Cum se zugraveste cu vopsea lavabila o baie

Trafalete pentru vopsea

Ne-am apucat sa renovam baia. Dupa ce mesterii au montat gresia si faianta de baie au mai ramas lucrarile de zugraveli pentru partea de zid de deasupra faiantei si pentru tavan. Ce operatiuni pregatitoare trebuie sa facem? Este necesara pentru baie o vopsea lavabila speciala sau putem zugravi cu modelele obisnuite? Ce culoare sa alegem pentru baie ? Iata cateva intrebari la care vom incerca sa dam cateva idei si solutii.

Prima operatiune care trebuie facuta este curatarea peretilor de gletul vechi . Cum se curata peretii de gletul vechi? Mai intai se uda foarte bine cu o bidinea sau cu un trafalet. Prin udare gletul vechi se va umfla si se va putea inlatura mai usor. In plus nu se va mai face acel praf fin care ne ingreuneaza munca. Curatarea peretilor se face cu un spaclu bun, de preferinta de inox. Daca am terminat de curatat peretii trecem la urmatoarea etapa.

Gletuirea. Ce este gletul? Este un material de obieci alb ambalat la saci de hartie. Este realizat de obicei pe baza de gips. Exista si glet fin pe baza de ciment. Pentru gletuirea initiala vom folosi modelul pe baza de gips. Prepararea gletului se face conform instructiunilor de pe sac. Ca pasi, intai se pune apa in galeata si se presara gletul, nu invers. Se lasa 5 minute si apoi se amesteca manual sau cu bormasina la viteza mica. Se lasa apoi inca 5 minute si se reamesteca. Timpul de lucru este de obicei de 45 minute. Apoi gletul se intareste si nu mai poate fi aplicat pepereti. Cu o drisca – fier de glet, de preferinta de inox, incepem si aplicam gletul pe perete. Se face cu miscari largi pentru a obtine acel strat fin de 1-2 mm. Daca peretele are denivelari mari este necesar sa facem o tencuire prealabila. Inainte de aplicarea gletului este bine sa aplicam o amorsa realizata din apa si aracet sau cumparata gata preparata. Dupa 1 zi de uscare putem aplica si un al doilea strat de glet.

Dupa 2-3 zile de uscare completa a gletului trecem la zugravirea cu vopsea lavabila. In primul rand alegem o vopsea lavabila de interior de calitate acrilica. Acest lucru ne va asigura faptul ca peretele va respira atunci cand se vor genera aburi in camera de baie. Inainte de aplicarea vopselei vom da un strat de amorsa facuta din apa si aracet sau gata preparata. Dupa uscarea amorsei, cu un trafalet de calitate aplicam cu miscari verticale vopseaua lavabila pe perete. Pentru tavan vom aplica in directia sursei de lumina. A doua zi, dupa uscare, putem aplica un al doilea strat. Putem aplica in directii perpendiculare fata de prima zugravire. La imbinarea dintre pereti sau dintre pereti si tavan vom folosi o pensula pentru aplicarea vopselei lavabile.

Am descris in pasi mari etapele necesare pentru zugravirea unei bai cu vopsea lavabila. Ele acopera in mare ce trebuie facut pentru o lucrare de calitate. Ceea ce n-am discutat a fost alegerea unei culori diferite de alb. Dar toate acestea si alte aspecte intr-un articol urmator de amenajari interioare si zugraveli pentru baie si apartamente .

 

Intrebare: In locul clasicei faiante, as vrea sa vopsesc baia, dar nu stiu ce fel de vopsea se foloseste pentru bai. Ma puteti ajuta? Multumesc.

Raspuns: Sigur ca puteti si v-as indica sa diferentiati putin zona efectiv supusa umezirilor frecvente fata de restul peretilor. Poate incercati si ceva desene florale, iar pe peretii ce raman uscati sa montati partial un tapet vinil in aceleasi tonuri sau chiar tonuri complementare. Fiti creativi !
Cautati la producatori se vopseluri in ulei – vopsea mata, iar doar desenul sa fie cu vopsea lucioasa si in aceeasi idee si tapetul cu motive florale desenate diferentiat.
Spor la treaba !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *