De ce sunt mai bune tevile din cupru decit cele de pexal pentru instalatia termica ?

 

radiatoare_otelIntrebare:

De ce sunt mai bune tevile din cupru decit cele de pexal pt instalatia termica ? Daca tevile sunt de cupru trebuie neaparat montate calorifere de otel? Sau merg si de aluminiu? Daca centrala are 9kw si ne trebuie 6 calorifere pentru camere si 1 calorifer scarita la baie, ce dimensiuni de calorifere recomandati, astfel incat puterea lor sa se coreleze cu puterea centralei de 9kw? Va multumesc anticipat !

Raspuns:

Ma bucur de intrebarea dvs. pentru ca este un domeniu preferat al meu: Eficienta Energetica a unei Cladiri

1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa aveti notate dimensiunile fiecarei incaperi (inclusiv inaltimea fiecarei camere) in care se doreste  calorifer sau radiator  , apoi mergeti cu acestea la oricare din magazinele de specialitate, unde veti gasi niste TABELE (pentru fiecare producator de radiatoare.) Atentie! sunt niste calcule general valabile, insa difera puterea termica a materialelor utilizate de fiecare fabricant de radiatoare in parte.
 2. Cumulati puterile rezultate si va da puterea necesara a Centralei Termice. Calculul este invers, puterea centralei rezulta. Poate veti descoperi ca C.T. (centrala termica) pe care o aveti deja, este ineficienta, trebuie calculat, in functie de volumul de incalzit.
3. Radiatoarele de otel isi dovedesc eficienta in timp, iar montajul  tevilor de cupru  fata de cele de polipropilena difera in functie de etapa la care sunteti cu constructia. Cele de polipropilena se ingroapa in sapa sub pardoseala, de preferat pe langa perete, iar cele de cupru pot ramane aparente daca deja este executata pardoseala si nu se doreste o interventie asupra acesteia. Se pot masca cu diverse profile ca si plinte mai inalte sau se pot vopsi numai cu  vopsea lavabila  . Tevile de PP sunt de preferat si in cazul instalatiei de apa calda menajera.

Doresc sa adaug ca este de foarte mare importanta  izolatia  exterioara a cladirii cu polistiren expandat (de o anumita grosime ce rezulta deasemenea, din calcule.)

Intrebarea dvs. este un proiect intreg, cu multe calcule, unde conteaza atat volumul incaperilor, cat si suprafata vitrata, materialele de contructie folosite si grosimea lor, orientarea cladirii fata de punctele cardinale si chiar amplasamentul pe parcela.

Este o problema destul de complexa, si, in lipsa unor calcule corecte, se ajunge la un consum exagerat de gaz sau combustibil solid.

V-as mai ruga sa adresati intrebarile dvs. unui specialist – Inginer de Instalatii Termice – ceea ce v-am scris eu sunt informatii de ordin general si cu titlu de recomandari.

Spor la treaba !

arh. Madalina Radulescu
rmadalina@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*