Am curatat peretii de vopseaua veche, am facut eventualele reparatii, umpland crapturile si gaurile cu adeziv, am refacut tencuiala. Acum este momentul sa tragem glet, cum spun mesterii. Am vazut deja cum se prepara gletul , cu un amestecator montat la bormasina.
Pregatirea peretilor cu amorsa
Este foarte important sa pregatim peretii corect, adica sa ii dam cu amorsa. De ce? In primul rand, la curatarea peretilor de huma, vopsea lavabila sau glet vechi vechi au ramas urme de praf si impuritati, care se vor amesteca cu gletul nou si vor impiedica formarea unui strat uniform si neted. In al doilea rand, daca nu amorsam peretii, apa din glet va fi absorbita repede, iar gletul se va umfla. Asadar, nu uitati sa dati cu amorsa, fie cumparata gata preparata de la magazinele de amenajari interioare si constructii, fie facuta din la fata locului din aracet si apa (in proportie de 1/10). Pentru aplicarea amorsei de glet, folosim un trafalet pe care il inmuiem in amorsa, il scurgem putin si apoi udam peretii moderat.
Aplicarea gletului
Lasam peretii sa se usuce o jumatate de ora sau o ora, in functie de umezeala din atmosfera, apoi incepem sa dam cu glet. Folosim fierul de glet sau drisca. Atentie: preparam o cantitate de glet pe care sa o folosim in maxim 40-45 de minute, altfel gletul, care in mod normal are consistenta smantanei, se va usca, va deveni prea gros si se va aplica mai greu si in strat prea gros. Luam cate putin glet cu un spaclu sau cu un vas mai mic, il punem pe gletiera si, cu ajutorul acesteia, il aplicam pe perete, de jos in sus, cu miscari circulare.
Este indicat sa dam un strat cat mai subtire de glet si, daca este nevoie, sa aplicam si al doilea strat, decat sa dam un singur strat gros, care ar risca sa se umfle. Un glet de calitate dat corect va avea un aspect neted si uniform.