Dedurizator – Filtrare Apa

depuneri_calciu_pe_rezistenta_masina_spalatDaca in anii trecuti problema filtrarii si purificarii apei era tratata doar in statiile mari de pompare de apa potabila, odata cu dezvoltarea caselor noi, problema obtinerii unei ape de calitate a inceput sa fie din ce in ce mai dezbatuta. Una din caracteristicile apei este „duritatea” acesteia. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca apa contine o cantitate mare de ioni de calciu si magneziu. Ce metoda poate fi folosita pentru a reduce acest efect al depunerilor calcaroase? Se numeste dedurizare.

Ce este apa dura?
Pentru a fi usor de inteles, cel mai vizibil efect al unei ape dure este acela al depunerilor de culoare alba pe spirala unui fierbator de apa, pe interiorul fierului de calcat sau pe rezistenta de incalzire a masinii de spalat.

De ce se produce acest fenomen? In apa „dura”, dupa cum spuneam, exista in exces acei ioni de calciu. In contact cu obiectele din apa el se separa si se depune pe acestea. Un alt efect vizibil este acela al diminuarii puterii de spalare a apei. La tara exista de obicei un bidon in care se scurge apa de ploaie de pe acoperis. Am putut observa faptul ca apa de ploaie face mai multa spuma decat apa de fantana. De ce? Pentru ca apa de fantana are duritate mai mare decat apa de ploaie. Acestea doua sunt exemple concludente din viata de zi cu zi. OK. Ce putem face pentru a imbunatati lucrurile? Apelam la un dedurizator.

Cum functioneaza dedurizatorul?
Principiul de functionare al dedurizatorului este urmatorul: ionii de calciu si magneziu sunt retinuti si se elibereaza in schimb ioni de sodiu. Ionii de sodiu prezenti in apa nu mai au acest efect de depunere in timp pe  instalatiile sanitare  sau alte obiecte.

Dar cum functioneaza dedurizatorul? Apa dura este trecuta printr-o sita pe care este depusa o rasina cu ioni de sodiu in exces. Prin trecerea apei prin aceasta sita, ionii de calciu si magneziu sunt retinuti, cei de sodiu eliberati. Este o reactie de schimb. In timp, sita se acopera de ioni de calciu si magneziu devenind ineficienta. Dedurizatorul initiaza un proces de regenerare. Si pentru a aduce sodiul inapoi, se apeleaza la eterna „sare”. Dupa cum stim, sarea, sau clorura de sodiu, contine sodiu. Se prepara o saramura concentrata cu care se spala sita de depunerile de calciu si magneziu. Apa rezultata in acest proces este foarte sarata si este deversata la canal. Dupa care, procesul de dedurizare se reia. De aceea, dedurizatoarele functioneaza cu sare ca material consumabil.
Atentionari speciale la folosirea dedurizatorului
La ce trebuie sa fim atenti? Un aspect este cel al consumului sporit de sodiu. Asa cum am vazut, calciul si magneziul sunt inlocuite de sodiu. Pentru cei carora li s-a recomandat sa evite sarea din alimentatie acest lucru nu este tocmai indicat. Si aici solutiile sunt doua: folosirea acelui by-pass prin care dedurizatorul poate iesi din functiune pentru o perioada de timp sau folosirea pentru apa potabila a unui sistem de purificare si desalinizare a apei. Dar despre aceasta ultima metoda, intr-un episod urmator de amenajari interioare si  filtrare a apei  .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *