Cum aleg un geam termopan – elemente caracteristici

Cum aleg un geam termopan - elemente caracteristici

Fie ca avem de renovat o locuinta veche, fie ca ne trebuie o solutie pentru o casa noua, ferestrele realizate pe baza tehnologiei de geam termopan reprezinta o rezolvare foarte buna. De ce? Pentru ca au rezultate bune la izolarea termica, izolarea fonica si costurile mici de intretinere in timp.

Putina istorie

Geamul termopan a fost realizat prima oara la mijlocul secolului 20. Tamplaria era destul de grosiera si de aceea multa vreme a reprezentat o solutie mai putin acceptata. In timp, producatorii de tamplarie au imbunatatit tehnologia de producere. Au aparut astfel ca optiuni viabile tampariile de PVC, tamplariile de aluminiu si cele de lemn stratificat. Asta din punct de vedere al materialului folosit la tamplarie.

Izolarea termica

Din punct de vedere al geamului utilizat si aici au existat mai multe etape. Initial se foloseau doua foi de geam separate intre ele cu o bagheta de aluminiu si izolate cu chit. In timp chitul a fost inlocuit cu silicon. De asemenea, aerul dintre geamuri a fost inlocuit cu gaz inert pentru marirea coeficientului de izolare termica. Foaia de geam a fost apoi imbunatatita pentru a reflecta razele soarelui ziua si a retine caldura pe timpul noptii cu ajutorul unei insertii foarte fine de fire metalice.

Tamplaria PVC

Foarte populara este tamplaria de PVC. De ce? Pentru ca au ajuns la un cost de vanzare acceptabil, performanta in timp este buna, costurile de intretinere mici. Care ar fi elementele principale ale unei astfel de solutii? Rama este formata din profile dreptunghiulare care sunt impartite in interior in mai multe zone, numite camere. regasim asa dar pe piata numele de termopan cu 3 camere, cu 5 camere. Nu se refera la camerele din casa …ci la camerele de aer ale partitionarii din interiorul profilului. Intre toc si rama izolarea se face cu ajutorul unor garnituri de cauciuc. Anual ele trebuie verificate pentru a vedea daca procesul de imbatranire le-a afectat. In general, orice material supus mai multor cicluri de inghet-dezghet sufera in timp schimbari de structura interna. Si cauciucul este astfel afectat de aceste procese. Dar, oricum, timpul de viata este incomparabil mai mare decat solutia clasica a tamplariei vechi din lemn de brad.

Geam termopan Low-E ” four seasons”

Daca ne aflam in fata alegerii este bine in general sa alegem o tamplarie PVC cu mai multe camere. Relativ la geam, vom alege varianta Low-E ( aceea cu insertia metalica ) iar stratul dintre ele sa fie umplut cu argon. Metoda „four seasons” asigura o atmosfera racoroasa vara si una calda iarna. O problema interesanta este aceea a dimensionarii geamului. Dara aceasta problema o vom discuta intr-un episod urmator de amenajari interioare cu geam termopan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *