set perdea si draperie scurta pentru incadrarea ferestrei din living

Ferestre cu perdele scurte – o provocare in decorarea casei

perdea scurta alba din voal pentru livingAlegerea lungimii perdelelor reprezinta de cele mai multe ori o provocare pentru fiecare dintre noi. Dar care este cea mai potrivita lungime a perdelei? Depinde de locatia ferestrei din casa. Ca regula, in dormitor si in living se aleg perdele si draperii lungi. Montarea galeriei se face cat mai sus, aproape de tavan, in timp ce pentru bai, bucatarii, camerele de copiii sau ferestrele din  zona scarii se poate  decora cu perdele  scurte. Evident ca de la aceste reguli ne putem abate daca avem elemente de decor pe care vrem sa le punem in evidenta: un pervaz  lat plin de flori, o zona de relaxare aflata in prelungirea ferestrei sau  daca amplasam masa de dining in dreptul ferestrei. De asemenea, si  gradul de luminozitate al incaperii dar si dimensiunile ferestrei ne pot dicta cum sa alegem lungimea perdelei.

In principal avem trei lungimi recomandate: perdele pana la pervaz, pana la podea sau cele care sunt mai lungi si cad pe pe podea in falduri. Avantajul perdelelor scurte  este ca sunt usor de spalat si intretinut, se pot manevra cu usurinta  si lasa lumina naturala sa patrunda mai mult in incapere. Atunci cand alegem culori indraznete pentru ele, modele cu flori, sau decorate cu brauri si franjuri putem crea o atmosfera vesela si informala in incapere. Dar trebuie sa fim atenti ca o fereastra decorata cu o perdea scurta va face intotdeauna camera sa arate mai mica, va taia vizual camera si inevitabil va aduce tavanul mai aproape. Prin urmare, va recomand sa alegeti cu grija o astfel de lungime.  De asemenea, o lungime scurta a perdelelor folosita in dormitor  poate  opri sentimentul de intimitate si confort. Lumina naturala nu va fi in totalitate blocata, astfel incat  dormitorul poate fi prea luminos fata de ceea urmarim de fapt.

In general atunci cand se alege o lungime a  perdelelor se tinde a fi pastratata in toata casa. Dar nu trebuie sa fie o regula. Perdelele scurte sunt ideale in schimb in camerele copiilor sau in bucatarie pentru ca  sunt mai usor de manevrat si se pot curata usor. Pentru camerele copiilor vom folosi intotdeauna perdele cu motive animate sau in culori vesele care sa se potriveasca cu  atmosfera vesela a copilariei. In cazul copiilor mici exista riscul ca lasati chiar si pentru putin timp nesupravegheati, sa le foloseasca drept sfori pentru a se urca pe ele, de aceea perdelele scurte sunt optime pentru camera lor.

Pentru bucatarii unde se gateste si este mult abur se recomanda utilizarea perdelelor scurte, pentru a putea fi curatate usor si montate si demontate  fara efort.

Ferestrele din hol sau cele din bai se pot decora la fel de bine cu perdele scurte, tot din aceleasi motive. Pentru holuri nu vrem sa opturam lumina naturala  si trebuie sa tinem cont ca pentru o zona de trafic mai mare al casei perdelele se vor murdari mai usor prin urmare vor necesita o curatire mai deasa a lor.

In bai, acolo unde avem abur  mult perdelele dense din material sintetic, care sa acopere  perfect cadrul ferestrei  sunt cele mai potrivite.

Indiferent de lungimea aleasa, trebuie sa stim ca perdelele pot ascunde micile defecte de constructie. Putem masca ferestre asimetrice, putem mari sau micsora spatialitatea unei incaperi sau cand tavanul este prea sus sau prea jos pozitionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *