De ce apare igrasia in baie?

Igrasie Baie

Intrebare: Doresc sa-mi zugravesc baia, tot imi apare mucegai, ce tifel sa aleg? Inainte de a zugravi, ce lucrari trebuie sa fac, spal tifelul vechi sau nu? Specific ca nu este izolata.

Raspuns: Da, trebuie sa spalati bine de tot… chiar sa inlaturati tencuiala unde apare mucegaiul. Va recomand sa gasiti sursa de producere a condensului – mucegaiului, altfel degeaba lucrati, ca va aparea tot mereu.
Daca deasupra baii este o alta baie (vecinul sau chiar din casa proprie) e posibil sa fie vreo teava sparta in pardoseala sau pe langa un perete… nu-mi dau seama.
Oricum, nu faceti nimic pana nu gasiti sursa de mucegai.
Apoi, va trebui sa spalati bine cu solutii antimucegai pe baza de clor, sa dati o amorsa si in functie de finisajul dorit – faianta sau lavabila – veti aplica un tinci rezistent la apa.
Spor la treaba !

Intrebare:
Este recomandat tavan fals la baie? Ma refer la acel tavan din polistiren lipit cu montage kit. Ma gandesc ca o sa apara mucegai si se sterge foarte greu.

Raspuns: Nu este recomandat! Exact, apare mucegai, v-ati gandit forte bine! Trebuie sa lasati tavanul sa fie liber, fie cu un spatiu in spatele placilor propriu-zise, pentru ca sa respire.

Intrebare:
Pe un perete la baie (dar nu cel adiacent cazii de baie ) – se formau condens si pete de mucegai. Fara sa intreb in prealabil un specialist, m-am apucat sa-l izolez la interior cu polistiren expandat de 5cm (cu tot tacimul-armatura cu plasa de sticla, glet de interior pe baza de ciment alb, finisat, grunduit si vopsit cu lavabil pentru bai). Intrucit am constatat ca inca din faza de uscare, aceasta se face foarte greu, eu m-am si grabit ca dupa 48 ore – 24 pentru lipit polistiren si armatura, si 24 pentru glet – sa dau cu lavabil. Ma gindesc acum ca am facut o mare greseala – stiut fiind ca stratul de polistiren nu lasa peretele sa respire, fiind de fapt o bariera pentru vaporii din atmosfera baii. Ce-as mai putea face acum? Sa-l dau jos, si atunci am muncit pe degeaba? Sau pot repara situatia,cumva? Cineva imi sugera sa-l mai plachez in plus cu un strat de rigips verde. D-vstra ce ma sfatuiti?

Raspuns: Nu am ce sa spun decat, ca intodeauna, ca trebuie eliminata cauza, asa ca ati intuit raspunsul meu… ori daca vreti sa nu mai vedeti nimic, insa mucegaiul sa ramana, nimic mai simplu decat sa procedati dupa cum vi s-a spus. Trebuie sa vedeti de unde se formeaza condensul, fie de la instalatiile sanitare (tevi sau sifon de pardoseala) fie de de la infiltratii de apa curenta din baie.

Intrebare: Am si eu o problema, reamenajez baia si as dori sa-mi spuneti: daca izolez tavanul cu polistiren rezolv problema igrasiei de pe tavan? Mentionez ca locuiesc la etajul 4, blocul fiind cu patru etaje, baia nu este prevazuta decat cu o aerisire de 20/30 cm si este amplasata intre dormitor si baia vecinului. Va multumesc.
Raspuns: Nu cred… cu parere de rau… puteti sa montati pe tavan polistiren de 5 cm, dar tot nu umblati la cauza, care pare sa fie o infiltratie de la terasa, specifica blocurilor in terasa. Chiar daca aplicati o pelicula de clor pe tavan, tot nu garantez ca nu va reaparea igrasia. Va recomand mai intai sa dati cu clor apoi sa urcati pe terasa, sa investigati atent si sa obsevati daca pe undeva balteste apa; decopertati si lasati sa se usuce si observati daca mai reapare igrasia – si abia dupa aceea montati termoizolatie la interior. Daca tot reapare, chemati o firma buna de refacere a hidroizolatiei de terase ne/circulabile.

Intrebare: Stau intr-o garsoniera confort 2 si mereu in baie am probleme cu igrasia. Nu am aerisire si condensul face ravagii. Am dat cu glet, apoi vopsea lavabila si tot apare. Va rog respectuos sa-mi recomandati materialele necesare pentru reabilitarea baii si a bucatariei .
Raspuns: Da intradevar sunt probleme mari, insa rezolvabile… dar trebuie sa munciti putin.

Anume, ar trebui sa:

(1) decopertati tot… si cand zic tot ma refer pana la placa de beton armat si pana la placile de pereti (imobilul pare realizat din celule prefabricate), toata tencuiala trebuie inlaturata

(2) indentificati scurgerile din instalatii – pentru ca aici e problema – instalatiile sunt din fonta sau alte materiale care s-au fisurat in timp si au facut infiltartii in placa de beton armat de la etajul de deasupra.

(3) poate n-ar strica sa va uitati la sifonul de pardoseala – acesta pare spart – si la eventualele scurgeri de sub vasul de wc de la vecinul de deasupra. Si urmariti atent traiectul tevilor, pentru depistarea fisurilor.

(4) apoi, cand aveti toata zona libera de tencuiala la baia dvs. si pardoseala si instalatiile analizate la vecinul de deasupra, va recomand ca la vecinul sa dati o sapa rezistenta le umezeala Ceresit sau inainte de a reface montajul de gresie de pardoseala sa se foloseasca tot un material hidroizolant puternic, iar la peretii din baia dvs. consider ca trebuie sa folositi tot o tencuiala permeabila la vapori dar impermeabila la apa.

Va mai recomand pentru o alegere exacta a produsului specific unor astfel de probleme, sa va adresati cu un telefon si apoi e-mail la firma

Problema dvs. este realizabila numai cu o atentie sporita in zona instalatiilor (bineinteles cu schimbarea acestora unde se impune) si iarasi cu mare atentie la realizarea sapei de la vecin si a tencuielii la dvs.

Spor la treaba! Astept vesti dupa ce terminati.

Pentru mai multe informatii pe aceasta tema, va recomandam si articolul Igrasie Pereti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *