Cupru, Teava Multistrat sau Polipropilena ?

Ne apucam sa proiectam instalatia sanitara a casei. Fie ca avem de amenajat sau reamenajat o casa sau un apartament , una din primele intrebari la care vrem sa avem un raspuns este: din ce material vor fi tevile prin care circula apa potabila sau menajera: tevi din cupru , teava multistrat sau polipropilena? Sa incercam sa analizam fiecare solutie.

Teava multistrat
In anii 90 a fost o efervescenta a instalatiilor sanitare realizate cu teava multistrat. De fapt, Pexal este denumirea unui produs pentru acest tip de teava. Dar ca si in cazul Xerox cu celebrele sale copiatoare, numele in randul mesterilor a ramas Pexal.

Este o teava cu 3 straturi principale: plastic, metal, plastic. Stratul interior de plastic asigura etanseitatea tevii. Stratul intermediar metalic asigura rezistenta mecanica a tevii. Stratul exterior de plastic asigura protectia mecanica in perioada de montaj si pe durata de exploatare.

Teava de pexal se monteaza cu mufare metalica. Mufele de pexal se racordeaza la teava prin presarea unor garnituri de cauciuc. Etanseitatea acestora este foarte buna. A reprezentat o rasuflare din partea instalatorilor deoarece nu mai erau nevoiti sa se lupte cu tevile vechi de fier zincat in perioada de montaj si intretinere. Un alt avantaj este ca nu mai aduna depuneri de rugina pe interiorul tevilor. Deci este o solutie buna pentru apa potabila. Principalul dezavanataj al acestui sistem este ca in timp, daca nu sunt corect prinse in bride se pot deforma

Urmatoarea solutie care a intrat pe piata instalatiilor a fost cea cu tevi de cupru. Tevile de cupru se gasesc in comert in doua modele date de grosimea peretelui tevii: 0.7 mm si 1 mm. Principala caracteristica de calitate care diferentiaza producatorii de tevi de cupru este cantitatea de carbon din material. O cantitate mai mica de carbon ridica pretul tevii, ea fiind mai putin corodata in timp de diferitii agenti externi.
Teava de cupru
Taierea tevii de cupru se face usor, cu o unealta ce a devenit nelipsita din trusa instalatorilor: taietirul pentru tevi de cupru. Tehnologia de mufare a tevilor este prin lipire la cald cu cositor. Mufele sunt tot de cupru. Este cea mai populara metoda de mufare. Exista si metode de conectorizare prin sertizare, metoda mai costisitoare care nu a avut success pe piata romaneasca. Asa dar, avantajele tevii de cupru sunt duritatea mai mare, aspect estetic imbunatatit si faptul ca se pot vopsi. Ca orice metal are dezavantajul problemelor de coroziune in timp.
Tevile de polipropilena
Si cea mai recenta solutie pe piata instalatiilor o reprezinta tevile de polipropilena sau prescurtat „ppr”. Polipropilena este un material plastic cu o duritate foarte mare. Grosimea tevii de polipropilena variaza de la cativa milimetrii la apropape 1 cm pentru tevile de debit crescut.
Mufele de conectorizare sunt tot de polipropilena, avand treceri catre conectorizarea cu nipluri de fonta sau alama. Mufele se lipesc la cald, fara a putea fi demontate ulterior. Principalul avantaj al acestor tevi este buna stabilitate in timp a materialului. Iar pentru instalatiile de incalzire asigura si o izolare termica foarte buna. Ca puncte minus sunt cele legate de aspectul estetic. De asemnea ppr-ul nu se foloseste la temperaturi ale agentului termic mai mari de 90 de grade Celsius.

Pe piata exista 2 modele de teava de polipropilena: alba si verde. Ele difera datorita colorantului verde introdus in material de unul din producatori.

Am enumerat cele trei tehnologii folosite in mod curent la tevile de instalatii sanitare in amenajarea baii . Exista desigur si vechea metoda cu teava neagra de fier/otel. Ca orice lucru care ne inconjoara, fiecare metoda are atat avantaje cat si dezavantaje.

Totusi, fiecare metoda in parte poate face fata cu success oricarei lucrari de instalatii sanitare. De fapt, dezavantajele sunt mai mult in teorie, in practica, daca se folosesc produse de calitate, se poate realiza o lucrare foarte buna de instalatii sanitare in baia din locuinta de zi cu zi.

 

 

 

 

3 Comments

  1. Incercati sa vopsiti tevile din polipropilena cu var lavabil, eventual in nuanta peretilor. Noi asa am procedat si a fost in regula.

    O zi buna!

  2. Eu recomand teava si fitingurile de polibutilena, care au o durata de viata net superioara celorlalte materiale (ppr, pex, cupru, etc). N-am vrut sa-mi asum vreun risc legat de calitatea materialului si ma felicit pentru ca am luat o decizie foarte buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*