Vara este in toi! Daca rememoram zilele reci de iarna un gand de inlocuire a caloriferelor vechi parca ne indeamna. Hmm…ce-i de facut? Pai in primul rand trebuie sa fim hotarati sa demaram acest proiect. Daca aceasta conditie este indeplinita putem porni la treaba. Si ce pasi trebuie urmati pentru a schimba caloriferele ? Haideti sa vedem in continuare.
Cum stabilim dimensiunea caloriferului?
Mai intai masuram suprafata camerelor si identificam orientarea nord-sud. In plus, masuram latimea si inaltimea ferestrelor. In functie de acesti factori precum si de gradul de izolare termica a zidurilor se dimensioneaza puterea termica a caloriferelor .
In general, la o camera de 10 mp puterea necesara variaza intre 2000 si 3000 de W. Asta pentru cei mai caldurosi. Si oricum, daca montam un calorifer nou de putere mai mare nu ne opreste nimeni sa-l dam mai incet din robinetul termostatat. Insa daca el este subdimensionat atunci cu siguranta nu avem cum sa-l dam mai tare decat la maxim. Un alt criteriu de lucru pentru dimensionarea lungimii caloriferului este ca el sa acopere toata lungimea ferestrei, principala poarta de pierdere a caldurii pe timp de iarna.
Modele de calorifere
Daca am finalizat etapa dimensionarii trecem la achizitionarea noilor calorifere. De care sa cumparam? Exista mai multe tipuri si modele de calorifere . Alegerea depinde de mai multi factori. Cel mai bun coeficient de transfer termic il au cele de aluminiu. Dupa cum stim, si la masini, radiatoarele cele mai bune sunt cele de aluminiu. Insa, ca si acolo, pretul este mai ridicat.
Ca populariatate vin imediat cele de otel. Ele au un pret mai scazut dar fiind din fier procesul corodarii in timp este mai accentuat. Acest proces poate fi combatut prin mentinerea apei in ele si pe durata verii.
Si a treia varianta, clasicele radiatoare de fonta. Pentru cei care vor sa scape de cele vechi de fonta poate nu este totusi cea mai atractiva idee. Insa, ca durabilitate ele sunt cu siguranta pe primul loc. Cele vechi tocmai au dovedit acest lucru. Principalul lor dezavantaj este greutatea foarte mare.
Trecem la montajul caloriferelor. Daca modelul de calorifer a fost ales, iata ca trebuie sa dam o solutie pentru teava noua de la teava de coloana pana la calorifer. Aici variantele sunt teava multistrat, cupru sau polipropilena. Avantajele si dezavantajele acestor tevi le regasiti in articolul dedicat tevilor de cupru, multistrat sau polipropilena . In fine, am rezolvat-o si pe asta…Sa zicem ca am ales tevile de cupru .
Etapele de montare a caloriferului
OK. Pasii ar fi asa: •Montam caloriferul in suportii de sustinere pe zid.
•Montam robinetii de siguranta pe teava comuna de tur si de retur.
•Montam robinetul de tur termostatat si cel de retur la calorifer.
•Fixam in zid bridele de sustinere a tevii de cupru
•Pornim cu conectorizarea cu teava intre calorifer si teava comuna.
Desigur, acestia sunt principalii pasi. Fiecare pas poate fi suibdivizat in lucrari mai mici ca de exemplu cel de montare a robinetului termostatat sau taierea tevii de cupru . Dar pentru fiecare din lucrari vom povesti pe larg ce trebuie facut. In speranta ca raspuns unor intrebari uzuale legate de aceasta lucrare de inlocuire a caloriferelor de fonta va dorim spor la treaba si va asteptam si la urmatoarele povestiri despre lumea amenajarilor si a instalatiilor termice.