Fie ca este vorba de o locuinta noua, fie ca este vorba de o reamenajare a unei locuinte existente, o intrebare foarte comuna si care genereaza mai multe raspunsuri este cum amenajez baia. Intrebarea este generala si de fapt cuprinde mai multe intrebari punctuale: cum aleg gresia si faianta , cum se fac instalatiile sanitare, ce fel de cada aleg si cum va fi mobilierul de baie . Toate acestea sunt intrebari reunite intr-un singur subiect: amenajari bai. Sa mergem mai departe cu idei si solutii.
Proiectare si design baie
Mai intai de toate, daca este o baie existenta, trebuie sa ne-o imaginam fara nici un obiect sanitar in ea. Ca o camera goala. Daca suntem in momentul cumpararii unei locuinte noi, acest lucru ne este prezentat de achitect. Un plan bine facut ne va ajuta sa ne ducem la indeplinire obiectivul: amenajarea baii .
Primul lucru care se proiecteaza sunt instalatiile sanitare . Apoi cele electrice. Daca stam sa analizam, nu ne-ar placea sa constatam dupa ce am placat cu gresie si faianta ca nu avem tevile necesare sau ventilatorul de baie nu se poate alimenta
Instalatiile sanitare
Pentru instalatiile sanitare vom avea de ales materialul pentru tevi. Ele pot fi de cupru, otel, polipropilena, sau pexal. Care dintre materiale este mai indicat este o alta intrebare cu mai multe raspunsuri. Depinde de zona de folosire. Daca spatial este ingust, teava de cupru este mai indicata. Si in plus, metalul e metal. Daca dispunem de spatiu, teava de polipropilena nu este atacata de coroziune in timp precum tevile metalice. Iar daca ne gandim ca pe tevile metalice se aduna depuneri si nu putem pune teava de polipropilena putem alege un pexal de calitate. Doar analizand particularitatile fiecarei bai putem ajunge la o concluzie privind materialul optim care se poate folosi: cupru, teava multistrat sau polipropilena . Dupa ce ne-am hotarat, se masoara locul de amplasare al obiectelor sanitare si se aduc tevile de alimentare cu apa si de scurgere a apei la canal pana in pozitiile necesare. Montam sifonul de scurgere din pardoseala cu posibilitatea reglarii ulterioare a inaltimii la montarea gresiei.
O piesa importanta legata de instalatiile sanitare este cada de baie . Putem alege o cada de acryl sau otel. Se mai fabrica si cazi de fonta dar sunt foarte grele si dificil de manevrat. Se realizeaza un zid de sustinere a cazii din caramizi. Dupa uscarea cimentului se pune in interiorul zidului un strat de nisip masurat sa ajunga la partea inferioara a cazii. Acesta are rolul de a atenua zgomotul apei si de a sustine greutatea din interior. O alta varianta este realizarea uni cadru metalic de sustinere a cazii.
Instalatiile electrice
Pentru instalatiile electrice lucrurile par mai simple. Trebuie doar sa calculam puterea totala consumata si sa dimensionam grosimea firului de cupru care va alimenta corpurile de iluminat , ventilatorul si alte aplice sau spoturi. Se realizeaza instalatia electrica si se testeaza.
Gresia si faianta
Am ajuns la gresie si faianta. Se placheaza mai intai peretii cu fainata. Se lasa randul de jos nemontat. Apoi se placheaza cu gresie podeaua, dupa ce in prealabil am indreptat sapa si am efectuat alte operatii de hidroizolare. Se pune randul final de faianta care se imbina la perete cu gresia. Se foloseste aceasta tehnica pentru a prelua prin taierea placii de faianta denivelarile si pantele de scurgere a apei.
Obiectele sanitare
Dupa ce se usuca gresia si faianta trecem la instalarea obiectelor sanitare. Chiuveta de portelan, vasul si rezervorul de WC . Rezervorul de apa al WC-ului poate fi de acryl/PVC izolat pe interior cu polistiren pentru prevenirea condensului exterior. Tot acum montam si accesoriile de baie: suportul de prosop, de hartie igienica, perdeaua de dus.
Si incheierea acestui periplu o constituie amenajarea mobilierului de baie. Putem alege ca aceasta chiuveta sa fie montata in dulapiorul de baie. Sau dulapiorul de baie poate fi montat de oglinda de baie. O vizita la magazinele de specialitate ne va da o idee asupra variantelor si vom afla din ce se compune mobilierul de baie .
Iata ca am povestit pe scurt etapele principale pentru amenajarea unei bai. Vom relua in articolele ce urmeaza fiecare etapa si o vom detalia. In cadrul amenajarilor interioare , una dintre cele mai frumoase etape o reprezinta amenajarea unei bai.