Dezumidificator si purificator de aer pentru apartamente

In zilele toride de vara caldura poate veni impreuna cu un fenomen care de obicei amplifica senzatia de cald: umiditatea crescuta. La ce se refera acest termen ? Umiditatea relativa se masoara in procente si se calculeaza ca fiind cantitatea de apa din atmosfera fata de cantitatea de apa care ar exista la saturatie. Deseori auzim la buletinul meteo ca umiditatea relativa este 75%. S-a observat ca umiditatea acceptabila pentru o respiratie buna se afla undeva intre 50% si 60%. Atunci cand ea ajunge la 80% trebuie sa intervenim. Cu ce? Cu un dezumidificator!

De cate feluri sunt dezumidificatoarele de apartament?
La baza, toate echipamentele de dezumidificare au o tinta comuna: colectarea apei din aer. Sa vedem pe rand fiecare model.

Primul mecanism se bazeaza pe absorbtia apei din aer intr-o substanta cu grad foarte mare de absorbtie. Cele mai raspandite absorbante de umiditate folosesc „silica gel”. Acest material absorbant are aspect granular si absoarbe apa. Dupa ce se „imbiba” cu apa se usuca la aer cald si apoi se poate relua ciclul de dezumidificare.

Al doilea tip de dezumidificator, poate cel mai raspandit, are o functionare foarte apropiata de cea a unui aparat de  aer conditionat mobil cu functie de dezumidificare  . Mai precis, aerul este trecut prin serpentina rece a aparatului, apa se condenseaza pe serpentina si este colectata intr-un recipient. Pentru ca aerul sufera si o racire, este apoi incalzit prin trecerea aerului prin condensator.

Al treilea tip de dezumidificare se bazeaza tot pe condensul apei pe o suprafata racita. Insa, spre deosebire de al doilea mecanism, acesta genereaza o suprafata rece prin trecerea unui curent printr-un material semiconductor. Este cunoscut si sub numele de efect Peltier. Avantajul acestei metode fata de a doua este zgomotul inexistent, dar randamentul este mai bun la cel bazat pe aparat de  aer conditionat  .

Acestea ar fi cele trei modele principale de dezumidificatoare de aer folosite mai des in  apartamente  . Suplimentar, toate modelele contin si filtre pentru purificarea aerului. Cu siguranta, confortul termic pe durata verii este sustinut si de o dezumidificare adecvata! Mentinerea umiditatii controlate a aerului este ajutata vara si de montarea noilor  geamuri termopan  tip ” four seasons „.

 

[lg_folder folder=”dezumidificatoare” cols=”3″]

Surse foto: www.mitsubishi-dehumidifiers.co.uk; www.apartmenttherapy.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *