De multe ori crapaturile apar in pereti imediat dupa ce am terminat zugraveala noua. Alteori, sunt fisuri sau crapaturi vechi de care nu stim cum sa scapam. De cele mai multe ori, aceste crapaturi isi au originea in tencuiala sau chiar in zid, ceea ce face sa se fisureze si gletul si crapatura sa apara la vedere. In toate aceste cazuri, exista o solutie pentru a reda aspectul estetic al zugravelii interioare .
Sa vedem ce avem de facut, etapa cu etapa!
Curatarea peretelui
In primul rand, avem nevoie de un spaclu, pentru curatarea peretelui de vopseaua lavabila si gletul vechi . Este esential sa curatam bine peretele, pana la zid, pe toata lungimea crapaturii si cativa centimetri in jurul acesteia.
Reparatii cu chit de cutit si banda din fibra de sticla
Dupa aceea, vom aplica un strat de chit acrilic special pentru reparatii, cunoscut si cu denumirea de chit de cutit. Acesta este o pasta pe baza de rasini, pigmenti, emulgatori, conservanti si apa ce formeaza prin uscare o pelicula flexibila. Pe acest strat subtire lipim o banda din fibra de sticla. Aceasta se gaseste in magazinele de amenajari interioare sub forma de role de dimensiuni diferite. Lipim banda pe toata lungimea crapaturii. Aceasta va avea rolul de a evita craparea chitului, in cazul in care fisura este in zid. Peste banda mai aplicam un strat de chit de cutit si il lasam sa se usuce complet. Perioada de uscare este cea trecuta de producator pe cutia produslui. Dupa uscare, finisam zona cu o banda sau o plasa abraziva, sau cu masina de finisat gletul.
Aplicare vopsea lavabila
Ultima etapa este prepararea si aplicarea vopselei lavabile, cu un trafalet mic, pentru a aoperi numai zona reparata. Este bine sa dam intai un strat subtire de vopsea, il lasam sa se usuce, apoi aplicam cel de al doilea strat. In imaginile de mai jos peretii au fost zugraviti cu vopsea lavabila de interior de culoare alba. Daca insa am aplicat vopsea colorata, este bine sa incercam sa obtinem exact aceeasi nuanta.