Iata cum se executa o aerisire corecta a caloriferelor

Mai este putin timp pana ce frigul anotimpului rece ne va determina sa apelam la incalzirea casei. Daca suntem bransati la reteaua de incalzire centralizata sau avem centrala termica vom avea de efectuat aceasi operatie de intretinere: aerisirea caloriferelor.

Cum se aerisesc caloriferele?

Lasam fereastra deschisa mai mult ? … OK. Sa trecem de la gluma la fapta si sa vedem cum. Ca principiu, avem nevoie de a elimina aerul din calorifer pentru a fi umplut in totalitate cu apa. Dar de ce se ajunge la aceasta situatie? Pai, caloriferul este conectat la doua tevi: tur si retur. Apa intra prin teava de tur prin partea superioara a radiatorului si iese in diagonala prin partea de jos prin teava de retur. Astfel, se pot forma bule de aer care se ridica in partea de sus a caloriferului. Fenomenul se intalneste la toate  tipurile si modelele de calorifere  fie ele de otel,  fonta  sau aluminiu. OK. Sa vedem cum se rezolva prin aerisire.
aluminiu. OK. Sa vedem cum se rezolva prin aerisire.

Etapele de aerisire a caloriferelor

• Se inchid robinetii de tur si de retur – adica se opreste alimentarea cu apa a caloriferului. Mentionam ca si pe retur este presiune datorita fenomenului de vase comunicante, venind apa care iese din celelalte  calorifere  bransate.
• Se deschide aerisitorul. La inceput va iesi apa cu aer (ca dintr-un sifon cu apa acidulata) pana ce presiunea din calorifer scade la presiunea atmosferica.
•Se deschide usor returul pentru a introduce apa prin partea de jos si pentru a impinge aerul din partea de sus sa iasa prin aerisitor
•Cand apa care iese prin aerisitor are un flux continuu si nu mai contine aer se deschide la maxim returul si se inchide aerisitorul
•Se deschide la maxim turul

In imagine sunt marcate turul – T, returul – R si aerisitorul – A.

Cu aceste etape realizate ar trebui sa avem caloriferul umplut complet cu apa. In general, simptomul care ne conduce la aceasta operatie este incalzirea neuniforma a radiatorului. Daca in continuare caloriferul nu se incalzeste uniform problema poate fi pe teava de tur sau de retur sau poate fi infundat cu depuneri. Dar despre aceste probleme intr-un episod urmator de amenajari interioare si  instalatii sanitare  .

3 Comments

  1. Am centrala Immergas noua si instalată in februarie 2015 si se aude un sfarait cand inchid apa calda ,asa cum ai turna apa ferbinte pe un vas rece,iar ventilatorul mai merge doua minute dupa ce inchid.Cand merge caldura se aude apa picurand in centrala. Multumesc !

  2. Locuiesc intr-un bloc din anii ’70 la etajul 7 din 10 si unii elementi sunt reci, daca am calorifer de fonta cu repartitor de caldura si cu robinet termostatat si NU am montata supapa de aerisire…pot face aerisirea daca inchid robinetul termostatat si desfac usor piulita de la tur unde se inbina in calorifer pana iese aerul si vine apa constant….a mai facut cineva aerisirea asa, e buna ideea asta???

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*