trebuie sa se potriveasca intre ele, altfel riscam sa incarcam prea mult camera si sa obosim ochiul. Incet, incet, atmosfera poate deveni apasatoare si ne vom trezi cu dureri de cap.
Sa presupunem ca avem o incapere in culori neutre si am vrea sa ii dam un aer proaspat dar bugetul nu ne permite schimbari majore. Chiar si cu un buget minim, putem realiza schimbari spectaculoase. Asa cum spuneam mai sus, trebuie sa fim atenti la cromatica din incapere. Daca avem mobila inchisa la culoare ne vom limita la maxim doua accente de culori, de preferinta in aceeasi zona: galben si rosu, verde si albastru, turcoaz si vernil. Daca mobilierul este deschis la culoare, atunci putem sa stabilim mai multe accente de culori: mov- cyclam- verde; verde-albastru- galben; rosu-galben-cyclam, iar lista poate continua la nesfarsit.
Cum inveselim cu buget minim o camera? Micile obiecte de decor sunt cheia: pernute decorative in nuantele potrivite, vaze si obiecte din sticla colorata, o draperie care sa se asorteze cu elemente din camera. Daca avem un living simplu putem sa adaugam un tablou colorat care sa devina piesa centrala a incaperii.
Un alt element de design interesant il reprezinta si covorul. Nu trebuie sa fie mare dar poate fi intr-o culoare puternica care place privirii.
Intr-un dining simplu, in alb si negru, putem alege ca vesela sa fie din ceramica rosie, la fel ca si sfetnicul cu lumanari, sau putem pur si simplu sa confectionam pernute pentru scaune intr-o culoare vesela.
O alta ideea este aducerea canapelei ca element principal. Daca nu ne permitem sa o schimbam, putem sa-i confectionam o husa colorata si sa o umplem cu pernute decorative in ton cu ea.
O veioza sau o lustra colorata pot da savoare unei incaperi si sa o scoata din anonimat. Pe langa faptul ca putem crea o ambianta placuta cand lumina naturala scade, putem umple o zona anosta a incaperii.
O draperie intr-o singura culoare, aprinsa, cum ar fi oranj sau galben, poate dinamiza incaperea.
Intr-un dormitor elegant putem accentua nuantele de auriu, sau cele de pamant cu movul sau violetul. O cuvertura frumoasa, o lampa in ton sau mici rame de tablouri dau intimitate incaperii.
O alta solutie simpla si lipsita de mult efort consta in a vopsi un perete intr-o culoare dinamica. In functie de stilul mobilierului putem extinde accentul de culoare si la restul elemenetelor de decor.
Elementul cu efect maxim mai ales intr-o camera de zi sunt florile. Ele dau prospetime incaperii si bucura ochiul. Asa ca incercati sa aveti flori proaspete cat mai des in casa.
Cel mai interesant, si o provocare pentru doamne, este de a decora incaperile casei in functie de sezon. Dar prin mici schimbari putem adapta designul anotimpului de-afara. Sa alegem verde si roz primavara, turcoaz si cyclam vara, nuante de galben si orange toamna, si rosu, mult rosu, iarna.