Cum alegem vopseaua lavabila de interior?

vopsea_lavabila_de_interiorCum aleg vopseaua lavabila? Iata o intrebare ce ne framanta atunci cand ajungem cu amenajarea interiorului  casei  sau  apartamentului  la aceasta etapa finala. Alegerea tipului de vopsea lavabila cel mai potrivit se face tinand cont de mai multe criterii: destinatia camerei pe care o zugravim (baile si bucatariile au un regim special), cat este de predispusa aceasta camera la murdarirea peretilor (daca avem copii mici, cu siguranta vor incerca sa picteze peretii in stil personal), si ne mai gandim si la culoare, pret, calitate. Sa vedem mai departe care sunt tipurile de vopsea lavabila si caracteristicile fiecaruia.

In primul rand, mesterii zugravi pe care ii veti intreba va vor spune ca cel mai important in alegerea vopselei lavabile este gradul de acoperire. De ce? Pentru ca o vopsea un un grad mare de acoperire se va aplica mai usor, acoperind in totalitate zona pe care o zugravim. Astfel, vor fi suficiente 1-2 straturi de vopsea pentru a obtine o suprafata uniforma, fara umbre sau pete.

In plus, o vopsea de calitate garanteaza o rezistenta mai buna in timp si un grad ridicat de lavabilitate. Din acest punct de vedere, exista trei tipuri de vopseluri: lavabile, semilavabile si superlavabile. Acestea din urma pot rezista la foarte multe cicluri de spalare. Noile generatii de vopseluri cu Teflon contin aditivi speciali care ofera o protectie suplimentara impotriva patarii si zgarierii. In plus, unele tipuri de vopsea lavabila ofera rezistenta sporita la frecare sau la ingalbenire, protectie UV, aderenta la suporturi absorbante si neabsorbante. Majoritatea vopselurilor se dilueaza cu apa.

Spuneam ceva mai devreme ca trebuie sa tinem cont si de camera pe care o zugravim si ca  baile  si  bucatariile  au un regim special. De ce? Pentru ca aici nivelul de umezeala este mai ridicat si, implicit, exista riscul de aparitie a condensului si a mucegaiului. Desigur, si producatorii s-au gandit la acest aspect si putem gasi pe piata vopseluri lavabile cu aditivi speciali anti-mucegai. Pentru cei interesati, va propunem articolul despre  cum se zugraveste cu vopsea lavabila o baie  .

Un alt aspect la care trebuie sa ne gandim este culoarea. Nuantele disponibile si combinatiile posibile sunt extrem de variate si putem obtine combinatia dorita chiar de la magazinul de materiale de constructii de unde cumparam vopseaua lavabila. Alegem nuanta dorita dintr-un etalon de culoare si amestecarea se face automat la masina de nuantare. Desigur, putem incerca si o combinatie manuala, acasa, cu ajutorul unui amestecator atasat la bormasina. Daca optam pentru alb, este bine sa citim eticheta produsului inainte de a cumpara vopseaua lavabila, deoarece exista mai multe variante de alb: cu o nuanta mai rece, de albastru, sau cu o nuanta de galbui, ce va crea o lumina mai calda, alb mat sau lucios.

In concluzie, iata ce trebuie sa citim pe eticheta cutiei de vopsea lavabila: gradul de acoperire, rezistenta la spalare, daca are aditivi speciali anti-mucegai pentru bai si bucatarii, culoarea. Cat despre aplicarea vopselei lavabile, aceasta lucrare se face dupa curatarea peretilor pana la zid si  aplicarea unui strat de glet  corespunzator. Dar, despre cum se zugraveste cu vopsea lavabila, intr-un alt articol de amenajari si  zugraveli interioare  .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *