Cum alegem perdelele ?

Cum Alegem Perdelele?

Inainte de a discuta cum alegem perdelele, mai intai sa vedem de ce alegem perdelele, acum cand pe piata au aparut atat de multe alternative: jaluzele verticale, jaluzele orizontale, storuri sau rulouri de exterior sau de interior. In primul rand, pentru ca perdeaua da un aspect mai intim si mai cald incaperii, fiind cea mai eleganta modalitate de a impodobi feareastra.

Se pare ca atunci cand intra intr-o camera in care nu au mai fost, majoritatea oamenilor isi indreapta in mod instinctiv privirea mai intai catre ferestre. Face parte din spiritul de orientare al fiecaruia dintre noi sa cautam un punct de reper pentru a ne orienta in spatiu. Iata un motiv pentru care impodobirea ferestrelor este un aspect important in domeniul decoratiunilor interioare . In al doilea rand, fereastra este principala sursa de lumina naturala, iar perdelele transforma lumina, dandu-i forme elegante, de dantela, voal sau broderie.

Materiale, modele si culori pentru perdele

Alegerea perdelelor se face in functie de camera pe care o decoram, de stilul de mobilier, de dimensiunile ferestrei si de orientarea punctelor cardinale. Putem alege o perdea simpla, din voal fin si moale la atingere, ce va lasa sa patrunda in camera o lumina diafana. Acest tip de perdea este mai ales potrivit pentru o camera orientata spre est, unde soarele patrunde in prima parte a zilei. O perdea bogata, din dantela este potrivita pentru o sufragerie orientata spre sud sau vest, transformand lumina intr-o broderie eleganta formata din lumini si umbre.

Daca dorim sa cream o impresie de eleganta opulenta, vom lasa perdeaua si draperia sa atarne cativa centimetri pe podea. In dormitor , acest lucru va da senzatia de intimitate. Pentru camera copiilor, vom alege o perdea care sa acopere numai suprafata ferestrei sau trei sferturi din inaltimea camerei. Acest lucru va da un aspect tineresc incaperii si, in plus, evitam agatarea perdelei cu jucarii sau alte obiecte. In bucatarie , putem prinde perdeaua direct de rama geamului termopan , pe o stinghie subtire, acoperind numai jumatate din geam. Oricum, vom renunta la draperie, iar perdelele de bucatarie vor fi in culori vesele.

In restul camerelor, culorile trebuie asortate cu tapiteria sau husele canapelei, cu covoarele si cu mobila. Desigur, albul este culoarea clasica pentru perdele, insa putem opta pentru diverse combinatii de culori sau contraste. Cu exceptia bucatariei, draperia nu trebuie sa lipseasca dintr-o camera decorata cu perdele, putand fi stransa cu un snur sau un cordon pe timpul zilei. Vom tine cont sa nu incarcam prea mult atmosfera si, daca avem o perdea cu model, vom alege o draperie fara model si invers. Cele doua trebuie sa se puna in valoare una pe cealalta.

Perdelele raman de actualitate in decoratiunile interioare, iar oferta de pe piata ne da posibilitatea sa gasim ceva potrivit pentru orice camera. Alegerea galeriei este un alt subiect interesant, iar pentru pasionati, va recomandam articolul despre montarea unei galerii din lemn pentru perdelele din sufragerie. 
Intrebari si raspunsuri despre perdele:
As vrea sa stiu cum se prind perdele la usi din termopan.
Raspuns:
Sistemul de prindere:
– fie direct de profil cu suruburi (de ex. rulouri – storuri romane)
– fie de grinda de deasupra (galerie de lemn sau fier forjat)
– fie de tavan – sau chiar ingropata in tavanul fals -daca exista (sinele de plastic cu 1, 2 sau 3 canale pentru perdele si draperii)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *