Cum se face o izolatie fonica corecta?

izolatii_foniceAm refacut de curand pardoseala intr-o sufragerie de bloc (inclusiv stratul suport), in speranta ca se va realiza si o izolare fonica corespunzatoare. Din pacate, rezultatul a fost unul sub asteptari. Este clar ca s-au facut greseli. Am scos parchetul vechi, nisipul, placile de rumegus presat si s-au montat: grinzi, vata minerala, osb si s-a remontat parchetul existent. Placa de beton a fost putin concava, sub grinzi s-au montat pene din lemn, insa aceste grinzi s-au montat direct pe placa. Acum vibratiile si zgomotele de la vecinii de dedesubt se aud mai rau decat inainte. Probabil ca nisipul avea rolul lui. As dori sa consult un specialist in fonoizolatii.

Raspuns:

Cam DA, s-a gresit. Cred ca nu trebuia intervenit decat la cauza, anume izolarea fonica. Nu inteleg de ce s-au montat grinzile de lemn. Ideea era suplimentarea izolatiei fonice.
In cazul de fata pasii de lucru erau urmatorii: • se scotea cu grija  parchetul  (se observa care placi sunt deformate – semn al umezelii – si se cauta cauza sau sursa umezelii)
• se inlatura nisipul (avand in vedere grosimea stratului, urmand sa se pozeze exact in aceeasi grosime dupa aplicarea unor straturi suplimentare de fonoizolatie)
• se inlatura stratul de rumegus presat, urmand a fi montat ulterior si se observa integritatea fizica (urme de mucegai) pe placile de rumegus presat pentru inlocuirea zonelor avariate
• in cazul planseului – daca s-au observat anumite deformari verticale, semn al incarcarii excesive de-a lungul exploatarii cladirii – se va proceda cu o sapa autonivelanta (1cm). Iar dupa acesta sapa se pozau placile de rumegus presat + se suplimenta grosimea acestuia pana la dublare (caci se pare ca initial din proiectare s-a calculat o grosime insuficienta) tot cu rumegus presat (de preferinta sa se foloseasca aceleasi materiale pentru compatibilitate chimica intre toate materialele implicate in alcatuirea de planseu)
• se aseza stratul suport de pardoseala – nisipul – ce trebuia investigat de umezeala si chiar inlocuit total, urmand a monta parchetul original. Mare atentie la montaj – lufturile de dilatatie sunt foarte importante si de baterea corecta a parchetului depinde defomabilitatea acestuia in timp (pentru ca in cazul acesta nu se pune problema lemnului uscat suficient, ci doar a remontajului corect)

Lemnul direct pe placa de b.a. (beton armat) intensifica orice vibratie preluata de planseu, chiar si cele din instalatii. Mai mult lemnul nehidro- si termo-izolat, la contactul direct cu betonul – un marial ce permite trecerea vaporilor de apa din transferul de energie calorica din incaperea de dedesubt – poate fi grav afectat in timp de mucegai si chiar de carii. Trebuia sa fi montat fasii (macar) de termoizolatie si carton bituminat sub acele grinzisoare de lemn. Nu mai amintesc de combustibilitatea lemnului. Acest material se trateaza foarte atent anti foc, anti umezeala, anti bacterii si termic.
Ce sa va spun…. aceste greseli denota lipsa specialistilor pe santiere.

arh. Madalina Radulescu
rmadalina@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*