Draperii pentru dormitor din bumbac gros printat cu model floral

Draperii pentru dormitor – 13 modele cu poze

 

Draperiile sunt elementul principal de decor in dormitor. Piesa centrala este intotdeauna patul, dar draperiile reprezinta piesa care echilibreaza, delimiteaza si imbraca cel mai bine  o incapere a carei destinatie este intimitatea, relaxarea si odihna. Ele pot atrage atentia catre un anumit obiect al camerei saupot accentua ideea de la care s-a pornit amenajarea incaperii.  Este extrem de important sa echilibram functia si stilul  pe care l-am ales pentru ferestrele dormitorului. Ele trebuie sa fie si  functionale dar au rolul de a da incaperii un aer confortabil si intim.

Un dormitor este un loc foarte personal. Aceasta este singura camera din casa  unde aveti libertatea sa va exprimati unic, unde va incarcati bateriile si va delimitati total de viata exterioara. Aceasta incaperea reprezinta confidentialitate, care nu poate fi respectata atunci cand avem draperii si perdele transparente sau translucide. Modelul ideal de draperie trebuie sa fie cel care poate fi folosit cu usurinta  astfel incat sa blocheze lumina atunci cand ne dorim intimidate si sa permita trecerea luminii atunci cand ne-o dorim. In general, indiferent de tesatura aleasa, este de preferat ca pentru draperii sa optam pentru materiale dense si opace. De asememea, draperiile groase, dublate, au rol si de echilibrare a temperaturii prin dublare si captusire. Draperiile pot fi bariere termice iarna, cand curentii de aer rece se gasesc in special in zona ferestrei, si vara, cand sticla ferestrelor devine o lupa pentru razele solare fiind bariere termice pentru caldura suparatoare a soarelui.

Atunci cand alegem draperiile pentru dormitor trebuie sa tinem cont de cativa factori cum ar fi  culorea si desenul tesaturii dar si materialul pentru care optam. Dormitorul fiind incaperea in care ne incarcam bateriile si ne petrecem in general o treime din viata, este extrem de important ca draperiile sa uniformizeze si sa lege toate elementele de design interior ale camerei.

Daca in dormitor avem tapet  cu model, atunci draperiile se recomanda sa fie monocromatice si neaparat din acelasi  set de culori pe care le-am folosit la celelalte elemente de design din incapere, dar este permis contrastul pe aceleasi tonalitati de culoare. Daca optam pentru bleumarin la draperii putem alege cuvertura pentru pat din bleu ciel sau invers. Pentru dormitor se opteaza in general pentru draperii in culori mai  pale, pentru a nu crea un sentiment de discomfort intunecand (aproape) un perete. Doar daca dormitorul are ferestre foarte mari si este orientat spre sud atunci putem opta pentru culori mai inchise. Ca si texturi putem selecta  fibrele naturale din bumbac,matase, in, chiar si canepa sau cele sintetice sau cele cu fibre combinate. Ideale pentru o astfel de incapere sunt: catifeaua, jacquardul, taftaua si satinul.

In general, in printul draperiilor de multe ori sunt prezente liniile vertical sau modelele florale. Ele dau inaltime incaperii de la podea la plafon in timp ce liniile orizontale creaza efectul invers.

Un alt element important atunci cand alegem draperiile este ca ele sa se potriveasca incaperii atat in lumina naturala cat si cea artificiala. Sunt tesaturi care isi schimba culoarea in functie de tipul de lumina si tocmai de aceea trebuie sa fim siguri ca acestea se potrivesc incaperii  indiferent de lumina .

In functie de modul in care le montam putem da extravaganta incaperii, un aspect luxuriant  sau unul extrem de modern si simplu. Franjurile, drapajele, suprapunerile de tesaturi pot schimba radical designul dormitorului. In principiu, oricare este materialul pentru care optam, draperiile trebuie sa ne asigure confort si intimidate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *