Design Interior – Proiectare si Arhitectura

design_interior_proiectare_arhitecturaCe este design-ul? La ce se refera si ce inseamna? Poate ca uneori ne-am intrebat toate aceste lucruri ar am fost prea grabiti sa dam o explicatie. Am preluat intelesul din context si am mers mai departe. Haideti sa ne alocam un pic de timp si sa vedem cateva raspunsuri scurte la aceste intrebari.

Putina etimologie

Design este un cuvant de origine latina. Importat din engleza, el are radacini stravechi in combinatie cu franceza, unde a intrat prin poarta latina. In latina el insemna a marca, a sublinia. Din punct de vedere al folosirii se poate regasi ca verb care desemneaza un proces de realizarea al unui plan sau ca substantiv ce reprezinta rezultatul final al acelui plan.

Instrumente de design interior

Asadar, in principiu cand spunem design ne referim la proiectarea unei solutii ca raspuns la o anumita problema. Si de aici,  design interior  se refera la proiectul in ansamblul lui care descrie pasii si ideile folosite in decorarea casei.

Proiectarea designului interior

Pentru ca asa cum spuneam design-ul este o etapa bine definita in procesul de  amenajare interioara a casei  , el este sustinut de cateva instrumente specifice: schite, desene, specificatii. Desenele sunt reprezentari aproximative ale rezultatului final dorit. Schitele sunt o treapta mai sus. Ele contin dimensiuni, reprezentari spatiale, cote. Specificatiile sunt de natura tehnica si ele indica materialele utilizate in realizarea amenajarii interioare. Etapa de design genereaza proiectul de amenajare. Cu acest proiect mergem la o echipa de mesteri sau o firma de amenajari interioare. Ei vor sti precis ce au de facut doar citind proiectul. El trebuie sa fie complet in descrierea rezultatului dorit.

Programe 3D de design interior

Si pentru ca traim in era informationala, si in acest domeniu calculatorul si-a facut loc destul de bine. Pentru a usura munca arhitectilor, sunt disponibile astazi pe piata programe de modelare si simulare 3D in care se deseneaza camerele si mobila pe care dorim sa o alegem. Ciclul de testare al unei „solutii” este astfel mult mai imbunatatit. Durata de modelare este mai mica si in consecinta putem decide dintr-o varietate mai mare de solutii intr-un timp mai scurt.

Am inteles in mare la ce ne referim atunci cand vorbim de design interior. Este acea etapa de planificare care de cele mai multe ori, pentru activitatile zilnice, este doar in mintea noastra. In cazul unor lucrari mai complexe de amenajari interioare aceasta etapa trebuie formalizata si descrisa intr-un proiect realizat de un arhitect specializat in design interior.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*