Design Interior cu Lambriuri

design_interior_lambriuri

Acoperirea peretilor cu lambriuri are avantajul ca mascheaza eventualele denivelari, creand in acelasi timp o atmosfera calda si primitoare. Lambriurile pot fi din lemn, PVC sau melamina. Acestea din urma sunt alcatuite dintr-un strat de fibra lemnoasa de densitate medie (MDF) acoperit de un strat de melamina sau furnir de lemn. Lambriurile din PVC se folosesc mai ales la placarea peretilor supusi la un nivel ridicat de umiditate. Lambriurile din lemn sunt potrivite pentru casele si vilele de la munte, cu un  design interior

Materiale pentru lambriuri

Dar ce sunt lambriurile? Sunt bucati din lemn, MDF sau PVC, de dimensiuni si texturi diferite, cu marginile prelucrate in asa fel incat sa se poata imbina intre ele. Putem spune ca procedeul de montare a lambriurilor este asemanator cu cel al montarii  parchetului  laminat. Pe una din muchii se afla un sant, iar pe cealalta o muchie iesita in afara. Imbinarea este astfel solida si rezistenta. Dispunerea bucatilor se poate face fie vertical – clasic – fie orizontal sau chiar pe diagonala, daca dorim sa obtinem efecte estetice deosebite.
Montarea lambriurilor

Prelucarea lambriurilor se face cu ajutorul unui ferastrau electric, pentru ajustarea dimensiunilor. Peretii pe care urmeaza sa aplicam lambriurile trebuie sa fie curati si uscati. Daca este necesar, ii putem trata cu solutii impotriva mucegaiului si a umezelii. Aplicarea lambriului se face pe o structura suport, formata din sipci, prima asezata jos, la imbinarea peretelui cu podeaua, iar ultima sus, la imbinarea cu tavanul sau la nivelul pana la care se va monta lambriul. Sipcile se prind in suruburi cu dibluri, iar placile de lambriuri se prind de sipci cu ajutorul unor cleme metalice. Acestea se fixeaza in structura suport si vor sustine placile prin sant. Astfel, clemele nu vor fi la vedere, fiind mascate de placile de lambriu. Taierea fiecarei placi se face dupa o masurare temeinica a spatiului unde va fi asezata, deoarece distanta dintre podea si tavan nu este intotdeauna egala pe toata suprafata.

Lambriul trebuie decupat in spatiile destinate intreupatoarelor si prizelor. In final, se monteaza plinta. In cazul montarii lambriurilor de lemn, este necesara si chituirea acestora.

De ce sa alegem lambriurile?
Lambriurile sunt usor de montat, dar si de demontat. Putem opta pentru acoperirea integrala a peretilor sau doar pana la jumatate. O solutie sic este acoperirea peretelui numai intr-o anumita zona, restul peretilor ramanand zugraviti cu  vopsea lavabila  . Lambriurile pot decora atat interiorul, cat si exteriorul  casei  .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*