Cum se monteaza faianta in baie

faianta_baieIn placarea cu faianta prima si una din cele mai importante etape este pregatirea peretilor (suprafata de aplicare). Se da jos faianta veche, daca baia a mai fost placata cu faianta si se curata cu o dalta si un ciocan pana ajungem la zid. Dupa aceea, urmeaza finisarea suprafetei. Acum este si momentul pentru punerea la punct a  instalatiei sanitare  si pentru stabilirea locurilor pentru a monta usitele de vizitare, deoarece acestea nu vor fi placate cu faianta. Daca podeaua este din ciment cu mozaic cu plinta ridicata aceasta trebuie indepartata si apoi finisata pentru ca imbinarea dintre perete si podea sa fie dreapta.  
Plan si masuratori

Dupa ce toate pregatirile au fost facute, putem incepe placarea cu faianta a baii. Masuram trei sferturi din inaltimea unei placi de la podea si montam in dibluri sau cu alte metode de prindere o scandura de lemn orizontala pentru a sustine placile ceramice in timpul montarii. Randul de jos este ultimul care se aplica, dupa  placarea cu gresie  a baii, deoarece podeaua nu este perfect orizontala. Nu este nevoie sa montam scandura pe toata suprafata baii, ci doar atat cat lucram intr-o zi, apoi o mutam.

Amorsarea suprafetei

Inainte de a incepe placarea, pregatim amorsa din adeziv, apa si aracet sau amorsa gata preparata care se gaseste in comert. Aplicam un strat de amorsa si lasam peretii sa se usuce putin.

Aplicare adeziv

Aplicam  adeziv  pentru placarea cu  gresie si faianta  pe perete si tragem cu drisca zimtata pe deasupra, astfel incat sa ramana niste santuri inguste, ce vor permite o mai buna priza cu placa de faianta. Lasam peretele sa se usuce aproximativ cinci minute. Nu aplicam adeziv pe o suprafata prea mare, ca sa nu se usuce inainte de a aplica placile de faianta. Dam si placa de faianta cu amorsa inainte de aplicare.

Placarea cu faianta

Incepem cu randul de jos cu placile sprijinite de scandura, apoi aplicam celelalte placi de faianta cu distantierele corespunzatoare. Verificam orientarea placilor pe orizontala si pe verticala, cu nivela. Lasam la urma zonele mai dificile, cum ar fi colturile sau randul de deasupra cazii de baie. In jurul becului se decupeaza placa de faianta ca sa lasam loc firelor. Cand ajungem in dreptul  cazii de baie  , dupa ce am pus scandurile de sustinere ale primului rand, placam zona cu faianta, ocolind bateria. Aceasta trebuie prinsa in zid cu coturi speciale care au gauri de prindere.

Este bine sa curatam surplusul de adeziv dintre placi pe masura ce lucram, inainte sa se usuce. Pentru aceasta, folosim un burete umed. Acolo unde este cazul,  taiem placile de faianta  cu masina speciala de taiat gresie si faianta. Dupa terminarea lucrarii de placare cu faianta a baii, lasam sa usuce si apoi scoatem distantierele.

Chitul de rosturi

Urmeaza aplicarea chitului de rosturi. Acesta este un ciment care se gaseste in diferite sortimente de culori, asortate cu faianta. Pentru bai este indicata si adaugarea unei solutii de impermeabilizare peste acest chit. Solutia se gaseste in tub si este incolora, ca un lac, ceea ce va da un plus de stralucire chitului. Se aplica cu o pensula mica.

Cam acestea ar fi etapele placarii cu faianta de baie.  Amenajarea baii  implica o lucrare de amploare. Daca am ales deja culoarea si modelul pentru gresie si faianta, ne putem apuca de lucru. Spor la treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *